Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - deska rozdzielcza

drdvl - |3 Mar 2006|, 2006 17:47
Temat postu: deska rozdzielcza
Witam wszystkich!
Problem dotyczy tzw. "samochodziku" na desce. Pokazuje przepalone żarówki, które są dobre. Przelutowałem "Failure Lamp Indicator" nad nogami kierowcy-bez poprawy. Drugiego modułu (ten pod dechą z prawej) nie znalazłem u siebie w opisywanym miejscu. Nadmienię, że dechy całkiem nie zdjąłem, bo poprzedni właściciel rozp...ł mi śruby (obrobił) i ciężko będzie ją zdjąć bez szkody dla estetyki auta.
Znalazłem coś takiego, jak na zdjęciu (również po stronie kierowcy). Z całą pewnością łączy to się z "samochodzikiem", po odpięciu nie działa ani on, ani cały rząd kontrolek pod nim. Czyli w sumie druga "pucha" związana z nieszczęsnym "samochodzikiem". Czy jest jeszcze jakaś?
Skrzynka bezpieczników (obie) zregenerowane w zeszłym tygodniu. Żarówki wymieniane i d... Prawy przód i lewy tył ciągle świecą + prawy tył gaśnie po depnięciu hamula.
Czy możliwe jest jakieś uszkodzenie samego elementu z tym "samochodzikiem"?
I jak wyciągnąć "zegary" bez ściągania dechy-w sumie chodzi mi o rozczepienie linki?

drdvl - |3 Mar 2006|, 2006 18:08

Dzięki za info. Żarówki już kiedyś sprawdzałem, raczej wszystkie mają znamionowe moce, ale przelecę to jutro jeszcze raz dla pewności.
Ile takie cudo może kosztować?
A propos, co to za przekaźniki w schowku, zielony i fioletowy i coś, sam nie wiem, co to-czarny, jakby czujnik z namalowanym symbolem żarówki?

IBOL - |3 Mar 2006|, 2006 19:56

Tez mam taki problem a pojawil sie po wlozeniu zarowek 100W.

Narazie sie tym nie przejmuje, bo po puszczeniu nowych przewodow do swiatel przez osobne przekazniki przestalo mi dobrze pokazywac prawe swiatlo przod, ktore teraz wlasnie swieci sie caly czas.

mmmk - |3 Mar 2006|, 2006 20:07

a jezeli masz te zarowki to obysmy sie nigdy nie spotkali na drodze bo po co masz mnie oslepiac a instalacja moze i wytrzyma ale sama lampa raczej nie bardzo. a efekt dla ciebie jako kierowcy przy zmatowialych odblysnikach i tak bedzie gorszy niz zwykla seryjna lampa....
pozdrawiam
maciek

IBOL - |3 Mar 2006|, 2006 20:13

Poki co uwaznie obserwuje postep wypalania lampy - prawdopodobnie wystepowalo to od uzywania dlugich.

Co do oslepiania, to swiatla mam dobrze ustawione i dbam o ty by nigdy nie swiecic nikomu po wstecznym a o ile mi wiadomo dobrze ustawione swiatla nie oslepiaja, w przeciwienstwie do zle ustawionych 60W.

drdvl - |3 Mar 2006|, 2006 22:59

U mnie problem był i jest zarówno ze 100/90, jak i standardowymi, czyli pewnie, jak pisał Speedo, moduł od żarówek do wymiany. Na czeskiej stronie jest jeszcze wzmianka o wymianie jakiegoś elementu w tym module, który ponoć się starzeje i trafia go...
Ciekawe co bardziej się kalkuluje, najchętniej przełożyłbym z innego na próbę to ustrojstwo dla 101% pewności.
Trzeci stop wygląda jakby kiedyś był, ale zostały tylko haki na podsufitce, po kablach też ani śladu, bo poszukałbym tam przyczyny (po fabrycznym wmacniaczu też dziura, chyba że go nie było-inna bajka). W ogóle moja "skorupa" to problem, bo niby '91, a w sumie to buda i układ via '92, na dodatek urodził się dieslem, a teraz to 2.0 benzyna. Nie wiem jacy magicy go transformowali (w Polsce). Przy joy'u od lusterek też ktoś grzebał, bo dynda ni jeden luźny kabel (czerwony), a trzy są dorabiane, ale działa; z problemem góra-dół-czyściłem i bez poprawy. Szyber powinien wg instrukcji działać na zapłonie, a chodzi bez kluczyka.

mmmk - |3 Mar 2006|, 2006 23:17

akurat szyber i szyby to mozna przepiac tez mnie dobija czasami jak juz wszystko wylaczalem i nie zamknalem szybra. (to bylo jeszcze latem jak skrzynka byla ok bo teraz mi wszystko dziala bez zaplonu)
pozdrawiam
maciek

drdvl - |3 Mar 2006|, 2006 23:36

Ok, nie będę więcej tłukł postów o elektryce, bo poza w/w "samochodzikiem", szybrem i ABS'em to reszta ok. Poczytam wszystkie o ABS'ie, pomierzę rezystancję czujników, poczyszczę zębatki i jak dalej będzie kupa to bedę wzywał S.O.S.
A p...y "samochodzik" i resztę elektryki doprowadzę do porządku, mój Scorpio nie może być impotentem, jak posiada organ to ma działać albo :533: i ...
Dzięki za wszystkie informacje
Pozdrawiam
Adam

mmmk - |3 Mar 2006|, 2006 23:48

hehe no podejscie jak najbardziej dobre,ze ma dzialac. ale czy sie uda?? ja ze swoim rok niedlugo bedzie jak walcze i narazie nie skonczylem. glownie finase mi nie pozwalaja. ale na dnaich moze sie cos uda naprawic :D
pozdrawiam
maciek