Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - ABS i jego własne życie.

Rafał A.(antek) - |25 Gru 2005|, 2005 17:34
Temat postu: ABS i jego własne życie.
No coż dopadło mnie ;) jakies sugestie?

ABS ma 4 fazy

1) działa normalnie
2) zapala sie kontrolka od razu ( nie gasnie po teście )
3) kontrolka gasnie ale zapala si epo przejachaniu 30m itp ( po tescie dynamicznym )
4) kontrolka gasnie ABS dziala ale kontrolka wlacza sie i ABS przestaje działac po pierwszym hamowaniu, przy czym podczas jego pedał hamulca wpada w podłoge

Jakies pomysły?

Z ostatnich rzeczy robionych to zmieniane tylne klocki i tarcze, wczesniej ABS działał.

Nic innego jeszcze nie patrzyłem

Kevin Xy - |25 Gru 2005|, 2005 17:53

nie wiem co u Ciebie szit wstawili ale jesli chodzi o dolegliwosci w moim aucie to zajal bym sie zbieraczem cisnienia, przy tych dolegliwosciach to czujki raczej sie trzymaja
sierars1 - |25 Gru 2005|, 2005 19:21

Sprawdz jeszcze połączenia na kościach od czujników mniałem kiedyś to samo tera chłopaki wzieli i zakleili taśmą i mam spokój.
rpio - |25 Gru 2005|, 2005 19:50

Płyn,pompa,przewody??
Rafał A.(antek) - |25 Gru 2005|, 2005 20:26

niee rtaczej nie bo chodziło

aa i mam teraz twardy sprezynujacy pedał

sobolaqe - |25 Gru 2005|, 2005 22:32

Rafał A.(antek) napisał/a:
niee rtaczej nie bo chodziło

aa i mam teraz twardy sprezynujacy pedał

tak to mialem jak zle polutowalem czujnik i dawal zly sygnal.
kazde hamowanie powodowal zalaczenie sie ABSu az dostal taki odczyt ze komputer wariowal i wylaczal ABS :D do czasu zgaszenia i zapalenia ABS byl wylaczony.

irek - |28 Gru 2005|, 2005 08:00

Rafał a ja CI mówię że na 99% modulator do wymiany :)
Rafał A.(antek) - |29 Gru 2005|, 2005 04:47

no a ja na 100% mowie ze nie modulator :)

pompa sie zastała a raczej jej silnik i tyle, rozruszałem silnik i ABS działa

Gwelezemba - |29 Gru 2005|, 2005 05:31

Jak to kiedyś powiedział mój instruktor jazdy: "Niewiem czego te kontrolki sie świecą. Powkładali te komputery i sie teraz samochody psują. Dawniej tego nie było i było wszystko w porządku." :mrgreen:

Czyli jak tu każdy już mówi - elektronika sie rypie

Struna - |29 Gru 2005|, 2005 18:26

Gwelezemba, :D :D miodzio instruktor ;)
olcha20 - |29 Gru 2005|, 2005 21:45

hmm mam podobny problem.
ABS dział tylko przez pierwsze 100-200m jazdy.
Następnie zapala się na pomarańczowo kontrolka ABS - i juz nie ma ABS.
Na teście diagnostycznym koleś odczytał
"błąd C1095 - obwód silnika pompy"
Niesety tam gdzie robiłem test nie znają się i nie robią ABS i nie potrafili nikogo polecić.
Jakieś sugestie?
No bo chyba czujniki sa OK - jak działa na początku?
Pompa chyba też OK - skoro ABS działa przez pierwsze 100m.
( sprawdzałem w zime po ruszeniu rozpęd do 50km/h - ostro po hamulcach na śniegu - SUPER zatrzymuje sie bez minimalnego poślizgu -pedał terkoce- skacze pod stopą .)
I CO TO USTROJSTWO WYŁACZA?

Adam_2000 - |29 Gru 2005|, 2005 21:53

Wyciągnij wtyczkę od silnika pompy i podłącz na krótko do akumulatora na parę minut (2-3).
dajmispokoj - |31 Gru 2005|, 2005 00:12

pojedz z autkiem do maciejowa - zabrze, tuz przed swiatlami , badz tuz za swiatlami w zaleznosci od ktorej bedziesz jechac do serwisu forda (niezalezny) Zmudy. Robia stosunkowo tanio solidnie, ja tam serwisuje autko, mozesz powiedziec ze z polecenia "kobylinskiego" , powiesz co CI odczytali na tescie absu a on poradzi :-)

naprawde serwis w 100% zaufania .

ps; tam wszystko robie, lacznie z wymiana oleju bo ta sama cena co wszedzie indziej a maja historie mojego autka jak na dloni :-)

mszwajnoch - |9 Wrz 2012|, 2012 10:59

Błąd C1095 u mnie też się pojawił. Czasem po starcie błąd się kasował, ale przy teście dynamicznym zawsze powracał. Sterownik był naprawiany rok temu. Wsadziłem testowo drugi (nie naprawiany) bez zmian, poprawa lutów w moim bez zmian. No to gufer rozcina ten nie naprawiany, naprawia i działa. Działało pół dnia tzn. ok. 200km, a wieczorem przy teście dynamicznym błąd, ponowne odpalenie samochodu nic nie zmieniło.

Silnik pompy podłączony na krótko pobiera 3,65A góra 30s. był tak podłączony zanim został podmieniony sterownik.

W co pakować ręce bo już pomysłów brak?
Przy okazji wszystkie czujniki mają sprawdzona rezystancje i pomyślnie zdały test oscyloskopem. Czujniki z tyłu również zostały wyczyszczone.