| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Komputer spalania
adamito - |8 Gru 2005|, 2005 22:47 Temat postu: Komputer spalania Witam!!!
Będę bardzo wdzięczny za informacje na temat wiarygodności danych z komputera spalania, i za wyjaśnienie skąd ten komputerek bierze dane, które później są wyświetlane na wyświetlaczu. Czy jest on podpięty pod lambde, TPS, katalizator czy coś takiego?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
bigdaaddy - |8 Gru 2005|, 2005 22:56
Nie wiem pod co jest podpiety. Prawdopodobnie pod glowny sterownik silnika.
W moim przypadku TRIP pokazuje z dokladnoscia do +-5 km, a spalanie +- 0.3 l/100km. Zawsze tankuje do pelna i jak przelicze to wychodzi prawie identycznie.
adamito - |8 Gru 2005|, 2005 23:11
Zapomniałem napisać dlaczego pytam - komputer spalania pokazuje 16,6 l/100 km a lpg wciąga mi 28 l. Chciałbym sie dowiedzieć czy komp pokazuje rzeczywiste spalanie i jak np będę miał walniętą lambde to czy komp spalania wykaże większe apetyt na wachę.
bigdaaddy - |8 Gru 2005|, 2005 23:23
Nie no, on pokazuje spalanie benzyny, czyli jedynego wlasciwego paliwa dla tego silnika. Lpg nie bedzie Ci wlasciwie pokazywal. Jak sonda uszkodzona to bedzie wiecej palil. Natomiast 28 to duzo za duzo.
sierars1 - |8 Gru 2005|, 2005 23:23
On ci pokazuje spalanie na beni a nie na gazie ocz taka róznica.
adamito - |8 Gru 2005|, 2005 23:42
To jest jasne, że pokazuje spalanie benzyny, ale moje pytanie jest następujące: czy komputer pokaże wyższe spalanie benzynyw przypadku uszkodzenia np. sondy lambda czy innego elementu, który ma wpływ na spalanie?
sierars1 - |8 Gru 2005|, 2005 23:47
| adamito napisał/a: | | Zapomniałem napisać dlaczego pytam - komputer spalania pokazuje 16,6 l/100 km a lpg wciąga mi 28 l. |
Odniosłem siędo tego wontku.
Jason - |9 Gru 2005|, 2005 00:01
Moj Trip jest bankowo popsuty bo mi pokazuje 13l po miescie (benzyny).
Pozdrawiam
Rafał A.(antek) - |9 Gru 2005|, 2005 00:12
moj tez tyle pokazuje wiec nie musi byc twoj popsuty
Struna - |9 Gru 2005|, 2005 10:58
podpięte jest w kilka miejsc - bada podciśnienie w kolektorze, tps, ilośc paliwa w baku i chyba tyle - generalnie na gazie kłamie a kwestia o ile zależy od wydajności instalki gazowej.
Bauer1000 - |9 Gru 2005|, 2005 14:17
heyah wszystkim
ja moze ni9e pomoge zbyt bardzo ale niechcialem zakladac nowego tematu i tutaj sie mam zamiar zapytac. Jle jest roboty aby zalozyc se kompa spalania do wersji CL
Struna - |9 Gru 2005|, 2005 14:18
duuużo - wiązkę trzeba dokładać i sporo czujników - gdzieś na forum już to było wałkowane.
mmmk - |9 Gru 2005|, 2005 14:22
przy dohc wcale nie ma tak duzo roboty podobno. uderz na PW do tomasa robil to w sierrce dohc to moze udzieli ci jakies informacje. tylko skoro nie jest tak duzo to czemu moj jest niepodlaczony?? bo ktos kiedys nie mial mial czasu/ochoty a moi znajomi elektrycy raczej nie dadza rady... serwis ford zostaje??
pozdrawiam
maciek
Bauer1000 - |9 Gru 2005|, 2005 14:28
mmmk zagadaj z tomasem na PW :D:D on Ci powie a ja potem moge ewentualnie pomoc, prawdopodobnie jak masz wszystko co trzeba i jeszcze do tego miernik to elektryka jest do zrobienia
mmmk - |9 Gru 2005|, 2005 14:36
sam tego robic nie bede. za bardzo lubie swoj samochod. ja jak mi kiedys odbiej pojade do forda na morska w gdyni i zrobia.
pozdrawiam
maciek
Aro - |9 Gru 2005|, 2005 14:51
Nie wiem, jaką mam wersję nadwozia. W obecnym w miejscu komputerka była ta głupia zaślepka.
