Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Zalewa cylindry...

ORION - |9 Sty 2006|, 2006 21:58
Temat postu: Zalewa cylindry...
Zalewa mi cylindry paliwem. Po wyczyszczeniu cylindrów z benzyny i oczyszczeniu świec (cewki dobre iskra jest) składam wszystko do kupy odpalam silnik ledwo pali, gaśnie i już nie zapala. Wykręcam świece benzyna stoi w czterech cylindrach. Powtarzam czyszczenie ale odpinam zasilanie wtrysków i silnik odpala trochę nie równo i kopci na biało. Ciśnienie w cylindrach jest mierzyłem. Wtryski sprawdzane na przyrządzie nie leja są szczelne. Wygląda na regulator ciśnienia paliwa, sprawdzałem z końcówki którą podłącza się do podciśnienia paliwo nie leci wiec nie wali w kolektor ssący. Miał ktoś podobny przypadek albo jakieś pomysły.
Matth - |10 Sty 2006|, 2006 14:32

no dziwna sprawa ja mialem cos takiego w OHCu doslowanie przed chwila.. auto przerwyalo i chodzilo beznadzieje nie i bylo zamulone nabynie.. wykrecilem swiece a tam mokro :shock: no to czyszczenie i do auta odpalilo niezle ale problem zaraz wrocil.. kable nowe no to moz ewina swiec.. swiece nowki NGK i dalej to samo.. o co chodzi :?: :!: przejzalem caly uklad elektryczny i malina tam jest ok.. no to co moze byc.. zabralem sie za przeplywomeirz i przepustnice.. przeplywomierz wymienilem na swierzo zregenerowany a przpeustnice wyczyscilem (temat "ameryka") poskladalem wszytsko do kupy i malina wszystko cacy.. mozliwe ze masz MAFa uwalonego albo brudnego bo objawy masz takie same tylko silniejsze.. powodzenia
ORION - |10 Sty 2006|, 2006 16:07

Czekam na przesyłkę z regulatorem od jemsika.
Ma ktoś jeszcze jakies pomysły ???

Adam_2000 - |10 Sty 2006|, 2006 20:56

... może rzeczywiście pomierz jeszcze raz tego MAF-a i TPS-a.
Struna - |11 Sty 2006|, 2006 19:02

niedawno walczyłem z tym samym w dohc Zbyszka_WW - niby iskra jest i wszystko ok - a jednak iskra za słaba była i wymiana cewki na polonezowską pomogła od kopa - więc nie obstawiaj tak na max-a, że cewka ok bo jest iskra - ja się przejechałem na takim podejściu.
ORION - |12 Sty 2006|, 2006 20:24

Regulator wymieniony i dalej d...a. Nie wiem moze cos zle robie. Cewka jest nowa. Swiece tez. Trzeba pod kompa sie podlaczyc.
fructon - |12 Sty 2006|, 2006 21:05

masz instalke gazu w aucie ? objaw przy padnietym emulatorze jesli nie to trzeba sprawdzic cisnienie paliwa w listwie i najlepiej oscyloskopem sygnal wtryskiwacza zdarza sie ze sterownik silnika zdechnie i podstawia za dlugo sygnal - do wtryskiwaczy no i efekt jest taki jak u ciebie przyczyna moze tez byc jakies zwarcie kabli od tps
megalith - |12 Sty 2006|, 2006 21:10

Struna napisał/a:
wymiana cewki na polonezowską pomogła od kopa

:shock: Pasuje?

ORION - |12 Sty 2006|, 2006 21:24

fructon napisał/a:
masz instalke gazu w aucie ? objaw przy padnietym emulatorze jesli nie to trzeba sprawdzic cisnienie paliwa w listwie i najlepiej oscyloskopem sygnal wtryskiwacza zdarza sie ze sterownik silnika zdechnie i podstawia za dlugo sygnal - do wtryskiwaczy no i efekt jest taki jak u ciebie przyczyna moze tez byc jakies zwarcie kabli od tps

Gazu nie mam. Reszte sprawdze, dzieki za informacje.

VIK - |13 Sty 2006|, 2006 07:43

megalith napisał/a:
Struna napisał/a:

do września 1994 pasuje.

kuba - |13 Sty 2006|, 2006 07:58

megalith napisał/a:
Struna napisał/a:

Pasuje - nawet swego czasu były cewki zapłonowe Motorcraft - made in Poland :)

Struna - |13 Sty 2006|, 2006 09:46

no nawet widziałem taką - oczywiście cewa musi być od poldasa z elektronicznym zapłonem.
VIK - |13 Sty 2006|, 2006 13:36

Struna napisał/a:
no nawet widziałem taką - oczywiście cewa musi być od poldasa z elektronicznym zapłonem.

zalezy do jakiego silnika :D

Struna - |13 Sty 2006|, 2006 13:49

do DOHC pasi ;) a do V6 nie próbowałem, a co może nie pasić ?
ORION - |24 Sty 2006|, 2006 19:00

Fachowcy stwierdzili ze komp padł. Sterowanie wtryskami, przez chwile wtryski są sterowane a potem dostają napięcie na stale i leja ile wlezie. Wymienie kompa to się okaże czy to na pewno to.