Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - ABS, pedal przestal "mrowic"...

5zymon - |16 Gru 2005|, 2005 19:40
Temat postu: ABS, pedal przestal "mrowic"...
Wiec od poczatku :) . JAk dostalem samochod, to lampka z ABS`u raz sie zapalala a raz gasla jak to czesto bywa. Zawsze gdy wsiadalem do zimnego samochodu, wlaczalem zaplon ale nie zapallem silnika, slyszalem jak pompa robila bzzzzzzz (mam nadzieje ze powinna tak robic bzzz :) ) i do momentu jak przekaznik (jak sie nie myle) jej nie wylaczal. W tym czasie, gry wcisnalem pedal hamulca, czulem mrowienie pedala w stopie. Podobnie bylo podczas jazdy jak nacisnalem mocno hamulec to slyszalem bzzzzzzzzz cyk i czulem mrowienie. No i tak sobie jezdzilem z tym mrugajacym absem do momentu kiedy nie przyszedl czas remontu :-) , wymienilem tarcze z przodu, klocki hamulcowe i plyn (dot-4), od razu tez przeczyscilem czujniki. No i absik teraz swieci tylko na poczatku po wlaczeniu zaplonu, przez sekunde, potem ladnie gasnie i juz sie nie zapala. Ucieszylem sie :D ze wszystko juz jest ok. No ale przy testach, wyszlo ze kola sie blokuja niestety. Potem jak zaczalem sie nad tym zastanawiac, to dalej slysze ta pompe tak jak wczesniej, ale teraz przestalem odczuwac mrowienie w pedale hamulca - to mrowienie, to jak sie domyslam, to wypychanie wcisnietego pedala/?? Jak pare razy mocno wcisne hamulec, to pompa tez robi bzzzzz, cyk, ale mrownienia ni mo :( . CO moze byc przyczyna takiej dziwnej usterki? Nic orpocz tego co napisalem z ukladu hamulcowego nie bylo ruszane, no a objawy wczesniejsze juz opisalem. Bede wdzieczny za pomoc :)
Adam_2000 - |16 Gru 2005|, 2005 19:45

5zymon napisał/a:
No ale przy testach, okazalo sie ze kola sie blokuja niestety.

A kontrolka się zapala ??

VIK - |16 Gru 2005|, 2005 20:14

Na stałe sie blokują??
czy chwilowo??

5zymon - |16 Gru 2005|, 2005 20:36

Jestme z Katowic i u nas teraz niezla sniezyca :) . Wracalem z pracy, a ze drogowcy spią, bo w koncu takiego duzego ruchu o tej godzinie nie ma, to spradzilem jeszcze raz. Opony mam lysawe z deka do tego :/ wiec abs mial pole do popisu. Rozpedzilem sie troszeczke, depnalem po hamulcach, zaczelo mna obracac az milo :) , dupa przodem, wszystko mi latalo, a kola na 100% byly zablokowane, bo slyszalem jak szuraja po asfalcie. Kontrolka sie nie zapala przy takim "ostrym" hamowaniu.

@VIK : Czy na stale sie blokuja etgo nie wiem, bo nikt nie patzryl na mnie z zewnatrz, ale moje obroty opisane wyzej, wskazuja chyba na to ze blokuja sie caly czas.

VIK - |16 Gru 2005|, 2005 20:46

są dwie możliwości, albo błędne sygnały z czujników, albo zwalona pompa, ale że nie świeci-dziwne, przemierz wszystko jeszcze raz i tyle.
Adam_2000 - |16 Gru 2005|, 2005 20:53

5zymon napisał/a:
a kola na 100% byly zablokowane, bo slyszalem jak szuraja po asfalcie. Kontrolka sie nie zapala przy takim "ostrym" hamowaniu

No to masz coś nieźle nakopane w tym ABS-ie !
Teroretycznie (i praktycznie też) jeżeli cokolwiek żle działa w układzie, to powinna zaświecić się żarówa !

5zymon - |16 Gru 2005|, 2005 20:55

No wlasnie i to mnie martwi :( ze nie swieci ale nie dziala. A wczesniej swiecilo, ale za to wygladalo na to ze raz dziala raz nie ;/
fiebik - |17 Gru 2005|, 2005 13:40

Może przy okazji żaróweczka sie skopała albo jej podłącznie, przecież tu wszyscy co mieli problemy z ABSem to im się świeciło aż (nie) miło :)

A objaw typowo modulatorowy.

