Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - wał? poduszki silnika?

klinu - |26 Lut 2006|, 2006 14:23
Temat postu: wał? poduszki silnika?
od początku jazdy scorpio mam takie jakby dudnienie nasilające się od 70 w górę tak sobie myślę czy to może być coś z wałem? dudnienie jest podobne jak jadę 80 i jak jadę 150. znowu jak stoję na "D" na skrzyżowaniu to mam taką lekką drgawkę pochodzącą od silnika. czy to możliwe żeby to dudnienie się brało od starych poduszek silnika? jak można je sprawdzić czy są ok.
Adam_2000 - |26 Lut 2006|, 2006 14:51

klinu napisał/a:
dudnienie jest podobne jak jadę 80 i jak jadę 150

Te prędkości świadczyłyby raczej o niewyważonych kołach.

fiebik - |26 Lut 2006|, 2006 18:35

Adam_2000 napisał/a:
Te prędkości świadczyłyby raczej o niewyważonych kołach

klinu napisał/a:
znowu jak stoję na "D" na skrzyżowaniu to mam taką lekką drgawkę pochodzącą od silnika

No to by raczej nie świadczyło o niewyważonych kołach.
klinu, a jest jakaś różnica jak jedziesz na LPG lub na beni?

mmmk - |26 Lut 2006|, 2006 18:42

no mi nie wywazone kola drgaja przy pewnych predkosciach np od 80 do 130 potem juz nie czuc.
pozdrawiam
maciek

Adam_2000 - |26 Lut 2006|, 2006 18:47

fiebik napisał/a:
Adam_2000 napisał/a:
Te prędkości świadczyłyby raczej o niewyważonych kołach

klinu napisał/a:
znowu jak stoję na "D" na skrzyżowaniu to mam taką lekką drgawkę pochodzącą od silnika

No to by raczej nie świadczyło o niewyważonych kołach.
klinu, a jest jakaś różnica jak jedziesz na LPG lub na beni?

Bo to w/g mnie dwie różne sprawy.

fiebik - |26 Lut 2006|, 2006 18:53

Adam_2000 napisał/a:
Bo to w/g mnie dwie różne sprawy.

No fakt.
Dodam tylko, że wyważenie kół to nie do końca wszystko, ważny jest cały stan opon i felg. U mnie przestało walić dopiero po wymianie całych kół z felgami łącznie. Pozostały jeszcze drgania przyróżnych prędkościach, ale okazało się, że drga tylko przy LPG, na beni cisza - pewnie ma to związek z starą zabrudzoną i słabą już instalacją gazową i w związku z tym większymi spadkami mocy silnika na LPG.

Marcin - |26 Lut 2006|, 2006 19:13

klinu napisał/a:

mam to samo [i cały czas szukam przyczyny], a nie zauwazyłeś, że zazwyczaj dzieje się tak w wilgotne dni, a najbardziej kiedy pada ?

klinu - |26 Lut 2006|, 2006 23:21

No więc jest tak samo na benzynie i gazie, ale jeszcze sprawdzę na 100%. Felgi mam do zimówek stare ale raczej wyważone (tył wyważany w tym roku, przód w poprzednim, na tyle mam nowe savy, na przedzie profile ;) , dodam że na letnich też efekt występuje ale tam są też stare alufelgi i opony.

Jeżeli chodzi o to dudnienie to jest to bardziej efekt akustyczny niż wibracyjny chociaż na tyłku też chyba lekko czuć jak się skupić :) i nie pochodzi z określonego miejsca, to taki basowy, wytłumiony odgłos.

W wilgotne dni tak samo jak w suche, prawdopodobnie masz problem z wysokim napięciem i ci silnik podskakuje jak nie dostaje iskry czasem

fiebik - |27 Lut 2006|, 2006 00:58

Speedo napisał/a:
albo te opony maja juz wybulenia na brzegach, jeszcze nie widoczne okiem ale juz dajace efekty...

Tak, używki często mają poprzerywane zbrojenie w środku i zzewnątrz, ani na wyważeniu tego nie widać, a dudnią pod obciążeniem samochodu.

