| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Poszedl dym!!!
magic - |31 Sty 2006|, 2006 18:53 Temat postu: Poszedl dym!!! Po przeczekani mrozow ruszylem skorupe zeby sie do stania zabardzo nie przyzwyczaila wziolem z domku akuku odpalil bez problemu przejechalem moze 20 km zatrzymalem sie w sklepie po jakis 15 min odpalilem sprzet ujechalem z 5 metrow gdy nagle z pod maski poszedl dym w srodku zrobilo sie siwo (nawet sie nie przelaczyl na gaz bo zapomnialem go przygazowac na 2000 obr) Zatrzymalem sie otworzylem maske jak dym sie ulotnil zauwazylem ze wydostaje sie z pod takiej srebrnej oslony po prawej stronie nad kolektorem wydechowym. Odczekalem chwile i odpalilem maszyne zapalil od pierwszego kontrolki pogasly jak nalezy temp w normie ale niestety palil juz tylko na 2 gary Zostawilem auto gdzie stalo i wrocilem z narzedziami niestety tej srebrnej oslony w calosci nie odkrecilem bo w tych syberyjskich warunkach mnie to przeroslo Odpalilem ponownie dalej tylko na 2 garach. Dobralem sie do swiec tyle ze nie mialem cholernego kluczyka do cewek wiec sprawdzilem tylko 2 iskra jest, w kablach nie zauwazylem jakis przepalen czy innych zmian choc przy cewce tej blizej szyby wtyk kabla razem z gniazdem jest troche bardziej pochylony w dol niz przy pierwszej. Wkrecilem swiece i po tym juz nie odpalil wcale. Sprobowalem kilka razy spowrotem wykrecilem swiece, byly calkowicie zalane, zamienilem na inne to samo. Narazie dalem spokoj bo akuku siada. Macie pomysl co moglo mi pojsc z takim dymem??
PS znacie kogos z kompem w podkarpackim (stalowa wola, rzeszow i okolice)
fructon - |31 Sty 2006|, 2006 20:02
komp raczej malo ci pomoze sprawdz czy masz cisnienia na cylindrach moglo sie cos uwalic
magic - |31 Sty 2006|, 2006 20:51
Jak czytam posty na forum to wydaje mi sie ze zbiegly mi sie dwie przyczyny. Jedna pasuje idealnie do postow typu "nie pala mi wszystkie gary" .Gaziarz zaraz po zalozeniu instalacji patrzac na kompa wspomnial ze troszke nierowno pracuja gary i ze trezba bedzie zrobic wymiane kabli WN, swiec koniecznie na motorcrafta i cewek. Jak narazie mam zmienione tylko swiece. Pasuje tez to ze czasami odpali nie na wszystkie garki a pozniej nie moge go zapalic. Nie probowalem odpalania na samym gazie ( mowiono mi ze ma odpalic na paliwie dopiero po 2000 obr sie przelaczy) wiec tu nie moge sie ustosunkowac. Zalewa swiece rowno i sa okopcone a ostatnio wydaje mi sie ze jak probuje odpalic to czuje rowniez gaz.
Co do 2 z przyczyny czyli naglego dymu to od dnia zakupu (czerwiec 2005) silnik lekko "pierdzi" i ponoc jest to przyczyna uszczelki przy kolektorze wydechu (niestety nie znam sie zabardzo i moge cos pokrecic) Znajomy mi mowil ze mogla sie on zjarac albo ze pekl sam kolektor i cos sie przyjaralo. Jednego jestem pewien bylo to intensywne gdyz dym sie pojawil gesto z pod maski i wewnatrz auta a po odczekaniu 5 min i otwarciu maski ulotnil sie. Po powtornym odpaleniu i kilkuminutowej pracy silnika juz nic nie dymilo.
Adam_2000 - |31 Sty 2006|, 2006 20:56
Efekt masz podobny jak u ORION-a.
Sprawdź w pierwszej kolejności wiązki elektryczne silnika (wymieniałeś już kable ?).
