| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - zazy mi sie lampka ladowania..
Runo - |18 Lut 2006|, 2006 02:18 Temat postu: zazy mi sie lampka ladowania.. wymienilem juz napinacz... i pasek "klinowy" i caly czas zazy mi sie lampka ladowania.... czasem mi zapiszczy pasek ale to delikatnie ? co moze byc przyczyna problemu? i ewentuane koszty naprawy...
Matth - |18 Lut 2006|, 2006 03:46
A sprawdzałeś jak duży opór daje łożysko alternatora? jak nowy pasek zapiszczy to albo musisz go podciągnąć (trzeba to zrobić jak sie ułoży) albo łożysko może być padnięte i po prostu stawia za duży opór.. a kontrolka żaży się tylko na wolnych czy zawsze? możesz mieć padnięty regulator napięcia.. Najlepiej jak byś wziął miernik i sprawdził ile masz tego łądowania.. może szczotki w alternatorze już zjechane.. przebieg masz spory więc możliwe.. no i jeszcze kwesia akumulatora.. dobrze kręci rozrusznikiem? nie masz problemów z jego niedołądowaniem? weź mierniczek i leć do auta.. u mnie na naładowanym akumulatorze mam ładowanie 13,6V a jak jest trochę zmęczony stricte miejską jazdą to koło 14V.. generalnie powinno być powyżej 13,5V chyba niżej to już czeka Cię albo regulator albo alternator
Runo - |18 Lut 2006|, 2006 09:19
alternatow wymieniany ( naprawiany) byl w marcu - ale auto stalo do pazdziernika - w tym samym czasie kupowany alkumulator, kontrolka zazy sie mocniej... gdy nacisne hamulec...
kuba - |18 Lut 2006|, 2006 09:23
Mnie to wygląda na początek końca. Kiedyś tak miałem że się tylko lekko świeciła kontrolka i z Zakopanego wracałem bez ładowania. . Przyczyna okazała się padnieta dioda. Koszt nieduży , ale stresik był.
zztop2 - |18 Lut 2006|, 2006 09:24
wg mnie to też najprowdopodobniej regulator napięcia
fructon - |18 Lut 2006|, 2006 11:07
niewlasciwy docisk szczotki regulatora ,zuzyte pierscienie slizgowe,uszkodzenie diody wzbudzenia
kJoFoL - |18 Lut 2006|, 2006 13:00
bez paniki, mialem podobny objaw,
tez wymienialem szczorki alternatora, naciagalem paski i nic
przy naciskaniu hamulca swiecila sie mocniej
odpialem klemy od akumulatora, odkrecilem wszystkie kable od klem,
przeczyscilem drobnym papierem wszystkie miejsca laczenia,
i jak reka odjal... proponuje od tego zaczac
mmmk - |18 Lut 2006|, 2006 13:10
mi kiedys od kontrolki dlugich sie zarzyla. a wedlug miernika zawsze bylo ok wiec u mnie to byl problem z zegarami. ale w tej sprawie bez miernika nie ma co kombinowac bo powodow moze byc jak "mruffkoffff"
pozdrawiam
maciek
Runo - |18 Lut 2006|, 2006 13:31
no to zaczne od najprostrzego. przeczyszcze klemy.... i moze pobawie sie miernikiem
Matth - |18 Lut 2006|, 2006 13:33
n z klemami też może być coś takiego.. szczególnie w zimową porę..
Waski - |18 Lut 2006|, 2006 23:14
mi tro sie tak lekko jarala jak mialem skrzynke bezp. do kitu
Kevin Xy - |20 Lut 2006|, 2006 10:02
u mnie od kiedy kupilem auto to jet przebicie wizualne kontrolki ladowania, ale o dziwo, dopiero jak ostrzej przycisne !! jakby altek nie nadazal w tym momie, dopuki wolniej jezdze to nie przebija
mmmk - |20 Lut 2006|, 2006 10:50
to aniol stroz czuwa i zapala czerwone swiatelko
pozdrawiam
maciek
mirage - |20 Lut 2006|, 2006 12:45
Mialem podobne objawy i wymienilem prawie wszystko tzn pasek, akumulator,alternator (regeneracja) + jeszcze reklamowalem regenerowany alternator. Okazalo sie, ze to kabel laczacy alternator z akumulatorem byl uszkodzony i stykal jak chcial, Po zrobieniu nowego kabelka zaczal smigac wszystko wrocilo do normy, a z miesiac z tym sie meczylem znaczy ja tylko wkurzalem, a machanik glowkowal. Wiec sie potwierdza ze najpierw kabelkologie trzeba posprawdzac.
Michal
Struna - |20 Lut 2006|, 2006 14:57
bardzo często kontrolka jaży od słabej masy właśnie - jeśli zmierzysz napięcie łądowania i jest ok - to szukaj właśnie w kiepskich stykach.
|
|