Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Proplem ze temperaturą

radek2067 - |23 Sty 2006|, 2006 14:49
Temat postu: Proplem ze temperaturą
Mam scorpio 2.0 OHC EFI 88r. Tydzien temu przy odpalaniu po nocy silnika po minucie pracy silnika temperatura skoczyła do samej góry a później opadła. Po tym zajściu silnik nie łapie odpowiedniej temperatury jaką miał wcześniej czyli gdzieś koło literki R. myślałem że to termostat ale po wymianie drugiego już zrezygnowałem. Ogrzewanie osłabło i chodzi na ssaniu prawie cały czas. O spalaniu już nie mówię. Pomóżcie proszę! :lol:
Struna - |23 Sty 2006|, 2006 15:36

pewnie coś przymarzło i pompę trafiło i tak sobie działa średnio.
Matth - |23 Sty 2006|, 2006 15:44

no fakt moze byc pompa.. chcoaz jak u mnie padla to z temperatura bylo jednak ok.. a sprawdzales czujnik temp?
marcys - |23 Sty 2006|, 2006 15:46

a piszesz na podstawie wskaznika tylko czy sprawidziles na wezach do chlodnicy?bo zagrzac sie na maxa w minute jest niemozliwe. chyba ze na gorącym silniku bez plynu :mrgreen: (sprawdzałem :mrgreen: ) sprawdz czy sie weze nagrzewają.
radek2067 - |24 Sty 2006|, 2006 08:42

Czujnik temperatury jest raczej w porządku jak ostatnio stał 20 minut odpalony to już prawie złapał temperaturę jaką powinien mieć, może jest po prostu zapowietrzony tylko że nie mam pojęci jak się go odpowietrza mam go dopiero pół roku. Zauważyłem też po zbiorniczku wyrównawczym jak wcześniej było ok to jak się odkręcało zbiorniczek po kilkudziesięciu kilometrach to aż tam wrzało a teraz robi tylko psik, a może to tylko mrozy robią to wszystko?
marcys - |24 Sty 2006|, 2006 12:58

okrec korek i zagrzej silnik do otwarcia termostatu. dwa trzy razy tak zrobi mas zodpowietrzone. mozesz podjechac przedem pod gorke zeby dobrze nagrzewnice zapelnilo. mi nagrzewnica puscila dopiero za 3cim razem
rpio - |24 Sty 2006|, 2006 13:15

Sprawdź jeszcze raz termostat(raczej on jest winny).Odpowietrz!!!