| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Jak działa tempomat?
GoLo - |8 Kwi 2006|, 2006 19:11 Temat postu: Jak działa tempomat? Witam,
Postanowiłem naprawić sobie tempomat.
Od kiedy kupiłem samochod zawsze nie działał, jadac pow 40-50km załaczam na kierownicy, zapala sie kontrolna = puszczam gaz przedkosc spada
Dzisiaj wyjolem pompe tempomatu do sprawdzenia, podłączylem napięcie, pompa działa.
Sprawdziłem szczelność układu, naciskając na gruszke zatykając jednocześnie otwór wylotowy pompy, układ jest szczelny.
Dalej odpalam samochod, spawdzam napięcie na złączu pompy 0V, załaczam tempomat na kierownicy, słysze dzwięk załączającego sie przekażnika, 8 - 9V na złączu (dlaczego nie 12V), lecz pompa nie kreci.
Moje pytanie, czy pompa powinna się załączyć włączajac układ tempomatu, czy trzeba jechac aby to nastąpiło, moze jast jakiś inny warunek?
Nie wiem, czy to co zaobserwowałem jest normalnym działaniem czy moze jakas nieprawodlowoscia.
Co jeszcze moze być jeszcze zle?
Rafał A.(antek) - |8 Kwi 2006|, 2006 20:19
tempomat dziala dopiero powyzej 40km/h
Struna - |10 Kwi 2006|, 2006 10:19
GoLo, a plusa nadusiłeś ? czy tylko ukłąd tempomatu włączyłeś i czekasz na cud ? ponadto nie możesz trzymać nogi na pedale sprzęgła ani hamulca bo tempomat nie zadziała.
Oli - |10 Kwi 2006|, 2006 10:22
| Cytat: | | GoLo, a plusa nadusiłeś ? czy tylko ukłąd tempomatu włączyłeś i czekasz na cud ? |
pewnie załaczył i czeka....
Tak jak Struna napisał - trza dusić plusa.... dotkniecie pedału hamulca lub gazu rozłacza tempomat. Po rozłaczeniu wcisniecie = auto dąży do zadanej wczesniej prędkości
Struna - |10 Kwi 2006|, 2006 10:26
| Oli napisał/a: | | dotkniecie pedału hamulca lub gazu rozłacza tempomat | no nie do końca - dotknięcie gazu nie powoduje wyłączenie tempomatu, spzręgło owszem ( u Ciebie Oli akurat to nie działało bo masz/miałeś tempomat od automata a więc jakby brakuje czujnika na pedał sprezęgła - zamierzam go dołożyć )
Oli - |10 Kwi 2006|, 2006 10:30
| Cytat: | | zamierzam go dołożyć ) |
a po kiego - i tak dobrze jest... :702:
Struna - |10 Kwi 2006|, 2006 10:33
no nie do końca bo sobie kiedyś przesprzęgliłem to mało silnik z ramy nie wyskoczył a że w 4x4 mam kompletny tempomat od manuala to co się będę obcyndalał
Oli - |10 Kwi 2006|, 2006 10:47
| Cytat: | | e do końca bo sobie kiedyś przesprzęgliłem to mało silnik z ramy nie wyskoczył |
a racja sorki..... ja też kiedyś wrzuciłem na luz- szok... żona i dzieciaki to zaczeli wiszczec nie wiedząc co sie dzieje... dostawiaj..
Rafał A.(antek) - |10 Kwi 2006|, 2006 13:35
u mnie dodatkowo jak niepuszcze nogi z gazu to nie załaczy sie tempomat
Struna - |10 Kwi 2006|, 2006 14:13
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | u mnie dodatkowo jak niepuszcze nogi z gazu to nie załaczy sie tempomat | ooooo - no to ciekawe no ale to pewnie jakiś nowy feature w MK3 ale co - jak podczas jazdy na tempomacie (załóżmy ustwawione na 120 km/h) dodasz gazu i potem puścisz to jest wyłączony ? bo u mnie mogę wdepnąć i jak puszcze to dalej trzyma zadaną prędkość.
Rafał A.(antek) - |10 Kwi 2006|, 2006 21:30
nie no moge depnac i puscic i trzyma
chodzi mi o to ze np przyspieszam, włacze tempomat i dopuki nie odejme nogoi z gazu to on ine zaczyna dzialac (kontrolka sie zapala ale nie tryzmalinki) dopiero jak zwolnie pedał gazu to on sobie sam go podciaga
bigdaaddy - |10 Kwi 2006|, 2006 21:44
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | chodzi mi o to ze np przyspieszam, włacze tempomat i dopuki nie odejme nogoi z gazu to on ine zaczyna dzialac (kontrolka sie zapala ale nie tryzmalinki) dopiero jak zwolnie pedał gazu to on sobie sam go podciaga |
No to chyba prawidłowo, jak przyśpieszasz to przecież tempomat nie będzie trzymał linki tylko ją popuszczał.
