| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Wydaje mi się że mechaniory ciała dały z tymi łącznikami :(
Vaux - |10 Mar 2006|, 2006 20:02 Temat postu: Wydaje mi się że mechaniory ciała dały z tymi łącznikami :( Witam
Z racji braku wolnego czasu ostatnio dałem dziś furę do mechaniora, żeby mi wymienili prawy wachacz, no i przy okazji oba łączniki wachacz-stabilizator po zimie bo miałem nowy komplet słoneczek (chyba to słoneczka?). Wcześniej miałem założony "zestaw wzmocniony" z allegro. Jak wróciłem z pracy samochód stał już pod domem naprawiony, ale przyjżałem się temu co zrobili i coś mi nie pasi. Założyli "słoneczka" i zostawili przy nich podkładki od "wzmocnionych" - to chyba nie będzie poprawnie pracować? Niech ktoś mnie uświadomi bo nie wiem czy do poprawki nie dawać wydaje mi się że tak jak jest to się zaraz rozwali bo chyba jest praktycznie prawie na sztywno przez te podkładki ?:697:
Pozdrawiam
Sebastian
mmmk - |10 Mar 2006|, 2006 20:14
jezeli dobrze widze to masz odwrotnie podkladke zalozona od wzmacnianych, chyba ze moj okragly monitor 14 cali klamie ) tak powinno byc. reklamacja?? no poczekaj 2 tyg az sloneczka padna to juz wymienisz na wlasciwy zestaw a tak powaznie to on sam to wsadzil?? bo jak tak to niech robi jeszcze raz i zalozy takie hjak byly a te jego sloneczka to niech sobie gdzies zalozy
pozdrawiam
maciek
Rafał A.(antek) - |10 Mar 2006|, 2006 20:14
podkladki zawsze są
Rafał A.(antek) - |10 Mar 2006|, 2006 20:18
zalozył tak zeby sie mniej wyrywały słoneczka (obejmujaco)
Vaux - |10 Mar 2006|, 2006 20:30
| mmmk napisał/a: | a tak powaznie to on sam to wsadzil?? bo jak tak to niech robi jeszcze raz i zalozy takie hjak byly a te jego sloneczka to niech sobie gdzies zalozy
pozdrawiam
maciek |
Te słoneczka były w komplecie z wachaczami jak je kupiłem, tylko jak wymieniałem lewy w zeszłym roku to założyłem zestaw wzmocniony i słoneczko jedno mi zostało, teraz jak kupiłem drugi (tez miał słoneczko w komplecie) to stwierdziłem że może te słoneczka będą lepsze niż trochę już wyrobione wzmocnione, ale widzę że założyli podkładki od wzmacnianych i tak się zastanawiam czy to będzie wogóle pracować (czy brzegi szerokich podkładek nie oprą się o brzeg słoneczka całkowicie go usztywniając co zaowocuje całkowitym rozwaleniem się tego zestawu wkrótce)?
mmmk - |10 Mar 2006|, 2006 20:38
no Rafal pisal,ze podkladki zawsze musza byc ale ogolnie nie podoba mi sie to. pomijajac fakt,ze jedna strona jest wzmacniana a 2 nie ja tam staram sie zeby w zawieszeniu bylo zawsze symetrycznie. to jeszcze "zderzenie" nowego wahacza z ta rdza ze starego zestawu wzmacnianego ... no coz. ale jak jezdzi sie dobrze to ok. tam sie nie ma co rozwalic tylko sloneczka. a jak juz padna to zaloz ponownie zestaw wzmacniany z nowymi nakretkami itp. fakt,ze jak dales mu wahacz do wstawienia i to bylo w zestawie to mogl zrozumiec,ze ma zalozyc calosc. troche teoria naciagana ale jak sie tak bedzie tlumaczyl to ciezko mu nie przyznac racji . a ja nowe sloneczka po zakupie wahacza wyrzucam do smieci . zreszta nie tylko ja z tego co pamietam
pozdrawiam
maciek
VIK - |10 Mar 2006|, 2006 20:42
:710:
Vaux - |10 Mar 2006|, 2006 20:44
Obie strony tak zrobili, nie jedną. Ufff, no to się cieszę w takim razie bo już myślałem że kicha będzie. Na razie pojeżdzę na takich, a jak się rozwalą to już ciepło będzie to wtedy już sobie sam na wzmocnione wymienię. Mmmk - te podkładki nie są takie stare, były wymieniane w wakacje :694:
Pozdrawiam i dziękuje
Sebastian
Adam_2000 - |10 Mar 2006|, 2006 21:08
| Speedo napisał/a: | | na jakis miesiac-dwa wystarczy spokojnie |
Myślę, że jak nie będzie jeździł, to nawet na rok !
