| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
DIESEL: D, TD, TDI, - ile pali diesel?
Arek - |1 Paź 2004|, 2004 00:11 Temat postu: ile pali diesel? Mam zamiar kupić Scorpio diesla 95-98 115KM, ile on średnio pali na setkę?
Aneta - |1 Paź 2004|, 2004 00:31
Bardzo średnio 8-9. Na trasie może zejść do 6, w mieście palić do 10-11.
Pozdrawiam
HaK - |8 Paź 2004|, 2004 19:42
na jakies 13 l. (nie dziala mi poprawnie wskaznik ale jak bylo na czerwonym tankowalem 10 l a ostanio przed czerwonym zabraklo mi ropy dlatego tak mniemam) zrobil 115 kilosow po miescie ...2.5 td kombi
ssobie - |9 Paź 2004|, 2004 18:51
Arek jeśli chcesz mogę Ci sprzedać takiego - mam 96 rocznik w kombi 2.5 TCI. Sprowadziłem go we wrześniu jestem w trakcie rejestracji. Przedtem jeździłem japońcem i stwierdzam że jednak wolałbym japońca. A żeby nie było ze nie ten wątek to jak nim jechałem z NIemiec to przy 140-150 km/h spalił ok 8,5 litra i w mieście tak samo pali.
Pozdrawiam
Sławek Sobiegraj
_Mu. - |11 Paź 2004|, 2004 00:22
U mnie to bywa różnie. Wiele zależy od stylu jazdy. Czasami pełen bak starcza mi na 1500 km a czasami jedynie na niespełna tysiąc...
A propos przyprowadzonego samochodu - po ile "chodzą" teraz takie wózki?
ssobie - |11 Paź 2004|, 2004 14:36
od 2 do 3 tys EURO zależy w jakim stanie i jakie wyposażenie - czy uderzony czy nie (jak ktoś ma układy to wytarga jeszcze taniej) do tego dolicz akcyzę, skarbówkę i transport;
Pozdrawiam
Sławek Sobiegraj
karol4623 - |4 Sty 2008|, 2008 20:08
mi pali po miescie 2,5TD nie cale 8 poza miastem do 130 7-z groszem a tak 160 to z 9 nie wiecej malo pali cos jak na mase i na ten silnik to dobrze
Gaiger - |4 Sty 2008|, 2008 20:18
Po mieście wychodziło 8 do 9 litrów. W trasie 6-7.
nyt - |11 Sty 2008|, 2008 22:48
może odejde trochę od tematu ale ja też zamierzam wymienić swoje scorpio i moje pytanie jak z awaryjnością takich aut? bo słyszałem że w dieslach często pada głowica.
odnośnie auta z niemiec to widziałem kiedyś diesla combi mkIII za tysiąc euro, jeszcze można by coś utargować jednak miał uszkodzony silnik, ale poza tym wyglądał idealnie.
Jajcuś - |13 Sty 2008|, 2008 12:47
| Cytat: | | miał uszkodzony silnik, ale poza tym wyglądał idealnie. |
Własnie dlatego kosztował tysia euro, koszt remontu fachowego to tez około tysiąc euro
Mój wózek pali po mieście ponad 10L/100km ale ostrzegam ze mam ciężką noge, dokręcam biegi. na trasie nad morze z wawy spalił 9/100 litrów ale praktycznie cały czas wyprzedzałem z gazem w podłodze.
pozdrawiam
Mysza - |13 Sty 2008|, 2008 13:49
Moje diesle w zimę nic nie paliły
arturrrr - |14 Sty 2008|, 2008 22:18
kup z ASB to lyknie bez znaczenia czy miasto czy trasa 9L i tyle, a jak go docenisz 180 km/h z klimą i lokatorami to 10L .Polecam
grand funk - |16 Sty 2008|, 2008 00:45
po 3 latach temat ozył, no no nie polecam VM znajomy ma 164 na vm-ce i nie pali na -3 st ...
slawektg - |16 Sty 2008|, 2008 18:40
Nie zaczynaj sie!Dobra!?
