Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Podział klasowy

Srebrny - |4 Mar 2006|, 2006 12:39
Temat postu: Podział klasowy
PZU przesłało mi propozycję przedłużenia ubezpieczenia OC, a w nim:

zniżka za bezszkodowość xx %
zniżka za kontynuację ubezpieczenia 5%
zniżka za jednorazową wpłatę składki 10%
i uwaga
zwyżka 6% za klasę pojazdu :686:
tak mnie tym ujęli , że postanowiłem nie zmieniać ubezpieczyciela.(razem z NW 605 zł)
Pozdrawiam[/b]

Rafał A.(antek) - |4 Mar 2006|, 2006 14:01

Cytat:
zwyżka 6% za klasę pojazdu

pytanie tylko jak to rozumiec... skoro zwyzka za klase w OC to znaczy ze co ze sa tak marne ze trzeba podwyzszyc ubezpieczenie?

Srebrny - |4 Mar 2006|, 2006 17:09

W kwesti zrozumienia nie dyskutuje, aczkolwiek to nie poezja.
Dla usprawiedliwienia podwyżek sięga sie po różne chwyty, w tym wypadku siegnięcie po ten argument oceniam dość wysoko w klasie absurdu , ale nie spowodowało to we mnie wściekłości, a wręcz przeciwnie wesołość :704:
Pozdrawiam

BC_Leszcz - |4 Mar 2006|, 2006 20:30

Czytałem gdzieś na motonews o nowych składkach PZU - w zależności od MODELU auta stosowana jest zwyżka lub zniżka składki. PZU oficjalnie odmówiło prasie motoryzacyjnej udostępnienia pełnej listy modeli samochodów dla których zastosowano podwyższoną/obniżona składkę.

Np. za Citroena BX składka jest podwyższona a za ZX obniżona - ponoć na podstawie badań statystycznych wytypowano modele aut których kierowcy statystycznie powodują więcej szkód i dla tych samochodów powyższono składkę.

Na szczęście nia ma monopolu - jeśli nie chcesz zgodzić się na nowe warunki to po prostu zmieniasz ubezpieczyciea. PZU nie ma monopolu więc wolna droga.

mmmk - |5 Mar 2006|, 2006 15:42

BC_Leszcz napisał/a:
na podstawie badań statystycznych wytypowano modele aut których kierowcy statystycznie powodują więcej szkód i dla tych samochodów powyższono składkę.

no to od dzisiaj jezdzicie 60km/h i zawsze na swiatlach i bezwypadkowo. zebym placil nizsze ubezpiecznie jak beda nastepna badani przeprowadzac. a ja w przyszlym miesiacu place oc w alianzie. ciekawe ile mi kasy wezma :(
pozdrawiam
maciek

marcys - |6 Mar 2006|, 2006 11:29

mmmk napisz ile zabulisz allianz kiedys był naprawde fajny.
Jedrek - |8 Mar 2006|, 2006 16:25
Temat postu: Re: Podział klasowy
Srebrny napisał/a:
PZU przesłało mi propozycję przedłużenia ubezpieczenia OC, a w nim:

zniżka za bezszkodowość xx %
zniżka za kontynuację ubezpieczenia 5%
zniżka za jednorazową wpłatę składki 10%
i uwaga
zwyżka 6% za klasę pojazdu :686:
tak mnie tym ujęli , że postanowiłem nie zmieniać ubezpieczyciela.(razem z NW 605 zł)
Pozdrawiam[/b]

Dokładnie dostałem to samo, ale zmieniłem na link4 za 398PLN z NW ;)

Waski - |8 Mar 2006|, 2006 23:11

mmmk napisał/a:
place oc w alianzie

z tego co mi sie obilo o uszy to STU teraz najtansze dla deohacy jest
380 albo jescze mniej

mmmk - |8 Mar 2006|, 2006 23:20

no mam termin w polowie kwietnia to zrobie rozeznanie ale jak mam biegac po glownych siedzibach uibezpieczycieli po zaswiadczenia o znizkach to wole wydac do 50 zl wiecej i nie jezdzic i nie latac. chociaz od alianza ciezko sie uwolnic. maja "super" agentki. dzwonia co chwile zeby moje mk1 ubezpieczyc a sam to tam "odbezpieczylem" i mam na to papiery z ich pieczatkami a dzwonili juz ze 3 razy albo i wiecej...
pozdrawiam
maciek