Rafał A.(antek) - |27 Lut 2006|, 2006 01:12

a mnie sie udało :)
fiebik - |27 Lut 2006|, 2006 01:21

Rafał A.(antek) napisał/a:
a mnie sie udało

No to ty szczęściarz jestes, ja miałem wiczne problemy z oponami dopuki nie zacząłem kupować w cholere nówek. :706:

Matth - |27 Lut 2006|, 2006 11:15

ja tez zanabywam uzywki i jedne sie trafia super a drugi dupowate i bija.. co zrobic :(
klinu - |27 Lut 2006|, 2006 12:32

a jeżeli silnik ma przejechane już 250 tys to może mieć takie objawy że w kabinie pojawia się niepożądany basik? podejżewam niestety że u mnie może sie na to składać parę czynników np trochę silnik, troche wał, troszeczkę dwa profile, może też ASB juz nie najnowsza? itp itd...
Darek - |27 Lut 2006|, 2006 15:15

Sprawdz poduszki jednak pod silnikiem i skrzynią może faktycznie padła któraś i przenosi się rezonans na karoserię.
klinu - |27 Lut 2006|, 2006 22:51

no własnie tylko jak sprawdzić poduchy, te pod silnikiem wyglądają na całe i jak dotykam sa struktury gumy :) ta pod skrzynią to musiałbym pomacać są jakieś fachowe sposoby?
mmmk - |27 Lut 2006|, 2006 22:58

pod skrzynia chyba nawet latwiej niz pod silnikiem wchodzisz pod samochod i ruszasz skrzynia jak lata do gory za lekko to jest cos nie tak. tak zrobilem u siebie i jak ja w koncu kiedys wyjalem to byla porawana. to sie trzyma na 2 srubach i sam sobie dalem rade. nawet dosyc szybko poszlo. a koszt podrobki kolo 50 zl bo np cena allegrowa jest conieco przesadzona...
pozdrawiam
maciek

Struna - |28 Lut 2006|, 2006 17:21

obstawiam podporę wału, a z kołami to jest tak, że wyważą się super a i tak będą bić bo delikatna krzywizna felgi lub samo zniekształcenie nieznacze opony na wyważaniu nie wyjdzie a efekty potem odczuwa się w drodze ;)
klinu - |2 Mar 2006|, 2006 09:20

dzisiaj przejechałem się 5 km trasę do pracy na benzynie i jakby wszystko ucichło :692: czyli kolega fiebik chyba ma rację, to dudnienie bierze się chyba z gazu, tylko że moja instalacja ma dopiero rok czasu, dostaje zawsze dobry gaz i jest rozgrzewana na benzynce. Muszę pogadać z gazownikami, może wzbogacenie mieszanki by pomogło?
fiebik - |2 Mar 2006|, 2006 09:46

klinu napisał/a:
tylko że moja instalacja ma dopiero rok czasu, dostaje zawsze dobry gaz i jest rozgrzewana na benzynce.

Może masz jakiś wiltr gazowy albo odstojnik zapchany.

Struna - |2 Mar 2006|, 2006 11:22

a auto Ci dobrze jeździ na gazie ? jeżeli dobrze pali ( znaczy nie przeryuwa albo niedopala ) to nie powinno być żadnych anomali w zachowaniu auta.
klinu - |2 Mar 2006|, 2006 11:43

na gazie chodzi bardzo dobrze, żadnych zgaśnięć itp, dość mała różnica w mocy w porównaniu do benzyny, pali 11 trasa, 14 miasto więc mieszanka tez w miarę ok. Może gaz mają gówniany, tankuje na BP (milionowa/rydza śmigłego) i silnik staje się głośny..
Struna - |2 Mar 2006|, 2006 15:51

Cytat:
tankuje na BP (milionowa/rydza śmigłego) i silnik staje się głośny..

z deka dziwne... co innego gdyby na gazie silnik telepotał bo np. niedopala na garczek - ale jak chodzi dobrze to dziwne że głośnieje.