| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Odpowietrznie układu ham.
Platyn - |29 Mar 2006|, 2006 16:05 Temat postu: Odpowietrznie układu ham. Jak odpowietrzyć układ hamulcowy w moim Scorpio. Walnął mi przewód który już wymieniłem ale nie wiem jak to odpowietrzyć. Wiem jak to się robiło w Polonezie ale ford to całkiem inna kostrukcja. Nie dość że ABS to jeszcze chyba elektryczne servo.
I takie pytanie tak jak w poldku czy jakaś inna metoda?
Struna - |29 Mar 2006|, 2006 16:12
z włączoną stacyjką, żeby pompa chodziła.
Platyn - |29 Mar 2006|, 2006 16:13
Tylko od którego koła zacząć. Od prawego tyłu czy odwrotnie od lewego przodu. A może to bez znczenia?
Struna - |29 Mar 2006|, 2006 16:16
lewy tył, prawy tył, prawy przód, lewy przód.
Platyn - |29 Mar 2006|, 2006 16:23
senk juł wery macz
Struna - |29 Mar 2006|, 2006 16:30
ju ar łelkom
Rafał A.(antek) - |29 Mar 2006|, 2006 17:39
error strunaod najblizszego
czyli lewy przod prawy przod
lewy tył prawy tył
wg ksiazki sam naprawiam
Struna - |29 Mar 2006|, 2006 18:17
qrna - co jedno źródło to co innego.
Adam_2000 - |29 Mar 2006|, 2006 18:19
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | error strunaod najblizszego |
A mnie uczyli, że zaczyna się od najdalszego
A więc - prawy tył... itd.
Rafał A.(antek) - |29 Mar 2006|, 2006 19:46
wklasycznym ukladzie cisnieniowym tak, zgadza sie, we wszystkich innych tak jest ale nie w scorpio z pompą wspomagana elektrycznie. czemu - nie wiem
fiebik - |30 Mar 2006|, 2006 18:10
Hmm... nie chciał bym wprowadzać zamieszania, ale logika i fizyka wskazuje, że procedura odpowietrzania we wszystkich układach hydraulicznych jest taka sama, czyli:
musi być zachowana kolejność od przewodu najbliższego od źródła wytwarzania ciśnienia do najdalszego. Należy więc patrzeć na przewody hamulcowe z perspektywy - który ma najbliżej od początku ruchu tłoczyska w pompie hamulcowej ten jako pierwszy musi być odpowietrzony itd kolejno. Fakt - który przewód od pompy prowadzi do którego koła nie ma tu znaczenia i w każdej marce lub typie samochodu może się różnić.
Struna - |30 Mar 2006|, 2006 18:13
| fiebik napisał/a: | | musi być zachowana kolejność od przewodu najbliższego od źródła wytwarzania ciśnienia do najdalszego. | taaaa - to ciekawe czemu w większości zaczyna się od tylnego prawego czyli w sumie najdalszego od źródła wytwarzania ciśnienia.
fiebik - |30 Mar 2006|, 2006 19:31
| Struna napisał/a: | | taaaa - to ciekawe czemu w większości zaczyna się od tylnego prawego czyli w sumie najdalszego od źródła wytwarzania ciśnienia. |
Tak myślałem, że zbyt haotycznie to opisałem i nie zrozumiecie mnie.
Niechce mi się biegać teraz do auta, żeby sprawdzić ale:
W pompie hamulcowej - po naciśnięciu na hamulec - tłok przesuwa się i wytwarza ciśnienie płynu hamulcowego. Pierwszy przewód hamulcowy wychodzący od pompy na jaki napotyka ciśnienie wytwarzane przez tłok powinien być odpowietrzony jako pierwszy - bez względu do zacisku jakiego koła prowadzi przedniego czy tylniego, prawego czy lewego.