5zymon - |17 Gru 2005|, 2005 13:41

ale mnie swieci zaroweczka na poczatku, przy wlaczaniu zaplonu, testowo zapala sie razem z recznym i gasnie. Tak samo jest jak pare razy mocniej depne na hamulec, to sie zapala razem z recznym po czym gasna obie. CZyli objawy ma normalne :( . Rozumiem jednym slowem mam przejeb.... bo wszystko powinno dzialac a nie dziala i nikt nigdy o czyms takim nie slyszal :)
Kevin Xy - |17 Gru 2005|, 2005 15:04

moze po tej wymienia plynu cos nie tak z odpowietrzaniem ukladu ??
VIK - |17 Gru 2005|, 2005 15:24

A tam nie słyszał, możliwosci masz powyżej opisane :D Grzeb w tych rowkach, jak nie pomoże, to pompka.
fiebik - |17 Gru 2005|, 2005 18:30

Ja bym odrazu do pompki się brał.
5zymon - |19 Gru 2005|, 2005 19:54

a mozliwe ze przyczyna usterki jest to ze mam za duzo plynu hamulcowego wlanego? To znaczy w pojemniczku mam powyzej MAX.
5zymon - |19 Gru 2005|, 2005 20:15

ahh jeszcze mi sie sprzeglo pieprzy, zaczynam juz tracic cierpliwosc do tego zlomu :( . W pazdzierniku wymienialem jakas podpore pod linke sprzegla, po jednym dniu znowu sie wygiela, nastepnie gosc mi cos tarm pospawal i tak to jezdzilo do dzisiaj. Dzisiaj wcisnalem sprzeglo i slysze CHRUP, puszczam sprzeglo CHRUP i opor w pewnym momencie. Wtedy mi sie tak spieprzlyo ze sie po prostu blokowalo przy tym chrup, teraz sie boje ze w kazdym momencie tez sie tak zablokuje ...
Struna - |20 Gru 2005|, 2005 13:57

a ja takie mrowienie znam - pewnie jak mrowiło to Ci pedał hamulca dosyć intensywnie podnosił się do góry co ? to jest usterka na pompie - albo to będzie czujka ciśnienia albo i sam zawór spustowy.
5zymon - |2 Sty 2006|, 2006 16:38

Odgrzewajac troszke temat...myslalem ze to mrowienie to normalny objaw :) przy abs`ie - widac nie. Narazie ciezkie warunki :-) , ale musze zorientowac sie na szrocie ile kosztuje pompa do abs`u i przymierzyc sie do wymiany tego. Jest to bardzo skomplikowana sprawa??.
mmmk - |2 Sty 2006|, 2006 18:28

jak pasuje od dohc rok 90 to za 50 zl + wysylka jest twoja. w razie czego moge zrobic lepsze fotki.

pozdrawiam
maciek

5zymon - |2 Sty 2006|, 2006 18:30

a czy pasuje to nie wiem :-) musi sie wypowiedziec jakis szpec :> . Dzieki za oferte. I chcialbym miec pewnosc ze to pompa :-/ nie wiem jak to sprawdzic na 100%....

tak OT i BTW :-) : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79288328

Co to jest? I jak sprawdzic czy to mam? Bo mi auto faluje na gazie :)

mmmk - |2 Sty 2006|, 2006 18:32

no w tym to juz nie pomoge. bo ja z hamulcologii jestem cieniutki a z absu to juz calkiem :|
pozdrawiam
maciek
p.s. a ten twoj link to pogadaj z Kevinem on to ostatnio kupowal to pewnie wie po co mu to bylo :mrgreen:

sobolaqe - |2 Sty 2006|, 2006 18:34

hmmmm to moze znalesc wtyczke diagnostyczna do ABSu, wpiac diode, zobaczyc jakie bledy i bedzie wiadomo.
ja u siebie wtyczne diagnostyczna do ABSu znalazlem juz jak sie uporalem z ABSem wiec nie przetestowalem tego w praktyce, ale spec Adam2000 pisal ze tak sie bedzie dalo. nawet gdzies linki do listy kodow podeslal.

a co do kontrolki, to nie podpieli ci jej gdzies pod inna kontrolke :D
czasem spece podpinaja np kontrolke od poduszki do ABSu:) poduszek niema ale kontrolka gasnie jak by bylo wszystko OK bo ABS przechodzi test:)

5zymon - |2 Sty 2006|, 2006 18:36

Jak opisywalem moja sytuacje wczesniej, kontrolka mi sie swiecila tak jakby byla awaria abs`u - zapala sie i gasla. No a pedal przy pompowaniu mrowiał. Po wymianie tarcz,klockow i plynu z przodu kontrolka zachowuje normlanie, nie sygnalizuje zadnej awarii, ale pedal juz nie mrowieje, a abs nie dziala, kola sie blokuja.
sobolaqe - |2 Sty 2006|, 2006 18:38

5zymon napisał/a:

tak OT i BTW :-) : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79288328
Co to jest? I jak sprawdzic czy to mam? Bo mi auto faluje na gazie :)

jak sprawdzic?? poprostu popatrzec:) z tego co widze to do tego powinno sie przewod z gazem puscic:D
cos mi sie wydaje ze to druciarstwo, tak jak np wiercenie dziury w przepustnicy zeby nie falowaly obroty albo zeby nie gasl:)

regulator wolnych obrotow sprawdz i TPSa.

