Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

LPG - GAZ - wiosenne zabawy z gazem

sobolaqe - |22 Kwi 2006|, 2006 17:29
Temat postu: wiosenne zabawy z gazem
witam

niestety po ostatnich przerobkach przy gazie(przerobka z dwoch wyjsc na OMVLu do jednego wyjscia i trojnika) mialem strasznie malo miejsca do manewrowania wezami od gazu. wstepnie dosc ostro zakrecilem wezem, bylo w miare OK dopoki nie posmigalem po miescie i weze sie nie nagrzaly, przez to byly bardziej miekkie i w koncu waz sie tak zlozyl ze polowe mocy stracilem:) pomoglo chwilowo sciagniecie weza opaska zeby zachowac jako taki przeswit.
ogolnie wygladalo to tak...
http://img238.imageshack....dscf46274pi.jpg
jak widac waz mial zakret o 180 stopni :)

wpadlem napomysl zeby zastosowac ksztaltki do miedzi. z kawalkiem weza wyruszylem do praktikera i zobaczylem takie cos.

kosztowalo to 89 gr :) byly jeszcze troszke dluzsze i w sumie w tej chwili kupil bym te dluzsze, poprostu wiecej weza nachodzi na kolanko i jakos to pewniej wyglada.
http://img226.imageshack....dscf46288jb.jpg

no i nakoniec udalo mi sie takie cos osiagnac:)
http://img226.imageshack....dscf46293pt.jpg

no to sie pochwalilem :690:

MIREK_ŁÓDŹ - |22 Kwi 2006|, 2006 23:55

Super. :690:
Ja tekie coś zastosowałem do węża jak mi "gazownicy" przeciągnęli go z prawej na lewą stronę nad kołem pasowym.
Efekt :692: Przetarty wąż i wyciek płynu. O mało pompy nie wymieniłem bo po niej leciało i wyglądało że to pompa walnęła.

Ale pomysł godny naśladowania :695:

Rafał A.(antek) - |23 Kwi 2006|, 2006 01:46

jesli problemem jest zagiecie weza, popularnie wstawia sie specjalna sprezyne w srodek weza wlasnie zeby go zakrecic a nie załamac, dostępne u gazownikow.
sobolaqe - |23 Kwi 2006|, 2006 11:20

niestety nie byl to jedyny problem. sprezyny widzialem, Struna takie posiadal nawet zastanawialem sie nad tym, ale... problemem bylo dosc mocne wygiece wezy, szczerze mowiac obawialem sie o register bo jest on plastikowy i nie wyglada zbyt solidnie. juz nagiece wezy od przeplywomierzy juz bylo na tyle mocne ze balem sie czy register nie peknie. a wygiecie weza od reguktora do regisra i jeszcze wladowanie mu sprezyny.... moze przewrazliwiony jestem ale udalo nam sie ze Struna rozwalic taki register sciagajac weze i naprawde sa dosc kruche:)
stad patent z ksztaltkami

Rafał A.(antek) - |23 Kwi 2006|, 2006 13:36

rozumiem :)
megalith - |23 Kwi 2006|, 2006 20:28

No ja mam też mam te patenty pozakładane na każdym zagięciu węża, zwłaszcza ułatwiło to montaż reduktora, i węże lecą fajnie schowane koło kolektora. No i jedyny sposób to był na założenie EBJ :)
marcys - |24 Kwi 2006|, 2006 15:44

czytam temat...juz sie ciesze ze moze ktos cos nowego wymyslij, jakies trojniki pod blosa...a tu kolanka po prostu:) a serio pomysl bdb. prosty praktyczny i tani. takie lubie:) co prawda pewnie wystarczyloby troche dluzszego weza zrobic ale tak jest fajniej;)
sobolaqe - |24 Kwi 2006|, 2006 16:29

marcys napisał/a:
czytam temat...juz sie ciesze ze moze ktos cos nowego wymyslij, jakies trojniki pod blosa...a tu kolanka po prostu:) a serio pomysl bdb. prosty praktyczny i tani. takie lubie:) co prawda pewnie wystarczyloby troche dluzszego weza zrobic ale tak jest fajniej;)

dziekuje za slowa uznania :)
co do dluzszego weza srednio..... probowalem, z pionie malo miejsca, w poziomie tez ciezko:( chyba z 1m weza byl dal i robil zakret w kierunku pompy hamulcowej. wtedy trojnik by poszedl prostopadle do przeplywomierzy. ale jakos ta opcja bardziej do mnie przemawiala

Struna - |24 Kwi 2006|, 2006 17:32

marcys napisał/a:
co prawda pewnie wystarczyloby troche dluzszego weza
no właśnie w sumie im krócej tym lepiej.