Struna - |31 Mar 2006|, 2006 10:39
| fiebik napisał/a: | | Tak myślałem, że zbyt haotycznie to opisałem i nie zrozumiecie mnie. | to może się postaraj i pisz sensownie a nie na odwal się bo wiesz - hamulce rzecz istotna i jak ktoś Twoje pobieżne tłumaczenie odbierze tak jak ja i sobie tak zrobi to może być różnie - i co potem ?? przez niejasne sformułowanie ktoś się rozwali na drodze - bo Tobie się nie chciało.
sobolaqe - |31 Mar 2006|, 2006 11:12
a jak z patentem odrecamy odpowietrzniki i czekamy az sie troche plynu przez nie przeleje??:)
partyzantka jak dla mnie, ale kiedys cos takiego uslyszalem:D
Struna - |31 Mar 2006|, 2006 11:19
| sobolaqe napisał/a: | a jak z patentem odrecamy odpowietrzniki i czekamy az sie troche plynu przez nie przeleje??:)
partyzantka jak dla mnie, ale kiedys cos takiego uslyszalem:D | nie kumam - no przecież odpowietrznikami odpowietrzasz - to jaka to partyzantka ?
sobolaqe - |31 Mar 2006|, 2006 11:31
nie nie nie, za malo danych:)
generalnie masz dwie osoby jedna depta po hamulcu druga grzebie kluczem przy odpowietrzniku:) norma.
ale chodzi mi o to ze popuszczasz odpowietrzniki na kolach i zostawiasz tak(przerwa na szluga czy na piwo:)
pompa jest wyzej niz zaciski i teoretycznie zgodnie z grawitacja plyn sobie splynie i powinno si eto na logike odpowietrzyc.
co o tym sadzicie?
nie testowalem, ale cos takiego slyszalem a ze ja czesto sam grzebie przy hamulcach to zawsze mi dodatkowej osoby(nogi:) brakuje:)
Struna - |31 Mar 2006|, 2006 11:33
| Cytat: | nie testowalem, ale cos takiego slyszalem a ze ja czesto sam grzebie przy hamulcach to zawsze mi dodatkowej osoby(nogi:) brakuje:)
| to weź lepiej zadzwoń po mnie to Ci pomogę - bo jak niby się wtedy pompa odpowietrzy ? szczególnie w MK1 gdzie jest elektryczne wspomaganie.
sobolaqe - |31 Mar 2006|, 2006 11:41
bede pamietac:)
Rafał A.(antek) - |31 Mar 2006|, 2006 12:33
nie ma szans, lepkosc płynu jest tak duza zenie wycieknie sam przewodami
sobolaqe - |31 Mar 2006|, 2006 12:40
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | nie ma szans, lepkosc płynu jest tak duza zenie wycieknie sam przewodami |
no nie do konca. niewiem jak przez odpowietrznik, ale jak sciagam zaciski to zawsze musze prowizorycznie zaslepic(worek foliowy i nakretka od kola:) przewod hamulcowy bo mi wycieka plyn. kiedys myslalem ze to chwile pokapie i koniec, ale jak po 10 min dalej kapalo to stwierdzilem ze szkoda plynu.
Struna - |31 Mar 2006|, 2006 12:52
| sobolaqe napisał/a: | | no nie do konca. | no oczywiście że nie będzie kapało aż wszystko wyleci a już szczególnie jak się otworzy zbirniczek na płyn - podcisnienia nie będzie i zacznie się lać że hoho
Rafał A.(antek) - |31 Mar 2006|, 2006 13:05
przy okazji sie zapowietrzajac jak zamkniesz dopływ to raczej nie wyleci... zasada kapilary
Adam_2000 - |31 Mar 2006|, 2006 23:10
| Speedo napisał/a: | | od co najmniej 10 lat odpowietrzam hamulce sam odkrecajac odpowietrznik i czekajac az skapie sobie na glebe, odkrecam wszystkie 4 albo naipierw 2 i 2 i zawsze dziala idealnie, nie wiem co za herezje piszecie ze tak sie nie da, zapowietrzy sie czy cus. Metoda z deptaniem jest szybasz i plynooszczedniejsza bo powietrze zostaje wyslane i sprezone od razu pod danyt odpowietrznik bez czekania az przeleci przez pol ukladu, metoda z odkreceniem i czekaniem jest tak samo dobra tylko tra to dluzej, idzie wiecej plynu |
Dokładnie !
