Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Zima w pełni - dziwy i cudy ???

masti - |6 Sty 2006|, 2006 16:59
Temat postu: Zima w pełni - dziwy i cudy ???
Witam wszystkich !!!
Mam pytanie z beczki pytań pomocniczych i zapobiegawczych. W dniu dzisiejszym poszedłem na parking strzeżony, gdzie zimuje mój Scorpio(n) i postanowiłem, że go uroczyście odpalę i nawet wyprowadzę na przejażdżkę (1000m do domu i spowrotem :wink: ). Przekręcam kluczyk, a tu wszystkie kontrolki i wskaźniki wariują, a później wracają do normy. Odpalam autko, bez większych problemów i zauważam, że wszystkie wielkości oprócz przebiegu się wyzerowały (licznik km, spalanie średnie, średnia prędkość etc.). Pytanie zapobiegawcze brzmi: czy powinno mnie to zaniepokoić czy też nie??? Czy może to być w sklutkach zgubne, czy też to normalne, że się komp zeruje przy większym zimnie. Dodam może tylko tyle, że akumulator mam w miarę nowy (kilka m-cy), ale z tego co się doinformowałem to mam troszkę zbyt słabe ładowanie (alternator???). Ponieważ furka pali, a jeżdżę nią jak widać często i obficie 8) to póki co mnie to nie niepokoiło, ale do czasu....
Z góry dzięki za wszelkie sugestie
Pozdrawiam serdecznie
Masti

mmmk - |6 Sty 2006|, 2006 17:17

mi resetuje zergarek i kompa pokladowego jak mam bardzo slaby aku przy odpalaniu i czasami odpali a czasami nie da rady. i na to u ciebie tez bym obstawial.
pozdrawiam
maciek

rpio - |6 Sty 2006|, 2006 17:37

Naładuj akumulator,przeczyść klemy i przewód masowy i na rozruszniku.
Sprawdź ładowanie.

Adam_2000 - |6 Sty 2006|, 2006 18:38

masti, a skrzyneczkę to już robiłeś, czy dopiero będziesz robił ? ;)
masti - |6 Sty 2006|, 2006 20:04
Temat postu: ???
Panowie - przyznaję, że wszystko jeszcze przede mną niestety .... :oops: To moja pierwsza zima ze Scorpio 8)
Jak podjadę do Gorzowa do rodziców to będę miał więcej możliwości (garaż etc.), a teraz na mrozie to mogę sobie tylko 4 litery odmrozić :wink:
Skrzyneczki jeszcze przede mną - obie (choć po zakupie auta latem sprawdzałem wszystkie bezpieczniki bo szukałem od tylniej lampy bo sie spalił :wink: ), ale jak napisałem ładowanie mam słabe, więc może to alternator ??? Akumulator wymieniłem prawie od razu po zakupie i chyba tylko dzieki temu jeszcze mi furka pali.
Póki co - odstawiłem na parking. Kurcze - fajnie się jeździ po zlodowaciałym parkingu Tesco, ale niebezpiecznie. Tak w nocy miałbym ochotę sobie podriftować, ale jestem zbyt wielkim śpiochem, aby zrezygnować z tej przyjemności :wink:
Pozdrawiam raz jeszcze
Masti

mmmk - |6 Sty 2006|, 2006 20:51

no moze byc jak piszesz z tym aku ale jak ladowanie jest za slabe to dzien w ktorym rozrusznik sie nie odezwie jest coraz blizszy. a skrzynek na oko bez rozebrania nie da sie za bardzo ocenic. od gory sa prawie zawsze ok. gorzej w srodku.
pozdrawiam
maciek
p.s. a slabe ladowanie to jest ile u ciebie??

masti - |6 Sty 2006|, 2006 23:11
Temat postu: ładowanie
13,8 w jakichś tam jednostkach bo się na tym nie znam. Tyle powiedział elektryk jak mi sprawdzał autko. Powiedział, że jak to prostownik to zimy mogę nie przetrwać.... :cry:
Mam nadzieję, że nie i czekam na wiosnę. Tak się zbieram do mechanika z tym, ale jak widzicie coś mi nie idzie.... :?
Jak to, aż tak powazna sprawa to się chyba zmobilizuję bo pojeździć jeszcze bym chciał tej zimy :wink:

Masti

Matth - |6 Sty 2006|, 2006 23:53

hmm to ile daje ladowania to zalezy do tego ile pradu w akumulatorze.. mi na pelnym tez daje 13,8 a na pustym 14,2 chyba czy cos bliskot ego i to tak samo w scorpiu i w xmie wiec chyba jest ok no chyba ze masz zupelnie pusty akumulator i daje 13,8 to troche malo.. no i przydalo by sie sprawdzic czy regulator nie wariuje przy zmianie predkosci obrotowej i nie skacze z pradem ladowania bo to zabojcze dla akumulatora jest..
ps. mierzy sie w Voltach :)