Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Uderzenia w okolicy dyfru (sposoby usunięcia)

maakee - |28 Wrz 2004|, 2004 12:28
Temat postu: Uderzenia w okolicy dyfru (sposoby usunięcia)
Witam
Przeczytałem pare postów w których pisaliście że słyszycie dziwne uderzenia podczs ruszania, wydobywające się z okolicy tylnego dyferenciału. Tak jak ktoś napisał to luz na wielowpuście. Ja mam to samo i niedługo się za to zabiore. Sosób pierwszy jest "domowy", polecony przez "staregoSkorupiaka", który swoim skorpio zrobił 700tys. km (Scorpio dalej jeździ u innego gościa, który jest bardzo zadowolony). Metoda ta polega na zdięciu wału z wielowpustu, nałożeniu puszki po piwie lub Coca-coli i nabiciu wału zpowrotem. Metoda sprawdzona (zastosowana pare lat temu) i jak do tej pory nie ma żadnych stuków.
Druga metoda jest bardziej drastyczna, gdyż wymaga zastosowania bądź spawarki, bądź migomatu i polega na zespawaniu wielowpustu z wałem.
Pozdrawiam.

COSSY - |28 Wrz 2004|, 2004 12:39

Albo jest luzik w dyferencjale. Sam kiedys musialem taki luz skasowac, bo mi walilo podczas kazdej zmiany biegow i ruszaniu.
maakee - |28 Wrz 2004|, 2004 13:04

A wjaki sposób skasowałej ten luz u siebie, jeśli można wiedzieć?
COSSY - |28 Wrz 2004|, 2004 13:12

Na lozyskach masz podkladki ustalajace i dotad je przestawiasz, az uzyskasz fabrycznie zalecany luz miedzyzebny. Wszystkie flaki musisz oczywiscie wyjac. Nie robilem tego w Scorpio ale w innym Fordzie z tylnym napedem.
leo - |28 Wrz 2004|, 2004 14:10

maakee napisał/a:
A wjaki sposób skasowałej ten luz u siebie, jeśli można wiedzieć?

No i jak??? poradziłeś już sobie z tym??? bo mnie chyba też czeka ta robota, także chętnie posłucham (poczytam) jakie kolega efekty uzyskał ;-) i czy mocno skomplikowana to jest robota.

maakee - |5 Paź 2004|, 2004 10:25

Cossy napisz mi jakiej grubości podkładki zastosowałeś, bo w serwisie mi powiedzieli że jest ich pare rodzajów (10 albo więcej), a trzeba czekać na zamówienie tydzień, a na tyle samochodu nie moge mieć rozebranego.
pozdrawiam

COSSY - |5 Paź 2004|, 2004 17:23

Podkladki sa przerozne. Wystarczy czesto gesto przelozyc odpowiednia wartosc z jednej strony na druga. Jakby braklo odpowiedniej wartosci to moze kup jakis rozwalony dyfer dla samych podkladek. Ustal jaki luz zaleca fabryka.
Burza - |4 Paź 2006|, 2006 14:45

Którego wielowpustu? w sensie na ataku na łaczeniu połówek wału czy na wejściu w skrzyni??
Regulacja dyfru nie wygląda na jakąś na maksa trudną w książce od sierry jest dokłądny opis co i jak.

Struna - |4 Paź 2006|, 2006 14:54

Burza napisał/a:
Którego wielowpustu?
jedyny wielowypust jaki widziałem u siebie jest na łączeniu połówek wału - do dyfra jest mocoway na śruby na sztywno a do skrzyni poprzez elastyczny gumowy łacznik.
Burza - |4 Paź 2006|, 2006 21:18

Mmm no fakt na połówkach,ale brałem pod uwagę tez ten w ogonie skrzyni bo ja mam żeliwniaka jeszcze ale fak mam luz na łączeniu połówek wału jak cholera i dalej na przegubach po 2cm na każdym jak wbijam z 1 na 2 to jest meeeegaaa JEB! i przy ruszaniu dostaje drgaweg dyg dyg dyg dyg dyg,skrzynia wyje do 3 biegu a na 4 i i 5 jest cisza no w sumie jest troche do roboty jak i w Taunusie.
i wielowpust? dla mnie to wieloklin ;] ale jak zwał tak zwał ;)

