Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Pompa wodna Ford Scorpio 2,3 1997

kamil.76 - |9 Sty 2006|, 2006 16:43
Temat postu: Pompa wodna Ford Scorpio 2,3 1997
Pozdrawiam i z pozdrowieniem znowu pytanie. Od jakiegos czasu slysze u siebie pod maska dziwe odglosy przypominajace cwierkanie. Zlokalizowalem je ze sa one z okolicy pompy wodnej lub ( i tu pytanie bo nie jestem pewien) sprezarki klimatyzacji. Nie wiem czy pod pompa wodna jest sprezarka klimy??? Kolo pasowe pompy ma zauwazalne lekkie bicie. Cociaz gdy zalancza sie sprzeglo urzadzenia pod spodem to dzwiek sie troche zmienia. Poza tym kiedy jezdzilem w lecie to przy zalaczaniu klimy zauwazalem wzrost obciazenia silnika az do jego falowania co wczesniej nie wystepowalo. Czy ktos mial podobny przypadek?? Prosze tez o rozwiazania. Czy moga to byc lozyska sprzegla klimatyzacji??? Prosze o rade.
irek - |9 Sty 2006|, 2006 20:34

Cześć
Ciężko coś po opisie sugerować, ściągnij pasek lkinowy i ręcznie pokręć i pompą wodną i klimą może cośwyczujesz. Takie ćwierkanie obstawiałbym na pompę wodną.
Oczywiście sama sprężarka także może się zacierać ale to by się objawiało bardziej po załaczeniu jej a nie jak lata luźno.

Nie wiem jak stoisz z kasą bo ja bym jednak na chybil gtrafił wymienił pompę wodną zawczasu niż aż całkiem się zatrze i stanie

Matth - |9 Sty 2006|, 2006 20:37

a jak stanie to zerwie pasek i bedzie kaput albo co chyba gorsza wyleje sie przez nia plyn chlodnicz a to juz moment do przegrzania silnika.. trzeba uwazac z tym danstwem
irek - |9 Sty 2006|, 2006 21:11

Matth paska nie zerwie pasek będzie się ślizgał a woda jedynie wyleci gdyby poszło uszczelnienie piasty.
Groźne jest całość bo można silnik przegrzać i uszczelka głowicy bedzie do wymiany w najlepszym wypadku

kamil.76 - |10 Sty 2006|, 2006 00:57

Z kasa nie jest zle. Woiec bez bolu moge wymienic pompe i tak chyba zrobie. Ale w takim razie pytanie zeby to zrobic w miare rozsadnie. Czyli cena dobra i dobra pompa ;-) Moze ktos zna sklep ktory prowadzi sprzedaz wysylkowa, i ma cos dobrego. Mieszkam na koncu swiata i ze sklepami wokol juz wziolem rozwod bo sie nie oplaca. Prosze o propozycje jakichs pomp tz. zamiennikow.