[ Dodano: 2006-01-02, 18:40 ]
5zymon napisał/a:
Jak opisywalem moja sytuacje wczesniej, kontrolka mi sie swiecila tak jakby byla awaria abs`u - zapala sie i gasla. No a pedal przy pompowaniu mrowiał. Po wymianie tarcz,klockow i plynu z przodu kontrolka zachowuje normlanie, nie sygnalizuje zadnej awarii, ale pedal juz nie mrowieje, a abs nie dziala, kola sie blokuja.

czekaj czekaj.
jak to zapalala i gasla?? jesli po przekreceniu kluczyka zapala sie kontrolka i po kilku kilkunastu sekundach gasla to znaczy ze jest OK. jak by sie swiecila caly czas podczas jazdy to by oznaczalo ze ABS nie dziala.

mmmk - |2 Sty 2006|, 2006 18:43

a odnosnie OT i BTW to ktos kiedys pisal,ze w dohc przy gazie 2 gen musi byc taka podkladka ale po co i gdzie to bylo to juz nie wiem. kev bral do 2.9 wiec do ohc tez moze sie przydac
pozdrawiam
maciek

Kevin Xy - |2 Sty 2006|, 2006 19:50

odnosnie podkladki to wal do CUDAKa- jak najbardziej polecam zakupy u Michala- u mnie takowa podkladka pomogla
mmmk - |2 Sty 2006|, 2006 19:59

a nie czasami michala??
pozdrawiam
maciek

Kevin Xy - |2 Sty 2006|, 2006 20:01

haha- racja- juz poprawiam :)
5zymon - |2 Sty 2006|, 2006 20:05

sobolaqe napisał/a:

czekaj czekaj.
jak to zapalala i gasla?? jesli po przekreceniu kluczyka zapala sie kontrolka i po kilku kilkunastu sekundach gasla to znaczy ze jest OK. jak by sie swiecila caly czas podczas jazdy to by oznaczalo ze ABS nie dziala.

No wlasnie problem w tym, ze kontrolka zachowuje sie normlanie, ale abs nie dziala :-( . I przestalem czuc mrowienie po "remoncie", a wczesniej mrowienie w pedale bylo wyczuwalne.

co do OT. Ja mam instalacje potwornie stara, sterowana przez podcisnienie, to moze mi sie to nie przyda ;-) . Chyba najpierw musze wyremontowac ten gaz.

Struna - |3 Sty 2006|, 2006 09:49

a'propos pompy - ta co na fotkach jest do modelu MK1 - więc podejdzie.
5zymon - |3 Sty 2006|, 2006 10:09

NO tak ale wciaz nie wiem czy ja potrzebuje :-) . I z tego co widze to nikt za barzdo nie wie jak to sprawdzic. Bo pompa pompuje (slychac bzykanie) no i jak napompuje po postoju nocnym to kontrolka abs`u gasnie - IMHO znaczy to ze cisnienie w ukladzie jest ok, ale w tym momencie nic nie jest logiczne.
Adam_2000 - |3 Sty 2006|, 2006 10:17

5zymon, to że pompa działa i jakieś ciśnienie daje, to jeszcze nie znaczy, że wszytsko jest O'K.
Sprawdź sprawność (wydatek) pompy, stan akumulatora ciśnienia... wtedy będziesz wiedział dużo więcej.

Struna - |3 Sty 2006|, 2006 17:56

a po ilu wciśnięciach pedału pompa się załącza ponownie ?
5zymon - |3 Sty 2006|, 2006 18:03

nie wiem, wieczorem bede przestawial samochod wiec poczekam az napompuje i wcisne az sie zawieci - liczac nacisniecia :-) . Dzisiaj chyba reduktor z LPG wyzional ducha, na gazie rwalo mi samochod tak jakbym naciskal ipuszczal sprzeglo (myslalem ze to sprzeglo bo pare dni wczesniej wymianielm podpore linki sprzegla przy pedalach ) ,alep rzelaczylem na benzyne i jechal normlanie juz. Ciekawe co bedize wieczorkiem :-)
Struna - |3 Sty 2006|, 2006 18:05

wygląda jakby Ci zamarzł reduktor - płynu chłodniczego masz tyle ile trzeba ?
5zymon - |3 Sty 2006|, 2006 21:11

Bylem , sprawdzilem.

