| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
LPG - GAZ - CZY JEST POPRAWNIE ZAŁOŻONY MIKSER GAZU W DOHC??
Rafal-1 - |4 Lut 2006|, 2006 15:09 Temat postu: CZY JEST POPRAWNIE ZAŁOŻONY MIKSER GAZU W DOHC?? Witam wszystkich! Zarejestrowałem się dopiero niedawno na forum, gdyż od niedawna posiadam Forda Scorpio. Jet to model liftback 1992 EFI 2.0 DOHC ze skrzynią automatyczną. Po zamontowaniu instalacji gazowej mam pewnw wątpliwości dotyczące miejsca wstawienia miksera gazu. Według mnie powinien być wstawiony między kolektorem ssącym a tą gumową doprowadzającą powietrze z puszki rezonansowej a jeśli chodzi o wolne obroty to powinna byś specjalna podkładka pod silniczek krokowy. W moim przypadku został wstawiony tak jak zaznaczyłem na zdjęciu. Proszę o pomoc czy może takie rozwiązanie poodować nadmierne zużycie paliwa miasto zima 18L LPG? Zauważyłem też że silnik pracuje nierówno na wolnych obrotach na gazie (szarpie nim wyraźnie) na benzynie pracuje równo .
VIK - |4 Lut 2006|, 2006 16:51
Jest wstawiony OK, mimo, że jest to wersja tzw. "ingerencyjna", mam zawsze takie instalacje od 5 lat w DOHC EFI. Spalanie?? Hmmmm, Zima, miasto ASB, regulacja moze lekka w dół??
Nierówno pracuje=dogranie składu mieszanki.
qantan - |4 Lut 2006|, 2006 16:54
a ja powiem że według mnie to kicha.w DOHC powinno być inaczej.
VIK - |4 Lut 2006|, 2006 17:06
| qantan napisał/a: | | a ja powiem że według mnie to kicha.w DOHC powinno być inaczej. |
Piszę z praktyki
i z uruchamiania na LPG w ujemych
Matth - |4 Lut 2006|, 2006 17:12
to jeszcze powiedz jak..
VIK - |4 Lut 2006|, 2006 17:24
co jak??
Matth - |4 Lut 2006|, 2006 17:28
pytanie bylo do Qantana.. mowi ze powinno byc inaczej wiec pytam jak
VIK - |4 Lut 2006|, 2006 17:38
Są dwa sposoby, pisałem już o tym.
1. jak na zdjeciu - z ingerencją w rurę dolotu, ale siłą rzeczy załatwia kwestię podkładki pod ZBJ.
2. Mixer na przepustnicy 1 szt., + podkładka pod ZBJ z by-passem wolnych obrotów do mixera głównego.
OBA mają mniej więcej ten sam zakres średnic wewnętrznych mixera roboczego i zbliżone osiągi.
Co kto woli.
Matth - |4 Lut 2006|, 2006 17:41
a no teraz to dzieki
Rafal-1 - |4 Lut 2006|, 2006 18:34
Dziękuję za opinie. Gazownik u którego zakładałem gaz powiedział, że zawsze stosuje takie (integracyjne) rozwiązanie w fordach w takich silnikach i motywuje to ponad 10 letnim doświadczeniem. Powiedział też że to rozwiązanie nie powoduje większego zużycia paliwa niż mikser na przepustnicy + podkładka pod silniczek krokowy. Już 4 auta zagazowałem u tego gścia i nigdy nie miałem zastrzeżen tylko to rozwiązanie w moim fordzie mnie zaniepokoiło. Gaz zakładałem w październiku kiedy było jeszcze ciepło palił 14 po mieście. W innym znanym (Autoklinika) Krakowskim zakładzie mają zupełnie przeciwne zdanie i argumentują to tym, że gaz musi pokonać znacznie dłuższą drogę aby dostać się do przepustnicy i komputer reaguje z opuźnieniem analizując skład mieszanki i może przez to więcej palić. No i teraz sam już nie wiem które rozwiązanie jest właściwe
VIK - |4 Lut 2006|, 2006 18:50
| Rafal-1 napisał/a: | Dziękuję za opinie. Gazownik u którego zakładałem gaz powiedział, że zawsze stosuje takie (integracyjne) rozwiązanie w fordach w takich silnikach i motywuje to ponad 10 letnim doświadczeniem. Powiedział też że to rozwiązanie nie powoduje większego zużycia paliwa niż mikser na przepustnicy + podkładka pod silniczek krokowy. Już 4 auta zagazowałem u tego gścia i nigdy nie miałem zastrzeżen tylko to rozwiązanie w moim fordzie mnie zaniepokoiło. Gaz zakładałem w październiku kiedy było jeszcze ciepło palił 14 po mieście. W innym znanym (Autoklinika) Krakowskim zakładzie mają zupełnie przeciwne zdanie i argumentują to tym, że gaz musi pokonać znacznie dłuższą drogę aby dostać się do przepustnicy i komputer reaguje z opuźnieniem analizując skład mieszanki i może przez to więcej palić. No i teraz sam już nie wiem które rozwiązanie jest właściwe |
NIE MA to wpływu na spalanie!! Mojego Ojca-niegdyś automat, po Krakowie, zimą, 16/100 nie przekraczal przy mojej jeździe.
