Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - problem w trakcie przeklładki!!!!!

Marekp51 - |9 Gru 2005|, 2005 19:22
Temat postu: problem w trakcie przeklładki!!!!!
jest moze mi ktos w stanie powiedziec co moze byc powodem tego ze po przelozeniu do mojego scorpiaka skrzyni manualnej zamiast automatu wystapil problem ze sprzeglem a dokładnie chodzi o to ze nie wysprzegla, czuc pod noga opor ale tak w zasadzie to nie dziala (tak jakby łapa nie dociskala sprzegla) moze jest to zwiazane z koniecznoscia przedluzenia łapy???????

Prosze o rade!!!!!

marekp51

Staszek - |29 Gru 2005|, 2005 11:58

Podobne zjawisko miałem w granadzie, była jakaś kombinacja prawdopodobnie docisk sprzęgła od czegoś innego albo totalnie zurzyty.
Wszystko było ok, aż pewnego dnia pękła linka sprzęgła, a że nie była orginalna wymieniłem na orginał oraz pedał też na orginał (z samoregulacją) i ? totalne zdziwienie nie wysprzegla ??
Powrót do starej łapy bez samonapinacza, linka sprzęgła od FSO z regulacją na śrubę i miodzio wszystko chodzi. Przyczyna prawdopodobnie była w źle wywierconym otworze na linkę sprzęgła (przy produkcji nieuwzlędniono możliwości przekładki) linka była cześciowo naciągana a nastepnie wyginana i faktyczny skok linki był mniejszy.
W tym przypadku zwrócił bym uwage czy otwór na linkę w przednim pasie był fabrycznie przygotowany oraz czy ten docisk jest ok ?

Oli - |29 Gru 2005|, 2005 12:01

Marekp51 napisał/a:
moze jest to zwiazane z koniecznoscia przedluzenia łapy

napewno nie to

[ Dodano: 2005-12-29, 12:07 ]
u mnie wymiana poszła bezproblemowo, wszystko działa.... może samonapinacz trafiony.

Marekp51 - |29 Gru 2005|, 2005 20:27

okazało sie ze docisk byl ze skrzyni do 2 litrowego cosiego ale z tym juz sie uporalem lecz z warsztatu nie wyjechalem bo ni z tad ni z owoa jak juz mialem go odebrac juz po wczystkich probach i testach skrzyni padlo zasilanie auta no i nikt nie jest w stanie dojsc do tego co sie zepsulo!!!!!!!!!
VIK - |29 Gru 2005|, 2005 21:40

Marekp51 napisał/a:
okazało sie ze docisk byl ze skrzyni do 2 litrowego cosiego ale z tym juz sie uporalem lecz z warsztatu nie wyjechalem bo ni z tad ni z owoa jak juz mialem go odebrac juz po wczystkich probach i testach skrzyni padlo zasilanie auta no i nikt nie jest w stanie dojsc do tego co sie zepsulo!!!!!!!!!

DO CZEGO BYŁ DOCISK :?: :shock:

Adam_2000 - |29 Gru 2005|, 2005 22:14

VIK napisał/a:
DO CZEGO BYŁ DOCISK

Marekp51 napisał/a:
docisk byl ze skrzyni do 2 litrowego cosiego

Pewnie chodzi o Sierrkę kosłorta ;)

Marekp51 - |30 Gru 2005|, 2005 13:51

Niestety tego czy docisk byl ze sierry czy ze scorpio to juz nie wiem ale moj mechanik juz sie z tym uporal i skrzynia dziala, no ale jak narazie to moge sobie tylko lewatkiem od biegow pomachac bo nadal nie da sie go odpalic :cry:
jesli jest ktos w temacie elektryki to prosze o przeczytanie mojego postu w dziale elektryka!!!!!

Pozdrawiam marekp51

VIK - |30 Gru 2005|, 2005 18:15

DASZ RADĘ!!
misio_23 - |30 Gru 2005|, 2005 19:19

Marekp51 napisał/a:
jak narazie to moge sobie tylko lewatkiem od biegow pomachac

... zawsze coś :wink:

Marekp51 - |30 Gru 2005|, 2005 21:05

no tak zawsze cos ale wolal bym juz jezdzic moim fordem bo jak narazie to jezdze co prawda w dobrym stanie mercedesem z 1980 roku ale jest niestety diesel i ma to do siebie ze zamarza!!!!!! :(
Waski - |31 Gru 2005|, 2005 14:49

:)
Ale pwoiedz cos wiecej
Gdzie gibi ten prund ???
Gdzie jest a gdzie go nei ma
dokoad wchodzi a juz nie wychodzi itp.
bo w ten spsoob to mozemy zgadywac tylko
zobacz skrzynke mala

Marekp51 - |31 Gru 2005|, 2005 16:48

prąd jest na cewce a dalej to juz ani sladu. jesli to ci cos da to prosze o podpowiedz!!!!!

podobno moze byc tez tak ze na cewe niby jest wykrywalny prad ale za slaby by odpalic (ktos mi tak napisal w poscie) 9 wedlug jego zalecen zamonyuje inne cewki (z poloneza takie zaproponowal podobnu u niego dziala) ale to juz w nowym roku!!!!!

[ Dodano: 2006-01-02, 21:22 ]
jaki obwiązek masz na mysli?????? :?:

[ Dodano: 2006-01-02, 21:23 ]
Cytat:
Marekp51 spełniłeś swój obywatelski obowiązek ?