Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - jeszcze o MAFie

buku - |21 Gru 2005|, 2005 17:41
Temat postu: jeszcze o MAFie
Czytałem na temat MAFu w FAQ ale nie znalazłem informacji do czego służy i jak regulować śrubą na imbus od dołu MAFu. Znalazłem jedynie ze tym sie reguluje pracę na jałowym.
Struna - |21 Gru 2005|, 2005 17:45

w sumie to się reguluje skład mieszanki na zasadzie podania więcej powietrza lub mniej, najlepiej na analizatorze spalin to robić.
buku - |21 Gru 2005|, 2005 18:02

a jakieś bliższe dane o regulacji...jaksie wkręca to dodaje powietrza czy odejmuje?
Struna - |21 Gru 2005|, 2005 18:08

to już na analizatorze się pokaże - ustawiasz jak najwięcej co2 a najmniej co
irek - |21 Gru 2005|, 2005 19:59

O ile mnie pamięć nie myli to wkęcając zubarzasz mieszankę, generalnie reguluje się na pierwszym przyplywomierzu, chyba że się nie da to także na drugim.

Ale tak jak kolega Struna powiedział - na analizatorze i naczej to o kant du.p.y rozbić

fructon - |21 Gru 2005|, 2005 20:31

chyba piszecie o przeplywce a nie o mafie w ktorym nic sie nie reguluje???
Adam_2000 - |21 Gru 2005|, 2005 20:37

fructon napisał/a:
chyba piszecie o przeplywce a nie o mafie w ktorym nic sie nie reguluje???

A jaka to różnica ?? ;)

irek - |21 Gru 2005|, 2005 20:38

Przepływomierz a MAF to jeden diabeł oba mają zadanie robić to samo, tyle, że w starszym jest regulacja i raczej o to się kolega pyta
Matth - |21 Gru 2005|, 2005 21:44

No ja wkręciłem tą śrube dość konkretnie.. ale z każdym obrotem było widać poprawę pracy silnika na wolnych.. uspokoił sie przestał wibrować.. a teraz to czasem, aż radio ściszam jak stoje na światłach żeby sprawdzić czy nie zgasł :shock: mówie serio.. szok ;) a mieszankę trzeba zubożyc bo przez palniki malo powietrza idzie..
buku - |21 Gru 2005|, 2005 22:42

Matth napisał/a:
a mieszankę trzeba zubożyc bo przez palniki malo powietrza idzie

i o to cho :D

Matth - |21 Gru 2005|, 2005 22:48

ciesze sie ze moglem pomoc.. a ustawiales moze potencjometr co jest pod plastikiem? to tez dalo wiodczne efekty.. ale raczej na wyzszyc obrotach silnik latwiej sie wkreca i mniej pali.. tam tak samo tzreba zrobic korekte aby zniwelowac sterowanie iloscia paliwa w zaleznosci od ograniczonego przeplywu powietrza.. ja dalem z pol centymetra wyzej strzaleczke wyjsciowo i przstalo leciec niedopalona benzynka a pozniej ta regulacja imbusem i jest miodzio 8) 8) na prawde silnik daje rade tak sobie mysle ze jakbym dopadl gdzies analizator to w ogole bylo by super a tak na nos i ucho ustawialem i jest o niebo lepiej niz bylo a bylo niezle.. przydalby sie tylko nowy silniczek wolnych bo moj potrafi sie zawiesic, a czasmei pracuje wrecz idealnie bez zadnych zastrzezen.. kaprysne autko najbardziej lubi zimna noc z reszta ja tez 8) 8)
Struna - |22 Gru 2005|, 2005 09:20

to sobie wyczyść dokładnie to się nie będzie wieszał.
Matth - |22 Gru 2005|, 2005 10:05

no wlasnie jest czyszczony jak tylko sie to pojawia.. ale mysle ze jest zatarty, bo to jjest dosc dziwne.. odpale jade gdzies i jest looz pozniej staje na swiatlach i tragedia znowu jade i na nastepnych swiatlach znowu jest ok.. dziwne to, weczesniej jak plywal to caly czas albo wcale a teraz jak mu sie podoba :(
Struna - |22 Gru 2005|, 2005 10:17

widocznie już powłoka się starło i sie kleszczy - ja nawet kiedyś cewkę rozebrałem ;) i w sumie działa poprawnie do dzisiaj ;)
Matth - |22 Gru 2005|, 2005 10:45

no a ja wcale nie moge tej cewki odkrecic :( co wydatnie utrudnia czyszczenie.. mam sruby tak zapieczone i rozbeblane srubokretem ze nie ma na nie silnego :(
Pershing - |22 Gru 2005|, 2005 10:48