Wyreguluj i będzie OK.
Rafał A.(antek) - |4 Lut 2006|, 2006 19:03
Przychylam sie do stanowiska VIKa, prawda ze mieszanka ma dłuzsza droge do pokonania, i jedyne co to moze byc troszke dłuzszy czas reakcji na pedał gazu, ale nie na spalanie, no chyba ze wliczymy w to czynnik ludzki ( jak nie czujemy ze idzie szybciej samochod to depczemy mocniej)
Reszta ok moze byc tak zamontowane. chyba ze ktos nieche psucia plastikow to tak jak VIK pisał 2 metoda.
Co do nierownycho obrotow - swiece i kable zmienione na nowe ORYGINALNE?
Pozatym lekka regulacja ( na nowych swiecech i przewodach ) i jesli sonda lambda jest ok to powinno byc dobrze.
A co do spalania, manula w miescie spala ok 14 -16 dla automatu powinno byc podobnie.
Rafal-1 - |4 Lut 2006|, 2006 19:50
Świece nowe NGK 12' katalogowo do tego śilnika, nowy filtr powietrza FILTRON. Regulacja była robiona po przejechaniu 1000km w ramach gwarancji i była też kolejna równiez w ramach gwarancji. Kabli nie zmieniałem. Gazownik twierdzi, że szarpanie, (nierówna praca na wolnych obrtach) jet to sarpanie lekko odczówalne siedząc w kabinie na gazie to przyczyna jakiejś nieszczelności układu dolotowego i z powodu tego łapie lewe powietrze. Na benzynie pracuje równo ponieważ paliwo dawkują precyzyjnie wtryskiwacze. Ani on ani ja nie znaleźliśmy nieszczelności w układzie dolotowym. Powiedział że może to być wina uszczelki łączącej kolektor ssący z głowicą i stąd to lewe powietrze.
Rafał A.(antek) - |4 Lut 2006|, 2006 20:35
ee tam uszczeliki napewno nie.
Szarpie bo albo woda idzie na swiece, albo masz faktycznienieszczelny dolot. Gdzizie? prawdopodobnie odma - odpowietrzenie skrzyni korbowej, jak dorzbe pamietam wezyk po prawej stronie kolektora dolotowego bodaj mniej wiecej po srodku, zdejmij, zatkaj i zobacz
Srebrny - |4 Lut 2006|, 2006 21:34
Źle, bo nie działa poprawnie, lub dobrze, ale nie działa poprawnie.
Teoretycznie dobrze, w praktyce
| VIK napisał/a: | | 2. Mixer na przepustnicy 1 szt., + podkładka pod ZBJ z by-passem wolnych obrotów do mixera głównego. | sprawdza się lepiej.
Pozdrawiam
Rafal-1 - |9 Lut 2006|, 2006 14:09
Miałeś rację Rafał.A.(antek) Dzisiaj zrobiłem tak jak mówiłeś zdjąłem ten wężyk odpowietrzenia skrzyni korbowej z kolektora ssącego i zatkałem palcem otwór w kolektorze (ZDJĘCIE). Jaki efekt? Silnik pracuje tak samo równo bez szarpania na wolnych obrotach na benzynie i na gazie. Jednak była to chwilowa próba bo nie wiem co dalej z tym robić? Czy mozna tak jeździć z zatkanym otworem w dolocie i odczepionym wężykiem odpowietrzenia skrzyni korbowej (domyślam się że nie).
