| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Otwieranie tylnej klapy w sedanie
scorpiaktychy - |18 Lut 2006|, 2006 12:30 Temat postu: Otwieranie tylnej klapy w sedanie Witam
Mam taki problemik.
W moim scorpiaku sedanie z 93 roku 2,0 GLX Exclusiv nie ma przycisku do otwierania tylniej klapy bagażnika . Silownik w drzwiach jest - nawet przy tym silowniku jest taki płaski plastik z którego wychodzą dwa przyciski jeden czarny drugi biały jak się nacisnie bialy to klapa się otwiera - siłownik dziala napewno.
W aucie mialem luźną kleme na akumulatorze ( plusową ) gdy ona spadala i ja zakładałem to tylnia klapa się otwierała tak samo było gdy zapalałem auto przy rozładowanym akumulatorze.
Chciałbym sie was spytac gdzie moze byc otwieranie tej tylniej klapy w kabienie auta dla kierowcy a jezeli go nie ma to gdzie te kable ida - bo nie chce ciagnać dodatkowych z tylniej klapy przez całe auto.
W tej chwili gdy chce otworzyc klape to musze połozyc fotel i nacisnac ten przycisk przy siłowniku przy zamku tylniej klapy - jest to bardzo nie wygodne gdy bagaznik jest pełny , a zamek mi nie dziala - w zamku jest złamany klucz :]
Z góry dzieki za podpowiedzi
Matth - |18 Lut 2006|, 2006 13:35
no to zapewne ten klucz.. generlanie otwiera sie wciskając ten przycisk z zamkiem inside rozbierz zamek wyciągnij kluczyk i zobacz co będzie dalej..
Rafał A.(antek) - |18 Lut 2006|, 2006 15:41
wyciagniej zamek i wyjmij z niego klucz, i zrob tak by sie optwierał z wcisniecia, i z obrotu klucza
scorpiaktychy - |18 Lut 2006|, 2006 18:52
SPROSTOWANIE
Klucz jest w zamku - nie chce go używać
Chce znaleźć kable w aucie do których mogę podłączyć przycisk.
W niektórych skorpiakach przy hamulcu recznym jest przycisk do otwierania tylnej klapy i blokady tylnich szyb elektrycznych ja mam tylko blokade tych szyb.
Centralka centralnego zamka jest nad nogami kierowcy moze tam sa jakieś kable do których mozna podłączyć przycisk taki lub kabel z alarmu ( mam w nim funkcje otwierania tylnej klapy ) wtedy miałbym jak w mercedesie tylnia klape na przycisk :] narazie zostaje mi ciągnąc kable z tylniej klapy :[
Rafał A.(antek) - |18 Lut 2006|, 2006 21:56
| scorpiaktychy napisał/a: | | W niektórych skorpiakach przy hamulcu recznym jest przycisk do otwierania tylnej klapy |
w zadnym nie ma
kable ida prawdopodobnie lewym progiem jak dobrze pamietam.
scorpiaktychy - |19 Lut 2006|, 2006 18:03
Jak w zadnym nie ma to widocznie ten kolo własno recznie go tam wsadził ale powiedzcie mi po kija ten siłownik w tej tylniej klapie jak nie zrobili do niego przycisku ( tz. zrobili ale w klapie 2 cm od siłownika - jest to nie uzyteczny przycisk )
No coż zostaje ciagniecie kabli przez auto i bede miał gitare :]
Rafał A.(antek) - |19 Lut 2006|, 2006 19:45
bo klape otwierasz przycisnieciem guzika zamka, nie musisz przekrecac w niej kluczyka, po to jest siłownik, po co otwieranie z środka auta. Pozatym jeszcze jest otweiranie z pilota
tomi503 - |19 Lut 2006|, 2006 20:48
Ten siłownik w klapie to oryginał co do puszczenia kabli to musisz sie dobrać do modułu alarmu bo najprawdopodobniej posiadasz alarm i tam możesz podłączyć kable od przycisku do otwierania klapy.
Moduł alarmu znajduje sie nad pedałami zaraz obok modułu do świateł.
Palio - |19 Paź 2006|, 2006 16:30
Poprosze o instrkcje bo już nic nie kumam:((
Tylko łopatologicznie - nowym użytkownikiem Scorpiona jestem i jakoś takos nie wszystko jeszcze ogarniam...
Znalazłem siłownik w tylnej klapie. Wiem że działa bo spiąłem go na chwilę na krótko i próbowął otworzyć zamek:))
W Granadzie mam takie ustrojstwo do otwierania klapy. uruchamia sie to przełącznikiem zamontowanym na desce rozdzielczej - działą tylko przy wyłączonym silniku. A tu sie gubię:(
Nie mogę zlokalizować takiego przycisku:((
Poza tym trochę mnie wnerwia, że nie mogę otworzyć bagażnika bez kluczyka. Dopiero jak przekręcę w prawo to sie otwiera. Czy to tak mam wyglądać??
Pzdr
Struna - |19 Paź 2006|, 2006 17:00
| Palio napisał/a: | W Granadzie mam takie ustrojstwo do otwierania klapy. uruchamia sie to przełącznikiem zamontowanym na desce rozdzielczej - działą tylko przy wyłączonym silniku. A tu sie gubię:(
Nie mogę zlokalizować takiego przycisku:(( | nie ma takiego przycisku w Scorpio.