marcys - |17 Sty 2008|, 2008 15:16
| grand funk napisał/a: | | nie pali na -3 st |
oszczedna bestia
grand funk - |17 Sty 2008|, 2008 15:18
| slawektg napisał/a: | | Nie zaczynaj sie!Dobra!? |
nie rozumiem, ale pozdrawiam
slawektg - |17 Sty 2008|, 2008 21:20
| grand funk napisał/a: | nie rozumiem, ale pozdrawiam | Tlumacze:zaczynac sie znaczy szukac zaczepki,prowokowac,rzucac iskre na prochy itp.nie zaczynaj sie,bo kupa niesprawnych benzychodow tez nie pali nawet przy 0st.pozdrawiam.
łukasz194 - |17 Sty 2008|, 2008 21:47
| marcys napisał/a: | grand funk napisał/a:
nie pali na -3 st
oszczedna bestia | auto przeznaczone do ciepłych krajów
arturrrr - |17 Sty 2008|, 2008 21:50
ja tez nie pale.
grand funk - |17 Sty 2008|, 2008 23:57
| slawektg napisał/a: | | grand funk napisał/a: | nie rozumiem, ale pozdrawiam | Tlumacze:zaczynac sie znaczy szukac zaczepki,prowokowac,rzucac iskre na prochy itp.nie zaczynaj sie,bo kupa niesprawnych benzychodow tez nie pali nawet przy 0st.pozdrawiam. |
mój wczesniejszy poldek palił nawet na -20 a VM ka nawet do cieplych krajow nie podejdzie, bo ma skłonności do przegrzewania się...
arturrrr - |18 Sty 2008|, 2008 00:12
| grand funk napisał/a: | | mój wczesniejszy poldek palił nawet na -20 a VM ka nawet do cieplych krajow nie podejdzie, bo ma skłonności do przegrzewania się... |
Na lato po prostu wywalasz termostat i tyle..To tak dla uswiadomienia co poniektorych
grand funk - |18 Sty 2008|, 2008 00:17
nie wiem, nie muszę wywalać rzadko mi temp. skoczyła powyżej połowy skali
arturrrr - |18 Sty 2008|, 2008 00:35
Ale to tylko w przypadku VM-profilaktycznie, powaznie lepiej na lato to zrobic..
grand funk - |18 Sty 2008|, 2008 15:13
a nie nagrzewa się wtedy za długo? ropniaki lubia być odpowiednio nagrzane...
arturrrr - |18 Sty 2008|, 2008 19:12
| grand funk napisał/a: | | a nie nagrzewa się wtedy za długo |
latem nie ma problemu,Na zime sie polapiesz ze zapomniales wsadzic z powrotem termostat-jak ci zacznie wiecej spalac..
[ Dodano: 2008-01-18, 19:14 ]
jak sie komu termostat niedomyka / ja tak przejezdzilem pare miesiecy- wtedy robilem po 100 km mniej na baku.Ale z cieplem w kabinie nigdy problemow nie bylo..
slawektg - |18 Sty 2008|, 2008 19:23
| grand funk napisał/a: | mój wczesniejszy poldek palił nawet na -20 a VM ka nawet do cieplych krajow nie podejdzie, bo ma skłonności do przegrzewania się... | Wiec jednak sie zaczynasz juz Ci powiedzialem,ze jezeli oceniasz VMa na podstawie jakiegos sztrucla spod bloku,to respect. | arturrrr napisał/a: | Na lato po prostu wywalasz termostat i tyle..To tak dla uswiadomienia co poniektorych | Genialne.po co wogole termostat w silniku.moze lepiej reczny kurek zrobic?albo wstawic 3 chlodnice?jakbym mial takie patenty stosowac,to wolalbym go sprzedac.
arturrrr - |18 Sty 2008|, 2008 19:36
| slawektg napisał/a: | | Genialne.po co wogole termostat w silniku.moze lepiej reczny kurek zrobic |
Napisalem , ze to jest profilaktycznie-tzn. dobra rada.. biorąc pod owage to , ze VM y mają skłonnosci do przegżania..Każdy robi co mu pasi, jak ci sie VM odpowiednio zagrzeje / tak jest latem u mnie w gorach/ to zmienisz zdanie..tylko moze byc juz za pźono.