Po rozgrzebaniu podszybia znalazłem gotowiuśkie złącze i założyłem zaoszczędzony komputerek.
To złącze jest prostokątne i chyba czerwone. U mnie wciśnięte było w lewym podszybiu za grubaśną pytę kabli. Powinno być jeszcze jednokonektorowe złącze do podświetlenia.
Aha, tamto złącze nie wchodzi bezpośrednio w komputerek, jest jeszcze pośrednia wiązka.
Bauer1000 - |9 Gru 2005|, 2005 15:05
Aro troszke z tymi wiazkami sie pogubilem, zagadam do Coebie na gg i powiesz mi o co chodzi, duzo jest roboty prszy tym wyszukiwaniu kabli w podszybiu??
Struna - |9 Gru 2005|, 2005 15:43
to miałeś Aro farta bo widocznie komp tam już kiedyś był - jeżeli nie było to nic tam nie będzie.
Bauer1000 - |9 Gru 2005|, 2005 16:34
Czyli powiadacie ze ja niedoszukam sie raczej tych cudownych wtyczek??
Struna - |9 Gru 2005|, 2005 16:38
tak mnie się wydaje, że nie - ale Fordy lubią zaskakiwać ownerów więc któż to wie
Bauer1000 - |9 Gru 2005|, 2005 17:53
Speedo a twoj 86` to bylo gole CL/GL (nie wiem jakie dobre) ??
Bauer1000 - |9 Gru 2005|, 2005 18:50
Jak ktos lubi scorpio to i z golonki sie bedzie cieszyl ):) Moze za jakis czas zrobie z tego wersje GHIA
Adam_2000 - |9 Gru 2005|, 2005 19:49
Przecież Martin Vícha, kolega z Czech już to podawał
Poniżej link do jego strony ze schematami :
KOMPUTER SPALANIA
Aro - |9 Gru 2005|, 2005 20:05
Poszukać nic nie kosztuje. Jak zdejmiesz dechę z podszybia: najpierw ramkę liczników (4 wkręty i po odchyleniu delikatnie odłącz dwie lampki podświetlające po prawej i lewej), później zdejm dwie listwy z wlotami powietrza, wykręć z pięć - sześć śrub z przodu, trzy widoczne po otwarciu drzwi po bokach, zsuń blaszane zapinki nad licznikami i energicznym pociągnięciem wyciągnij dechę z zatrzasków zamontowanych pod szybą.
Pod lewym słupkiem w dół idzie gruba wiącha kabli i tam szukaj prostokątnego, chyba czerwonego złacza. U mnie było wepchnięte z akable tak, że na początek nie było go widać.
zztop2 - |19 Lut 2006|, 2006 15:17
HEj Aro
Ja wczoraj rozbierałem u siebie deske rozdzielcza mam podłączony tylko zegarek z termometrem, ale znalałem tez prostokotną kosteke z 16 wejściami dochodzi do niej 11 kabelków, jest tez jednokonektorowe złącze, w zwiazku z tym zastanawiam sie czy do tego nie mozna podłączyć konputerka spalania.
Czy pamietasz jak u ciebie wygladała kostka do podłącznie komputerka i ile kabelków tam idzie. Moze ktoś ma jakieś foto?
Aro - |19 Lut 2006|, 2006 23:50
Mam w piwnicy instalację od deohaca, rano zobaczę, czy ma złacze pod komputerek i jeśli tak to policzę piny i kabelki. Jeśli to się nie uda, to wywlekę u siebie komputerek i porobię fotki.
