| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - zamiana visco na wentylatory
tsztark - |17 Kwi 2006|, 2006 11:08 Temat postu: zamiana visco na wentylatory Jestem pierwszy raz na forum i przepraszam za ewentualne gafy. Mam podstawowy problem z chlodzeniem 2,9 12v z klima. Wywalilem visco bo juz trzecia urzywka jest do kitu i postanowilem zamontowac wentylatory z DOHC- czy moze ktos to robil i moze mi podpowiedziec czy wejda one do mojego scorpio ale zaznaczam mam klime
megalith - |17 Kwi 2006|, 2006 12:17
Chłodnica klimy jest od czoła, a Ty wiatraki montujesz od strony silnika przecież.
Robiliśmy już taki patent w OHCu z wiskiem - działało i nawet pasowało wszystko :685:
Vaux - |17 Kwi 2006|, 2006 12:54
Megalith, czy myślisz o tej podmiance z wyłącznikiem zrobionym z "esa" ? :701:
tsztark - |17 Kwi 2006|, 2006 13:05
Pisząc silnik z klimatyzacja mialem na mysli sprezarke. Zastanawiam sie czy wentylatory od DOHC nie beda haczyly o sprezarke klimatyzacji
[ Dodano: 2006-04-17, 13:07 ]
Vauc moglbys sprecyzowac o co Ci chodzi
Kevin Xy - |17 Kwi 2006|, 2006 14:35
a co sie dzieje ze wisco pada ?? nie lepiej znalesc problem i go usunac ??
tsztark - |17 Kwi 2006|, 2006 17:56
Tak jak napisalem visco zmienialem trzy razy -ostatnio na nowe z allegro za200 zl i gdy jechalem przy minus 20 stopniach rowniez sie zalaczylo a to juz chyba jest cos nie tak. Po tej jezdzie zdemontowalem visco i jezdzilem bez niego pomagajac sobie gdy bylo potrzeba spietym na krotko i uruchamianym z wewnatrz wentylatorem klimy ktory jest przed chlodnicami . Jak do tej pory to wystarczalo ale lato sie zbliza i trzeba cos z tym zrobic. Jest to dla mnie wazne bo z visco auto na trasie palilo 9,5 l/100 a bez visco 7,5 l/100 W pozostalych visco halasowaly lozyska. Dzieki za podjecie tematu - pozdrawiam
monter - |17 Kwi 2006|, 2006 21:11
Sluchaj ja mialem w mojej V-ce wlansnie wiatraki z deohaca zamiast visko. Wchodza bez problemu ale oczywiscie robi sie troche ciasno. Nie wiem jak z klima bo u mnie nie bylo niestety.
Moje wiatraczki wlaczane byly manualnie co jest malo wygodne bo musisz o tym pamietac. Polecam zakupienie 2 czujnikow temperatury najlepiej od Poloneza - bo sa najtansze. Jeden montujesz do rury wodnej na dole a drugi do rury na gorze i naturalnie odpowiednio jeden do jednego wiatraka.
megalith - |17 Kwi 2006|, 2006 21:18
Generalnie wiadomo że się da i podchodzą, ale niech ktoś kto ma klimę w 2.9 zmierzy ile jest miejsca od chłodnicy do pierwszej przeszkody Wtedy dopiero powiemy czy się zmieszczą na głębokość. Bo wymiarem długość x szerokość są spoko, i nawet są miejsca na zamocowanie obudowy wentyli.
zommbi - |17 Kwi 2006|, 2006 22:50
Ja u siebie założyłem wiatraki z DOHC-a przy 2.9 12v z klimą.