Rafał A.(antek) - |11 Kwi 2006|, 2006 04:06
tez sadze ze prawidlowo
Struna - |11 Kwi 2006|, 2006 15:19
hmmm to u mnie jest tak, że jade np.120 daję + i po chwili czuje jak mi delikatnie pedał się ruszy, wtedy puszczam no i sobei jedzie. Oczywiście mogę też puścić pedał od razu ale wtedy obroty i prędkość na chwile maleją i dopiero za chwilę podciąga.
Rafał A.(antek) - |12 Kwi 2006|, 2006 01:09
ja ma chyba podobnie ale nie che mi sie czekac wiec puszczam pedał od razu
Struna - |12 Kwi 2006|, 2006 14:30
no ja bym też odpuszczał ale po ostatnim zlocie zdeka mi sprzęgło przy gwałtownych zmianach obrotów ślizga więc trochę mu pomagam
Oli - |12 Kwi 2006|, 2006 14:34
| Cytat: | | no ja bym też odpuszczał ale po ostatnim zlocie zdeka mi sprzęgło przy gwałtownych zmianach obrotów ślizga więc trochę mu pomagam |
bo jeździsz Jurku w cieżkich butach i nyks nie czujesz...
Struna - |12 Kwi 2006|, 2006 14:36
| Oli napisał/a: | | bo jeździsz Jurku w cieżkich butach i nyks nie czujesz... | nawet nie - sam wiesz jak to sprzęgiełko chodziło, może to wina regulatora, nie wnikam - po świętach N9 idzie w pizdu i zakładam MT-75 i inne sprzęgiełko i będzie znowu wymiatał
Oli - |12 Kwi 2006|, 2006 14:39
| Cytat: | | N9 idzie w pizdu i zakładam MT-75 i inne sprzęgiełko i będzie znowu wymiatał |
w pizdu to może nie - jeszcze ja opylimy komuś... a na MT - no to bedziesz wymiatał...
hmmm a po których świetach???
Struna - |12 Kwi 2006|, 2006 14:41
no po tych co teraz mają być w ten weekend a N9 z chęcią komuś orżnę razem z wałem.
PS. Oli, wymieniałeś kiedyś samonapinacz na sprzęgle ? jak tak to się pochwal jat to szybko i sprawnie zrobić.
Oli - |12 Kwi 2006|, 2006 14:55
| Cytat: | | PS. Oli, wymieniałeś kiedyś samonapinacz na sprzęgle ? jak tak to się pochwal jat to szybko i sprawnie zrobić. |
zlecić komus za browara i dać czas 30 min z PNS
A tak poważnie, łodkręcić 4 nakrętki od mocowania pedałów sprzegła i hamulca, zdjąc linke z samonapinacza, zawleczke z ciegna hamulca wytaskać pedały i pomieniać.
Dojscie hujowate i najlepiej mieć gumowaty kręgosłup coby sie wyginać w esy :685:
Struna - |12 Kwi 2006|, 2006 14:58
| Oli napisał/a: | | coby sie wyginać w esy | a to to już kilka razy uskuteczniałem
klinu - |13 Kwi 2006|, 2006 08:47
podepnę się pod temat, wiecie może czy od wieloryba i od jakich silników pasuje tempomat do przejściówki 2.0 dohc? dużo jest roboty z założeniem tempomatu jeżeli go wogóle nie było?
marcys - |13 Kwi 2006|, 2006 08:54
| Struna napisał/a: | | brakuje czujnika na pedał sprezęgła |
qrde to tego mi brakuje, raz chciałem oszukać tempomat i zminic bieg - sie nie udało:)
Boni - |13 Kwi 2006|, 2006 09:05
Speedo, może się mylę, ale pierwsze i najważniejsze, że trzeba mieć komp EECIV z opcją tempomatu, a EECIV w wielorybie, to na pewno 2.9 12V, ale czy DOHC w wielorybie był też EECIV to nie wiem, tam już większość silników jest EECV. A wcale nie wszystkie kompy w Mk1 i Mk2 mają opcje tempomatu w EECIV, i do czego wtedy podepniesz pompkę tempomatu?
