Ford Scorpio Team
Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Jakie g³o¶niki do FORDA SCORPIO 85 r ?!?

G_O_T_I - |17 Kwi 2006|, 2006 17:33
Temat postu: Jakie g³o¶niki do FORDA SCORPIO 85 r ?!?
Witam
Posiadam Scorupke z 85 roku no i... latka zrobi³y swoje..G³o¶niki sie rozlecia³y :(
Dlatego te¿ potrzebuje wstawiæ nowe. Chodzi mi konkretnie o g³o¶niki do przednich drzwi.Gwizdki mog± zostaæ, no i ewentualnie tylnie. Dorad¼cie jakie g³o¶niki macie a przede wszystkim które pasuj± do Scorupki?! Firma, modele. Wymienia³ kto¶ g³o¶niki tylnie? Po rozebraniu nieciekawie to wygl±da.... wszystko dopasowane i na sta³e :(
Pozdrawiam!!!

Jason - |17 Kwi 2006|, 2006 17:43

W mojej poprzedniej scorupie przednie g³o¶niki dzia³a³y, wiêc ich nie rusza³em, natomiast na ty³ zapoda³em w pó³kê (niestety trza by³o wycinaæ dziury) owalne g³o¶niki MacAudio. Zap³aci³em za nie 200z³ w promocji w MiediaMarkt, ale musze powiedzieæ, ¿e gra³y rewelacyjnie w po³±czeniu z w miare dobrym radiem.
Pozdrawiam

mmmk - |17 Kwi 2006|, 2006 19:49

a przednie wymierz bo niepamietam jakie sa i kup jakies podobne a bez wyzynarki i powiekszania otworow pewnie sie nie obejdzie. a dobry glosnik to firmowy glosnik i z duzym magnesem i duza srednica w drzwi to chyba minimum 13cm
pozdrawiam
maciek

Kevin Xy - |17 Kwi 2006|, 2006 21:12

no przod wchodzi 13- niedawno wymienialem- wstawilem jakis szajs za 37 plnow i o dziwo- grajac calkiem dobrze !! na tyl jak by nie patrzyl- polka z marketu- taka ala 300Wtaz basow i gwizdkow i wycinanie polki- na polce gra niezle, wogole taki szajs u mnie niezle gra
G_O_T_I - |17 Kwi 2006|, 2006 21:29

Zgadza sie, z przodu id± 13-stki. Miejsce na g³o¶nik nie wygl±da ciekawie. Otwór jest dopasowany pod fabryczny g³o¶nik. Ale mam na dziejê ¿e obejdzie sie tylko na drobnych przeróbkach. Pytanie czy zna ktos wymiary, a konkretnie g³êboko¶æ, jaka mo¿e mieæ maksymalnie g³o¶nik?

Z ty³u g³o¶niki s± na 4-rech ¶róbach chyba przyspawanych na sta³e do blachy + do tego fabrycznie dopasowane i lekko wygiête plastikowe ramki i oslonki = niez³a manianka.
Nie chcia³ bym ci±æ pó³ki i dawaæ dodatkowych g³o¶ników. Spróbuje wstawiæ na ty³ g³o¶niki oryginalne ale z roczników 92-94. My¶lê ¿e powiny pasowaæ ( ? ), a napewno bed± lepiej hula³y jak moje :) . Serdeczne dziêki za pomoc!

Kevin Xy - |17 Kwi 2006|, 2006 21:30

G_O_T_I napisa³/a:
Ale mam na dziejê ¿e obejdzie sie tylko na drobnych przeróbkach.

wchodzi bez przerobek ale da sie zlapac tylko na dwie sroby- tyle dobrze ze przekatne

Czaro - |18 Kwi 2006|, 2006 00:12

G_O_T_I napisa³/a:
Z ty³u g³o¶niki s± na 4-rech ¶róbach chyba przyspawanych na sta³e do blachy

ca³y ten tesaw z ty³y mo¿na rozebrac prawie bez problemu a g³o¶nik jest przykrêcony czterema nakrêtkami na klycz 10 a ¿eby wyj±c te ¶ruby musisz odkêci g³o¶nik i wyj±c t± tapicerkê od góry

G_O_T_I - |22 Kwi 2006|, 2006 21:46

Ok dzieki serdeczne wszystkim za informacje :)
Pozdrawiam
Marcin

[ Dodano: 2006-05-28, 13:47 ]
Witam
Ponawiam temat odnosnie przednich g³o¶ników. Jak wstawiali¶cie do przodu 13-stki to powiêkszali¶cie otwory? Wyci±gne³em g³o¶nik i pomierzy³em otwór. Szeroko¶æ: 11,5 cm, dlugosc: 11 cm. Nie znam sie na glosnikach ale czy to oznacza ¿e fabryczne g³o¶niki w przednich dzwiach to 11-stki??