Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

LPG - GAZ - Nie przełącza się na LPG

maca_maca - |26 Sty 2006|, 2006 14:46
Temat postu: Nie przełącza się na LPG
Witajcie ponownie.
W pierwszych słowach muszę wam wszytkim podziękować za to jacy jestescie bo naprawdę jak miałem malucha to mi nikt nie pomógł wręcz dokopał. A tu patrz ci onegdaj normalnie ludziska pomagają i widać że wiedzą co gdzie piszczy.
Mam następny problem:
mam przełącznik na lpg i w nim są 3 położenia automat wymuszony gaz i sama benia.
Jakoś teraz jade na samej beni bo na gaz nie chce się przełączyć.tzn przełączam przełącznik :) ale nie zapala się lampka że się przełącznik przełączył no i nie slychać żeby oborty się zmieniły więc domyślam się że fizycznie się to nie przełączyło.
Od tego przełączania już sam nie wiem co z tym zrobić HELP

Matth - |26 Sty 2006|, 2006 14:53

hmmm ja mam taki sam przelacznik.. u mnie sa jeszcze dwie diody sygnalizujace na czym jade.. zielona to lpg a czerwona to benia.. jak wymusisz gaz to nie ma bata musi sie przelaczyc.. najlepiej smigac w automacie jak sie zagrzeje albo mocno przegazujesz to sie sam przelaczyc powinien..
maca_maca - |26 Sty 2006|, 2006 15:00

mam to samo ale się nei przełącza nei zapala się światełko :)
Struna - |26 Sty 2006|, 2006 15:30

powinien się przełączyć po przegazowaniu powyżej obrotów przełączania - i ten próg przełączania reguluje się podkówką w tym przełączniku - zazwyczaj od tyłu jest widoczna. Możliwe, że się coś porozlutowywało i nie działa. Przekaźnik też mógł się skiepścić.
Rafał A.(antek) - |26 Sty 2006|, 2006 20:46

padł przekażnik, albo padła ta centralka z przełacznikiem włąsnie, albo padł czujnik temperatury i dla niego ciagle jest za zimno zeby przęłaczyc.
misio_23 - |26 Sty 2006|, 2006 21:06

maca_maca napisał/a:
mam to samo ale się nei przełącza nei zapala się światełko

... jak to pisze Rafał , ale może być jeszcze bezpiecznik od centaralki do zapłonu , nie wiem czy masz zamontowany ale sprawdź - powinien być na czerwonym kablu od centralki do stacyjki , / czy tam jest to zależy od tego magika co to zakładał / bo jak nie dochodzi prąd do diód w centralce .... :?:

marian50 - |26 Sty 2006|, 2006 21:18

Moim zdaniem, wina leży po stronie centralki, w której zawodzą styki. Gdyby, jak pisze "misio", była wina bezpiecznika, na centralce nie zajarzyłaby żadna dioda.
Proponuję przeczyścić centralkę i powinno być o.k.

Jedrek - |26 Sty 2006|, 2006 22:33

Po przełączeniu na wymuszony gaz, na elektrozaworze gazu (tym przy parowniku) powinno pojawić się 12V. (sprawdź, czy jest na nim masa!)
Na pewno nie ma to nic wspólnego z regulacją przełączania w automacie.

Żeby przełączyć na gaz sterownik musi odciąć sterowanie wtryskami i tam szukaj usterki.

Być może to tylko brak kontaktu. (spadł przewód, albo się poluzował)

Napisz dokładniej jaka to instalka, czy masz sterownik?

Pozdro! :wink:

misio_23 - |26 Sty 2006|, 2006 22:58

maca_maca napisał/a:
ale nie zapala się lampka że się przełącznik

... żadna lampka na cenralce nie świeci ? czy co ?