są niewielkie kłopoty ze sprężarką klimy
po założeniu zrobiło się dostyć ciasno, sprężarka dotykała wtyczki lewego wentylatora
a pasek klinowy prawie ocierał o jednego z trzech ramion z blachy do której przykręcony jest silnik wentylatora
zrobiłem trzy poprawki:
-zmieniłem "profil" tego ramienia którego prawie dotykał pasek żeby było bardziej płaskie
-przerobiłem wtyczkę która wchodzi do silnika wentylatora (mniej wystaje)
-założyłem troszę krótszy pasek klinowy do sprężarki
wszystko się spoko mieści, nic nie ociera - jest git
Vaux - |17 Kwi 2006|, 2006 22:57
| tsztark napisał/a: | Pisząc silnik z klimatyzacja mialem na mysli sprezarke. Zastanawiam sie czy wentylatory od DOHC nie beda haczyly o sprezarke klimatyzacji
[ Dodano: 2006-04-17, 13:07 ]
Vauc moglbys sprecyzowac o co Ci chodzi |
Zastanawiałem się czy Megalith ma na myśli podmiankę w samochodzie Asi na zlocie u Przemka, gdzie z braku innego włącznika na czas drogi powrotnej założono bezpiecznik-automat od 220V :694:
Kevin Xy - |17 Kwi 2006|, 2006 22:58
pamietam jak dzis- i pewnie do dzisiaj te wentylatory dzialaja
tsztark - |18 Kwi 2006|, 2006 13:59
Jestem mile zaskoczony odzewem na moj problem-wszystkim dzieki . Podziele sie z Wami moim planem. Kupuje na allegro wentylatory od DOHC . Jezeli beda problemy z wentylatorem przy sprezarce klimy to z niego zrezygnuje i moze uda sie go zastapic innym krotszym ktory nie bedzie dotykal sprezarki. Wazniejszy jest chyba ten gorny przy wejsciu z bloku do chlodnicy. Jezeli chodzi o elektryke to sa dwa warianty: poniewaz mam niesprawne ogrzewanie przedniej szyby - z pewnoscia niesprawna szyba ,instalacja jest OK - to podlacze dwa {lub jeden gorny] wentylatory pod pradowy przewod zasilajacy szybe . Tym sposobem wykorzystam instalacje z przekaznikiem i bezoiecznikiem od szyby i bede wlaczal recznie w kabinie. Przekaznik szyby jest czasowy dziala tylko 4 min. Nastepny wariant jest taki ,ze termiczny wlacznik wentylatora klimy z chlodnicy ktory jest mi zbedny bo went. klimy wlaczam recznie zastapie podwujnym wlacznikiem z DOHC i bede musial dorobic reszte instalacji czyli przekaznik bezpiecznik. Wentylator klimy wlaczany jest takze przez czujnik cisnienia czynnika chlodzacego w ukladzie klimatyzacji, niezaleznie od tem. w chlodnicy. Jeszcze w zeszlym roku wymienilem termostat i czujnik tem . plynu w silniku. CO WY NA TO ??? POZDRAWIAM
Adam_2000 - |18 Kwi 2006|, 2006 14:17
| tsztark napisał/a: | | Nastepny wariant jest taki ,ze termiczny wlacznik wentylatora klimy z chlodnicy ktory jest mi zbedny bo went. klimy wlaczam recznie zastapie podwujnym wlacznikiem z DOHC i bede musial dorobic reszte instalacji czyli przekaznik bezpiecznik. |
I to jest właściwa droga !
Nie zawracaj sobie głowy ręcznym sterowaniem, bo to jest totalnie bez sensu i niebezpieczne !
