| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Przy ruszaniu znosi go...
Dep - |2 Sty 2006|, 2006 11:11 Temat postu: Przy ruszaniu znosi go... Witam,
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2006!!!
i z nowym rokiem powstał mały problem:
Jak wiadomo doczekaliśmy się śniegu i ruszając ze śliskiej drogi zauważyłem,
że ciągle znosi go przy ruszaniu - to znaczy:
jak ruszam delikatnie jest wszystko dobrze.
Ale jak tylko dodam troszke wiecej gazu i koła zakręco się dosc szybko np ze zmiany z 1 biegu na 2 to zaczyna tył znosic na prawo... i tak zawsze jak dodam za dużo gazu - jak by jedno koło sie kręciło bez przyczpności a drugie ją miało.
Dodam jeszcze że ciągle świeci mi się kontrolka układu TCS ale nie posiadam włacznika osobnogo do niej - wg instrukcji syganlizowac powinna wyłaczenie układu przez niesprawność...
Czy ma to jakiś związek?
Pozdrawiam
rpio - |2 Sty 2006|, 2006 13:23
| Dep napisał/a: | | Czy ma to jakiś związek? |
Tak.
Jest niesprawność.
Rafał A.(antek) - |2 Sty 2006|, 2006 13:31
moze, ale jak nie masz wyłacznika TCSu to i samego TCSu nie powinienes miec. Daj VIN sprawdzimy. A znoszenie tyłu na sliskim w prawo lub lewo, ta akurat normalna sprawa. Oczywiscie jeździsz na zimowych oponach?
Struna - |3 Sty 2006|, 2006 09:48
niby normalna sprawa - ale jak jemu zawsze w prawo sciąga to coś jakby nie halo
bigdaaddy - |3 Sty 2006|, 2006 10:14
Przy prawidłowo działającym TCS kontrolka zapala sie tylko w momencie zadziałania układu.
Adam_2000 - |3 Sty 2006|, 2006 10:19
Dep, długo jeździsz z tylnym napędem ?
To, że tył znośi to cełkiem normalne... a że w prawo - przecież drogi (większość) mają spadki na zewnątrz jezdni, więc jak ma znosić ? - musi w prawo
fiebik - |4 Sty 2006|, 2006 03:25
| Adam_2000 napisał/a: | | przecież drogi (większość) mają spadki na zewnątrz jezdni, więc jak ma znosić ? - musi w prawo |
| Struna napisał/a: | | niby normalna sprawa - ale jak jemu zawsze w prawo sciąga to coś jakby nie halo |
Tak, chyba, że np jakiś klocek trzyma.
Dep - |4 Sty 2006|, 2006 10:44 Temat postu: Znoszenie Witam,
Znosi mnie gdy ruszam bedąc na parkingu czy na skrzyzowaniu - i zawsze w tę samą strone ale tylko na śniegu (opony zimowe). Ale zauważyłem że w jednym z kół nie łapie zupełnie ręczny...
Dzwoniłem do Forda i facet mówi że tam tył jest lekki to i znośi itp... i zaprasza mnie na testowanie komputerem za 400zł;-) to ja wole sie Was popytać;-)
Co do układu TCS to kontrolka sie świeciła od czasu jak go kupiłem;-)
A zima dopiero nasza pierwsza... Wydaj mi sie że gdyby nie było TCS to nie dawaliby ikonki pomiedzy zegarami?
Rafał A.(antek) napisał bym podał VIN to sprawdzi. Ale co to jest VIN?
Pozdrawiam
bigdaaddy - |4 Sty 2006|, 2006 10:46
VIN - vehicle identify number, czyli numer identyfikacyjny samochodu, czyli inaczej numer nadwozia.