Struna - |13 Kwi 2006|, 2006 09:18
| marcys napisał/a: | | qrde to tego mi brakuje | jak Ci brakuje ? sam kiedyś na zlocie w szulera autku się wyginałem żeby obadać czujniki - wszystkie miał, tylko jeden jakiś niepasowny ale po drobnych poprawkach mu podszedł.
marcys - |13 Kwi 2006|, 2006 13:47
| Struna napisał/a: | | marcys napisał/a: | | qrde to tego mi brakuje | jak Ci brakuje ? sam kiedyś na zlocie w szulera autku się wyginałem żeby obadać czujniki - wszystkie miał, tylko jeden jakiś niepasowny ale po drobnych poprawkach mu podszedł. |
co nie zmienia faktu ze jak wrzuce luz lub sprzeglo silnik z ramy wyskkaujue. Gdzie ten czujnik jesli jest? jak go sprawdzic?
Struna - |13 Kwi 2006|, 2006 14:06
hmmm - no to może wyskoczył zatrzasku - nad pedałem sprzęgła powinien być.
marcys - |13 Kwi 2006|, 2006 14:21
| Struna napisał/a: | | no to może wyskoczył zatrzasku - nad pedałem sprzęgła powinien być. |
no to mnie zagiąłeś. A jesteś pewien ze on tam jest?Widziales go tam?
Struna - |13 Kwi 2006|, 2006 14:22
| marcys napisał/a: | | A jesteś pewien ze on tam jest?Widziales go tam? | hmmm na jakieś 90% wiesz zlot itd - w różnym stanie człowiek bywał
Szuler - |14 Kwi 2006|, 2006 22:44
Już wyjaśniam
Oryginalnie był tam automat więc na sprzęgle czujnika po prostu brak! A to co nie pasowało to czujnik na hamulcu, bo automat ma inny hamulec niż manual. Bolec od czujnika był za długi, skróciłem go i podszedł do hamulca już bez problemu. Było to bezpośrednim powodem dlaczego nie działał mi początkowo tempomat. Tak więc reasumując czujnika na sprzęgle nie szukaj, bo nie znajdziesz . A ja tam się nie chwalę ale zmieniałem biegi przy tempomacie, tylko trzeba to robić z werwą, bo jak nie to obroty idą aż do odcięcia.. Ups, na gazie nie ma odcięcia...
Pozdrawiam
Szuler
Rafał A.(antek) - |14 Kwi 2006|, 2006 23:09
| Szuler napisał/a: | | A ja tam się nie chwalę ale zmieniałem biegi przy tempomacie |
ja tez zmieniam a co
Struna - |19 Kwi 2006|, 2006 18:34
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | ja tez zmieniam a co | no kurna w automacie to jakoś nie dziwne
Rafał A.(antek) - |19 Kwi 2006|, 2006 19:33
chociaz własciwie skłamałem. ja nie zmieniam no czasami jak mi sie barrrrdzo zachce
will - |6 Maj 2006|, 2006 11:22
Panowie posiadam tempomat ale ...!po wlaczeniu dziala tzn zapala sie kontrolka i samochod trzyma predkosc po sciagniecu nogi z gazu.Jednak jak chce dodac lub odjac prdkosc mowa oczywiscie o + - nie ma reakcji.Gdzie szukac przyczyny ???w samym przycisku czy gdzies dalej ???A jeszcze mam takie pytanko jadac np.80 km/h zblizam sie do podjazdu auto zwalnia a po pokonaniu wzniesienia predkosc wzrasta do 80 km/h czy to normalne czy caly czas powinien utrzymywac predkosc taka sama??
Jason - |6 Maj 2006|, 2006 11:56
| will napisał/a: | | caly czas powinien utrzymywac predkosc taka sama?? | Tak caly czas bez wzgledu na ukształtowanie drogi. Moze silnik masz juz przysłaby bo koniki pouciekały
will - |6 Maj 2006|, 2006 12:02
| Jason napisał/a: | | will napisał/a: | | caly czas powinien utrzymywac predkosc taka sama?? | Tak caly czas bez wzgledu na ukształtowanie drogi. Moze silnik masz juz przysłaby bo koniki pouciekały |
nio na lpg jest slabszy duzoo.na benie jest duuzooo lepiej.
Boni - |6 Maj 2006|, 2006 15:05
Normalne na LPG. Żeby tempomat nie głupiał, to albo silnik na LPG musi idealnie tak samo reagować na pedał gazu jak na beni (jakieś blosy sekwencje itp) albo musiałby być przeprogramowany komp, żeby pojął dlaczego jak wciska pedał to buda nie chce się bujać
Szuler - |7 Maj 2006|, 2006 14:57
Eeee... W starej skorupie mojej na gazie był raczej słabawy, a tempomat reagował prawidłowo, zawsze utrzymywał jedną prędkość..