Platyn - |18 Sty 2008|, 2008 20:19
a mój spali tyle ile mu wleje
jakinos - |18 Sty 2008|, 2008 20:35
Mój wydaje sie oszczędny na trasie Polska-Włochy około 6l. Po mieście niecałe 8 litrów
Platyn - |18 Sty 2008|, 2008 20:42
jakinos, tak na poważnie mój też trzyma się w tych granicach. Z tym że w miście nieco powyżej 8 ale 8,5 to totalne maks. a w trasie udało mi się zejść leciutko poniżej 6 ale prędkość nie więcej niż 110kmph
grand funk - |19 Sty 2008|, 2008 11:45
| slawektg napisał/a: | | Wiec jednak sie zaczynasz juz Ci powiedzialem,ze jezeli oceniasz VMa na podstawie jakiegos sztrucla spod bloku,to respect. |
vm ka jest lipna i tyle. takie jest moje zdanie i jakos nie mam ochoty go zmieniac. kolego nie mieszkam w bloku pod którym stoi jakies vm... bo w ogole nie mieszkam w bloku
Tlukas - |19 Sty 2008|, 2008 12:07
| grand funk napisał/a: | | slawektg napisał/a: | | Wiec jednak sie zaczynasz juz Ci powiedzialem,ze jezeli oceniasz VMa na podstawie jakiegos sztrucla spod bloku,to respect. |
vm ka jest lipna i tyle. takie jest moje zdanie i jakos nie mam ochoty go zmieniac. kolego nie mieszkam w bloku pod którym stoi jakies vm... bo w ogole nie mieszkam w bloku |
To po jakiego wała się udzielasz w tym dziale. Masz swoje zdanie to Twoja sprawa i zostaw je dla siebie. Z opinia jak z pupą każdy ma swoją.
grand funk - |19 Sty 2008|, 2008 12:36
ty tez własnie wyraziłeś swoje zdanie od tego właśnie jest forum pozdrawiam
Tlukas - |19 Sty 2008|, 2008 14:37
| grand funk napisał/a: | od tego właśnie jest forum pozdrawiam |
Zgoda tylko od pociskania pierdół jest HydePark.
arturrrr - |19 Sty 2008|, 2008 16:07
| Tlukas napisał/a: | | Zgoda tylko od pociskania pierdół jest HydePark. |
Tam jest miejsce dla opini, upodobań czy wyrażania uczuc ..
Na forum trzymajcie sie ludzie tematu- bo sie potem przekopac przez cale to GOWNO nie idzie jak sie chce cos konkretnego w danym temacie znaleźc..
Halooo- Czy ktokolwiek sprawdza co sie tu dzieje ?
magmart - |19 Sty 2008|, 2008 22:34
| arturrrr napisał/a: | | Halooo- Czy ktokolwiek sprawdza co sie tu dzieje ? | No ja przypadkiem tu zerknołem ... i mi sie spalanie znacznie zmniejszyło, ale nie wiem czy przez to że noga lekka sie zrobiłą czy przez kombinacje od chemii magnesów i przykręcania pomy. Obecnie coś ok 8 litrów/100 ale 80% to trasa z Vmax 90km/h. Bardzo lekka jazda, aż jestem, zdziwiony że tak umiem. A i pęknięty wężyk od powrotki zmieniłem. A wogóle to ciekawe zjawisko zauważyłem, mianowicie jak sie porusza śrubką od dawki na pompie wtryskowej to silnik inaczej zaczyna pracować, jakby sie z czasem coś tam wyrabiało i niekorzystnie wpływało na całokształt. Chodzi w zasadzie tylko o ruszenie, a nie zmianę dawki ...
arturrrr - |19 Sty 2008|, 2008 23:34
| magmart napisał/a: | | czy przez kombinacje od chemii magnesów |
a zakladales jakies magnetyzery, jak tak to zapodaj szczegoly -jak to sie spisuje..?