Wlaczylem zaplon ale nie wlaczalem silnika, czekalem az napompuje i zgasna kontrolki, kontrolki zgasly,ale on jeszcze troche pompowal. Po skonczeniu mocno nacisnalem pedal, potem jeszcze raz i jak dociskalem ten drugi raz to znowu slyszalem bzzzzzzzzzzzzzzzzztyk. Wlasciwie jak jestem w korku , to dosyc czesto slysze to bzzzzzzzzzzzzzzztyk :-) ale zdawalo mi sie ze jest to normalne bo czesto naciskam hamulec.

Jezeli chodzi o plyn chlodniczy, to sprawdzilem teraz stan i jeszcze jest zapas w zbiorniku uzupelniajacym(co prawda niewiele go, ale jest. Jutro doleje wiecej) wiec mam nadzieje ze jej nie brakuje. Szkoda ze nie wpadlem na to zeby sprawdzic wtedy czy mi reduktor przymarza. Ale ... odpalilem teraz na gazie i probowalem przez 40 minut wybujac sie z zasypanego sniegiem podworka, wiec dostal ostro w tylek, a po wyjechaniu przejechalem sie kawalek i gaz sie uspokoil (no ale jak go zostawialem 2 dni temu to tez jezdzil normlanie, dzisiaj rano mi zrobil takie jajo).

Struna - |4 Sty 2006|, 2006 11:02

jak po dwóch wdepnięciach załącza się pompa to masz już kiepski akumulator ciśnienia i należałoby go wymienić - bierz tą pompę całą za 50 zeta - to dobra cena. A co do płynu to ma go być MAX przy zimnym silniku - więc jak masz trochę to jest to trochę za mało.
bigdaaddy - |4 Sty 2006|, 2006 12:56

Sprawdz jeszcze odpowietrzenie hamulców. Mialem taki przypadek po czyszczeniu tylnich zacisków i wymianie uszczelek, że nie odpowietrzyłem dokładnie i pomka załaczała sie po dwóch wcisnięciach, a ponowne odpowietrzenie pomogło.
5zymon - |5 Sty 2006|, 2006 00:27

W weekend podjade do kumpla do garazu, to tam sprawdze odpowietrzenie. Jak nie pomoze i dalej bedzie tak dopompowywal to wtedy kupie pompe. Tylko to jest pompa do cisnienia w ukladzie jak rozumiem, ma ona jakis zwiazek z "wypychaniem" pedala - nie ma tam jeszcze jakiejs pompy, moze to ona?? Abs bedzie dzialal z nowa pompa :> ? Duzo sie narobie przy wymianie tej pompki?? :-) No i najwazniejsze, jezeli to pompa, czemu ten durny interes od abs`u nie swieci ze cos jest zle z ciesnieniem :-( .

ps. inna sprawa ze z tylu mam klocki i tarcze w oplakanym stanie, starczylo mi kasy na przod tylko poki co. I mowiac w oplakanym stanie, to mam na mysli naprawde ZLY stan. Z przodu juz klocka nie bylo wcale zostal sam ten metal co jest na koncu, a tarzce mialy przejechane chyba 150 tyś :) wiec tyl jest pewno potwornie zly. Moze dlatego tak czesto pompuje? Gosc ktory mi to odpowietrzal, twierdzi ze lecial juz sam plyn i mowi ze odpowietrzone :> .

Struna - |5 Sty 2006|, 2006 12:33

w Scorpio mk1 hample odpowietrza się zupełnie niekonwencjonalnie - nie ma dwóch pomp - jest jedna która jest jednocześnie wspomaganiem hamowania i pompą ABS-u i pompowanie hamulca jest od niej. Nie wymienisz samej pompy tylko wszystko - pompa to tylko silnik i tyle a Tobie najbardziej potrzebny jest akumulator ciśnienia - ale mmmk ma całość - to kompletna pompa, modulator, akumulator i zespół czujników i zaworów.
mmmk - |5 Sty 2006|, 2006 13:44

tylko to lezy prawie rok nie ruszane no 10 miesiecy ale to chyba nie powinno miec wplywu na dzialanie??
pozdrawiam
maciek

