Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Nareszcie gotowe sportowe zawieszenie

DobryZiom - |10 Gru 2005|, 2005 09:53
Temat postu: Nareszcie gotowe sportowe zawieszenie
I wreszcie doczekalem sie tej pieknej chwil czyli zalozenie zawieszki w sklad ktorej wchodza: czerwone amorki Koni Sopecial rewulowane mechanicznie gazowo-olejowe oraz sportowe sprezyny z pakietu Rs obnizane o 40mm <tutaj specjalne podziekowania dla Speedo:] > z dodatkowych rzeczy wymienilem jeszcze tuleje na wahaczach oraz poduszki. wczesniej byly jeszcze wymieniane drazki oraz tarcze wiem praktycznie dol samochodu jest caly nowy i sprawny w 100%. Oki a wiec przejdzmy do wynikow samochod poszedl o 40mm w dol i teraz 17calowe fele pieknie zlewaja sie z nadkolami efekt optyczny jest bardzo dobry jesli chodzi o wygode i komfort jazdy sam jestem pod wrazeniem poniewaz amorki koni wyregulowane na maksymalne tlumienie sparwadzily sie w 101% nic nie wali nic nie tlucze jest sztywno a zarazem bardzo komfortowo<zadne pląby mi z zebow nie wylatuja:] > co do przyczepnosci samochod tzryma sie jak przyklejony do asfaltu duza zasluge maja tu tez szeroki kapcie 215przod i 225 tyl oraz oczywiscie sprezynki ktore sa sztywne i niskie:] podsumowujac jeste mardzo zadowolony i kazdemu polecam taki zestaw i napewno nie bedzie zawiedziony niedlugo postaram sie wklejic jakies fotki zeby kazdy mogl sam ocenic :]

ps. od wczoraj zrobilem juz na zawieszce 200km wiec mozna w miare obiektywnie ocenic a po wszytskim ustawilem ze zbierznosc, moge tez stwierdzic ze sprezynki jeszcze troszke usiadly od wyjechania z warsztatu chyba juz sie ulozyly:]

Rafał A.(antek) - |10 Gru 2005|, 2005 10:49

daj jakies foto
mmmk - |10 Gru 2005|, 2005 11:39

jak tak opadl na dol to nie wyglada jak ponton?? :wink: daj fotki i to jeszcze na tych alu bo na zimowkach 15 a takie chyba masz to juz nie bedzie to a pozatym twardziel z ciebie( nie kojarzyc z zawieszeniem) skoro w prawie polowie grudnia oponki 225. teraz jeszcze do sportowego zawieszenia przydaloby sie cos co daloby mu sportowy wycisk bo dohc to pewnie malo... no i pochwal sie za jakies 3 miechy jak stan plomb w zebach(jakies luzy albo ubytki) bo chwilowa przejazdzka a stale uzywanie to jednak inna sprawa. pytales sie w warsztacie ktore amorki trudniej wymienic czy tyl czy przod??
pozdrawiam
maciek

DobryZiom - |10 Gru 2005|, 2005 12:02

czy ja wiem czy twardziej kwestia przyzwyczajenia i ziwkszobnej uwagi juz dzisiaj ranoprzy wyjezdzie z parkingu sunolem bokiem:] ale to sama radocha co do plomb chyba nie bedzie problemu bo jak juz piowiedzialem Koni tak dobrzez tlumia ze jezdzi sie bardzo komfortowo<ustawione na tlumienie max> i zdarzylem juz przetestowac na roznej powiezchni co do silnika i mocy czekam do wiosny z pomyslami na 2,9 cosworth co samej wymiany mechanik mnie klol jak szewc bo przod bez problemow szybko im [poszedl ale wymiana tylu zeszlo sie 4 godziny <sprezyny i amorki>
DobryZiom - |10 Gru 2005|, 2005 12:33

same amorki tak ale jak dochodza do tego sprezyny to juz wieksza operacja:]
mmmk - |10 Gru 2005|, 2005 12:45

no bo kiedys ze Struna pisalismy o tym w sb i ja pisalem,ze tyl latwiej a on ze przod. tylko juz nie pamietam czy pisalismy o samych sprezynach czy amortyzatorach czy ogolnie. a mnie to czeka pewnie jeszcze przed przegladem czyli do kwietnia :(
pozdrawiam
maciek