Pozdrawiam
Szuler
will - |7 Maj 2006|, 2006 19:41
Czyli jaka powinna byc prawidlowa reakcja po + lub - ??? u mnie nie ma zadnej.
Boni - |7 Maj 2006|, 2006 21:23
| Szuler napisał/a: | Eeee... W starej skorupie mojej na gazie był raczej słabawy, a tempomat reagował prawidłowo, zawsze utrzymywał jedną prędkość..
|
On się STARA utrzymywać prędkość, ale na gazie, szczególnie jak mam wlany jakiś badziew, miewa kłopoty np. z przywracaniem prędkości, no bo jak np. gaz jest tak ch... że jak wsadzisz pedał w podłogę, to silnik zwalnia zamiast się rozkręcać, to tempomat też ma niejakie problemy.
Co do reakcji na + i -, to po pierwsze, musi palić sie kontrolka tempomatu, jak się pali, prędkość musi być ponad 50. Kliknięcie + nakazuje utrzymać prędkość, przytrzymanie + zwiększa zadaną prędkość, kliknięcie -, naciśnięcie hamulca (albo sprzęgła w podróbce powoduje że tempomat przestaje utrzymywać prędkość, i prędkość spada, ale komp pamięta jaka była prędkość ustawiona. Wtedy kliknięcie - powoduje że tempomat przywraca prędkość zapamiętaną (podobno od sposobu kliknięcia '=', długo czy ktrótko, zależy czy tempomat przywraca "ostro" czy "łagodnie", z obserwacji - rzeczywiście czasem przywraca wdeptując przy 130 pedał tak, że automat redukuje i można zobaczyć niecodzienne 5tys obr., a czasem ślimaczy się na pół gwizdka, ale jakoś nie mogę dojść kiedy robi jak, i jak to się na do klikania w przycisk -/= ).
Informacje sprawdzone dzisiaj na trasie Wawa-Bstok-Wawa, większość na tempomacie w zakresie 100-150.
will - |7 Maj 2006|, 2006 21:39
Dzieki Boni teraz juz wiem o co biega.Bede musial skoczyc na A4 i wyprobowac.
Struna - |8 Maj 2006|, 2006 09:52
u mnie jak działał to było tak jak Boni opisał, teraz mu się coś pojebało i jest wogóle herezja niby się załącza kontrolka, jak dam + to nawet stara się jechać zadaną prędkość ale ma tendencję do przyspieszania, na - nie reaguje wcale, na wyłączanie też nie ( znaczy gaśnie kontrolka ale dalej trzyma prędkość ) a na = reaguje tak, że wstawia pedał gazu całkiem w podłogę debil jeden - nie wiecie może od czego to może być ?
fiebik - |8 Maj 2006|, 2006 10:18
| Struna napisał/a: | | a na = reaguje tak, że wstawia pedał gazu całkiem w podłogę debil jeden - nie wiecie może od czego to może być ? | Ja takie objawy miałem kiedyś w Omedze, (bardzo przykre szczególnie zimą) niestety, żeden mech sobie z tym nie poradził i skończyło się całkowitą rezygnacją z tempomatu w postaci odpięcia wtyki.
Struna - |8 Maj 2006|, 2006 10:22
| fiebik napisał/a: | | skończyło się całkowitą rezygnacją z tempomatu | ale ja nie chcę rezygnować z niego
marcys - |8 Maj 2006|, 2006 14:17
bo dobry tempomat...nie jest zły:) ostatnio cwicze zmiany biegow przy braku czujnika przy sprzegle;) sie da, szkola z 126p sie przydala:)
Struna - |8 Maj 2006|, 2006 14:27
| marcys napisał/a: | | ostatnio cwicze zmiany biegow przy braku czujnika przy sprzegle;) | ale po co ? odpinasz na chwilę tempomat, zmieniasz i heja.
Rafał A.(antek) - |8 Maj 2006|, 2006 14:46
wlasnie po co, wciskasz gaz badz przycisk i zmienia bieg, przynajmniej u mnie
Struna - |8 Maj 2006|, 2006 14:47
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | wciskasz gaz badz przycisk i zmienia bieg, przynajmniej u mnie | ha ha ha się teraz będzie automatem chwalił
Rafał A.(antek) - |8 Maj 2006|, 2006 14:50
ew ruszasz dzwignia poprostu
marcys - |8 Maj 2006|, 2006 15:28
e tam biegi trzeba zmieniac sprawnie a nie tam ...z kierownicy czy cos:)
Szuler - |8 Maj 2006|, 2006 15:52
Marcyś, zrób może taki patent, że ten czujnik od hamulca mechanicznie podciągnij też pod sprzęgło. Jakieś przedłużenie, nie wiem co - zdolny jesteś, wymyśl coś . Mi osobiście to specjalnie nie przeszkadzało...
