Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

LPG - GAZ - Pytanei z puli --> przełączniki LPG

maca_maca - |1 Lut 2006|, 2006 14:28
Temat postu: Pytanei z puli --> przełączniki LPG
Witajcie
Mam pytanie jakiś czas temu przestał mi działać przełącznik na lpg ztn jak go przełączam do silnik gaśnie a ten przełącznik tak robi bzzzzzzzzzzzz i dupa silnik pada jak go przełącze na benię to jest all ok
co tu by zrobic ?

Marcin

Struna - |1 Lut 2006|, 2006 14:33

zimne luty na przełączniku, rozebrać, przelutować > jeździć > cieszyć się ;)
maca_maca - |1 Lut 2006|, 2006 14:37

hehehehehehe
piękne tylko czy prawdziwe dzis rozebrałem przełącznik i faktycznie oderwal się tam mały rezystorek z pokrętełkiem przylutowałem i teraz zobaczę czy się przełącza a jak nie to "i tu masz rację " przelutuję go w całości

Struna - |1 Lut 2006|, 2006 14:41

to z pokrętełkiem to jest potencjometr do ustawiania progu przełączania benzyna gaz w funkcji obrotów
sobolaqe - |1 Lut 2006|, 2006 15:07

Struna napisał/a:

rozebralem, przelutowalem > jezdzilem(na benzynie bo dalej nie dzialal) = nie cieszylem sie :D
poprostu cos mu sie spalilo. niestety skonczylo sie na kupnie nowego.

Adam_2000 - |1 Lut 2006|, 2006 15:12

sobolaqe napisał/a:
rozebralem, przelutowalem > jezdzilem(na benzynie bo dalej nie dzialal) = nie cieszylem sie

No niee... ja z Wami nie mogę :) :mrgreen:

maca_maca - |1 Lut 2006|, 2006 15:32

Adam_2000 napisał/a:
No niee... ja z Wami nie mogę

gdzie nas nie ma :) ehhe

sobolaqe napisał/a:
niestety skonczylo sie na kupnie nowego.

powiedz mi ile dałeś za nowy bo chyba u mie tez sie na tym skończy

sobolaqe - |1 Lut 2006|, 2006 15:39

duzo:)
82 zł za model 628 czyli taki jak mialem(prawie taki sam, bo ten nie pokazuje ilosci gazu w butli a stary to potrafil, niestety nie potrafil juz przelaczyc na gaz wiec zmuszony bylem wziasc to co mi dawali:)

jeszcze chcieli mi dac jakis przelacznik Landiego(spadkowy a nie wzrostowy jak 628) ale nie bylo pewnosci ze tak samo ma kabelki na wtyczce. byla szansa ze sobie upale to 120 zł wiec zrezygnowalem. znam ciekawsze rozrywki z mniejsza iloscia ryzyka :D

Jedrek - |1 Lut 2006|, 2006 21:15

sobolaqe napisał/a:
Struna napisał/a:

rozebralem, przelutowalem > jezdzilem(na benzynie bo dalej nie dzialal) = nie cieszylem sie :D
poprostu cos mu sie spalilo. niestety skonczylo sie na kupnie nowego.

To się da naprawić. Najprawdopodobniej padł tranzystor sterujący i trzeba go wymienić.

Zanieś komuś kto się zajmuje naprawą RTV to Ci wymieni i będzie działał jak dawniej :wink:

monter - |1 Lut 2006|, 2006 22:01

To i tak delikatnie Ci sie uszkodzil. Moj padal powoli i dlugo. Niestety objawialo sie to gasnieciem silnika w czasie jazdy. Mala atrakcja bo czasami bywalo to na lewym pasie podczas wyprzedzania. Nikt nie wiedzial o co chodzi - chlopaki z Forum na zlocie kilka godzinek poswiecili na rozszyfrowanie jednak sie nie udalo a powrot ze zlotu byl tragedia - co kilka kilometrow gasl i po kilku minutach jechal dalej. Tyle ze ja za wymiane zaplacilem 140 zl.
Przemasek - |1 Lut 2006|, 2006 22:55

A ja mam takie cudo że pokazuje mi zawsze maksymalny stan napełnienia butli.To jest dopiero coś zawsze mieć pełno! 8)
Struna - |2 Lut 2006|, 2006 10:23

stan butli to już odrębna kwestia
maca_maca - |2 Lut 2006|, 2006 11:11

naprawiłem sobie sam poprostu przelutowałem i już działa :mrgreen:
Struna - |2 Lut 2006|, 2006 11:20

a nie mówiłem ;) tam w zasadzie zerowa elektronika jest to co się ma zepsuć - a nawet jeśli to naprawy są proste.