Zrob pilnikiem naciecia i odkrecisz zwyklym srubokretem
Struna - |22 Gru 2005|, 2005 11:56

natnij brzeszczotem rowek na płaski śrubokręt i w imadle powinno pójść - pomóż sobie jakimś wd-40 albo pepsi albo płynem hamulcowym - musi puścić. A jak nie rozkładałeś tego to pewnie się właśnie kleszczy w cewce a nie w powietrznej części.
Matth - |22 Gru 2005|, 2005 14:54

mozliwe.. ale ja mam tam sruby na olaski srubokret i sa rozwiercone.. juz byly takie jak kupilem :/ no ale faktycznie tzreba sie ostro wziasc za ten wynalazek bo to jedyne co mnie wkurza.. raz chodzi miodzio innym razem kuleje:( no i chyba idioci co tankowali mi LPG na tesco wpakowali pistolet w kupe blota posniegowego i od tego czasu nie odbija zawor i stracilem wskaznik rezerwy.. pewnie wielozawor na zlom.. to juz drugi bedzie :shock: :shock:
Struna - |22 Gru 2005|, 2005 15:20

się czyści i po sprawie.
Matth - |22 Gru 2005|, 2005 15:56

no ale jak wyczyscic?? przeceiz tam wszytsko jest pod niezlym cisnieniem i do tego wybuchowe.. w zeszlym roku zlamal mi sie plywak :shock: :shock: i musialme wymienic wielozawor a mialem taki fajny ze pokazywal ile jest w zbiorniku na 4 kontrolkach + rezerwa a teraz tylko rezerwa.. goscie w syciu nie wiedzieli zlamanego plywaka.. no a teraz to:/ nie odbija przy tankowaniu i nie pokazuje rezerwy
Struna - |22 Gru 2005|, 2005 16:17

jak to jak - wyjeżdzisz gaz do końca, resztę spuścisz na zaworze i potem możesz sobie wielozawór wykręcić i wyjąć i wyczyścić - potem skręcasz, tankujesz i po zawodach.
Matth - |22 Gru 2005|, 2005 17:36

Mówisz, że to takie proste?? właśnie dzownił tata, który właśnie jedzie po mnie i siotre do poznanka, że nie udało mu sie już wcale zatankować :/ więc jedzie na bynie.. no, a swoją drogą to zrobie fotke mojej butli to mi powiesz oc i jak mam zrobić i czy to bezpieczne.. bo nie wime jak sie spuszcza gaz z butli.. no i co z poducha powietrzą? czy nie będzie problemów później? szkoda mi dawać kolejen 200zł za następny zawór :evil: :evil:
Struna - |22 Gru 2005|, 2005 17:42

ale jaką poduchą ? gaz spuszczasz poprostu otwierając elektrozawór - i leci w powietrze
Matth - |22 Gru 2005|, 2005 22:27

jak sie otwiera elektrozawor?? no a poducha powietrzna jest zawsze.. przeciez majac butle 40L nie zatankujesz 40L chocby nie wiem co.. tam jest poduszka powietrzna ktorej wielkosc mozna w jakis sposob regulowac.... im wieksza tym mniej sie miesci ale lepsze cisnienie przy koncowce butli i mniejsze szanse na strzala.. kurcze no moze sie zeosuc.. wskaznik mam na maxa a butla pusta!! a bajdelej to na 34L zrobione 308km z tego 120 trasa :d no tylko teraz zostala byna bo sie juz nie da zatankowac wiecej :(((((( ((((((
Matth - |22 Gru 2005|, 2005 23:30

:P :P pewnie, że się czaje bo nigdy tego nie robiłem.. A co do poduszki to spodziewałem się takiej odpowiedzi, ale gdzieś czytałęm o możliwości jej zmniejszenia co pozwoli zatankować więcej gazu.. No ale źródła nie pamiętam więc nie powiem gdzie.. ale widocznie nie prawda.. No w każdym razie gaz to gaz i czaje się okropnie :/ Nie wiem jak to ugryźć jutro cos pomyśle za dnia.. Dzieki za pomoc, mam nadzieje, że nie skończy się na jego wymianie, bo to sporo kasy, a w sumie bez sensu.. może tylko pływak się zawiesił? całyc zas wskazuje, e butla conajmniej pełna
will - |6 Kwi 2006|, 2006 20:08

Panowie mam takie pytanko autko nie rowno chodzi na jalowym na benzynce.jak odlacze MAF`a to silnik pracuje rowno zadnych skokow obrotow zadnego duszenia sie.Pracuje normalnie.Jak tylko włoze wtyczke spowrotem pojawia sie problem obroty faluja dusi sie.Czy to wskazuje na jakis blad z MaF`ikiem ???
Rafał A.(antek) - |6 Kwi 2006|, 2006 23:45

no :) raczej a z czytanie błedow?
Struna - |7 Kwi 2006|, 2006 09:52

will, Ty nie masz MAF-a
will - |7 Kwi 2006|, 2006 17:04

Struna napisał/a:
will, Ty nie masz MAF-a

MAP k.... popieprzylem nazwe.