Pozdrawiam
Szuler
marcys - |8 Maj 2006|, 2006 16:01
mi tez nie przeszkadza jak na razie jedyna trasa tym autem to jazda z poznania w zeszlym roku;)
Rafał A.(antek) - |8 Maj 2006|, 2006 20:33
a nie prosciej kupic czujnik?
marcys - |9 Maj 2006|, 2006 12:05
prosciej zgadza sie, ale som inne dziury niestety. Np kolejne auto;)
will - |10 Lip 2006|, 2006 20:11
Panowie dzisiaj mnie wzielo na takie zabawy z autem.Problem mam z tempomatem,Jade powiedzmy 60km/h wlaczam bialym przyciskiem zapala sie kontrolka tempomatu.Przyciskam + i niestety nie utrzymuje predkosci.Rozmawialem ze Strunka ktory zwrócil uwage zebym sprawdził gruche ale nie widze w niej dziur ani pekniec i ma w sobie tak jakby powietrze.Czy problem moze lezec w klawiszu = + ??Od czego szukac ??A jeszcze nie dawno działał.
Szuler - |10 Lip 2006|, 2006 20:41
Ale chyba coś nie tak... Mówisz, że zapala się lampka od razu jak naciśniesz biały przycisk? O ile pamiętam to lampka zapala się gdy naciśniesz biały przycisk i następnie plus - dopiero po naciśnięciu plusa zapala się lampka i tempomat utrzymuje prędkość...
Pozdrawiam
Szuler
WTOM - |10 Lip 2006|, 2006 20:52
u mnie zapala dopiero po +
Kevin Xy - |10 Lip 2006|, 2006 20:57
w rzeczy samej- na zaplonie mozesz odpalic tempomat samym zalaczeniem a nie przyspeiszaniem- u mnie w starej fajerze byla biala kropa, w tej mam taki symbol jak kontrolka
Szuler - |10 Lip 2006|, 2006 21:42
No faktycznie... Teraz sobie dokładnie przypomniałem, faktycznie po naciśnięciu białej kropy było słychać przekaźnik i kontrolka się zapalała... Tak więc pomyliłem z wielorybem..
Pozdrawiam
Szuler
Struna - |11 Lip 2006|, 2006 10:56
dokładnie, w mk1 i mk2 włącza się kropą funkcję tempomatu a plusem "fixuje" prędkość i ewentualnie ją zwiększa.
Oli - |11 Lip 2006|, 2006 10:56
Po wciśnieciu białej kropy zapala sie kontrolka tempomatu
Rafał A.(antek) - |11 Lip 2006|, 2006 22:22
| Cytat: | | watpliwa sprawa, lampka zapala sie od razu po nacisnieciu bialej kropy |
w oczatym nie... nie wiem jak w starszych, w oczatych kropa i potem+
VIK - |13 Gru 2006|, 2006 14:52
| Boni napisał/a: | Speedo, może się mylę, ale pierwsze i najważniejsze, że trzeba mieć komp EECIV z opcją tempomatu, a EECIV w wielorybie, to na pewno 2.9 12V, ale czy DOHC w wielorybie był też EECIV to nie wiem, tam już większość silników jest EECV. A wcale nie wszystkie kompy w Mk1 i Mk2 mają opcje tempomatu w EECIV, i do czego wtedy podepniesz pompkę tempomatu? |
Zaraz, chwila, do 1994 jest EEC IV, wg schematu NIE MA żadnego powiązania EEC IV z tempomatem, do tempomatu jest OSOBNY sterownik przecież, owszem, niezbędny jest czujnik prędkości pojazdu, ale różnice w EEC IV? pierwsze słyszę.
Boni - |13 Gru 2006|, 2006 17:07
Jak zastrzegłem, może się mylę, akurat tego kawałka schematu nie mam, a w opisach które mam coś było że 7 czy 8 pin z tego osobnego modułu idzie na nietypowe EEC. Nie będę się upierał. A zresztą, będę! EEC jest nietypowe i kropka, musisz wrzucić schemat, żeby mnie przekonać (schemat się przyda... )
VIK - |13 Gru 2006|, 2006 17:30
http://img208.imageshack....ge=eecivfy5.jpg
Czujnik prędkości pojazdu, wpięty w DOHC pod pin 4 sterownika. Tempomat ma połączenie swojej puszki sterującej-PIN12 z żółto-brązowym kablem VSSa, tyle z powiązań z EEC IV.