Struna - |4 Sty 2006|, 2006 11:00
to jak jedno koło na ręczny nie działa to możliwe, że zakleszczony tłoczek i cały czas hamuje nieco no i ściąga na śliskim
Matth - |4 Sty 2006|, 2006 11:27
no ja tak mialem zeszlej zimy.. niby nic nie bylo czuc, ale na lekkim luku w dol i na oblodzonej nawierzchni 20km/h okazalo sie za duzo i pirueta wywinalem zatrzymujac sie na krawezniku i uszkadzajac blotnik o jakies smieszny wystajacy murowany parapet na murku , ale przynajmniej byl w koncu pretekst do zrobienia nadkoli , ale bylem bardzo zdziwniony ze takie cos sie stalo bo to bardzo nienaturalne bylo wiec pojechalem do wuja na podnosnik i okazalo sie ze prawy tyl mial zamarznieta linke i nie odpuscila recznego co w konsekwencji spowodowalo poslizg
Struna - |4 Sty 2006|, 2006 11:49
ano właśnie - taz mi też tak w renówie się stało - na śliskiej jezdni zaliczyłem pirueta ale w zupełnie przeciwnym kierunku niż zakręt ( bez sensu ) no ale tu akurat nadmiar śniegu na chwilę koło prtzyblokował i mnie obróciło - oczywiście szybka reakcja i bezszkodowo się skończyło
Matth - |4 Sty 2006|, 2006 11:58
no u mnie kontra nic nie dala.. pod sniegiem bylo lodowisko a snizek akurat swierz napadal boczna uliczka i taka przygoda.. ale co zrobic dobrze ze nikomu nic sie nie stalo.. pewnie gdyby tak z gorki nie bylo to bym wyprowadzil ale sie nie udalo z reszta majtnelo go tak mocno i niespodziewanie.. nie moglem najlpierw zrozumiec jak to sie stalo ze na II przy 20km/h hamujac silnikiem tak mocno mna majtnelo, a to zablokowalo sie zewnetrzne dociazone kolo i piruet, gdybym nie kontrowal to pewnie bym nie walnal w ten parapecik doslowanie majac jakies 0,5km/h, ale tego juz nigdy sie nie dowiem
mmmk - |4 Sty 2006|, 2006 12:17
VIN to to coi masz w dowodzie na WFF............. czy jakos tak podobnie
pozdrawiam
maciek
marcys - |4 Sty 2006|, 2006 12:21
Matth jak za szybko puscilem sprzegło przy reduccji to moze ładnie fiknąć. bez przesady z hamowaniem silnikiem
Struna - |4 Sty 2006|, 2006 12:28
pewnie, że fiknie i to bez zastanowienia - mnie nieraz już poniosło przy redukcji dziwne bo jak miałem renówę FWD to się to jakoś nie zdarzało.
Matth - |4 Sty 2006|, 2006 12:53
Marcys ja wtedy po prostu jechalem na II nic nie redukowalem a w zakrecie gazu nie trzymalem po prostu zeby wolno sie przetoczyc.. ale stalo sie jak sie stalo a sprzeglo trzeba krotko szybko i delikatnie i zawsze tak robie.. takze loozik a pewnie ze zaniesie przy redukcji tylko ze w RWD sciaga do srodka zakretu a w FWD mozna wyleciec dupa nawet nie wiedzac kiedy kupel w zeslzym roku wlasnie tak wyladowal tylem w rowie tigra redukcja w zakrecie na sniegu
Struna - |4 Sty 2006|, 2006 12:57
no ale to się nie robi takich dziwnych operacji zredukować masz ptrzed zakrętem do odpowiedniego biegu a nie że redukcja w zakręcie
Matth - |4 Sty 2006|, 2006 13:09
no ja wiem o tym od chyba zawsze, tigrowiec od roku
Struna - |4 Sty 2006|, 2006 13:10
w takich przypadkach czy FWD czy RWD to i tak będzie nieciekawie
Matth - |4 Sty 2006|, 2006 13:12
ano.. ale mi zawsze tylek sciaga do srodka jak sie silniczkiem mocno zwalnia a w FWD efekt jak naciskanie hamulca.. piekna nadsterownosc
marcys - |4 Sty 2006|, 2006 13:23
problem nadsterownosci załatwiają letnie opony z przodu
Matth - |4 Sty 2006|, 2006 13:29
chyba raczej kolce z tylu.. chodziac jakby na to inaczej popatrzec to na letnich praktycznie sie nie rozpedzisz ze strachu wiec majac z tylu zimowe nie bedzie nadsterownosci a jedynie "bazpieczna" podsterownosc dzieki ktorej zobaczysz co Cie zabilo
Rafał A.(antek) - |4 Sty 2006|, 2006 13:36
scorpuiaki chyba znosza w prawo zawsze przy ruszaniu , tak mi sie zdaje pobawie sie dzic swoim to zobacze
Matth - |4 Sty 2006|, 2006 13:37
a moze to wynika z roznicy w dlugosci polosi? chyba sie troche roznia, a moze nie juz zglupialem
Adam_2000 - |4 Sty 2006|, 2006 13:39
| Matth napisał/a: | | a moze nie juz zglupialem |
Pewnie tak
Most jest dokładnie po środku, więc półośki są identyczne
Matth - |4 Sty 2006|, 2006 13:40
a czy w zwiazku z tym sa sa identyczne mozna je zamienic ?
