Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Wycieraczki oraz skrzyneczka bezpieczników

Krasuski - |7 Sty 2006|, 2006 12:33
Temat postu: Wycieraczki oraz skrzyneczka bezpieczników
Witajcie.
Mam do Was dwa pytania dotyczące ogólnie rozumianej elektryki:
1. Na przełączniku wycieraczek mam pierścień regulujący cześtotliwość pracy wycieraczek, lecz on nie dział, wycieraczki chodzą ciągle tak samo. co może być przyczyną? Może padł przekaźnik w skrzynce bezpieczników? i tu moje pytanie. Który to przekaźnik? Jaki powinien być jego symbol i w którym miejscu on się znajduje w szkrzynce (mile widzine zjęcie ze skrzynką ze wskazaniem tego przekaźnika :lol: )
2. Od kilku trygoni zdarza się że w czasie jazdy zapalają sie wszystkie kontrolki na desce albo ten samochodzik z "drzwiami" nie działa (pomiar temperatury też). Czyżby to jak zawsze słynna skrzynka bezpieczników? I tu też mam pytanie. Na szrocie koło mnie stoi scorpio 91' z silnikiem 2,4 (od niego mam już pomkę paliwa), czy od niego pasuje skrzynka bezpieczników do mojego 2,0? Jeśli tak to kupiłbym ją sobie, spokojnie w domciu ją ewentualnie przeczyścił i kiedfyś w ciepły wiosenny dzień zrobił w moim autku podmiankę? Czekam na Wasze odpowiedzi
Pozdrawiam
Rafał

Aro - |7 Sty 2006|, 2006 13:36

W naszych skrzynka bezpieczników nie sypie się tak jak w następcach.
To co dzieje się z kontrolkami najpewnie spowodowane jest rozpieprzonymi lutami w "komputerku" od kontrolek. Siedzi on na prawym podszybiu (trzeba zdjąć dechę), to taka aluminiowa skrzyneczka wisząca na dwóch, czy czterech nakrętkach M6. Trza ją wymontować, rozebrać i poprawić lutowania, szczególnie te przy złączu.

Jeśli chodzi o wycieraczki, popatrzę, czy mam jakieś foty skrzynki, ale wygląda to na niewłaściwy lub uszkodzony przekaźnik.

[ Dodano: 2006-01-07, 14:33 ]
Chodzi o wycieraczki. Jedyne czego doszedłem w tej chwili, to jest to przekaźnik nr V - on odpowiada za pracę przerywaną. Znajdziesz po opisie na przykrywce.
Tutaj:

jest zdjęcie mojej skrzyniki. Nie mam regulacji pracy przerywanej, więc jeśli Twoje przekaźniki mają takie same kolory, to masz niewłaściwy przekaźnik.