Boni - |13 Gru 2006|, 2006 19:15
Dżizaz, ja myślałem że masz schemat tempomatu, bo to że czegoś nie ma na jakimś dziwnym schemacie z EEC, to mi niczego nie dowodzi (np. o ile widzę dobrze to EGRa na tym twoim nie ma, np. w Haynesie nie ma wyjść na sprężarkę klimy itd), EEC ma coś koło 60 pinów, a na schemacie masz tylko coś koło 40. Inaczej - do czego idą piny 7 i 8 z modułu tempomatu? Ja nie wiem na pewno, ale mam opis że jeden "do zegarów" (ch.. wie co poeta chciał powiedzieć) drugi do EEC.
VIK - |13 Gru 2006|, 2006 19:32
Mam, ale na papierze.
Pin 7 sterownika tempomatu idzie do dodatkowego modułu ostrzegania, czyt. po polsku-do skrzynki kontrolera pokładowego, pin 8 do bezpiecznika 18 w przejściówce albo 19 w MK1.
Pin 1 idzie do klaksonu, pin 2 do pedału hamulca, potem w szereg-sprzęgła, w zal. od tego, czy manual czy aut., pin 3,4,6,-puste, pin 9 do masy, razem z masą czujnika prędkości pojazdu, zmostkowany w przyp. V6 z pinem 5, pin 10 do pompki tempomatu-zasilanie, pin 11 pod żarówkę wskaźnika właczenia tempomatu-i dalej do kontrolera pokładowego, pin 12 pod czujnik prędkości pojazdu, kabel brąz/żółty, pin 13sty pod światła zewnętrzne, pin 14sty pod pompę tempomatu- jako podtrzymanie zadanej prędkosci, pin 15, sterowanie pompką-zwiększanie prędkości, pin 16sty, drugi styk do żarówki sygn. włączenie tempomatu. Ufff.
Aha, EGR jest pod DWÓJECZKĄ na w/w schemacie
Struna - |13 Gru 2006|, 2006 19:37
kurcze do klaksonu i świateł? czyżby wyłączenie świateł lub trąbka miały coś wspólnego z tempomatem ?
VIK - |13 Gru 2006|, 2006 19:40
Mają. Zauważ, że
jak włączasz światła, to kontrolka tempomatu przygasa, w chwili, gdy jest załączony, 2. W kierownicy jesy układzik scalony, pod kierownicą włażą tylko trzy kable, DWA z klaksonu, jak w normalnej kierownicy, trzeci, z pudełka sterującego tempomatem, cala mieszaninka kabli w kierownicy, z guzików, przetwarzana jest ładnie pewnie w owym niezbyt skomplikowanym pewnie "scalonym".
fiebik - |13 Gru 2006|, 2006 21:40
| VIK napisał/a: | Mają. Zauważ, że
jak włączasz światła, to kontrolka tempomatu przygasa, w chwili, gdy jest załączony, 2. W kierownicy jesy układzik scalony, pod kierownicą włażą tylko trzy kable, DWA z klaksonu, jak w normalnej kierownicy, trzeci, z pudełka sterującego tempomatem, | hmm... nie mam tempomatu w ani jednym oczatym, ale może jest tak, że jak się nacisnie na klakson, to tempomat się chwilowo rozłącza? boło by to dość logiczne.
Adam_2000 - |13 Gru 2006|, 2006 22:00
| VIK napisał/a: | | W kierownicy jesy układzik scalony |
Nie ma !
To jest prosty układ na rezystorach :
VIK - |14 Gru 2006|, 2006 06:55
No dobrze, jest jakaś płytka, szczegółom się nie przyglądałem, ale tak to wygląda.
Boni - |14 Gru 2006|, 2006 08:17
| VIK napisał/a: | Mam, ale na papierze.
Pin 7 sterownika tempomatu idzie do dodatkowego modułu ostrzegania, czyt. po polsku-do skrzynki kontrolera pokładowego, pin 8 do bezpiecznika 18 w przejściówce albo 19 w MK1.
...
Aha, EGR jest pod DWÓJECZKĄ na w/w schemacie |
No i wszystko jasne, na 99% ten opis co mam jest żle potłumaczony, ktoś pomylił moduł ostrzegania z EEC, a ja to tylko kolportuję A co do EGRa pod dwójeczką, to jeszcze nie przekonałeś mnie, na pewno jest to EGR a nie canister purge valve? Bo na obu schematach EEC jakie mam pod ręką, 31pin EEC to CANP, a 33 pin to EVR/EGR.
