| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - szyby przednie
blady - |24 Mar 2006|, 2006 19:26 Temat postu: szyby przednie mam ciężko działające przednie szyby ( elektryczne ) opadają lekko ale przy podnoszeniu stają w połowie i trzeba im pomagać ręką . zdjełem tapicerkę dałem WD40 ale efekt mniewielki badaj ciężko chodzą bije się , że spalę silniczki co robić ????????????
mmmk - |24 Mar 2006|, 2006 19:35
wd 40 jest za slaby do tego. ja u siebie w prowadnice wlewalem strzykawka z igla troche oleju (ja akurat od wspomagania bo taki mialem pod reka) i dzialalo lepiej ale z prawa juz nic nie pomagalo i w koncu wymienilem (dalem do wymienienia) cala prowadnice. teraz smiga jak ta lala. a u ciebie to sie stalo nagle czy z dnia na dzien bylo gorzej?? bo moze tez juz prowadnice maja dosc....chociaz ja moja z roku 92 wyminilem na 91 wiec starsza a jednak lepsza
pozdrawiam
maciek
blady - |24 Mar 2006|, 2006 19:40
działo sie to po mału jadnak zwałałem na mrozy mam jeszcze jedno pytanie znalazłem na mechaniżmie jakąś śrubę ( tem mechanizm gdzie cgodzi to półkole zembate ) śruba na płaski śrubokręt może tam sie ciś wlewa ????
[ Dodano: 2006-03-24, 19:41 ]
przepraszam za literówki ale pisze z dzieciakiem na kolanach i pomaga mi jak może
mmmk - |24 Mar 2006|, 2006 19:44
no ja tam nic nie wlewalem ale kiedys w sierrce w sumie (identyczny mechanizm) jeden nie chodzil wcale jak byl zlozony z caloscia a jak byl zdjety to biegal jak glupi i ten gosc co to robil gdzies pomiedzy silnik a mechanim wrzucil jakas podkladke czy cos takiego i zaczelo normalnie dzialac. no ale tu nie pomoge wiecej bo nie mam pojecia gdzie on to wlozyl. przy scorpio wolal wymienic cala prowadnice
pozdrawiam
maciek
Kevin Xy - |24 Mar 2006|, 2006 19:44
to czysta mechanika- rozbierz to i sprawdz nie na drzwiach a na stole w kuchni
blady - |24 Mar 2006|, 2006 19:49
no tak ale tam są te nity zwalić je i dać śruby to wiem ale co z resztą jak to wszystko zdjąć i jak potem poskładać ?
:692:
mmmk - |24 Mar 2006|, 2006 19:54
akurat w scorpio to zaden problem. nity?? no ja wole nity zastapic nitami a szyba mocowna jest chyba na srube jezeli dobrze pamietam(sa takie 2 pastiki na dole szyby i maja 4 dziury ale czy we wszystkicxh sa sruby to juz nie pamietam). ja to robilem u xxxxx w gdyni (1,5 km od obwodnicy) jak nie chcesz robic tego sam to moze tam zadzwon i sie ugadaj na naprawe.
pozdrawiam
maciek
Kevin Xy - |24 Mar 2006|, 2006 19:54
masz 3 nity- rozwierc je i wszystko wypada- pozniej na sruby poskrecasz
mmmk - |24 Mar 2006|, 2006 19:58
a szyba wyglada tak. to czarne to ja jako karzel bo szyba jest wypukla i wygladalem na tej fotce jakbym mial 0,5 metra :702: ale mocowania do mechanizmu widac:
pozdrawiam
maciek
p. s a co do nitow to ich jest wiecej bo 3 albo 4 trzymaja mechanizm i jeszcze cos jest kolo tej blachy do ktorej sie silnik przykreca. ale fotki mechanizmow sa chyba na allegro do znalezienia
na tych aukcji jest fotka mechanizmu i silnika:
http://www.allegro.pl/ite...rd_scorpio.html
blady - |24 Mar 2006|, 2006 20:29
na poczatek zobaczę z przesmarowaniem jak nie pomorze to poczekam chyba na nieco cieplejsze dni w końcu do połowy szyby chodzą dobrze więc na zimę to starczy zresztą jak robić coś takiego to powinien być garaż a teraz tam stoi padlina szwagra
mmmk - |24 Mar 2006|, 2006 20:31
mi ktos kiedys pisal,ze w te prowadice sypie sie talk zeby nie bylo tluste i nie zbieralo piachu z otoczenia ale ja tam wole na tlusto kto smaruje ten jedzie a na prochach jeszcze nikt daleko nie zaszedl :701:
pozdrawiam
maciek
blady - |26 Mar 2006|, 2006 11:49
zrobiłem mieszanke z oleju i smaru zasmarowałem gdzie się dało i jest efekt pozytywny szybki chodzą lepiej Dzięki za rady
|
|