sobolaqe - |18 Kwi 2006|, 2006 14:22
taki termostat na 2 wentlatory to jakies 20 zł kosztuje. lepiej tyle wydac. bo jak sie w korku zapomni o wlaczeniu to sie przypomni uszczelka pod glowica:)
tsztark - |18 Kwi 2006|, 2006 22:08
Adam 2000 dlaczego sadzisz ze wariant ;przez szybe'' jest niebezpieczny i bez sensu. Trudnosc jest tylko w tym ,ze trzeba w niektorych sytuacjach na drodze (korki,wolna jazda,gory)obserwowac wskaznik tem.silnika.Bezpieczenstwo elektryczne jest chyba100%(przekaznik,bezpiecznik,po wyjeciu kluczyka brak zasilania)-chyba super.Dowiadywalem sie w sklepie o parametry termicznego wlacznika-tego podwujnego z DOHC I stopien zalacza sie 95-100 a drugi 100-105, ale mysle sobie,ze w DOHC to jest on blisko termostatu w bloku silnika.W mojej adaptacji to bylby w dolnej czesci chlodnicy.Zanim ta czesc chlodnicy sie nagrzeje do 95-100 to w bloku bedzie chyba ze 110 i wskaznik tem.na desce na czerwonym polu a to chyba zbyt niebezoieczne.Termostat otwiera sie przy 85 i jest to miedzy R a O na wskazniku idealnie w poziomiena wskaznika.Co do wlacznikow w wezach gumowych,to sie obawiam o cisnienie i jak to zrobic? Ktores ze Scorpio mialo weze z gniazdami na wlaczniki ale pewnie o innych ksztaltach . POZDRAWIAM
Adam_2000 - |18 Kwi 2006|, 2006 22:21
| tsztark napisał/a: | | Adam 2000 dlaczego sadzisz ze wariant ;przez szybe'' jest niebezpieczny i bez sensu. Trudnosc jest tylko w tym ,ze trzeba w niektorych sytuacjach na drodze (korki,wolna jazda,gory)obserwowac wskaznik tem.silnika.Bezpieczenstwo elektryczne jest chyba100%(przekaznik,bezpiecznik,po wyjeciu kluczyka brak zasilania)-chyba super. |
Widzę, że nieźle kombinujesz i masz pojęcie o elektryce
Nie chodzi mi więc raczej o niebezpieczeństwo złego podłączenia i w efekcie spalenia jakichś drutów, tylko właśnie o możliwość przegrzania silnika, w sytuacji, kiedy nie będziesz mógł ręcznie włączyć tych wiatraków !
Uważam, że lepiej przyłożyć się do automatyki... nie znam niestety zbyt dobrze silnika 2.9... ale może da się np. założyć obudowę termostatu od DOHC-a razem z czujnikiem ?
Możliwości jest sporo...
zommbi - |18 Kwi 2006|, 2006 23:06
| tsztark napisał/a: | | ...parametry termicznego wlacznika-tego podwujnego z DOHC I stopien zalacza sie 95-100 a drugi 100-105, ale mysle sobie,ze w DOHC to jest on blisko termostatu w bloku silnika.W mojej adaptacji to bylby w dolnej czesci chlodnicy |
w DOHC-u też jest w chłodnicy
bezpieczniej jest na termowyłączniku niż z włącznikiem ręcznym - można się raz zapomnieć
i wtedy będzie ból !
Adam_2000 - |18 Kwi 2006|, 2006 23:19
| zommbi napisał/a: | | w DOHC-u też jest w chłodnicy |
Nie ! - w obudowie termostatu !
mmmk - |18 Kwi 2006|, 2006 23:23
najbezpieczniej jest i tak i tak (jak ja mam) bo jak sie elektryka skopie to co?? a jak juz w tym sie robi to moze warto zalozyc reczne wlaczanie...
pozdrawiam
maciek
monter - |18 Kwi 2006|, 2006 23:47
Powiem szczerze ze ja mialem tylko reczne wlaczanie i kilka razy niestety zapomnialo mi sie. Na szczescie nie bylo zadnych koncekwencji. Problem sie pojawia jak nie jezdzisz tylko jednym autem. Kazde moje zapomnienie bylo spowodowane tym ze bylem gdzies w trasie innym samochodem a pozniej siadalem do Scorpio i zapominalem...
Rafał A.(antek) - |19 Kwi 2006|, 2006 00:49
A wiec tak...
Moim zdaniem:
1) rozejzec sie za wentylatorami od 2.9 12V od oczatego, badz od 2.9 24V o ile pasuja, skoro w oczatym wchodza to tu tez powinny. (pewnie sa bardziaj płaskie)
2) zrobic automatyke, jesli niepsuje obudowa termostatu z 2.0 DOHC z wlacznikiem temicznym to poszukac od 2.9 12V z oczatego (mk3 94-98) tam wentyle sa elektryczne wiec sa jakos sterowane.
3) na upartego jak chesz podłaczyc sterowanie reczne, ale ... czy ja wiem czy potrzebne?
