Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Regulacja reflektorów nie działa

GoLo - |26 Mar 2006|, 2006 13:17
Temat postu: Regulacja reflektorów nie działa
Witam,

Nie działa mi regulacja reflektorów.
Jest to dla mnie dośc poważnie bo światła są ustawione w taki sposób że świeca na 4 metry w przód. W nocy bardzo cięzko sie jeździ po omacku :( boje się wyruszyc w jakąs trase.
Podczas opalania nie świeci się, żaden błąd dla przednich światel.
Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i wszystkie sa ok.

Co jeszcze można zrobić aby ustalić miejsce usterki?
Może (przełącznik) potencjometr poszedł, jak go sprawdzic?

Jak nie znajde usterki, to napewno da się recznie wyregulować światła, podłączając napięcie do styków silniczków.
Czy ktoś już prubował. Jakie napięcie, 12V? Do których pinów, są trzy, przewód zółty oraz 2 brązowe.

mmmk - |26 Mar 2006|, 2006 13:35

ja mialem takie objawy i to byl poczatek konca skrzynki bezpiecznikow. tyle,ze u mnie one sie same tak ustawialy jak np spryskiwacz wlaczalem i oczywiscie tak juz zostawaly do nastepnego odpalenia. wiec zdarzalo mi sie zatrzymac noca na srodku ulicy zgasic swiatla silnik i odplic znowu i bylo ok. sprawdz wszystki mozliwe kombinacje odpalanie z wlaczonymi z wylaczonymi itp. a sam potencjometr?? no znajac zlosliwosc mk2 raczej nie. moze jak ci sie uda je podniesc na maxa to odpnij potem kable od regulacji i powinno byc ok. sposob taki troche durnowaty ale wiem jak to jest sam przez to felge w wielkiej dziurze uszkodzilem.
pozdrawiam
maciek

_Mu. - |26 Mar 2006|, 2006 13:42

Nie na maxa, lecz do odpowiedniego poziomu - inaczej będzie oślepiał kierowców.
Ludzie myślcie też o innych a nie tylko o sobie.
Trochę odpowiedzialności.

GoLo - |26 Mar 2006|, 2006 13:43

Chyba juz mam, rozebrałem przełącznik i okazało się zę jest zimny lut na potencjometrze.
Biore się za lutowanie.... moze pomoże....

mmmk - |26 Mar 2006|, 2006 13:51

na maxa to znaczy,ze przy 1 osobowym obiazeniu swieca tam gdzie powinny wedlug ustawienia w stacji diagnostycznej zawsze ustawiaja to na maxymalnym ustawieniu a jak samochod sie obciazy to reflektor sie opuszcza. o to mi chodzilo.
pozdrawiam
maciek