Dostałem powiadomienie, że mam od Ciebie PW, ale jak zajrzałem w skrzynkę, była pusta.
zztop2 - |20 Lut 2006|, 2006 08:02
to coś w takim razie z moim pw nie tak,
dzieki czekam na efekty
Ujek - |25 Lut 2006|, 2006 00:03
witam.ja tez mam pytanko a raczej dwa mianowicie oryginalnie mam zamontowany zegarek z termometrem,datą i stoperem i mam sobie komputer z dwoma wyswietlaczami jakbym musial przerobic to wszystko tam zeby to wszystko wspolgralo? bo +12 i +12 po stacyjce to wyciagne z tej wtyczki co tam jest i jakies dwa kabelki do ECU tylko pozostale rzeczy co i jak czy ktos robil ?
a drugie to dzisiaj sobie przegladalem papiery mojego wozu i zauwazylem na karcie gwarancyjnej ze mam wersje GLX a cos takjakby slabo wypasiona czy ktos wie moze co konkretnie ma GLX ? ewentualnie czy da sie jakos zdekodowac numer nadwozia czy tam jakis VIN zeby sie dowiedziec ? .Pozdrawiam
Rafał A.(antek) - |25 Lut 2006|, 2006 00:32
napisz jaki masz wypas albo daj VIN
Ujek - |25 Lut 2006|, 2006 09:41
VIN ? dopiero co wstalem i nie skapowalem gdzie to jest ?
ORION - |25 Lut 2006|, 2006 09:44
VINa masz w dowodzie rejestracyjnym jest to numer nadwozia.
Ujek - |25 Lut 2006|, 2006 09:53
Aha.No tak juz podaje WF0AXXGAGARL96362
ORION - |25 Lut 2006|, 2006 10:32
Opis wyposazenia :
ford1
ford2
ford3
do ford3 na koncu jest jeszcze : Z ręczną reg.ust. reflektorów
nie zmiescilo sie
Ujek - |25 Lut 2006|, 2006 13:11
NO no dzieki a co to za programik ? jak sie nazywa to sobie sciagne bo niezle rzeczy idzie sie dowiedziec
ORION - |25 Lut 2006|, 2006 13:13
Programik to XXXXXXX.
Ujek - |25 Lut 2006|, 2006 13:26
cienko znalezc dzialajacego XXXXXXX na emulku/DC skad wzioles jesli mozna spytac ?
Rafał A.(antek) - |25 Lut 2006|, 2006 15:24
no to masz GLX a srednio dopasionego, wszystko sie zgadza
Ujek - |25 Lut 2006|, 2006 16:34
No to wszystko sie zgadza.A co z tym komputerkiem ? bo sie gdzies kulają tematy o tym ale nie za bardzo umie cos z nich wywnioskowac bo ktos tam juz cos pisze i nagle dalej cisza.Pozdrawiam
Aro - |26 Lut 2006|, 2006 13:46
Trochę to trwało, bo miałem zajęcia.
Zajrzałem za swoje liczniki i obejrzałem luźną (zapasową) instalację od deohaca'90 sedan asb.
W moim aktualnym nie było komputerka spalania, ale tak jak wcześniej wspominałem wygrzebałem potrzebne złacze. Wychodzi ono z grubej wiązki po lewej stronie podszybia, z jej pionowej części, mniej więcej w połowie odcinka miedzy podłaczeniem skrzynki bezpieczników a głównym gumowym przepustem do komory silnika. U mnie nie było widoczne - trzeba je było wygrzebać paluchami zza wiązki.
Identycznie sytuacja wygląda w instalacji, która leży u mnie w piwnicy (w niej też nie było komputerka).
Czerwone pięciopinowe złącze:
z komputerkiem jest połączone wiązką pośrednią o nrze: 85GG 10K 923 AA. Wychodzi z niej dodatkowo brązowo-zielony przewód zakończony pojedyńczym konektorem (podświetlenie komputerka) i jeszcze podwójna i pojedyńcza wtyka (u mnie luźne).
Poniżej byle jakie zdjęcia, ale może komuś będą pomocne.
Wiązka pośrednia - strona komputerka:
Wiązka pośrednia - strona głównej wiązki:
Edit:
No właśnie, zapomniałem podkreślić, że opis dotyczy MK1.
Ujek - |26 Lut 2006|, 2006 17:32
No no to widze ze jednak jakies ukryte wtyczki sa to moze w mojej przejsciowce tez znajde (znalazlem od elektrycznego szybra a mam reczny =]) wiec moze znajde i to oby tak bylo,Aro dziekuje za wyczerpujacy material narazie wystarczy ale gdyby tkos jeszcze mial jakies pomysly to pisac
Pozdrawiam
zztop2 - |26 Lut 2006|, 2006 17:43
DZieki Aro za dokumentacje .ale u mnie troche inaczej to wyglada wiec pewnie nici z tego.
