| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Techniczne - Składanie życzeń
bigdaaddy - |27 Lut 2006|, 2006 07:59 Temat postu: Składanie życzeń Witam!
Czy ktoś wie jaki jest mechanizm wysyłania życzeń forumowiczom. Przecież te życzenia są wysyłane z naszych prywatnych skrzynek, które są podane w profiu, a nie przypominam sobie żeby podawał kiedyś hasło do tej skrzynki. Czy to czasem nie jest idealne narzędzie dla spamerów? Czy ktoś możę w taki sam sposób jak to robi forum dostać sie do mojej skrzynki i wysłać maile lub co gorsze odczytać je? Szczerze powiem że coraz bardziej czuje sie jak w powieści Orwell'a.
Rafał A.(antek) - |27 Lut 2006|, 2006 08:42
skrypt wykorzystuje forme mailto otwiera twoj program pocztowy gdzie masz napewno skonfigurowana poczte jak bys pokasował wszystkie konta w swoim domyslnym programie pocztowym to niczego nigdzie nie wyślesz
bigdaaddy - |27 Lut 2006|, 2006 08:46
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | forme mailto otwiera twoj program pocztowy gdzie masz napewno skonfigurowana poczte |
Nie używam żadnego programu pocztowego i nie mam żadnego skonfigurowanego, a jedna dziala. Co wiecej czasem wysyłam z innego kompa i też działa.
Matth - |27 Lut 2006|, 2006 11:20
potwierdzam dziala z innych kompow gdzie nie ma konfiguracji skrzynki..
Waski - |27 Lut 2006|, 2006 16:22
dokladnie tak jest - ta funcke czesto gesto wykorzystuja spamerzy
ale nic z tym ie zrobisz
na tej sameje zasadzie dziala skrypty do wysylania kartek itp.
zycie
ps. funkcja ta nie korzysta z ustawien komputera
Rafał A.(antek) - |27 Lut 2006|, 2006 21:05
eeee cos gadacie, nie da sie wysłąc maial bez konta pocztowego skad to ma znac twoje ustawienia skrzynki pocztowej??? hmm???
Matth - |27 Lut 2006|, 2006 21:11
to chyba nie zna.. wysyla samo jakos automatycznie a w polu nadawcy wbija Twoj adres i tyle
fiebik - |27 Lut 2006|, 2006 21:15
| Matth napisał/a: | | potwierdzam dziala z innych kompow gdzie nie ma konfiguracji skrzynki.. |
Sprawdź dokładnie, działa - czyli próbuje wysłać z programu pocztowego ustawionego jako domyślny w systemie, z konta pocztowego ustawionego w kliencie poczty jako domyślny; Ten który dostaje maila z życzeniami widzi, że od ciebie bo skrypt pisze mu twojego nicka wynikającego z logowania do forum, ale jeśli zalogujesz się na forum w np obcym kompie to adres email poczty przychodzącej z życzeniami otrzymujący zobaczy taki, z jakiego konta zostało to wysłane (zobaczy to po wejściu w właściwości wiadomości); Już bardziej łopatologicznie nie potrafię wytłumaczyć.
bigdaaddy - |27 Lut 2006|, 2006 21:22
| fiebik napisał/a: | | Sprawdź dokładnie, działa - czyli próbuje wysłać z programu pocztowego ustawionego jako domyślny w systemie, z konta pocztowego ustawionego w kliencie poczty jako domyślny; Ten który dostaje maila z życzeniami widzi, że od ciebie bo skrypt pisze mu twojego nicka wynikającego z logowania do forum, ale jeśli zalogujesz się na forum w np obcym kompie to adres email poczty przychodzącej z życzeniami otrzymujący zobaczy taki, z jakiego konta zostało to wysłane (zobaczy to po wejściu w właściwości wiadomości); Już bardziej łopatologicznie nie potrafię wytłumaczyć. |
A jak wytlumaczysz to ze ja nie mam zadnego konta skonfigurowanego, domyslnym programem jest chyba outlok express i nigdy do niego nie zagladalem, a jednak zyczenia wysyla i to napewno gdyz czasem ktos odpowie i podziekuje.
I to mnie dziwi, ze ktos znajac odpowiednie skrypty moze sie bezkarnie podpisac jako ja i wyslac komus maila.
Rafał A.(antek) - |27 Lut 2006|, 2006 21:29
jest to nie mozliwe, zadna skrzynak apocztowa nie wysle maila niemajac ustawien i haseł, nie ma takiego skryptu! zeby sobie sam wysłał z twojego konta ktorego nawet nie zna, to nie wrozka
bigdaaddy - |27 Lut 2006|, 2006 21:31
Konto zna poniewaz jest podane w profilu. Ale nie wiem jak mam CI to przetlumaczyc ze tak jest, ze wysyla maile z zyczeniami a coniektorzy odpowiadaja.
Rafał A.(antek) - |27 Lut 2006|, 2006 21:36
aa co do wysyłania zyczen urodzinowych, to sa wysyłane przez foum, i nie na maila chyba, tyle ze otryzmujacy je ma pewnie mozliwosc odpowiedziec juz na maila, ktorego ty masz w profilu.
fiebik - |27 Lut 2006|, 2006 21:38
| bigdaaddy napisał/a: | | Ale nie wiem jak mam CI to przetlumaczyc ze tak jest, ze wysyla maile z zyczeniami a coniektorzy odpowiadaja. |
To poproś tych co odpowiadają, żeby weszli we właściwości wiadomości i sprawdzili z jakiego konta wiadomość przyszła i zobaczysz, że nie z twojego, skoro go nie masz
bigdaaddy - |27 Lut 2006|, 2006 21:40
Jak to wysylane przez forum ??? Ale w przeciez jako nadawca jest mój adres, więc tak jakbym to ja wysyłał.