Zawsze sam odpowietrzałem Fiata, Poloneza, Sierry... bez deptania (brak pomocnika), właśnie w ten sposób.
Rafał A.(antek) - |1 Kwi 2006|, 2006 01:31
ok mylilem sie ale no coz mnie uczono ze cza deptać
fiebik - |4 Kwi 2006|, 2006 01:44
| Struna napisał/a: | | to może się postaraj i pisz sensownie a nie na odwal się bo wiesz - hamulce rzecz istotna i jak ktoś Twoje pobieżne tłumaczenie odbierze tak jak ja i sobie tak zrobi to może być różnie - i co potem ?? przez niejasne sformułowanie ktoś się rozwali na drodze - bo Tobie się nie chciało. |
Święta prawda - masz racje - przepraszam.
irek - |4 Kwi 2006|, 2006 09:36
zapowietrzone hamulce to pikuś i odpowietrzanie proste i nawet inne metody odpowietrzania oczatego a inna MK1 - tak bynajmniej opisuje ksiązka "Sam Naprawiam"
gorszy problem i trudniejsze odpowietrzanie jak się nam pompa ABSu zapowietrzy przerabiałem temat jak w starym wymieniałem pompę i wydusiłęm z niej cały płyn - porazka ale nauczka na całe życie
adamussco - |4 Kwi 2006|, 2006 09:51
| irek napisał/a: | | starym wymieniałem pompę i wydusiłęm z niej cały płyn - porazka ale nauczka na całe życie |
możesz podzielić się doświadczeniami
Struna - |4 Kwi 2006|, 2006 11:23
| irek napisał/a: | | jak w starym wymieniałem pompę i wydusiłęm z niej cały płyn | ja też wymieniałem i nie było problemu, odpowietrzanie z załączaniem pompy i działa
irek - |4 Kwi 2006|, 2006 13:34
kurcze Jurek normalnie miałeś szczęście bo u mnie to była mordęga żeby odpowietrzyć puł dnia deptania i włanczania zapłonu - tak się franca zapowietrzyła - no ale poszło
Struna - |4 Kwi 2006|, 2006 13:51
| irek napisał/a: | | kurcze Jurek normalnie miałeś szczęście | no wogóle problemu nie było, a całość przyjechała do mnie pocztą bez płynu więc musiało się powietrze dostać założenie, zalanie i odpowietrzanie z załączaniem zapłonu i bez - no i działa do dzisiaj poprawnie
pitusiek - |3 Kwi 2007|, 2007 00:01
struna z zapłonem i bez????
Struna - |3 Kwi 2007|, 2007 15:53
| pitusiek napisał/a: | | struna z zapłonem i bez???? | no z zapłonem i bez bo raz z włączoną pompą a raz bez pompy.
pitusiek - |3 Kwi 2007|, 2007 19:26
oki skumałem baze. pozdro
simon samit - |4 Kwi 2007|, 2007 15:48
ale samemy tez mozna z deptaniem odpowietrzac tylko werzyk sobie sprawic na odpowietrznik i do butelki z plynem go wsadzic i deptac ja jeste za to metoda jesli sam odpowietrzam bo mam pewnosc ze wszystkie powietrze wypchnelo
kirck - |1 Lis 2007|, 2007 19:56
witam wszystkich mam w planach wymienic płyn hamulcowy i mam pytanie czy przy wymianie trzeba odpowietrzac hydrauliczne sprzegło bo chyba sprzegło jest zasilane płynem hamulcowym a moze sie myle
Larix - |7 Kwi 2009|, 2009 14:48
Witam
Podłączę się do tematu.
Otóż będę wymieniał wkrótce prawy tylny zacisk.
Czy w związku z tym muszę odpowietrzyć układ przy wszystkich czterech zaciskach czy tylko tym wymienianym ?
Struna - |7 Kwi 2009|, 2009 15:16
wystarczy w tym wymienionym
Larix - |7 Kwi 2009|, 2009 15:18
OK, dzięki.
|
|