| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
LPG - GAZ - Nierównomierna praca silnika na gazie.
marekw - |10 Lut 2006|, 2006 09:46 Temat postu: Nierównomierna praca silnika na gazie. Mam problem z instalacją gazową zwykłą podciśnieniową holenderską z komputerem AG. Kupiłem scorpio 2,3 z gazem automatyczna skrzynaia biegów. Chciałem wyregulować tą instalację gdyż wg opini fachowca który naprawiał mi skrzynię auto było zbyt słabe na gazie. Jednak nie mogę znaleźć dobrego diagnosty w okolicy Gdańska, polecono mi wymienić świece to napewno pomoże i tak uczyniłem zresztą w warsztacie instalującym gaz. Po wymianie świec auto zaczęło mi gasnąć, gaz w bliżej nie określonych momentach gaśnie i ma duże wahania na obrotach. Nie dotykaliśmy dosłownie niczego oprócz wymiany świec. Co może być przyczyną tego stanu rzeczy.
Uzupełniam dane, mój scorpiak jest z 1998 roku 2,3 benzyna/gaz. Świece wstawiłem NGK
Matth - |10 Lut 2006|, 2006 14:42
zalezy jakie swiece zalozyles.. wiem z doswiadczenia ze scorpiacze przynajmniej te starsze lubia motorcrafty i NGK reszta jakos srednio im wchodzi.. no i moga byc jeszcze kable juz do luftu..
Struna - |10 Lut 2006|, 2006 15:19
załóż motorcrafty
zztop2 - |10 Lut 2006|, 2006 15:23
ja bardzo sobie chwale NGK i kobelki Motorcrafty.
marekw - |16 Lut 2006|, 2006 09:33
Mechanik od instalacji gazowych wstawił mi NGK "BPC 5ES" po wyjeździe z warsztatu po 200 m samochód zgasł i od tego czasu zaczęły się problemy z nierównomierna pracą i gaśnięciem. Kolejny "fachowiec" od gazu sprawdził wszystko, dosłownie wszystko nawet główny komuter, poradził wymianę komputera od gazu. Wszystkim tym fachowcom na wstepie od razu mówiłem, że wymieniałem tylko świece. Żadnemu nie przyszło do głowy, aby sprawdzić te świece, więc w końcu zrobiłem to sam. Wstawiłem też NGK ale typ "BPC R6E" i auto chodzi jak żyleta. Dziękuję tym wszystkim pseudo fachowcom, żałuję tylko straconego czasu, nerwów i pieniędzy.
Pozdrawiam wszystkich właścicieli scorpionów.
Marek
adamm6 - |12 Mar 2006|, 2006 18:09
Moja skorupka też częsie na maych obrotach (na gazie 800) i czasami gaśnie na krzyżówce po odpaleniu śmierdzi benzyną ,może potrzeba jej wymienić świece???
wpgulin - |12 Mar 2006|, 2006 21:33
a kto ci doradził tamte świece chyba na chybił trafił bo nie z katalogu
|
|