| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Centralny z pilota
__Robert__ - |6 Sty 2006|, 2006 21:54 Temat postu: Centralny z pilota Panowie mam pytanie odnośnie c.z. Wszystko jest pieknie, otwiera i zamyka z pilota bez żadnych problemów, tylko mam pytanko. Ten sterownik jes bez wyjścia na syrenę. panowie czy mozna w jakis sposób podłączyc syrenkę żeby sygnalizowała otwieranie i zamykanie z pilota. Tak myślałem żeby jeden kabel ( + ) podłączyć do kabla który idzie do kierunkowskaza a drugi do masy, czy to zadziała?
Adam_2000 - |6 Sty 2006|, 2006 22:10
Bezpośrednio to nie, ale jak wrzucisz przekaźnik to O'K
__Robert__ - |6 Sty 2006|, 2006 22:35
A to w duszy nie robie nic, nie będzie sygnału poprostu i juz, będą tylko migały kierunki, ale Adaś dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam
Aro - |6 Sty 2006|, 2006 22:50
A gdyby tego plusa puścić przez diodzik?
__Robert__ - |7 Sty 2006|, 2006 15:44
Witam
Jaki diodzik?
Aro - |7 Sty 2006|, 2006 16:13
Wycukaj którym przewodem zaiwania plus dla kierunków, wepnij w niego jakąś diodę prostowniczą anodą na kabelek, a z katody poprowadź kabelek na "+" głośnego, wcześniej nabytego buzzerka na 12VDC, który najlepiej umieść w suchym miejscu pod machą (lepiej słychać).
"-" buzerka gdzieś na masę i już.
Można to samo zrobić wykorzystując istniejącą syrenkę od alarmu, ale będzie pewnie deczko za głośno trukała.
Adam_2000 - |7 Sty 2006|, 2006 16:42
| Aro napisał/a: | | Wycukaj którym przewodem zaiwania plus dla kierunków, wepnij w niego jakąś diodę prostowniczą anodą na kabelek, a z katody poprowadź kabelek na "+" głośnego, wcześniej nabytego buzzerka na 12VDC, który najlepiej umieść w suchym miejscu pod machą (lepiej słychać). |
Ano... i jak będzie skrącał, to będzie pikał syrenką !
Trzeba pod przekażnik sterujący kierunkami w sterowniku podpiąć równolegle drugi, który będzie sterował syrenką, czy jakimś innym buzzerem
Aro - |7 Sty 2006|, 2006 16:55
Jest taka mozliwość, jeśli sterownik centralnego steruje bezpośrednio kierunkami. Ale jeśli steruje przerywaczem tak być nie powinno.
Zresztą ostatecznie można dowalić drugą diodę (za wcinkę) i "+" nie będzie "się cofał".
Mona tak, mona tak
[ Dodano: 2006-01-07, 17:20 ]
Kurna, pochrzaniło mi się. popatrzyłem po schematach i będzie tak jak pisze Adam. Trzeba dać dwie diody. Jedna tak jak pisałem a drugą za wcinką w kierunku przerywacza.
benyb - |2 Mar 2006|, 2006 19:59 Temat postu: pilot albo centralka nie dziala witam
posiadam wieloryba z 94 i mam problem z pilotem, pewnego dnia zamknąłem auto ale juz go nie otworzyłem, sprawdzalem baterie i są ok, pilot daje sygnal, ale nie mozna nim otworzyc drzwi ani ponownie go zaprogramowac. czy to wina centralki??
POMOCY!!!
fructon - |3 Mar 2006|, 2006 20:21
pomaga czasem odpiecie akumulatora i powtorne programowanie
badtiger - |28 Kwi 2006|, 2006 11:36
A czy nie mozna zrobic tak zeby wyjscie ze sterownika zamiast na kierunkek puscic prosto na buzzerka? A wyjscie z buzzerka wlaczyc na kierunek?
Inaczej mowiac buzzerka wpiac sobie szeregowo pod wyjscie ze sterownika na kierunek.
|
|