Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - kontrolka temp. ukl chlodzenia

dajmispokoj - |15 Sty 2006|, 2006 12:57
Temat postu: kontrolka temp. ukl chlodzenia
witam

maly klopocik, spadla, przesunela sie , nie wiem jak to ujac, w kazdym badz razie wskazowka ktora pokazuje temp ukl. chlodzenia, spoczywa ponizej , grubo po nizej , min. Temp. w normie tzn polowa skali jest u mnie w okolicach min aktualnie. Jak to naprawic :-??

odkrecilem juz licznik, wyjalem go ......tylko boje sie ze gdy go rozkrece, to juz nie zloze :PP

pozdrawiam

Aro - |15 Sty 2006|, 2006 13:11

Widziałem dwa rodzaje tych wskaźników. Jeden na termobimetalu, a drugi na napędzie magnetycznym. Jeśli masz ten z bimetalem, może wystarczy ustawić wskazówkę na min i lekko docisnąć, żeby oparła się kołeczkiem ograniczającym.
Ja z tym magnetoelektrycznym miałem większą zabawę. Cały ustrój ma jedno, czy dwa miejsca zerowe ustalane chyba jakimś magnetyzmem szczątkowym.
W praktyce wyglądało to tak, że po ustaleniu się wskazówki na "swoim" minimum, ściągałem ją delikatnie i zakładałem na minimum właściwe, czyli wskaźnika. Następnie przepychałem ją w stronę max temperatury i obserwowałem, czy spada na minimum takie, jak ustawiłem. Wygląda to prosto, ale ona jest wredna i czasem z max portafi pojechać w górę zamiast zjechać na min. Dalej to zabawa w znalezienie właściwego ustawienia, ale da się to zrobić - mi wyszło.

Struna - |16 Sty 2006|, 2006 17:50

no w nowszej odmianie to cały czas wskazuje nawet jak kluczyk ze stacyjlki się wyjmie więc ustawienie tego może nastręczać pewne problemy - jednak jest do zrobienia.