VIK - |14 Gru 2006|, 2006 10:24
Przerabiałem kilka wózków wsadzając różne silniki, podlączając wg schematow jakie posiadam, wszystko zwykle działało, sterownik błędów nie wywala. Wg schematu w/w pin 33 jest nie podłaczany, to schemat z DOHC. Istotnie, masz rację, 2, to pochłaniacz oparów paliwa. EGR, jak zauważyłeś, pod pin 33, ale to dopiero EEC IV BOA 24V. W DOHC i 2,9 12V tego ni ma.
Chyba mamy pełną jasność
marcys - |14 Gru 2006|, 2006 14:25
| VIK napisał/a: | | pin 2 do pedału hamulca, potem w szereg-sprzęgła, w zal. od tego, czy manual czy aut |
jednym slowem moge sie wpiac w czujnik tempomatu przy hamulcach (w sygnalowy kabel przed czujnikiem) puscic go do czujnika przy sprzegle (ktorego to czujnika nie mam bo mialo auto kiedys automata) uzyc np czujnika do swiatel stopu z mk1-i powrot do powrotnego - zeby wreszcie wcisniecie sprzegla wylaczalo tempomat a nie krecilo silnikiem do odciecia?
VIK - |14 Gru 2006|, 2006 14:38
trójnik na przewód z powietrzem, wyłącznik upustowy ciśnienia taki, jak nad pedałem hamulca, kable zmostkowane z pedałem hamulca.
Piof - |30 Sty 2007|, 2007 22:35
Mam podobny problem z tempomatem tzn. po włączeniu go i wciśnięciu + lub - zapala się kontrolka ale samochód nie utrzymuje prędkości. Po wciśnięciu = kontrolka gaśnie po ponownym wciśnięciu = znowu zapala czyli od strony reakcji kontroli na przyciski wszystko jest teoretycznie poprawnie a brak tylko podciągania linki. Próbowałem przytrzymywania przycisków dłużej, wciskania w momecie gdy nie miałem nogi na gazie - nie pomagało, sprawdziłem również czy linka jest podpięta.
Czy ktoś z Was ma może informację na temat podłączenia elektrycznego silniczka tempomatu - chodzi mi o sprawdzenie samego silniczka na krótko a nie chcę zgadywac gdzie podac zasilanie. I powiedzcie mi jeszcze jak działa sam silniczek tempomatu - jak dostaje zasilanie to podciąga linke a jak nie ma zasilania to linka jest cofana sprężyną czy musi dostac zasilanie ze zmienioną polaryzacją?
Struna - |31 Sty 2007|, 2007 09:38
Piof, nie wiem czy zachowanie się kontrolki jest ok - u mnie ( ale to nie oczaty ) przyciśnięcie = nie gasi kontrolki, tylko deaktywacja czerwonym guziorem ją gasi.
Co do działania, wystarczy że napięcie na elektrozaworek nie będzie podane a powietrze z gruchy ucieknie i linka się cofnie.
Piof - |31 Sty 2007|, 2007 20:28
Struna ale w wielorybie raczej / chyba / niekoniecznie / nie jestem pewien gruchy nie ma - tak mi wygląda że jest tylko silnik elektryczny i nie ma żadnych przewodów powietrznych do niego - dochodzi tylko linka i przewody elektryczne (chyba z 6). Co do kontrolki to zarówno naciśniecie = jak i hamulca dezaktywuje tempomat (kontrolka gaśnie) ponownie wciśnięcie = lub - przywraca (kontrolka się zapala) - w instrukcji nie pisze nic na temat czy kontrolka ma wtedy się zapalac/gasnąc ale ogólnie wygląda to w miarę logicznie.
Nie wiem czy przyczyna nie jest odpięty moduł ABS-u wpieprzał mi prąd więc tymczasowo została poprostu wyciągnięta wtyczka. Chyba steruje on ównież TCS a jak TCS się włącza to Tempomat powinien się wyłączyc podobnie jak po naciśnięciu hamulca. No to jednak coś nie pasuje bo jak wciskam hamulec to kontrolka tempomatu gaśnie czyli jakby był jakiś sygnał lub jego brak z TCS to też powinna zgasnąc - czyli raczej to jest OK. Hmm???? sam juz nie wiem.
jeszcze ten samochód stanowi dla mnie zagadkę.
Rafał A.(antek) - |31 Sty 2007|, 2007 23:04
Hmm dzialanie w oczatym jest takie jak pisales, jak masz odlaczony ABS z TCS to moze niedzialac poprawnie, uklady sa powiązane. Tmmt odlacza przycisk na pedale hamulca wiec zawsze go bedzie wylaczalo.