Adam_2000 - |4 Sty 2006|, 2006 13:43
| Matth napisał/a: | | a czy w zwiazku z tym sa sa identyczne mozna je zamienic ? |
Nowe - tak, używanych nie, bo powinny pracować taj jak pracowały wcześniej
Matth - |4 Sty 2006|, 2006 13:44
aaa to ciekawe ze jak kupowalem to mi gosc wzial dwie poloski ze scorpiaka i okazaly sie roznic dlugoscia.. a wygladaly doslownie identycznie
mmmk - |4 Sty 2006|, 2006 13:53
poloski sa takie:
prawa jest dluzsza a lewa taka sama
a tak powaznie to roznia sie gwintem przy piascie. a znoszenie w prawo na ulicach?? nie wiem moze ma to cos wspolnego z tym,ze sa tam kanaly sciekowe itp i jest lekko lepsza przyczepnosc. tak samo jak nasze samochody rdza zre zawsze bardziej z prawej strony
pozdrawiam
maciek
Matth - |4 Sty 2006|, 2006 13:55
bo z prawej jest pobocze i wiecej syfu trzeba na tej samej drodze i po tej samej jej stronie ruszac i patrzec jak sciaga raz w te raz spowrotem i bedzie jakas diagnoza np. 8/10 w prawo 2/10 w lewo a spowrotem 4/10 w lewo i 6/10 w prawo inaczej nie da rady chyba wymyslic
Adam_2000 - |4 Sty 2006|, 2006 13:58
| mmmk napisał/a: | | a znoszenie w prawo na ulicach?? nie wiem moze ma to cos wspolnego z tym,ze sa tam kanaly sciekowe itp i jest lekko lepsza przyczepnosc. tak samo jak nasze samochody rdza zre zawsze bardziej z prawej strony |
| Matth napisał/a: | | bo z prawej jest pobocze i wiecej syfu trzeba na tej samej drodze i po tej samej jej stronie ruszac i patrzec jak sciaga raz w te raz spowrotem i bedzie jakas diagnoza np. 8/10 w prawo 2/10 w lewo a spowrotem 4/10 w lewo i 6/10 w prawo inaczej nie da rady chyba wymyslic |
Ale kombinujecie !
A może to jest tylko sprawa obciążenia ? ... puste auto, kierownik tylko po lewej... prawa strona lżejsza... ??
Matth - |4 Sty 2006|, 2006 13:59
mejbi mejbi ale do tego trzeba podjesc doswiadczalnie
mmmk - |4 Sty 2006|, 2006 14:04
no z rdza to wiem po swoim bo prawa strona byla duzo gorsza niz lewa a dociazony jest z lewej kierowca wiec ta teoria jest odwrocona
pozdrawiam
maciek
marcys - |4 Sty 2006|, 2006 14:17
i zawsze ciągnie w strone spadku i nie ma zmiłuj!
Matth - |4 Sty 2006|, 2006 19:39
no chytba ze ciagnie inaczej to wtedy cos nie tak
Zysio - |4 Sty 2006|, 2006 20:11
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | scorpuiaki chyba znosza w prawo zawsze przy ruszaniu , tak mi sie zdaje |
co niniejszym potwierdzam, mam nadzieje ze wszystko oki jest
fiebik - |4 Sty 2006|, 2006 22:19
To przy ruszaniu jeszcze koła przednie muszą być idealnie prosto bo jak trzszkę skręcone to bedzie znosić tak jak skręciłeś.
Pershing - |4 Sty 2006|, 2006 22:54
Moj poprzedni Skorpiak tez sciagal w prawo i przez to go stuknalem - dodalem gazu, tyl uciekl i bo kompocie
Adam_2000 - |4 Sty 2006|, 2006 22:55
| Pershing napisał/a: | | ... dodalem gazu, tyl uciekl i bo kompocie |
Eee... a nie po herbacie ?
Pershing - |4 Sty 2006|, 2006 22:59
| Adam_2000 napisał/a: | | Eee... a nie po herbacie ? |
tez
Zysio - |4 Sty 2006|, 2006 23:02
| Cytat: | | To przy ruszaniu jeszcze koła przednie muszą być idealnie prosto |
są jak najbardziej prosto bo na podjezdzie z garażu to nawet nie ma gdzie skręcić a prawie zawsze pierwsze przyczepność przy ruszaniu traci prawe koło...
fiebik - |4 Sty 2006|, 2006 23:03
ciekawe w którą stronę ANGOLE ściągają.