[ Dodano: 2006-02-09, 14:22 ]
Zapomniałem dodać, że mieżyłem spalanie benzyny w tym tygodniu w cyklu miejskim i wyszło 13L Pb95 /100km przy takiej normalnej jeździe raczej spokojnej. Wydaje mi się, że nie tak tragicznie jak na miasto 2.0 ASB? Jestem w trakcie pomiaru spalania LPG.
Struna - |9 Lut 2006|, 2006 14:39
to na zdjęciu to jest to odpowietrzenie skrzyni korobowej ?
Rafal-1 - |9 Lut 2006|, 2006 14:53
Tak to jest to zaznaczone na czerwono na zdjęciu. Odczepiłem to i zatkałem zgodnie z instrukcją Rafała.A. i pomogło nie szarpał na gazie silnikiem.
VIK - |9 Lut 2006|, 2006 17:06
Standard w DOHCu, uszczelnij to tak jak należy, co trzeba wymień i po kłopocie.
Rafał A.(antek) - |9 Lut 2006|, 2006 20:33
jesli moge, poszła guma na zaworku przy skrzyni korbowej, szukaj tego z 2 strony silnika idac po bagnecie od sprawdzania odlu w dół, miedzy nim a wydechm gdzies... taka gruszeczka bedzie i do niej bedzie dochodził ta metalowa rurka i najej koncu jest gumowa laczówka, ona poszła
Rafal-1 - |9 Lut 2006|, 2006 22:02
Widziałem tą gruszeczkę. Idąc po przewodzie z tyłu silnika aż do tej gryszeczi poniżej za kolektorem wydechowym obok bagnetu miarki oleju- tak właśnie szukałem tego odpowietrzenia skrzyni korbowej aby się upewnić czy napewno odpinam właściwy przewód. Będę grzebał jutro i sprawdze to bo też jest taka gumowa łączówka właśnie przy doolocie (to co odpinałem od kolektora) DZIĘKI ZA PODPOWIEDŹ!!
Struna - |10 Lut 2006|, 2006 10:44
a nie można tego zaślepić ?
Rafał A.(antek) - |10 Lut 2006|, 2006 12:32
no nie bardzo, odme bedziesz zaslepiał?
bedzie wywalalo olej gorna
Struna - |10 Lut 2006|, 2006 13:19
ale czemu tam ma olej wywalać ?
Rafał A.(antek) - |10 Lut 2006|, 2006 14:04
w dohc sa 2 odmy, korbowej i zaworowej, jak dolna zatkasz to cisnienie jakos idzie tak ze gorna wali olej wprost na filtr powietrza, kiepski pomysl
Struna - |10 Lut 2006|, 2006 15:22
chodziło mi o zaślepienie kolektora bo jak widze na zdjęciu ta odma korbowa do kolektora ssącego idzie - a odmę luzem puścić gdzieś
a tak wogóle to oprócz DOHC któryś silnik ma dwie odmy ?
Rafał A.(antek) - |10 Lut 2006|, 2006 15:31
no ale jak kolektor nie bedzie ssał to odma nie bedziepracowala poprawnie - na dole ta odmam a taki zaworek sprytnawy
Struna - |10 Lut 2006|, 2006 15:36
aaaa - no nie wiedziałem - dlatego też dopytuję
VIK - |11 Lut 2006|, 2006 11:31
| Struna napisał/a: |
a tak wogóle to oprócz DOHC któryś silnik ma dwie odmy ? |
OHC np. :685:
Srebrny - |11 Lut 2006|, 2006 14:35
Wracając do tematu zakres palności mieszanki lpg powietrze dużo większy niż mieszanki benzyna powietrze pozwala na dużą dowolność w zestawianiu i ustawianiu elementów instalacji zapewniając jednocześnie w miarę prawidłową pracę silnika nie stosując się jednocześnie do zasad które niekiedy są sprzeczne.Mieszlnik powinien zapewnić dobre mieszanie lpg z powietrzem.To że oba czynniki są w fazie gazowej nie zapewnia natychmiastowego mieszania.W 2 DOHC kolektor dolotowy ma niesymetryczną budowę i umieszczenie mieszalnika tuż za przepustnicą nie zapewnia dobrego wymieszania szczególnie jeżeli przepustnica jest szeroko otwarta ( w zakresie małych prędkości przepustnica wspomaga proces mieszania) świadczą o tym niejednakowe zabarwienia świec zapłonowych na czwartym cylindrze jest najjaśniejsza (zwroćcie na to uwagę przy najbliższej wymianie świec).Odsunięcie mieszalnika od kolektora dolotowego wydłuża czas mieszania ale wpływa niekorzystnie na czas odpowiedzi sterowania mieszanką oraz potęguje konsekwencje strzału.