Marcin - |27 Lut 2006|, 2006 21:40
a jest mozliwe, żeby życzenia były wysyłane z maila forumowego, a na niego jest nałożony jakiś alias czy coś w ten deseń?
Rafał A.(antek) - |27 Lut 2006|, 2006 21:40
wlasnie ci napisalem czemu odpowiadaja, jak widaz od kogo dostali to moga ci odesłac na maial podiekowanie, bo ONI maja twoj adres e-mail i wysyłaja ze swojego KONTA ktore maja gdzies tam skonfigurowane
ty składajac zyczenia nie robisz tego poprzez swoje konto E-mail
Matth - |27 Lut 2006|, 2006 21:41
fiebik, sprawdzalem.. wysylalem ze swojego, z kolezanki ktora siedzi obok i nie ma zielonego pojecia o tym co to outlook i co sie z tym robi i z pracy gdzie nie mialem poczy konfigurowanej rowniez.. poza tym wysylam z domu a tam mam poczte skonfigurowana na ojca i jakos odpowiedz z podziekowaniami przyszla na moje konto nie taty wiec jednak chyba nie jest tak jak piszesz..
bigdaaddy - |27 Lut 2006|, 2006 21:41
Zaraz zapodam zrzut ekranu wiadomości jak mi ktoś odpowiedział.
Mam nadzieję że ORION się nie obrazi
Rafał A.(antek) - |27 Lut 2006|, 2006 21:43
nie forum nie ma zdefioniowanego wysyłania e-maili procz panelu administracyjnego, ale wtedy leci z adresu [email protected] lub admin@.... lub administrator@....
ty wysyłasz przez forum ale nie wysyłasz na maila komus, zreszt aniech ktos sie wypowie kto DOSTAŁ zyczenia z forum jak wygladały
bigdaaddy - |27 Lut 2006|, 2006 21:44
No przeciez masz wyżej w polu od wyraznie jest mój adres.
Rafał A.(antek) - |27 Lut 2006|, 2006 21:45
za to sam sprawdze, nie bede gadał po proznicy sprawdze i sie wypowiem, jak dostane maila urodzinowego P
[ Dodano: 2006-02-27, 21:47 ]
skrypt moze wstawic w polu form twoj adres bo go zna z twojego profilu, tak samo wygaldaja maile wysyłane z allegro, wpisujesz w okienko zadaj pytanie a to leci z twojego maila "jakby" choc nigdzie nie podajesz ustawien, poprostu skrypt wstawia ciebie jako adresata. widac jednak forum wysyła przez konto administracyjne maila
bigdaaddy - |27 Lut 2006|, 2006 21:52
No i o to qzwa chodzi. Skoro skrypt wstawia to każdy tak może i różni ludzie mogą dostać odemnie maila a ja nawet o tym nie będe wiedział.
Rafał A.(antek) - |27 Lut 2006|, 2006 22:09
no tak dziala mechanizm spamy ze dostajesz maile z roznich niby dziwnych adresow. to co ci sie wyswietla w polu od to se mozna ustawic latwo
fiebik - |27 Lut 2006|, 2006 22:10
| Matth napisał/a: | | i jakos odpowiedz z podziekowaniami przyszla na moje konto nie taty wiec jednak chyba nie jest tak jak piszesz.. |
Masz rację - na ty forum nie jest tak jak napisałem - jest tak jak napisał Rafał A.(antek),
| bigdaaddy napisał/a: | | No i o to qzwa chodzi. Skoro skrypt wstawia to każdy tak może i różni ludzie mogą dostać odemnie maila a ja nawet o tym nie będe wiedział. |
No chyba nie jest tak do końca, nie kliknąłeś ORIONOWI "złóż życzenia" będąc zalogowany na FST ?
Matth - |27 Lut 2006|, 2006 22:12
ha no wiedzialem ze mam racje hehe
bigdaaddy - |27 Lut 2006|, 2006 22:13
No pewnie że byłem zalogowany, inaczej sie nie da. Ale co to ma do tego to nie wiem.
fiebik - |27 Lut 2006|, 2006 22:20
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | skrypt moze wstawic w polu form twoj adres bo go zna z twojego profilu, tak samo wygaldaja maile wysyłane z allegro, wpisujesz w okienko zadaj pytanie a to leci z twojego maila "jakby" choc nigdzie nie podajesz ustawien, poprostu skrypt wstawia ciebie jako adresata. |
Matth, powyższy tekst wszystko tłumaczy my oba nie mieli racji
| bigdaaddy napisał/a: | | No pewnie że byłem zalogowany, inaczej sie nie da. Ale co to ma do tego to nie wiem. |
j/w.
Matth - |27 Lut 2006|, 2006 22:22
mieli mieli.. ja widzialem ze to jakos tak dziala bez ingerencji w skrzynke.. tylko podjae adres w polu nadawcy
bigdaaddy - |27 Lut 2006|, 2006 22:26
| bigdaaddy napisał/a: | | Skoro skrypt wstawia to każdy tak może i różni ludzie mogą dostać odemnie maila a ja nawet o tym nie będe wiedział. |
Wiec to prawda. :692:
|
|