Matth - |10 Gru 2005|, 2005 18:09

jka dorobie sie wlasnego sprzecika na moj wlasny prywatny uzytek to tez zainwestuje w lepsze amorki + to dluzsza zywotnosc i dzieki mocniejszmeu tlumieniu zaddziej wymienia sie wszelkie gumy i wahacze bo dostaja mniej po dupie chodzac z mienijsza amplituda.. no a o komfort dba masa wlasna scorpiaka z ktrego naprawde ciezko zrobic deske jak np. bmw3... 8) 8)
mmmk - |10 Gru 2005|, 2005 20:12

albo za sztywne zawieszenie odbije sie niekorzystnie na zmeczonym nadwoziu ale to wyjdzie z czasem....oczywiscie to ta czarna opcja
pozdrawiam
maciek

Matth - |10 Gru 2005|, 2005 20:17

no do twardego zawieszenia to przydalyby sie rozpieracze jednak tu i owdzie..
Struna - |12 Gru 2005|, 2005 13:35

mmmk, ja o wymianie sprężyn z Tobą w SB dyskutowałem - a te łątwiej wymienić z przodu.
mmmk - |12 Gru 2005|, 2005 14:01

no wlasnie dokladnie nie pamietam. ale pewnie przydaloby sie zrobic calosc jak juz kiedys sie tam wybiore. zreszta zobacze ile mnie za robote skasuje za przod to bylo 40 zl za strone.
pozdrawiam
maciek

DobryZiom - |17 Gru 2005|, 2005 13:49

wlasnie sobie przypomnialem ze mialem wstawic fotki furki po obnizeniu :]

wiec prosze bardzo dzisiaj jade zmienic oponki na zimowki i zrobie lepsze zdjecia przed zmiana i po ale prawdziwa cyfrowke bo teraz to tak na szybkoci zrobione telefonem:]

Kevin Xy - |17 Gru 2005|, 2005 14:05

nie ma co ukrywac, ...................., ladne felgi :)
Jason - |17 Gru 2005|, 2005 14:08

Ładne felgi, fajnie nisko siedzi, ale poczekam na te ładniejsze zdjecia. Dobra robota.
Pozdrawiam

Matth - |17 Gru 2005|, 2005 14:35

szkoda ze nie jest czarny.. ale wyglada swietnie !! gratulacje 8) 8)
Rafał A.(antek) - |17 Gru 2005|, 2005 14:36

ładnie ale na polskie warunki niepraktycznie niestety.
DobryZiom - |19 Gru 2005|, 2005 12:56

a Rafał jak zwykle sceptycznie:p
hihihi za 10min beda zdjecia w kozak rozdzielczosci:]

[ Dodano: 2005-12-19, 13:10 ]
no to jedziemy z fotami troche tego bedzie:]

wieczorem jeszcze pare fotek samego zawieszenia i amorkow/dopiero wieczorem poniewaz nie mam jak w tej chwili zmienic rozdzielczoswci fotek sa za duzo zeby umiescic a ja nie mam w pracy zadnego probramu:(

Zysio - |19 Gru 2005|, 2005 13:38

moje zdanie podobne jak Rafała - prezentuje się naprawde efektownie, ale co do praktyczności - osobiście bym się nie zdecydował.

Ładne fele :) aha, listwy na drzwiach masz pod lakierem, czemu lusterek nie pociągnąłeś?? :roll:

Pershing - |19 Gru 2005|, 2005 13:50

Prezentuje sie efektownie, ale co do praktycznosci to bedzie problem :| Kumpel ma Lancie Delte z zawiechą Eibacha. Juz dwa razy rozwalil miche olejowa, ez w koncu poddal sie i zalozyl z przodu standardowe zawieszenie. Teraz samochod wyglada jak przez okno - przod wysoko a tył nisko reasumujac jest na sprzedaz :lol: Na poczatku tez sie podniecal. Fakt faktem drogi trzyma sie jak przyklejony i Skorpionem nie odwazylbym sie wjechac w zakret z taka predkoscia jaka on to robi :roll:
DobryZiom - |19 Gru 2005|, 2005 14:14

hehe jak narazie nie narzekam jezdzi sie swietnie trzyma sie jeszcze lepiej pozatym duzo zalezy od amortyzatorow:] napisze jeszcze raz bo moze ktos nie zauwazyl na obrazku mam KONI CZERWONE a nie zolte czerwone charakteryzuja sie sportowa sztywnoscia i szybkoscia ale przedewszystkim super tlumieniem <maja oczywiscie regulacje> a moje usyawione sa na max miekkie a nie max twarde wiec jedzi sie zaraz sztywno super sie wchodzi w zakrety kleji sie super a zarazem bardzo cicho i luksusowo:] polecam bardzo amorki koni sopecjal na seryjnych sprezynkach to auto pewnie plynie.....
Matth - |19 Gru 2005|, 2005 14:28