Srebrny - |9 Mar 2006|, 2006 10:32

Mój pojazd zarobkowy, w link4 konsultance oferta cenowa nie przeszł przez gardło,jak coś wymyślą to oddzwonią.
W Opolu jest jeszcze jeden istotny powód do korzystania z uslug PZU , mianowicie Centrum Llikwidacji Szkód jako jedyne w kraju , gdzie załatwiasz od ręki wszystkie sprawy związane z likwidacją szkody.Jest to o tyle istotne ,że jak zrobisz komuś kuku i masz do czynienia z rozsądną osobą a auta w miarę na chodzie jedzie się do centrum i załatwia sprawę , unika się kosztów madatu, punkty karne, dowodu policjant nie zabierze.To samo jak się jest poszkodowanym, nie upieram się przy policji jadę z gościem do centrum , kasa jak się przypilnuje jest poparu dniach na koncie.Jedynym mankamentem(ograniczeniam) są tylko godziny otwarcia.

Cosma - |9 Mar 2006|, 2006 22:20

z tego co ja wiem to PZU podzieliło samochody na grupy o zwiększonym ryzyku wystąpienia szkody. Niewiem dlaczego tan niefortunnie nazwali to "klasa pojazdu".
Największa zwyżka --> 10% głównie na Mesie, Audi, Bejce.

Waski - |10 Mar 2006|, 2006 00:24

Srebrny będe za tydzien w sobote w Opolu na szkoleniu -> moze jakis maly spocik na stacji paliw ? :D ?
anju - |10 Mar 2006|, 2006 00:34

witam Was wszystkich
dzisiaj dowiedziałem się,ze mnie usunięto z Waszej społeczności,proszę wytłumaczcie mi co było powodem i czy mam iść w siną dal?
Proszę o wytłumaczenie,bywam tu rzadko,ale podałem swój adres
pzdr
anju

Rafał A.(antek) - |10 Mar 2006|, 2006 01:41

anju napisał/a:
,ze mnie usunięto z Waszej społecznośc

jak usunieto skoro piszesz?

Srebrny - |10 Mar 2006|, 2006 09:48

Waski napisał/a:
Srebrny będe za tydzien w sobote w Opolu na szkoleniu moze jakis maly spocik na stacji paliw ? ?
Jasne , zadzwoń 692604978, byle nie od 4 do 10 bo wtedy najczęściej czapka na oczach i korki w uszach i nie odbiorę.
Pozdrawiam

mmmk - |22 Mar 2006|, 2006 13:46

marcys napisał/a:
mmmk napisz ile zabulisz allianz kiedys był naprawde fajny.

wlasnie listonosz byl... na pol roku 319 a na rok 507. spora roznica... i podrozalo co nieco i jednak na 2 raty to ponad 100 przeplacam. wlasnie mam dylemata.... wrrrr a moze nie placic wcale?? :697:
pozdrawiam
maciek

Kevin Xy - |22 Mar 2006|, 2006 15:37

nie plac wcale- i tak widze ze Twoje auto cale zycie na podjezdzie, jakies rozkraczone i bez hamulcow ??
Jedrek - |22 Mar 2006|, 2006 21:18

Kevin Xy napisał/a:
nie plac wcale- i tak widze ze Twoje auto cale zycie na podjezdzie, jakies rozkraczone i bez hamulcow ??

I na dodatek lakier się przebarwił od słońca ;)

mmmk - |22 Mar 2006|, 2006 21:24

to wszystko od szybkosci :P przegrzany jest przeciez nawet na szybie widac. a klocki pod kolami sa zeby sam nie jechal dalej to straszliwa bestia jest ;) a reczny na dniach juz bedzie na wentylowanych tarczach :) no moze nie na dniach ale juz niedlugo :)
pozdrawiam
maciek
p.s. no chyba,ze zaplace oc to nie bedzie nic ;( a swoja droga chyba zaplace za rok a nie bede im stuffffki ze sporym kawalkiem darowal