| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Problem z D w automacie
dszyszko - |28 Gru 2005|, 2005 18:21 Temat postu: Problem z D w automacie Witam,
mam maly problem z moim automatem, otoz nie dziala mu bieg D, inne dzialaja bez problemu (1,2,3,R). Po wlaczeniu D czuc jakby skrzynia zalaczala i toczy sie powoli, ale daje mu wysokie obroty a samochod w zasadzie sie toczy. Mam wrazenie ze jest wlaczony 4 bieg. Czy ktos ma moze jakies sugestie na ten temat? Mam wrazenie ze jst to elektryka, gdyz inne biegi chodz bez problemu, wiec moze ktorys z elektrozaworów? Szukalem juz na forum, jednak nic do konca na ten temat, moze ktos ma pomysl i kto dobrze zna automaty lub spotkal sie z podobnym problemem?
Oli - |28 Gru 2005|, 2005 19:10
Niom, sugestie mam - prądniczka zapewne
dszyszko - |28 Gru 2005|, 2005 19:24
W zwiazku z ta odpowiedzia, co to jest ta pradniczka? bo mam zeszyt serwisowy od tej skrzyni i takiej czesci nie moge znalezc? Moze jakiej wskazowki?
buku - |29 Gru 2005|, 2005 08:52
| Oli napisał/a: | | Niom, sugestie mam - prądniczka zapewne |
jeśli na mysli masz pradniczkę od prędkościomierza to jej awaria wyłącza 4bieg..a nie na stałe załącza...
Oli - |29 Gru 2005|, 2005 09:01
| dszyszko napisał/a: | | wlaczeniu D czuc jakby skrzynia zalaczala i toczy sie powoli, ale daje mu wysokie obroty a samochod w zasadzie sie toczy. Mam wrazenie ze jest wlaczony 4 bieg |
Ale on ma tylko wrażenie, a wrażenie to za mało... Ja może też nie dokładnie czytałem
| dszyszko napisał/a: | | otoz nie dziala mu bieg D | i na podstawie tego napisałem.
Może elektrozawór ... chociaz najlepiej to wypowiedziałby sie nasz guru od automatów -Adam
Adam_2000 - |29 Gru 2005|, 2005 10:45
dszyszko, jeżeli na D nie ma napędu, to nie ma to raczej nic wspólnego z elektryką.
Sprawdź ustawienie i ewentualnie wyreguluj cięgno pomiędzy dźwignią a skrzynią.
Zrób taki test :
- ustaw dźwignię na 3
- rozpędź auto do 80-90/h
- przełącz na D
... czy wtedy 4-ka się zapina ?
dszyszko - |29 Gru 2005|, 2005 11:46
hmm z tym rozpedzeniem sie do 80 to mam maly problem, bo przy dzisiejszej pogodzie to do 50 nie moge sie rozpedzic tak zasypalo, ale przedwczoraj cos takiego probowalem i mam wrazenie i nie jestem w 100% pewny ale powyzej 80 jak przelaczylem to samochod juz normalnie jechal. Tak w ogole ten problem stal sie nagle, tzn bylo wszystko ok i nagle po ruszeniu ze swiatel na skrzyzowaniu poczulem ze nagle samochod stracil moc pomimo wysokich obrotow. Wczesniej nie mialem zadnych problemow! I tak troche na logike sadze ze nie jest to jakies zuzycie a bardziej cos padlo, brak zasilania itp. A co do w ogole objawu na D to jest tak ze czuc ze bieg "jakis" zaskakuje (samochod przysiada) i jak puszczam hamulec to samochod zaczyna sie toczyc powoli, ale niestety zbyt powoli do normalnej jazky, jak przelacze na bieg 3 to od razu "lapie"bieg i przyspiesza gwaltownie.
free_iwan - |1 Mar 2006|, 2006 10:05
Witam.
Mam pytanie do Adama_2000.
Mam taki sam jak opisywany przypadek, oraz wlasnie D wchodzi tylko przy prędkości kolo 80km/h.
Co w takim przypadku ??
Teraz niestety zaczyna mi ksrzynia "slizgac" na 3 biegu tez.
Pozdrawiam serdecznie.
Adam_2000 - |1 Mar 2006|, 2006 10:13
| free_iwan napisał/a: | | Teraz niestety zaczyna mi ksrzynia "slizgac" na 3 biegu tez. |
Jednym z warunków załączenia 4-ki jest zrównanie się obrotów na wejściu i wyjściu skrzyni i załączony LOC.
Jeżeli się ślizga to są problemy żeby weszła 4-ka.
Przereguluj taśmy... może się naprawi.
| free_iwan napisał/a: | | oraz wlasnie D wchodzi tylko przy prędkości kolo 80km/h |
Rozumiem, że chodzi Ci właśnie o 4-kę ... przy 80/h to raczej wszystko O'K
RobertS - |2 Mar 2006|, 2006 12:21
Witam !
Mam pytanie do dszyszko: Czy po rozpedzeniu się na 3 i załączeniu ręcznie 4 wszystko jest w porządku? Pytam mam te same objawy plus to że jadąc na 4 biegu muszę delikatnie operować pedałem gazu, bo jak mocniej przycisnę to silnik zaczyna nagle wchodzić na wysokie obroty bez przenoszenia napedu na koła. Poza tym na 4 automat nie redukuje biegów.
Próbowałem kiedyś dogrzebać się przyczyny i wydaje mi się że feler tkwi w uszkodzonych tarczkach sprzęgła 4 biegu, które znajduje się blisko wałka wyjściowego skrzyni co znaczy że trzeba rozbebeszyć całą skrzynkę żeby się tam dostać.
Jeżeli tak jest to należy się zastanowić czy naprawiać czy kupić używkę. No, jest jeszcze jedno wyjście (z którego ja korzystam) czyli jeździć na tym co jest.
Struna - |2 Mar 2006|, 2006 15:58
| RobertS napisał/a: | | Czy po rozpedzeniu się na 3 i załączeniu ręcznie 4 |
przecież nie ma ręcznie zapinanej 4
RobertS - |2 Mar 2006|, 2006 17:33
Struna napisał
"przecież nie ma ręcznie zapinanej 4"
chodi oczywiście o ten test o którym pisał wcześniej Adam_2000 czyli załączeniu D w trakcie jazdy.
|
|