Rafał A.(antek) - |10 Mar 2006|, 2006 21:11
| mmmk napisał/a: | | pomijajac fakt,ze jedna strona jest wzmacniana a 2 nie ja tam staram sie zeby w zawieszeniu bylo zawsze symetrycznie |
mmmmmmkkkkk ty kurde czytaj co pisza ze zrozumieniem! bo zaczyna byc nieciekawie.
Rafał A.(antek) - |10 Mar 2006|, 2006 21:13
| Speedo napisał/a: | | jak bedzie jezdzil to od razu sie oberwa |
e słonka to mozna oberwac juz opusczajac samochod, nie trzeba jeździc ja tak zrobiłem
mmmk - |10 Mar 2006|, 2006 21:19
| Rafał A.(antek) napisał/a: | [
mmmk ty kurde czytaj co pisza ze zrozumieniem! bo zaczyna byc nieciekawie. |
to zacytuj mi to gdzie jest napisane,ze sa z obu stron takie same?? bo nie wiem o co ci chodzi. ale sam czesto robisz bledy a jak ktos inny napisze (chodzi mi tu w zasadzie glownie o mnie ) to sie zaraz czepiasz.
pozdrawiam
maciek
Rafał A.(antek) - |10 Mar 2006|, 2006 21:19
no za 1 razem tak człek sie uczył na bledach to bylo daawno jeszcze w 1 scorpio chyba czyli z 8 lat temu
Rafał A.(antek) - |10 Mar 2006|, 2006 21:21
| Vaux napisał/a: | | i słoneczko jedno mi zostało, teraz jak kupiłem drugi (tez miał słoneczko w komplecie) to stwierdziłem że może te słoneczka będą lepsze niż trochę już wyrobione wzmocnione |
masz 2 słoneczka, symetrycznie.
Vaux - |10 Mar 2006|, 2006 21:44
Z tym krótkim żywotem zawieszenia to wcale niekoniecznie żart musiał być :697: Po drodze do pracy mam dwie szkoły i kościół - w sumie około 9 "hopków" zwalniających na ulicy raczej większego kalibru... :694:
mmmk - |10 Mar 2006|, 2006 21:49
to czas zalozyc zolte gumki wedlug niektorych sa niesmiertelne. a jak bedzie dam znac za jakis czas. oby nie tylko za 7 miesiecy textem w stylu wywalilem 200zl...
pozdrawiam
maciek
Vaux - |10 Mar 2006|, 2006 21:51
A cóż to te żółte gumki? Pierwsze słyszę... :694:
mmmk - |10 Mar 2006|, 2006 21:52
a dostalem upomnienie Rafal daj od razu wiecej. bo zaczne wytykac twoje bledy
[ Dodano: 2006-03-10, 21:53 ]
pouliretany. tylko nie ma tego w sklepach na polce i jestem jeden z tych co to niby zamowil kolo siwt montaz. a czy buda wytrzyma i szyby nie pekna to sie okaze. ale ja zawsze ryzykuje
Rafał A.(antek) - |10 Mar 2006|, 2006 22:52
| mmmk napisał/a: | | bo zaczne wytykac twoje bledy |
wytykaj nikt niejest doskonały, ale sadze ze robie mniejszego kalibru w kwestiach merytorycznych
xxxxx - |10 Mar 2006|, 2006 22:58
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | zalozył tak zeby sie mniej wyrywały słoneczka (obejmujaco) |
przestan , tak sie nie zaklada bo to nie pracuje tak jak powinno.
Tylko druciaze tak robia zeby zaoszczedzic na czesciach
xxxxx - |10 Mar 2006|, 2006 23:05
powinien kupic org. podkladki z teflonem.
Jak sie orietujesz to powinienes wiedziec ze teraz to zlozenie nie spelnia swojego zastosowania
i przez takie partactwo rozsypuje sie reszte czesci w zawieszeniu
Adam_2000 - |10 Mar 2006|, 2006 23:13
| Speedo napisał/a: | | doskonale o tym wiem ale skoro nie kupil oryginalnych i dal takie jakie mial to mechanik postapil w jedyny mozliwy sposob - zlozyl z tego co mu dostarczono |
Ale to nie jest wytłumaczenie Speedo... dupa nie mechanik i tyle !