Nie można oczywiście pominąć skrzynki bezpieczników
Rafał A.(antek) - |31 Sty 2006|, 2006 21:11
Dym to 2 rzeczy moga byc - 1 olej z odmy - pytanie czemu zalał kolektor spalinowy (odma idzie pod kolektorem) albo2 - rozszczelnienie ukladu klimatyzacji.
niepalenie - tomasz wyrazny brak pradu, czemu to juz trzeba poszukac, ale pisales ze iskra jest...
magic - |31 Sty 2006|, 2006 21:22
heh a tak bylo pieknie Po zalozeniu gazu szedl jak buza mimo ze palil na trasie ponad 13 skrzynke bezp to mogbym pokazac na wystawie nawet uszczelka nie puscila sucho i slicznie a teraz prawie jak na filmie juz myslalem gdzie spiep... jak przypomnialem sobie o gacie ;P
Ale wlasnie cos mi przyslo do glowy:) pod maska zaraz kolo szyby na srodku jest elektryka chyba do klimy bo jak nie chulala to czyscilem styki itp i bylo ok. A podczas tego super nawrotu zimy przy kombinacjach z aku w -27 itp nasypal mi sie snieg w ta szczeline gdzie sa akum i cala ta reszta, odgarnolem ile moglem ale z racji pospiechu zostalo tam troche lodu a ja pojechalem. Wracajac do sedna czy ten snieg na tej elektryce klimy mogl spowodowac to rozszczepienie ??
bigdaaddy - |31 Sty 2006|, 2006 21:36
| Cytat: | | bezp to mogbym pokazac na wystawie nawet uszczelka nie puscila sucho i slicznie |
Taaa, kazda skrzynka od gory tak wyglada, prawdziwy koszmar zaczyna sie dopiero tam gdzie wzrok nie siega.
Kliknij tutaj Remont skrzynki bezpiecznikow
magic - |31 Sty 2006|, 2006 21:40
| bigdaaddy napisał/a: | | Cytat: | | bezp to mogbym pokazac na wystawie nawet uszczelka nie puscila sucho i slicznie |
Taaa, kazda skrzynka od gory tak wyglada, prawdziwy koszmar zaczyna sie dopiero tam gdzie wzrok nie siega.
Kliknij tutaj Remont skrzynki bezpiecznikow |
Wiesz mialem ja na biurku i mowie o uszczelce tej na dole nie na pokrywie z nudow rozebralem ja caluska blaszki plastyki blaszki i zakonserwowalem wiec serio o dziwo jest na pokaz
maup - |31 Sty 2006|, 2006 22:05
| magic napisał/a: | | z nudow rozebralem ja caluska blaszki plastyki blaszki i zakonserwowalem |
Magic, jakbys się jeszcze kiedyś chciał nudzić to zapraszam do Tarnowa - albo Ci podstawię krokodyla
Rafał A.(antek) - |31 Sty 2006|, 2006 22:21
koło akku jest jeszcze 2 skrzynka, ta tez jest na wystewe nadajaca sie?
magic - |31 Sty 2006|, 2006 23:06
| Cytat: | koło akku jest jeszcze 2 skrzynka, ta tez jest na wystewe nadajaca sie?
|
mialem swego czasu problem bo mi sie aku rozladowywal na postoju i rozebralem wtedy skrzynki a okazalo sie ze przez glupote moja hehe:) poszedl aku
ORION - |1 Lut 2006|, 2006 09:47
Kable na silniku to jedno drugie to możliwość uszkodzonej instalacja przy prawej podłużnicy , zaraz za grodzią w stronę silnika. Ciężko tam się dostać ale po odwinięciu wiązki juz widać co tam się dzieje (informacje mam od człowieka co zajmuje sie wielorybami). Dlatego proponuje sprawdzenie całej instalacji od silnika do kompa. Jak instalacja dobra to juz raczej komp niestety (trzeba jeszcze sprawdzic wszytkie czujniki i sprawdz dokładnie cewki bo iskry moze nie podawac ta czesc ktora jest przykrecona)
Struna - |1 Lut 2006|, 2006 12:17
a jak ten dym śmierdział ? jak instalacja elektryczna, jak spalony olej czy może jak para z płynu chłodniczego ?
Adam_2000 - |1 Lut 2006|, 2006 12:19
| Struna napisał/a: | | a jak ten dym śmierdział ? jak instalacja elektryczna, jak spalony olej czy może jak para z płynu chłodniczego ? |
Słusznie !... przecież to podstawowe pytanie i od tego trzeba zacząć !
Struna - |1 Lut 2006|, 2006 12:20
no tak mi się wydaje - a nie pół auta rozebrać bo np. trochę śniegu poszło na kolektor i podymiło sobie
ORION - |1 Lut 2006|, 2006 14:36
Jezeli dobrze czytam to kolega ma problem w tej chwili z uruchomieniem silnika, jak nie to niech mnie poprawi. Wiec jezeli nie zapala to pisze co mozna sprawdzic. A kwestia zapachu dymu tez jest istotna bo moze bedzie wiadomo co sie palilo.
|
|