4) układ chłodzenia klimatyzacji (jesli ona jest sprawna) doprowadzic do stanu własciwego ma działac z presostatu i czujki temperatury, ew podłaczyc rownolegle reczne załaczaqnie, przydaje sie w miescie zeby wydajniej pracowała klima, jednak wentyl od klimy nie jest przystosowany do długotrwałej pracy
5) nie robic recznego włącznika chłodzenia, zemsci sie brutalnie (nie daj boze komus porzyczysz samochod)
marcys - |19 Kwi 2006|, 2006 09:52
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | 5) nie robic recznego włącznika chłodzenia, zemsci sie brutalnie (nie daj boze komus porzyczysz samochod) |
zawsze sie w koncu kiedys zapomni, nie ma bata. tez to mialem i srednio dwa razy do roku sie gotowało. ale to ohc bylo wiec pikus
Struna - |19 Kwi 2006|, 2006 19:45
dlatego moim zdaniem najlepiej zrobić automatykę i dodatkowo backup-owo ręczne sterowanie - w razie jakby co a pomysł z wykorzystaniem instalacji od szyby moim zdaniem jest rewelacyjny.
Rafał A.(antek) - |19 Kwi 2006|, 2006 19:59
no jest ja mialem taki backup wentylatorem od klimy zrobionyl, ale rownolegle do inst oryginalnej automatycznej
tsztark - |19 Kwi 2006|, 2006 22:31
Pierwsze kroki poczynilem. Wentylatory kupilem od oczatego DOHC 16V numer katalogowy bity na mocowaniu wentylatorow to 87BB8146BC 330050 (jeden spalony-gorny-trudno) Zamienilem z dolnym jest super wszystko pasuje. Mocowanie dolnego musialem zmodyfikowac tak jak pisal jeden z kolegow splaszczyc jedno ramie bo haczylo o kolo pasowe walu wykorbionego oraz przyciac owalna czesc otworu ll wentylatora bo haczylo o klime .Jutro daje to do piaskowania ,pomaluje i szukam wentylatora.Elektryka bedzie ;przez szybe" az dopasuje podwujny wlacznik w chlodnice o temperaturach zalaczenia okolo 70-75 oraz 80-85 na drugi wentylator.
[ Dodano: 2006-04-23, 12:34 ]
Czy ktos moze potwierdzic na 100% ze obudowa termostatu z podwujnym wlacznikiem termicznym wentylatorow z DOHC pasuje do V6 12v - informacja pilnie potrzebna !!!
[ Dodano: 2006-04-23, 12:35 ]
Czy ktos moze potwierdzic na 100% ze obudowa termostatu z podwujnym wlacznikiem termicznym wentylatorow z DOHC pasuje do V6 12v - informacja pilnie potrzebna !!!
VIK - |23 Kwi 2006|, 2006 12:49
| Adam_2000 napisał/a: | | zommbi napisał/a: | | w DOHC-u też jest w chłodnicy |
Nie ! - w obudowie termostatu ! |
w DOHCU z klimą jest termowyłącznik w chłodnicy również
[ Dodano: 2006-04-23, 12:52 ]
| tsztark napisał/a: |
[ Dodano: 2006-04-23, 12:35 ]
Czy ktos moze potwierdzic na 100% ze obudowa termostatu z podwujnym wlacznikiem termicznym wentylatorow z DOHC pasuje do V6 12v - informacja pilnie potrzebna !!! |
NIE PASUJE, bo niby jak i gdzie :698:
wkręć termowyłącznik w chłodnicę-tam, pod górnym wężem, albo dokup kawałek węża z gwintem taki jak mają np. sierry 1,8 TD.
tsztark - |23 Kwi 2006|, 2006 19:53
OK - szukam podwujnego termowlacznika takiego jak w DOHC ale o nizszych tem. zalaczania i wkrece go w miejsce termowlacznika klimy pod wezem -moze ktos wie od jakiego auta dopasowac?
zommbi - |23 Kwi 2006|, 2006 20:35
gratulacje tsztark - mówiłem że się zmieści
jak możesz to udostępnij gdzieś zdjęcia potomnym
marcys - |15 Maj 2006|, 2006 09:46
własnie czekamy na fotki jesli to mozliwe bo czeka mnie to samo.
grzegorzg - |16 Maj 2006|, 2006 21:38
Czy rzeczywiscie jest taka różnica w spalaniu jak to zostało napisane w którymś z postów?Jakas jest na pewno, ale czyzby tak duża?