Matth - |4 Sty 2006|, 2006 23:29
no wlasnie a to tez ciekawe.. zawsze zrywa mi przyczepnosc jak np. ruszam z uliczki w prawo i dam gazu prawe kolo buksuje a w lewo tego nie ma.. pewnie to ma jakis konkretny zwiazek z dyfrem ktory na pewno odkryjemy, albo zmyslimy i tez bedzie dobrze
Rafał A.(antek) - |5 Sty 2006|, 2006 01:58
no ja juz nie sprawdze pytajcie jasona
moj za to nie znosi wogole, za słąby snieg za dobre opony
Matth - |5 Sty 2006|, 2006 02:55
za slaby silnik.. zapomniales dodac
fiebik - |5 Sty 2006|, 2006 08:41
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | moj za to nie znosi wogole, za słąby snieg za dobre opony |
No co ty - Rafał A.(antek) za letka noga chyba.
Ale nie testowałeś na zapiętym zimowym drugim biegu?
IBOL - |5 Sty 2006|, 2006 10:19
Ze swojej strony dodac moge, ze sciagalo mnie przy ruszaniu - np na mokrej nawierzchni jak mialem swoje poprzednie opony - lyse od srodka i nie do konca rowno zuzyte. Po ich wymianie "problem" ustapil.
Dep - |5 Sty 2006|, 2006 19:47 Temat postu: Znoszenie Witam,
no to się temat rozkręcił
Jeszcze testowałem tak:
jadą sam - znosi na lewo,
jadąc z pasażerem - znosi na lewo,
jadąc z pasażerem i z pasarzerem z tyłu (za pasarzerem) znosi na lewo,
i 4 miejsca zajęte - znosi na lewo...
Opony mam nowiutkie na zime - fakt ze znosi tylko przy sporym śniegu, ale jak ruszają wszyscy na światłach a ja jestem po środku to... straszno się robi... bo jak chce ruszyć równo z nimi to mam kierownice skrenconą w lewo o prawie cały obrót i dopiero jakoś prosto jedzie. bo inaczej ruszam jako ostatni a Scorpio to nie przystoi bo wstyd wam przynosze;-)
Już uzbierałem pare $$$ i jade do forda na djagnostyke - choć ostatnio jak byłem to babeczka nie mogła wyjść z podziwu że jest taki fajny model Scorpio ale mam nadzieje ze mechanicy będa sprawniejsi;-) i wyjaśnimy te tajemnice.
PS nie znam się na mechanice - czy może mieć to związek ze sprzęgłem? bo wiem że nierówno mi dociska ale na przenoszenie napedu to chyba nie ma rożnicy?
Matth - |5 Sty 2006|, 2006 19:50
no ze sprzeglem to na pewno nie ma zupelnie nic wspolnego.. ale jak znosi w lewo to masz cos nie tak bo wszytskich znosi w prawo
mmmk - |5 Sty 2006|, 2006 20:36
angielskie pochodzenie moze
pozdrawiam
maciek
p.s. ale w sumie fajne miny ludzie na swiatlach robia jak przy ruszaniu scorpio na chwile lekko staje bokiem. ten strach czy zachwyt w oczach zalezy kto patrzy. jedni widza mase i wielkosc a inni moc nie do opanowania
Matth - |5 Sty 2006|, 2006 20:47
a inni urodzonego szalnca
Rafał A.(antek) - |5 Sty 2006|, 2006 23:36
posypalo sniegiem i lodem wiec sprawdzilem, znosi na lewo mojego sadze ze nie ma sie czym przejmowac, tyle ze to naprawde slisko musi byc - ruszaj na programie zimowym i olej sprawe
Zysio - |5 Sty 2006|, 2006 23:45
moze w oczatych cos podlubali i zamiast na prawo to na lewo niesie ja sprawdzalem jeszcze raz - mokry i rowny asfalt, ruszanie w stylu urodzonego szalenca i oczywiscie tyl lekko w prawa strone wedruje. nieznacznie ale wyczuwalnie
Matth - |5 Sty 2006|, 2006 23:54
haha MKI i MKII sa prawo a MKIII lewoskretne w koncu odkrylem na czym roznica polega
fiebik - |6 Sty 2006|, 2006 08:58
A mi, jak depnę na śniegu to mieli i nie sciąga, chyba, że jest pochyło na jezdni lub jak trącę kierownicą.