Struna - |1 Lut 2007|, 2007 11:14
TCS korzysta z obwodu ABS więc to może być to.
bigdaaddy - |1 Lut 2007|, 2007 13:24
Ale w takim razie nie wlaczalaby sie kontrolka. W mk3 jest troche inaczej niz w poprzednich modelach i kontrolka wlacza sie tylko podczas pracy tempomatu, a nie podczas gotowosci. Posprawdzaj kable, bezpieczniki.
Piof - |1 Lut 2007|, 2007 21:12
no ale czy da się zasymulować jakoś przekroczenie prędkości 40 (czy ileś tam bo są różne wersja) bez podnoszenia dupy i mielenia kołami w powietrzu - w czasie jazdy to mógłoby być co najmniej "ciekawe" , a co z podłączeniem samego silnika tempomatu - ma ktoś schemat z konkretnym oznaczeniem kabli co na jakim powinno się pojawiać?
Rafał A.(antek) - |2 Lut 2007|, 2007 04:46
raczej sie nie da. wepnij ten ABS z powrotem i zobacz co bedzie.
Rafał A.(antek) - |2 Lut 2007|, 2007 04:47
aa i co dlega ABSowi?
Struna - |2 Lut 2007|, 2007 10:13
| Piof napisał/a: | | czy da się zasymulować jakoś przekroczenie prędkości 40 | np. wyjmujesz prądniczkę ze skrzyni i napędzasz ją wiertarką - z pewnością dużo ponad 40km/h będzie
Piof - |2 Lut 2007|, 2007 13:28
w instalacji ABSu (najprawdopodobniej) mam jakieś zwarcie tzn miałem sytuację że po 8 h na parkingu akumulator był dętka no i elektryk doszedł początkowo że to mała skrzynka (nawiasem mówiac ta na którą tyle się naczekałem Rafał) a po odpięciu ABS trzyma jak trzeba - odpięcie to oczywiscie tyko rozwiązanie tymczasowe ale i tak coś z nim nie jest do końca poprawnie bo działał tylko od czasu do czasu i zasilanie ma puszczone obok skrzynki oddzielnym kablem i bezpiecznikiem - a jak póbowałem wkładać bezpiecznik do skrzynki to dosyć mocno iskrzyło wiec może w niej też coś jest nie tak - zobaczymy co będzie po wymianie na nową - właśnie teraz kosiarka jest u mechaniora.
A jak ABS był podpięty to tempomat tez nie chodził - hmmm tak się zastanawiam i chyba nigdy nie sprawdziłem czy działał w momęcie jak działał ABS - może tutaj jest jakieś powiązanie? Ale ktoś wcześniej pisał że pomimo niedziałającego ABSu - zapalonej kontrolki tempomat chodził. Coraz bardziej podejżewam sam silniczek tempomatu lub jego zasilanie.
Rafał A.(antek) - |3 Lut 2007|, 2007 00:12
tez jest mozliwe, ale nie dzialajacy abs a odpieta wtyczka moze to byc roznica.
Nowy - |3 Lut 2007|, 2007 21:46
U mnie było tak:
ABS NIE działał - Tempomat TAK
ABS działał - Tempomat - działał
ABS działał - Tempomat - NIE działał
Od ok.45 minut
Tempomat DZIAŁA !!!!!!
Wymieniłem pompę tempomatu (zakupiona od Irka)
Nigdy nie wiązałem niedziałajacego tempomatu z ABS-em,ale był taki moment,że ABS padł a tempomat pracowal bez problemow.
Zamęczałem forum pytaniami,aż w końcu postanowiłem kupić to ustrojstwo.
U Irka zamówiłem całość,ale na poczatek przysłał mi pompe i kierownice.
Dzisiaj wymieniłem pompe (10" roboty w tym wypalony papieros) i EUREKA !
Tempomat chodzi nawet kiedy jade na III biegu - 40km/h
Nie śmiejcie sie bo to moje pierwsze auto z tempomatem czyli zero porównania,a na tej pompie która w końcu padła mogłem jechać tylko na V biegu tak cirka od ok 70km/h.
Myslalem że tak ma być
PS.
Rozbiorę to zepsute badziewie i może w końcu dowiem sie co tam w srodku siedzi
Pozdroofka all
Rafał A.(antek) - |5 Lut 2007|, 2007 03:23
niedzialajacy ABS a odlaczony to moga byc 2 rozne rzeczy, tak czy owak mamy mondeo w ktorym TCS z kolei nie dziala, hmm
|
|