Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Sonda

Krzysiek - |9 Gru 2005|, 2005 20:36
Temat postu: Sonda
Wczoraj byłem na przeglądzie i po podłączeniu analizatora spalin okazało się że moje autko 10 razy przekracza normy.Czy to sonda,jak tak to jaką kupić z iloma kablami.Dodam że miałem przykre zdarzenie z moim samochodem bo zapaliły mi się kabelki te co idą od kompa nad nogami pasarzera do silnika.A stało się to przez izolację na tych kablach bo nie trzymała i dostała się tam woda z rynienki (pod akumulatorem) a właściwie z dziury.No i połączyłem te kabelki na razie na złączki a wiosną trzeba bedzie polutować.Takrze posprawdzać zeby cos takiego Was nie spotkało.Dobrze że całe auto szlak nie trafił.
Adam_2000 - |9 Gru 2005|, 2005 20:41

Zajrzyj TUTAJ
A tak na przyszłość --->> http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja2.swf

Naimad - |9 Gru 2005|, 2005 22:23

Jak ja byłem ostatni na analizie spalin to poziom HC był przekroczony ok 15 razy, diagnosta stwierdził że połowa paliwa (gazu) idzie prosto w rure a mój potworek palił całkiem rozsądnie 14-16 w trasie i 18-20 w mieście. tak się zastanawiam, czy sondy mają jakiś wpływ na auto na gazie??

teraz po założeniu blosa jeszcze nie sprawdzałem spalin, jestem nawet ciekaw wyniku ale ostatnim razem koleś mnie wygonił bo "tester mu się nie zzeruje" 8)

Struna - |12 Gru 2005|, 2005 10:55

genralnie na gaz mają niewielki wpływ - ale troszkę mają bo na wskutek ich wskazań sterownik silnika ustawia kąt wyprzedzenia zapłonu a skoro wskazań brak lub są do bani to ustawia ten kąt niezbyt sensownie i może to zaskutkować zmniejszeniem dynamiki oraz zwiększeniem zużycia paliwa.