Slyszalem , ze to bez rezultatu w dieslu..
magmart - |20 Sty 2008|, 2008 08:19
| arturrrr napisał/a: | a zakladales jakies magnetyzery, jak tak to zapodaj szczegoly -jak to sie spisuje..?
Slyszalem , ze to bez rezultatu w dieslu.. | Zakupiłem magnesy neodymowe na allegro po 1,5 zł za szt, wyznaczyłem bieguny magnesów, odpowiednio je ułożyłem na taśmie aluminiowej, wsunołem do koszulki termokurczliwej i gotowe. Koszt całej zabawy wychodzi ze 20 zł.
A czy działa. No jak dobrze załozone to działa. Kolega lata na ślizgaczach i po zamontowaniu obroty wzrosły pod obciążeniem o ok 1000.
Ja oczywiście nerwus jestem i jednocześnie kilka spraw pogrzebałem, więc obiektywnie nie powiem czy to dokładnie magnetyzery, ale po moim grzebaniu efekty pozytwne są. Spalanie z 12 spadło do 8,5, Vmax się podniosła do 190 a było ledwo 140-150. A było grzebane, jak wyżej napisałem, magnesy, ceramizer, ruszenie śruby od paliwa na pompie.
A magnetyzery powinny działać właśnie w większych silnikach, tylko musi być ich odpowiednia ilość. No cóż obecnie w nowych samochodoach fabrycznie są montowane magnetyzery
arturrrr - |20 Sty 2008|, 2008 12:28
no, a wiec pora założyć magnetyzer.. zaczynam poszukiwania
grand - |8 Lut 2008|, 2008 14:33
| Cytat: | | a VM ka nawet do cieplych krajow nie podejdzie, bo ma skłonności do przegrzewania się... |
przu minus 3 to nawet nie podgrzewam mojej Vmki.
artin - |9 Lut 2008|, 2008 17:13
| grand napisał/a: | | Cytat: | | a VM ka nawet do cieplych krajow nie podejdzie, bo ma skłonności do przegrzewania się... |
przu minus 3 to nawet nie podgrzewam mojej Vmki. |
Dokładnie, ja z moim ropniakiem nie mam żadnych problemów z odpalaniem - czy to jest -20 czy +20.
KaZet - |16 Lut 2008|, 2008 22:09
moje problemy z odpalaniem na ujemnych Celsjuszach skonczyły sie kiedy wymieniłem AKUMULATOR. Ameryki nie odkrywam ale mysle, ze wielu jeszce musi dojsc do tego...
magmart - |17 Lut 2008|, 2008 09:54
| KaZet napisał/a: | | wymieniłem AKUMULATOR | Obawaim się, że jest to conajmniej pdwójna prada. Po pierwsze musi być wystarczający prąd, żeby pierwsze kręcenie było dynamiczne. VM to silnik diesla, ale sprężanie ma mniejsze niż nie doładowany diesel, więc jak odrazu rozrusznik słabo kręci ... to może sobie kręcić.
Druga sprawa, to pomomo że mój VM nie ma sterowania kompterowego, to posiada osprzęt elektryczny sterujący. Zbyt niskie napięcie przekłąmuje odczyty i pompa wtryskowa niewałaściwie zapodaje paliwo. A przekonałem sie jak mi bateria padła, poszło bydle na pych ... odpaliło ale ładowanie się świeiło i chodziło coraz gorzej, prawie z ramy chciał wyskoczyć. Po ponad minucie zaczynał gasnąć, dopiero jak udało się rozpędzić go, że wszedł na obroty i kontrolka ładowania zgasła to wszystko wróciło do normy. Teraz mam nową baterię, największą jaką udało się zmieścić i pali nawet zimny prawie na dotyk
Whydack - |18 Maj 2008|, 2008 20:07
Jestem tu nowy i na wstępie chciałem powitać wszystkich . Od niedawna mam wieloryba w dieslu.