Rafał A.(antek) - |5 Sty 2006|, 2006 13:46

to prawda, tam odpowietrza sie w innej kolejnosci i uzywajac pompy na akuu a nie pompowania pedałem hamulca.
Struna - |5 Sty 2006|, 2006 14:05

znaczy też się pompuje ale rzeba też stacyję załączać w odpowiednich momentach coby się też obwód pompy i akumulatora ciśnienia odpowietrzył.
Rafał A.(antek) - |6 Sty 2006|, 2006 00:47

no jakos tak :) dawno to było :) nie pamietam dokładnie :)
5zymon - |11 Sty 2006|, 2006 21:24

Kolejna rzecz ktora chyba wskazuje na pompe. To jest MRÓZ. Po nocy raz zdazylo mi sioe ze kontrolka ABS`u swiecila mi sie az sie troszke zagrzal. Dzisiaj milem tak ze swiecil mi sie i abs`u i hamulca recznego, duzo dluzej niz zwykle. Pompa niby cos tam pompowala bo bylo ja slychac, ale cichutko no i kontrolki wskazywaly na to ze zdecydowanie gorzej jej szlo pompowanie niz zwykle. Mam rozumiec ze to na 100% cos z ta pompa? Czy to normalne zachowanie na mrozie? :-) I brac pompke od mmmk? :-)
Struna - |12 Sty 2006|, 2006 13:03

czy mróz czy nie mróz powinna równo pompować - to że pompuje dłużej świadczy o tym że albo zasilanie do niej pierne dochodzi ( sktyki na kablach itp ) albo akumulator ciśnienia masz już na rozpadzie i puszcza ciśnienie no i pompa musi cały czas pompować prawie.

Z ciekawostek - mój ABS po raz pierwszy zaczął poprawnie u mnie działać po wymianie piasty wraz z łożyskiem przedniego koła ( dzięki VIK ) luzy na łożysku powodowały przekłamania w odczytach z czujników - po wymianie ABS mrówi :D

ARUS - |29 Sty 2006|, 2006 18:39

kiedys mialem taki problem ale na badaniu bylo ok a przy predkosci 40 km abs glupial byl czujnik zepsuty

ja bym jeszcze raz przeczyscil czujniki. potem odlacz akumlator na chwile bo moze sterownik zapamietal bledne parametry czy jak to sie nazywa

gzylek - |10 Lut 2008|, 2008 11:11

ja mam takie pytanko w sprawie abs jak włacze zapłon to lampka sie zaswieca i po chwili gasnie czyli niby wszystko w pozadku a jak jest z ta lampka jesli sie rozpedzam nasiskam hamulec do oporu czuje mrowienie kół mi nie blokuje al lampka nie swiecie czy to normalne ??
Adam_2000 - |10 Lut 2008|, 2008 11:12

Wszystko OK.
Zysio - |10 Lut 2008|, 2008 11:12

Lampka nie świeci przy hamowaniu, służy ona jedynie do sygnalizacji awarii ABS.
fiebik - |10 Lut 2008|, 2008 15:28

prwda, w odróżnieniu do kontrolki tcs-a ;)
marian - |14 Mar 2008|, 2008 13:39
Temat postu: ABS-u nima...
moze ktos bedzie wiedzial co to moze byc....

przekrecam zaplaon, swieci sie kontrolka abs, po chwili gasnie, odpalam, ruszam, hamuje, mam abs. przejade pare metrow, (no czasami pare kilometrow), zapala sie kontrolka i wtedy abs znika sobie... zatrzymam sie, zgasze samochod, odpale i wszystko sie powtarza...

czy to moga byc te czujniki absu???

Struna - |14 Mar 2008|, 2008 13:41

marian napisał/a:
czy to moga byc te czujniki absu???
mogą, mogą tez być zasyfiałe zębatki.
marian - |14 Mar 2008|, 2008 13:47

a cos blizej o tych zebatkach mozna? :) bo ja zielony w tym, w maluchu nie bylo takich bajerow... ;)
Struna - |14 Mar 2008|, 2008 14:10

użyj szukajki na forum, ileż można razy to samo wałkowac.
Rafał A.(antek) - |14 Mar 2008|, 2008 21:15

moze tez byc wiazka i modulator... :)
marian - |19 Mar 2008|, 2008 15:40

po wyczyszczeniu zebatki jest delikatna poprawa, zadziej sie zapala ale wraz... nie mam tego dekielka plastikowego na ta zebatke i pewnie z tad sie wzial problem... a czy czujniki absu pasuja z rocznika 90' ?
VIK - |19 Mar 2008|, 2008 15:55

marian napisał/a:
a czy czujniki absu pasuja z rocznika 90' ?

nie, nie pasują