Jakby mu klient przywózł olej wrzecionowy, to też wlałby do silnika ?
Szanujący się mechanik tego na pewno nie zrobi, nawet na wyraźne życzenie. Tak uważam
Vaux - |10 Mar 2006|, 2006 23:16
W komplecie był wahacz+słoneczko, śruby nie było z tego co pamiętam..A ja nie miałem czasu za tym latać...dokupie na dniach i wkręce na miejsce tych - to chwila moment a podjazd mam. Zastanawiam się czy nie przekręcić tych podkładek zewnętrrznych odwrotnie bo wydaje mi się że teraz przy większym skoku koła wytną dookoła tę gumę w słoneczku
xxxxx - |10 Mar 2006|, 2006 23:17
| Adam_2000 napisał/a: | | Speedo napisał/a: | | doskonale o tym wiem ale skoro nie kupil oryginalnych i dal takie jakie mial to mechanik postapil w jedyny mozliwy sposob - zlozyl z tego co mu dostarczono |
Ale to nie jest wytłumaczenie Speedo... dupa nie mechanik i tyle !
Jakby mu klient przywózł olej wrzecionowy, to też wlałby do silnika ?
Szanujący się mechanik tego na pewno nie zrobi, nawet na wyraźne życzenie. Tak uważam |
Dokladnie . Mechanik powinien zadzwonic i powiedziec jak sprawa wyglada .
fiebik - |10 Mar 2006|, 2006 23:18
| Speedo napisał/a: | | e tam sam lalem niedawno do scorpio 2.0 dohc olej od tokarki, nasz klijent nasz pannnn |
no nie, teraż to już oplułem monitor
irek - |10 Mar 2006|, 2006 23:20
podkladki obróć powinne być wypukłym do środka
mmmk - |10 Mar 2006|, 2006 23:23
same te podkladki pewnie nic ci nie dadza bo 2 na tej samej stronie samochodu jest pewnie tez tak zalozona. a jak masz sciagac calosc to juz nie wrto tego zakladac tylko "wzmacniane" i to tak jak byc powinny
pozdrawiam
maciek
Vaux - |11 Mar 2006|, 2006 16:45
No i jednak nie jest jak trzeba Przy skręcaniu jakieś dziwne odgłosy z zawieszenia dochodzą i znowu czuję jak kiedyś jak na maxymalnym skręcie koła tak charakterystycznie przeskakiwały lekko w bok-czy stabilizator może się trochę przesuwać wzdłuż swojej osi w tych gumach w podłużnicy? Takie wrażenie mam...w przyszłym tygodniu zamawiam "zestaw wzmocniony" bo mam dość zabaw. Zobaczymy jak sie to na drodze bedzie spisywac w weekend.
Pozdrawiam
Sebastian
sierars1 - |11 Mar 2006|, 2006 20:39
W mk3 mam to samo na pełnym skręcie przeskakuje ale to za pośrednictwem opon 225/45/17'' bo przy zimówkach tego nie ma
anju - |11 Mar 2006|, 2006 22:52
koledzy nie macie racji
tzw słoneczka muszą być zakładane z podkładkami- tymi metalowymi oryginalnymi.
przypomnijcie sobie,że oryginalne są bardziej wypukłe i mniej!Ich położenie ma znaczenie,mało tego w oryginale na tych "blachach" są teflonowe podkładki-o ile pamiętam też dwie różne.
Założenie blach od wzmocnionych tzw angielskich do "słoneczek"to tylko wyrzucenie kasy,padną wkrótce.
Ale jak ktoś jeżdzić musi i jest mądry,to mechanior robi co mu kazali i zakłada,co dali,więc nie licz na gwarancję.
też mechanior,ale rzadko dający ciała
[ Dodano: 2006-03-11, 22:56 ]
kurde,nie umiem się tu poruszać
odpowiedż poszła gdzieś,chyba w stuki w zawieszeniu
Oli - |11 Mar 2006|, 2006 23:04
| fiebik napisał/a: | Speedo napisał/a:
e tam sam lalem niedawno do scorpio 2.0 dohc olej od tokarki, nasz klijent nasz pannnn
no nie, teraż to już oplułem monitor |
ja jeszcze pluję... kawą... mam wesoły dzisiaj wieczór....
|
|