| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
LPG - GAZ - Problem z przełączaniem na gaz
Księgowy - |11 Sty 2006|, 2006 07:57 Temat postu: Problem z przełączaniem na gaz Witam
Mam dosyć wkurzający problem z przełączaniem na gaz. Zaczęło się wszystko po wymianie reduktora.
Przed wymianą wyglądało to tak, że auto przełaczało się na gaz niezależnie od prędkości jazdy, po przekroczeniu obrotów ok. 2500 obr/min i osiągnięciu odpowiedniej temperatury. W praktyce wyglądało to tak, że około 2 km od startu silnik przełączał się na gaz.
Po wymianie wygląda to trochę inaczej.
Gdy rano jadę do pracy bez zatrzymywania, to przełącza się gdzieś dopiero po 10 km/ mimo tego , że po 3 km ma prawidłową tem.silnika,
Jednak gdy na przykład trafi się światło czerwone (w okolicy 3 km od startu)( i się zatrzymam to przy ruszaniu przełączy się na gaz (ma potymalną temperaturę silnika)
Najdziwniejsze jest dla mnie, że gdny na przykad jadę 1,5 km i wyłączam silnik to po przyjściu do samochodu i odpaleniu przełączy się od razu (po przekroczeniu obrotów) pomiimo iż wskaźnik pokazuje że silnik zimny.
Mam instalkę Lovato (lov-eco) i taki przełącznik 189i: http://www.eko-gaz.com.pl...przelacznik.php
Proszę o sugestie co mogę zrobić sam, żeby to działało jak wcześniej i co do tego potrzebuję (bo obecnie jeżdżę więcej na benzynie niż na LPG)
megalith - |11 Sty 2006|, 2006 08:47
Wygląda mi to na zaburzenia przepływu płynu chłodzącego przez reduktor. To, że silnik ciepły, wcale nie znczy że na reduktorze nie będziesz miał szronu - chociaż to przypadek gdy gaz już płynie przez reduktor.
Sprawdź temperaturę węży wchodzących i wychodzących z reduktora jak nagrzejesz wóz. Jak są gorące - to może czujnik temperatury beknął.
Struna - |11 Sty 2006|, 2006 09:20
pewnie po wymianie masz zapowietrzony reduktor i nie dogrzewa się.
Księgowy - |11 Sty 2006|, 2006 10:42
Co zrobić, żeby go odpowietrzyć?
Struna - |11 Sty 2006|, 2006 18:15
odpal auto z odkręconym zbiornikiem wyrównawczym i zostaw chodzące żeby ze dwa razy otwarł się termostat i powinno być ok.
|
|