Struna - |17 Maj 2006|, 2006 13:20
| grzegorzg napisał/a: | | Jakas jest na pewno, ale czyzby tak duża? | a co uważasz za jakieś a co za dużo ?
grzegorzg - |17 Maj 2006|, 2006 14:11
"jakaś"- ułamek litra np włączenie lub nie świateł
"aż taka"- 2l/100km przytoczone w jednym z postów kol tsztarka
Zaintrygował mnie ten temat jako cudowny sposób na zmniejszenie zużyciapaliwa w tym silniku.Ale nie pomyślałem o tym. że rzecz dotyczy zepsutego- zablokowanego visca.W pełni sprawne podnosi zużycie niewiele.Czy nie tak?
Struna - |17 Maj 2006|, 2006 15:30
| grzegorzg napisał/a: | | W pełni sprawne podnosi zużycie niewiele.Czy nie tak? | w pełni sprawne załącza się niezbyt często więc i nieznacznie oddziałuje na spalanie - ale jak masz zapięte non-stop to i czuć spadek mocy i szumi spod machy ostro no i pali więcej.
tsztark - |20 Maj 2006|, 2006 21:25
Temat zamiany visco na wentylatory w 2,9 12v mam rozpracowany . Zainteresowanym odpisze e-mailem : moj adres tsztark@interia,pl POZDRAWIAM
Marcin - |20 Maj 2006|, 2006 21:53
opisz wszystko tutaj co i jak i się do FAQ wrzuci. foto mile widziane
Kevin Xy - |21 Maj 2006|, 2006 01:19
no koniecznie- kazda przerubka na + mile widziana w faq
tsztark - |21 Maj 2006|, 2006 09:12 Temat postu: visco Tak jak napisalem wczesniej - modyfikacja blaszanego elementu trzymajacego wiatraki, dolny wiatrak z poziomym-rownoleglym do osi wiatraka wyjsciem elektrycznym aby nie haczylo o pasek napedu klimy. W chlodnicy zamiast termowlacznika wiatraka klimy zainstalowalem podwojny termowlacznik od Citroena BX o zakresie temperatur 92-87 pierwszy stopien i 97-92 drugi stopien. Elektryk podlaczyl autumatyke tak, ze na pierwszym stopniu dwa wiatraki kreca sie wolno a na drugim szybko. Wiatrak klimy polaczylem tak ze moge go wlaczac ze srodka, wystarczy przewody od usunietego termowlacznika klimy przedlurzyc do srodka i laczc gdy bedzie potrzeba. Mam zdjecia ale nie wiem czy uda mi sie je zamiescic na forum- mam z tym problem. Zainteresowanym przesle e-mailem POZDRAWIAM !!!
marcys - |21 Maj 2006|, 2006 12:23
wrzuc na www.imageshack.us a ktos to moze potem wrzuci do FAQ.
ale zastanawiaja mnie diwe predkosci pracy wentylatorów. Napisz cos wiecej.
zommbi - |21 Maj 2006|, 2006 22:09
Dwie prękdości wiatraków pewnie przez podłączenie ich najpierw szeregowo (pierwszy stopień) a potem równolegle (drugi stopień) - no chyba że ten elektryk był bardziej twórczy :707:
tsztark - |21 Maj 2006|, 2006 22:55
Wiem tylko to co widze - trzy przekazniki od Poloneza , dwa bezpieczniki 40A i 10 A , prad wziety z alternatora , wiatraki kreca nawet po wyjeciu kluczykow az schlodza ciecz . Wszystko SUPER
marcys - |22 Maj 2006|, 2006 08:27
Sluchajcie czy te wentylatory (2.0 2,3 po 95)
http://photos.allegro.pl/...77529/104775292
beda pasowaly do mk1? tak na oko to duzych roznic nie widze w porownaniu do starych
tsztark - |29 Cze 2006|, 2006 22:56
Czesc Marcys - chce Ci odpowiedziec na Twoje pytanie ale mam problem z wyslaniem do Ciebie maila Podaj inny adres Pozdrawiam
Rafał A.(antek) - |30 Cze 2006|, 2006 00:28
jak sie zmieszcza to tak
Cossie ma fajnie plaskie wentylatory
|
|