Jeżeli chcesz pozostać przy tym rozwiązaniu niezależnie od postępów w poprawianiu pracy z układem wymuszonego odpowietrzania skrzyni korbowej, powinieneś koniecznie zainstalować za przepustnicą zawór odciążający (fachowa nazwa) lub klapkę antystrzałową o jak największej możliwości obniżenia ciśnienia w czasie strzału.
Moim zdaniem nierówna praca na biegu jałowym bierze się z małej prędkości przepływu , wytworzone podciśnienie na mieszalniku nie pozwala na wysterowanie parownika(świadczy też wysokie zużycie lpg gdyż zapewne parownik masz wysterowany na maxa mimo to nie pracuje równona wolnych Obr, przy wyższych prędkościach przepływu membrana reaguje prawidłowo ale dużo daje a silnik weźmie prawie wszysko).
Nie zmieniając przekroju mieszalnika wyjściem będzie pobór lpg z obudowy mieszalnika i podstawka pod regulator wolnych obrotów tak jak było mówione wcześniej lub nowy mieszalnik o mniejszej średnicy(zbytnie zmniejszanie przekroju niekorzystnie wpływa na napełnianie cylindrów w zakresie większych mocy silnika).
Prostym testem będzie wywołanie efektu kryzowania czyli kryza w dolot powietrza prościej mówiąc pielucha do filtra po którym praca silnika na biegu jałowym powinna się ustabilizować.
Pozdrawiam
Struna - |13 Lut 2006|, 2006 10:01
ale V6 nie ma takiego ustrojstwa ?
VIK - |13 Lut 2006|, 2006 12:31
jakie qrwa pieluchy :692: normalnie do DOHCa wstawia się albo przed ZBJ mixer, albo na przepustnicę+podkładka i PO TEMACIE. CHodzi jedno i drugie bdb, w rozwiązaniu 1. jest deko większy moment obr. w rozw. 2-deko większa moc, ale bez hamowni się tego nie odczuje.
Srebrny - |13 Lut 2006|, 2006 14:40
Podciśnienie panujące w układzie dolotowym steruje ilością paliwa LPG dostarczanego do kolektora dolotowego.Dodatkowe dławienie ma pozytywny wpływ na sterowanie pracą reduktora przy małych prędkościach przepływu powietrza przez układ dolotowy.
Kryzowanie czyli sztuczne zwiększanie podciśnienia w układzie dolotowym.
Czasami kryzowanie jest jedyny wyjściem
Profesjonalnie wstawiane są kryzy nawet z elektryczny ustawianiem położenia(zapobiegające dławieniu przy zasilaniu benzyną), a jak jest problem na wolnych obrotach prościej jest zaingerować w filtr powietrza , zawinąć coś taśmą izolacyjną , kawałek foli lub szmaty włożyć i czasami udaje się nawet wźiąść pieniądze za taką naprawę, a pielucha robiła za szmatę sorry, że nie wziąłem w apostrof.
Wywołanie efektu kryzowania dałoby odpowiedź gdzie leży problem .Jest poprawa pracy na wolnych po zdławieniu czy nie.
Pobór lpg z obudowy mieszalnika via podstawka jest najlepszym rozwiązaniem niezależnie gdzie mamy mieszalnik.
Pozdrawiam
Struna - |13 Lut 2006|, 2006 15:02
kwestia wolnych obrotów wynika ze zbyt słabego podciśnienia wytwarzanego przez mikser przy niewielkich przepływach powietrza - na BLOS-ie nie ma takich problemów
|
|