Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Co to za dodatkowy kabelek do radia??

pablo - |12 Lut 2006|, 2006 21:56
Temat postu: Co to za dodatkowy kabelek do radia??
Witam
Mam pytanie do elektryków którzy zakładają sami radia .
Kupłem (nie orginalne) radio co to za kabelek z napisem "ILUMINATION"(pomarańczowy) w wtyczce ISO.
Na wtyczce przy radiu tego kabelka niema???.
i kabelek "POWER ANTENA"(żółty)-z tego co wiem to on idzie do wysuwanej anteny ,ale antena jest przecież w szybie tylnej .
Pierwszy raz sie spotykam z takim zaskoczeniem przy zakładaniu radia.

Mam scorpio z 1990 ,2 litrowy

Rafał A.(antek) - |12 Lut 2006|, 2006 23:04

pablo napisał/a:
"ILUMINATION"(pomarańczowy)

kabelek do podswietlania, niektre radia maja osobno, dzieki czemu po wlaczeniu świateł w aucie podswietla ci sie w radiu włacznik, jak jest radio wylaczone. W fordzie podswietal sie czesc klawiszy. lub gałka

pablo napisał/a:
"POWER ANTENA"(żółty)

zasilanie z radia do anteny, na tym kablu pojawia sie + w momencie wlaczenia radia, co powoduje zasilenie anteny(wysuwanej) i jej wysuniecie, badz zasilenie wzmacniacza od zwyklej anteny

BC_Leszcz - |12 Lut 2006|, 2006 23:45

Nie tylko do anteny:

Niektóre zestawy głośnomówiące (zależy jaki zestaw) lubią dostać + jak włączasz radio - zestaw potrafi wtedy przełączyć się na prace z radiem.

Rafał A.(antek) - |13 Lut 2006|, 2006 01:32

sluzyc moze nawet do uruchamiania wibratora w fotelu, napisalem zasadnicze działanie :)
Aro - |13 Lut 2006|, 2006 07:51

Rafał A.(antek) napisał/a:
zasilanie z radia do anteny, na tym kablu pojawia sie + w momencie wlaczenia radia, co powoduje zasilenie anteny(wysuwanej) i jej wysuniecie, badz zasilenie wzmacniacza od zwyklej anteny

Więc trzeba po nim puścić zasilanie do tej zwrotniczki przy tylnej szybie (mniejszy konektorek), coby antenka ładnie działała.

marcys - |13 Lut 2006|, 2006 09:29

Aro, a jaki kolor kabla idze z tego malego konektorka. bo mi sie wydaje ze nie mam zasilania na wzmaczniacz antenowy bo radio slabo chodzi. a zdrugiej strony z wyjscia powerantena w radiu dochodzi z auta jakis niebieski kabelek. a znalazlem jeszcze bialy kablek prze wiazce radiowej w aucie z bezpiecznikiem 10A. Juz sam nie wiem o co biega.
pablo - |13 Lut 2006|, 2006 10:30

Witam
To znaczy że Kabelek "power antena" moge podłaczyć do radia (pod kabelek wysuwanej anteny) ???
czyli to jest do wzmaczniacza antenowego??? (bo bez tego podłączenia też dobrze odbiera)

Struna - |13 Lut 2006|, 2006 10:46

power ant dołączasz do sterowania elektryczną - o ile taką posiadasz - a jeśli nie masz zasilania na wzmacniacz to możesz sobie podać właścnie z tego power ant. i tyle w temacie.