Struna - |5 Paź 2006|, 2006 09:28

Burza napisał/a:
jak wbijam z 1 na 2 to jest meeeegaaa JEB! i przy ruszaniu dostaje drgaweg dyg dyg dyg dyg dyg
jak się nieco przyzwyczaich to sprzęgłem to zniwelujesz - a to dyg dyg to może być kończąca się tarcza sprzęgła - a raczej jej sprężyny.
Burza - |5 Paź 2006|, 2006 22:48

Nie przyzwyczaje się bo tak nie może być :P przerobiłem to już w Taunuse niestety tam gra już szła tylko o most i wał a tu dodatkowo te cholerne przeguby grrrr
Juz namierzyłem przeguby nowe po 70zł choc całe półosie mam do wyboru u znajomego szrociarza po 100 a ma ich z 300 na półce ale coś nie bardzo mi podhcodza te uzywki do tego skrzynei wywalam bo wyje koszt 350zł i nowe sprzęgło jakieś 350zł jakis dobry wał 100zł i dyfer znalazłem bez grama luzu za 200zł i teraz mam pytanie czy robić to w tym gracie czy się tego pozbyć bo ekonomicznie to coś nie bardzo wychodzi cholera fakt kupiłem go za 1000zł i motor ma zdrowiutki 30 na każdym garku ale widac że był robiony i jakoś nawet wysżło lecz buda się sypie nadkola to kutas te progi cholerne na dolnym szyciu to już ich niema musiałbym znalesc jakąś karoserie zdrową i wyciąć z dodatkiem po 10cm od szycia i wspawać i nadkola zrobić a to już ilakier dochodzi a to na klapie jakiś purchelek to może cąłego pomalowac ehhhh zajebista fura ale wymaga naprawdę dopieszczenia choć o dziwo oglądałem przejściówke z 92 na tym silniku tylkoże z turbiną (PSA czy tam Indeor) to buda była jeszcze gorsza od mojej a lakier dziewica i nie bita grr co one mają że je tak rudy wpierdziela...?
No nic chwila słabości będzie a potem jedziemy z wymianą co by to jakoś chodziło zgrabnie.
Najbardziej mnie jara w nim beżowa tapicera jak dla mnie niebywały rarytas w I modelu jest boska ale Scorpio to nic w Taunusie i Capri były zielone,czerwone,niebieskie,beżowe,czarne,szare,brązowe :D
W taunusie kombi miałem zieloną welur JIZAS ale to było piękne w środku ;]
O to moja byłą bryka za którą tęsknie!!!! niemiłosiernie!!!!!!
http://www.capri.pl/car/1377
Ale jest w dobrych łapach i kot wie może będzię wzbudzac sensacje na Warszawie jako dośc ciekawa reklama dość ciekawej firmy...

[ Dodano: 2006-10-05, 22:55 ]
Notabene panowie moje Taunusy miały lepsza blachę niż scorpio którę mam i nie jedno jakie widziałem tak samo Capri i Grania niektóre są jakby miały raptem 100tyś przebiegu...
One to sa nie do zajebania,moje 2.0v6 na gaxniku w sedanie przed remontem miało kompresji jakieś od 6 do 7,5 na najlpeszym garze i palił i jeździł i laka jarał a te DOHC wtryski common rail pompo wtryskiwacze to jakas lipa jeden czujnik i kutas nie pojedzie... a gaźnik mmmm i ta praca ehhh za późno się urodziłem ;)
Nie mówiąc o skrzyni automat C3 trzybiegówka na podciśnienie kck-down i 500tys bez remontu robiła... a te a4 w scorpio 2 używane przerobiłem i jedną po remoncie i żadna nie przeżyła 10tyś...