Matth - |6 Sty 2006|, 2006 10:25
to tez musisz miec cos nie halo
Dep - |6 Sty 2006|, 2006 10:44 Temat postu: Znoszenie Witam,
to jak wszystkich jakoś znosi to może tak ma być...
no i macie racje: jadący po bokach mają niezłego stracha przed Scorpio;-)))))
fiebik - |6 Sty 2006|, 2006 10:46
| Dep napisał/a: | | no i macie racje: jadący po bokach mają niezłego stracha przed Scorpio;-))))) |
Dobrze, że to nie skład z naczepą.
Pershing - |6 Sty 2006|, 2006 18:07
W poprzenim sciagalo mi na prawa a w terazniejszym jedzie prosciutko
Matth - |6 Sty 2006|, 2006 21:22
tez masz widocznie cos nie tak.. szukajcie ma isc w prawo a wieloryb w lewo
tomicobra - |7 Sty 2006|, 2006 01:12
Ja slyszalem znowu taka ciekawostke ze ford cos nakombinowal na plus dla uzytkownikow z napedem. np w omegach jak daasz palnik to jedno kolo bedzie sie krecic a w scorpio jest cos takiego ze dupsko lekko sciagnie i mi sie sam prostuje i 2 kola zaczynaja ciagnac.
nawet latem to sprawdzalem na piasku omega zostaje zazwyczaj jeden slad albo 2 bardzo slaby a scorpio wielorybek sa 2 rowno przekopane.
Cos tam w tym moscie jest zakombinowane jakas blokada (nie typowa szpera) zreszta nie wiem ale klka osob posiadajacych scorpio juz mi to mowilo dlatego tak sie pieknie tym driftuje
Matth - |7 Sty 2006|, 2006 09:30
to jest szpera nie wszytskie maja ale niektore owszem to byla opcja w wiekszosci modeli.. a poslizg jest ograniczony i wlasnie nie da rady palic gumy tylko jednym kolem chyba zawsze 20 czy 25% trafia na drugie
bigdaaddy - |7 Sty 2006|, 2006 11:05
| tomicobra napisał/a: | | omega zostaje zazwyczaj jeden slad |
To musieli coś u opla nakombinować, ponieważ pierwsze senatory i monzy miały dyfry ze zwiekszonym tarciem wewnętrznym mechanizmu różnicowego i to sie dość dobrze sprawowało.
tomicobra - |7 Sty 2006|, 2006 17:04
tak myslalem ze szpera ale wolalem napisac cos jak bo nie bylem do konca pewny
nie wiem co tam opel zrobil ale ide ostatnio do garazu sniegu pelno i koles omega B dieslem gaz daje zakreca jedno kolo mieli a 2 nic. a wracajac do tematu
Ja mam nowe zimowki zalozone delikatniej z gazem i dobrze rusza. Bylem wielorybem w gorach, poprzednimi scorupkami tez i zawsze mi sie swietnie spisywal naped, nawet nie musialem lancuchow zakladac
mmmk - |7 Sty 2006|, 2006 17:18
opel zostawia 1 slad bo jedno sie kopie a drugie jedzie w tym samym czasie a scorpio moje dzisiaj jak sie dotapialismy do asfaltu to napewno zostawilo 2 slady bo raz krecilo jedno kolo potem drugie i tak sie kilka razy przelaczalo....
pozdrawiam
maciek
p.s. sierra bez szpery przy paleniu tez 2 slady zostawiala bo tez raz 1 kreci potem 2
Srebrny - |10 Sty 2006|, 2006 12:14
Też to mam tylko nie pamiętam w którą stronę sciąga,pewnie w obie.
Na autobusach przegubowych czasami jest ostrzeżenie "Uwaga tył zachodzi przy skręcaniu", może napisać "Uwaga tył zachodzi przy ruszaniu" , na magnes i umieszczać w czasie zimowym na bgażniku
Pozdrawiam
Dep - |10 Sty 2006|, 2006 13:30 Temat postu: Znoszenie A to dobre;-) Ale naklejke chyba sobie zrobie - to by sie zdziwili inni;-)
Matth - |10 Sty 2006|, 2006 14:16
hehe "przy ruszaniu zachodzi n metrow"
|
|