| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Amortyzatory do wymiany, czy tak ma byc?
IBOL - |14 Lut 2006|, 2006 12:40 Temat postu: Amortyzatory do wymiany, czy tak ma byc? Problem dotyczy zakupionej niedawno Sierry.
Jezdzi sie tym bardzo dobrze po miescie ale w trasie gdzie sa koleiny bardzo ciezko sie ja prowadzi i tak jak w Scorpio moglem sie zrelaksowac i nie zwracac na to uwagi, tak tu trzeba jej caly czas pilnowac zeby nie uciekla a szkoda gadac co sie dzieje jak po manewrze wyprzedzania w takich koleinach natychmiast chcialbym zahamowac.
Podejrzewalem z poczatku zbierznosc, bo po wymianie poprzednich opon na dobre zimowki bylo wyraznie widac, ze prawa przednia byla cieta od wewnatrz. Zrobilem zbierznosc a przy okazji wymienilem prawy drazek i nic sie w praktyce nie poprawilo.
Nastepnie sadzilem, ze to kwestia rozstawu kol i szerokosci opon, bo w koncu auto wezsze od Scorpio i jeszcze wezsze oponki.
Nie mniej ostatnio natchnelo mnie, ze moze amorki kwalifikuja sie do wymiany.
Przeglad mam dopiero w polowie marca i nie mam jak tego sprawdzic, bo wszelkie "domowe" sposoby sprawdzania tegoz, nie pokazuja by cos bylo nie tak, zwlaszcza, ze podczas normalnej jazdy po "normalnych" dziurawych polskich drogach nie odczuwa sie zadnego bujania.
Musze zaznaczyc jeszcze jedna sprawe - poprzedni wlasciciel dokladnie zrobil cale zawieszenie (jak twierdzi) i auto dosc wysoko stoi na sprezynach (gdzie tylnie sa podobno od diesla, zeby byly twardsze). Nie wiem czy moze to miec jakies znaczenie.
Matth - |14 Lut 2006|, 2006 16:48
tylne od diesla?? hehe no niezla sciema diesle maja mocniejsze ale przedenie i to tez nei zawsze.. zalezy od marki
sprawdz gumy w zawieszce.. no i pokombinuj z ciesnieniem w kolach moze to byc malo wazne ale u mnie od razu czuc jak mi w oponiarni nabili 2.0 to mi ciagalo auto po koleinach no wiec na kompresorek 2.2 i spokoj.. i co so chozi?
IBOL - |14 Lut 2006|, 2006 16:54
sprobuje nabic wiecej, bo jest troche mniej na zime
Co do sprezyn, to na pewno sa od diesla i mialy byc mocniejsze, wiec nei wykluczone ze z przodu na tyl ...
... tak mi powiedziano
Struna - |15 Lut 2006|, 2006 14:12
| IBOL napisał/a: | | ... tak mi powiedziano |
nie dawaj się robić w trąbę - obejrzyj sprężyny z przodu i tyłu i zobaczysz, że to raczej nierealne.
kJoFoL - |22 Lut 2006|, 2006 20:52
sprawdz luzy na maglownicy o ile taka jest, ja mam w scorpio magiel do wymiany
bo mi auto tanczy na koleinach, raz ciagnie w jedna strone, jak odbije to ciagnie w prawa,
na prostej idzie elegancko, natomiast jak wpadne w koleiny to mi samochod jedzie jak chce
|
|