Palio - |19 Paź 2006|, 2006 17:05
To po jaka cholerę jest ten siłownik zamontowany???
I co z tym otwieraniem z kluczyka tylko - tak ma być??
Pzdr i dzięki za odpowiedź szybką:))
Struna - |19 Paź 2006|, 2006 17:10
| Palio napisał/a: | To po jaka cholerę jest ten siłownik zamontowany???
I co z tym otwieraniem z kluczyka tylko - tak ma być?? | siłownik jest po to, że jak sobie guzior na klapie naciśniesz to ma się otworzyć - ale tylko przy wyłączonym silniku.
Palio - |19 Paź 2006|, 2006 17:13
hm... a u mnie to nie działa......co to moze być??
Struna - |19 Paź 2006|, 2006 17:15
w sedanie chyba w klapie jest przełącznik, który to dezaktywuje - ale na 100% to nie pamiętam.
Palio - |19 Paź 2006|, 2006 17:17
no taaa ale pierdoła ze mnie... ja mam hatchbacka....robi to jakąs różnicę??
Struna - |19 Paź 2006|, 2006 17:19
robi - liftback nie ma przełącznika - jeśli Ci nie działa z guziora to zdejmij ten plasik cały z klapy i sprawdź, czy nie wyskoczyłz zatrzasku czujnik/styk od tego przycisku.
Palio - |19 Paź 2006|, 2006 17:22
Hy. Dzieki o Medrcu:))
Idę pobawić się w elektryka:))
Rafał A.(antek) - |19 Paź 2006|, 2006 17:53
1 siłownik elektryczny jest do otwierania po wcisnieczu przycisku tego w ktory wkladasz kluczyk
1a) przycisk ten musi luzno i w pełni swobodnie chodzic nie zacinać sie
2) jesli nie otwiera klapy, a dalsze punkty sa sprawdzone najprawdopodobnie silownik juz sie skonczył i nie ma siły wypchnac tak mocno zeby zwolnic zatrzask
3) w niektorych sedanach, i moze liftach? był przycis k blokujacy mozliwosc otworzenia klapy poprzez wcisniecie przycisku na klapie, przycisk blokady jest na wewnetrznej stropnie klapy, koło mechanizmu zamka
4) niektore modele uniemozliwiały otwarcie bagaznika przy zapalonej stacyjce
5) niekeidy zwali sie wylacznik, trzeba sprawdzic czy wcisniecie przycisku na klapie powoduje jakakolwiek reakcje siłownika
amen
Struna - |19 Paź 2006|, 2006 20:03
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | 2) jesli nie otwiera klapy, a dalsze punkty sa sprawdzone najprawdopodobnie silownik juz sie skonczył i nie ma siły wypchnac tak mocno zeby zwolnic zatrzask | kolega wspomniał ,ze jak podał napięcie na siłownik to klapa się otwarła - więc siłownik raczej OK.
Rafał A.(antek) - |20 Paź 2006|, 2006 13:18
| Struna napisał/a: | | kolega wspomniał ,ze jak podał napięcie na siłownik to klapa się otwarła - więc siłownik raczej OK. |
nie do konca te silowniki sie dziwnie koncza, podanie bezposrednio 12V z aku wyzwala z nich czesto ostatchnie tchnienie, a normalnie zinstalacji spadki sa na tyle duze ze nie bardzo juz chca pracować trzeba to sprawdzac na wpieciu w instalacje w oryginalnym miejscu
Struna - |20 Paź 2006|, 2006 13:20
no masz rację w sumie, ewentualnie doprowadzić porządnego plusa
Rafał A.(antek) - |20 Paź 2006|, 2006 13:32
to raczej upalaja sie te cewki w silowniku i niemaja wystarczajaco sily wypchnac, widac to fajnie jak za 1 razem wypycha, za 2 przycuisnieciem juz do połowy tylko a za 3 juznic prawie, przyciskajac raz za razem
Struna - |20 Paź 2006|, 2006 13:53
a żeby było śmieszniej to u mnie też nie działa - ale w sumie nie sprawdziłem jeszcze blokady na klapie
Rafał A.(antek) - |20 Paź 2006|, 2006 22:49
bo pewniejej nie masz
Struna - |21 Paź 2006|, 2006 23:49
a tego to nie wiem, nie sprawdziłem auto u lakiernika więc jak wróci to dopiero sprawdzę.
Palio - |22 Paź 2006|, 2006 16:06
Hm.. no to mam problema:((
Sprawdziłęm miernikiem i prund mi w ogóle nie dochodzi do czujnika. Sprawdzilem nawet przed pierwszą kostką w klapie (trzy przewody, brązowy z białym, brązowy z zółtym i brązowy) na żadnym nie ma napięcia:((
Gdzie szukać kłopotów????
Inne kable jest OK. Wycieraczka działa, ogrzewanie i radio tyż...
Hilfe:((
Struna - |23 Paź 2006|, 2006 10:05
wydaje mi się że ten stycznik masuje a nie napięcie załącza.
|
|