Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

LPG - GAZ - Gaśnie na niskich obrotach, nie ma mocy i "kicha"

bontek - |18 Mar 2006|, 2006 10:07
Temat postu: Gaśnie na niskich obrotach, nie ma mocy i "kicha"
Witam.Jestem posiadaczem Scorpiaka 1995r. 2.0 DOHC na zwykłej instalacji gazowej.Od razu zaznaczam, że na benzynie jest wsio ok.Samochód na LPG przy niskich obrotach poprostu gaśnie bądź z ledwością go przytrzymam dodawając sporo gazu żeby nie zszedł z obrotów.Jak się rozgrzeje to jest już lepiej ale i tak schodzi do obrotów 200-300 a nawet jeszcze czasami gaśnie.Na początku myślałem, że jest to silniczek krokowy.Przeczyściłem go itp. ale wciąż to samo.Wogóle dziwi mnie to, że jak samochód jest uruchomiony i odlączam silniczek krokowy to nic się nie dzieje a znajomi mówili mi, że samochód powinien poprostu zgasnąć.Drugą sprawą jest całkowity brak mocy:/ Normalnie boje się wyprzedzać bo w trakcie potrafi mi nawet "kichnąć" jak za mocno przycisne pedał gazu.Próbowałem go regulować ale chyba ten regulator wogóle nie działa.Czy przekręce w prawo na maxa czy w lewo na maxa wciąż chodzi tak samo.Macie może jakieś propozycje czy poprostu mam się wku.... i założyć gaz sekwencyjny?:) Pozdrawiam i z góry przepraszam jeśli taki temat już był ale ja go nie znalazłem.
skuter - |18 Mar 2006|, 2006 10:36

Może na początek to spróbuj od filterka gazu może byc zapchany,a to że odłaczysz silniczek krokowy to nie prawda że silnik zgasnie poprostu jak odłaczysz wtyk to zostanie on w tym miejscu i silnik nadal bedzie pracowal.posprawdzaj kalbe WN swiece.CZy tak samo jezdzi na benzynie???
bontek - |18 Mar 2006|, 2006 11:01

Na benzynie jeździ jak ta lala:) Ok posprawdzam te kabelki, świece i filtr.
skuter - |18 Mar 2006|, 2006 11:15

Może to jakas nieszczelnosc w układzie dolotowym i ciagnie lewe powietrze??
Kable i świece rozumiem były wymieniane bo lpg jest bardzo czułe i na bezynie bedzie chodził dobrze a na gazie bedzie lipa.
I ile juz masz pezrjechane na tej instalacji??

Rafał A.(antek) - |18 Mar 2006|, 2006 13:52

cos czuje wprawna reke gazownikow tutaj :)
Wyreguluj gaz to podstawa!
Sprawdz szczelnosc dolotu a raczje gdziejest nieszczelny

qantan - |18 Mar 2006|, 2006 18:28

jest to świeży montaż?jak masz połęczony obieg biegu jałowego?
Kevin Xy - |18 Mar 2006|, 2006 18:31

zonk, do kasacji
Struna - |20 Mar 2006|, 2006 10:27

skuter napisał/a:
a to że odłaczysz silniczek krokowy to nie prawda że silnik zgasnie poprostu jak odłaczysz wtyk to zostanie on w tym miejscu i silnik nadal bedzie pracowal

Ty weź skuter herezji nie siej.

a do autora tematu - mazut z parownika kolega spuszczał kiedykolwiek ?

skuter - |21 Mar 2006|, 2006 16:15

Ja niesieje... tylko pisze jak jest tylko brc ma jakis elektozawór i odetnie gaz a reszta krokówek do gazu w momencie wyjecia wtyczki pozostaje w tym położeniu co przed wyjeciem.I silnik wcale niezgasnie.specjalnie zapytałem kumpla co zakłada instalacje gazowe.
Struna - |21 Mar 2006|, 2006 20:36

skuter napisał/a:
Ja niesieje... tylko pisze jak jest tylko brc ma jakis elektozawór

no to nieporozumienie - sorka, myślałem że piszesz o EBJ ;)