Czytałem ten wątek i ktoś wyżej wspomniał o kontrolce od ładowania. Mam pytanie w związku z tym.
Na początku miałem tak, że zaraz po dopaleniu samochodu owa kontrolka prawie nie gasła, ale po delikatnym przygazowaniu było ok i znikała. W tej chwili, kontrolka już nie gaśnie podczas pracy silnika. W zasadzie to ledwo się tli i trzeba dobrze się przyjrzeć w dzień żeby to dostrzec, ale w nocy jest widoczna.
Co to jest? Od czego zacząć naprawę? Szczotki w alternatorze lub regulator napięcia? Może akumulator jest kiepski (co jest chyba nie możliwe, bo samochód może postać bardzo długo z np włączonym radiem i potem bez najmniejszego problemu odpala).
slawektg - |18 Maj 2008|, 2008 20:31
Witaj.od powitan jest inny dział...ale co tam.alternator na 90proc.jezeli sie nie grzeje,to walniety mostek prostowniczy.te altki zwykle pracuja przeciazone i siadaja diody.zarzaca sie lampka tylko potwierdza przebicie na diodach.co do gasniecia lampki na wolnych obrotach,to bylo ok.gasnie po lekkim przegazowaniu i juz sie nie zapala.
Jajcuś - |18 Maj 2008|, 2008 22:00
Slawektg możesz mieć racje, ale nie zapominajmy gdzie mamy skrzynke bezpieczników. Ja osobiście miałem ten sam problem co kolega tylko róznica była taka, że u mnie żarzyła się kontrolka swiec żarowych - regeneracja skrzynki pomogła.
magmart - |18 Maj 2008|, 2008 22:28
Tez stawiam na diody i nawet bardziej na diody wzbudzenia.
pavlo88 - |19 Maj 2008|, 2008 15:29
a ja mam takie pytanie co sie dzieje jak zabraknie ropy ? oprocz tego ze gaśnie ;p czy pompa sie sama odpowietrza ? i czy dlugo trzeba krecić zeby zaklekotał ?
Platyn - |19 Maj 2008|, 2008 17:32
Jak masz duży (i dobry) aku i nie zależy ci na rozruszniku to kręć a zapali napewno. Wiem bo przerabiałem . Lepiej popompować ręcznie pompką odpowietrzyć filtr a potem parę obrotów i dygnie.
Whydack - |19 Maj 2008|, 2008 19:32
Kolego "Jajcuś", wątpię aby to był problem z bezpiecznikami, ponieważ przy dodawaniu gazu, kontrolka słabiej świeci, niż na wolnych obrotach, dlatego raczej skłaniałbym sie ku wypowiedziom kolegów stawiających na diody.
Mimo wszystko, dzięki wszystkim za wypowiedzi.
Tak na marginesie, to może ktoś polecić jakiegoś speca od alternatorów (najlepiej z okolic Wa-wy), który by mógł tą usterkę naprawić? Jakie to mogą być koszta?
pablo19 - |20 Maj 2008|, 2008 08:30
| Platyn napisał/a: | | Jak masz duży (i dobry) aku i nie zależy ci na rozruszniku to kręć a zapali napewno.... |
Tego nie polecam, bo nawet jak komuś nie zależny na rozruszniku to za jakiś czas będzie musiał na niego chuchać i dmuchać, bo to przydatny element.
| Platyn napisał/a: | | ... Lepiej popompować ręcznie pompką odpowietrzyć filtr a potem parę obrotów i dygnie. |
To jest bardziej wskazana metoda do odpalenia diesla po dłuższym postoju.
arturrrr - |30 Sie 2008|, 2008 22:16
a wiec spalanie stanelo na 8,1l/100
zastosowany ceramizer ,
magnetyzery ,
i o dziwo ale rezultaty daje-wymienione nowe obydwa czujniki temperatury, oraz termostat
autko jak wprofilu
|
|