koni to koni... poza tym dobre amoirki rob bodge (chyba tak sie pisze) sporo bmek jezdzilo na nich fabrycznie.. np. 730 wujasa i tez resuruje dosc sztywno ale bardzo komfortowo.. no i bilstein na "zwyklych" amorkach tez musi chodzic pieknie.. te wszystkie sportowe to sie tylko do kaowania na torze nadaja albo na niemieckie autostrady u nas ani policjanta nie przejedziesz ani nie zaparkujesz w centrum miasta tak zeby pol auta nie wystawalo poza chodnik ;) jednak scorpiak dluugi jest :d
A na zime powinienes se 16 cossi sprawic co by nie tracic na wygladzie a zyskac na praktycznosci 8) 8)

DobryZiom - |19 Gru 2005|, 2005 19:23

no i zrobione kolejna i juz ostania jak narazie seria fotek:]

http://img314.imageshack....ib6ka0010cy.jpg

http://img314.imageshack....ib6ka0055fu.jpg

http://img314.imageshack....ib6ka0072hv.jpg

http://img325.imageshack....ib6ka0087vw.jpg

http://img325.imageshack....ib6ka0109dz.jpg

http://img325.imageshack....ib6ka0112sj.jpg

na koniec moj pieseczek :] hehehe

http://img325.imageshack....ieseczek2ys.jpg

zaraz dostaniesz ban i bedzie to juz na pewno ostatnia sesja na tym forum :evil: [Speedo]™

Jason - |19 Gru 2005|, 2005 19:26

Szkoda tylko ze te linki nie dzialaja.
Pozdrawiam
Teraz juz dziala :oops: Sorki
PS
Bardzo ladnie sie prezentuje.

Rafał A.(antek) - |19 Gru 2005|, 2005 21:37

no sceptycznie bo prowadizlem cossiego na felech 16 i oponach 225 i jest to porazka totalna, a dla mnie auto mu si byc komfortowe i sie dobrze prowadzic a dopiero pozniej dobrze wygladac.
DobryZiom - |19 Gru 2005|, 2005 23:55

mysle ze jak bys sie przejechal moim to zmienilbys zdanie:]
Rafał A.(antek) - |20 Gru 2005|, 2005 08:32

znaczy na jeszcze gorsze bym zmienil :D

oczywiscien ie mam nic do ciebie czy twojego auta - bo ładnie wyglada, ale nie przekonasz mine ze na tak niskim profilu i na szerokich kapciach oraz sportowej zaweszce jest bardziej komfortowe i mniej pływa w koleinach.

DobryZiom - |20 Gru 2005|, 2005 09:02

ehee z jedym sie zgodze plywa dziadl glupi w koleinach:p
Rafał A.(antek) - |20 Gru 2005|, 2005 10:28

no niestety :) i nic na to nie poradzisz :)
Struna - |20 Gru 2005|, 2005 13:12

chyba kolejną rzeczą w jaką powinieneś zainwestować nieco to troszkę blacharki na podwoziu - a swoją drogą - sam zakładałeś zawias czy ktoś Ci zakładał ? no i fotele - od oczatego masz ?
DobryZiom - |23 Gru 2005|, 2005 14:42

zawieszenie zakaldali mi zanajomi z warsztatu w warszawie<jeden z nich robil sierre 2.0 t cosworth czarna buda rejestracja hahaha 400km> bardzo konkretni mechanicy co do foteli sa od wielorybka 97rok. a nadkole zrobie po zimie narazie mi sie nie spieszy:]
marcys - |23 Gru 2005|, 2005 16:44

rzuc jakies foty tej skóry zwlaszcza przodu bo mam smaka na takie kanapy w swoim:)

[ Dodano: 2005-12-28, 13:41 ]
hmmm.. co Kevin ma na ruszcie to wiem ale ty Matth zarzucasz to jest pytanie! :mrgreen:

Matth - |23 Gru 2005|, 2005 18:36

Marcys czyzby Twoj wypas nie obejmowal skorek ?? 8)
marcys - |24 Gru 2005|, 2005 14:15

no nie mozna miec wszystkiego:) wychdze z załozenia ze zakup skóry wychodzi taniej niz jakakolwiek sensowna reanimacja blacharki:)
Matth - |24 Gru 2005|, 2005 14:17

hehe moze i racja ale bez blachy dlugo nie pojezdzisz a bez skori i owszem.. :P jak kupie to na co poluje to skora bedzie ;)