Ujek - |26 Lut 2006|, 2006 18:01
nei no trzeba to zbadac bo raczej watpie zeby robili cale wiazki inne tylko moim zdaniem to wyglada w ten sposob ze np:do kompa jest albo gdzies ukryta albo w polowie dlugosci tej wiazki jest o calkowicie innym ksztalcie schowana,bo ja np: pod przednia lampka znalazlem do elektrycznego szyberdachu to tylko skoluje sobie silniczek i obudowe i dziala
Aro - |26 Lut 2006|, 2006 22:25
Fakt, wtyczki lubią się różnić, ale wiązki...
BC_Leszcz - |26 Lut 2006|, 2006 22:37
Dobry wątek aby odnieść to do wieloryba:
W wielorybie komputerek spalania jest wbudowany w zegary ale niestety w aucie bez komputerka nie ma odpowiednich wiązek do podłaczenia zegarów z komputerem oraz przycisku "Mode" , "S" , "R".
Adam_2000 - |26 Lut 2006|, 2006 22:49
| BC_Leszcz napisał/a: | Dobry wątek aby odnieść to do wieloryba:
W wielorybie komputerek spalania jest wbudowany w zegary ale niestety w aucie bez komputerka nie ma odpowiednich wiązek do podłaczenia zegarów z komputerem oraz przycisku "Mode" , "S" , "R". |
Bartek, już Ci odpisałem w tamtym temacie
Struna - |28 Lut 2006|, 2006 17:34
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | no to masz GLX a srednio dopasionego, wszystko sie zgadza |
czy ja wiem, grzana przednia szyba, LSD - całkiem spoko
a co to niby podgrzewacz świerzego powietrza ? to że ogrzewanie wogóle ? :D
znaczy że to opcjonalnie dawali ?? :D
Ujek - |28 Lut 2006|, 2006 18:31
też mnei to rozbawiło wg.mnie to chodzi o dmuchawe (czerwone położenie) LOL
Rafał A.(antek) - |1 Mar 2006|, 2006 00:19
| Struna napisał/a: | | czy ja wiem, grzana przednia szyba, LSD - całkiem spoko |
to sa opcje nawet do CL dostepne, masz przecie ze to opcja M midem, srednia czyli glx
a to grzani e powietrza to mozejakies webasto?
Ujek - |1 Mar 2006|, 2006 07:01
chyba raczej nie bo instalki webasta nie zauwazylem no chyba ze ukryta
feluke - |9 Kwi 2006|, 2006 17:29
Zeby nie zakladac tematu to sie podlacze.
Dorwalem komputer spalania do przejsciowki i po podlaczeni w standardowe gniazdko (podmiana) pokazuje spalanie, srednie, chwilowe itp. ale za to przestal pokazywac temperature na zewnatrz autka. Standardowy komputer pokazuje bardzo ladnie temperature a ten ze spalaniem nie chce wogole pokazac.
Dostalem przy okazji wtyczke od samochodu wyposazonego w komputer spalania i na niej jest 10 kabli (u mnie 11) i kolory wygladaja niemal na identyczne, roznica polega na tym ze moja ma dodatkowy cienszy od pozostalych czerwony kabel.
Kolejne pytanie jak zresetowac ustawienia komputera? Zeby srednie spalanie, kilometry pokazywal od zera?
VIK - |9 Kwi 2006|, 2006 19:12
musisz przepiąć kabel temperaturowy, mam to gdzieś odpisane, jak znajdę, dam znać, a resetować? masz taki guzik po prawej, którym wybiera się wyświetlacz górny albo dolny, jak wybierzesz dolny, to se możesz, Panie, wszystko prawie wyzerować :694:
feluke - |15 Kwi 2006|, 2006 16:22
No to niestety ale pomimo pomocy VIK'a nie chce pokazywac temperatury.
W takiej pozycji wklada sie wtyczke do kompa i wedlug VIK'a nalezy zamienic kabel 3 od prawej...
z 3 od lewej. Tylko ze po takiej zamianie znika poziom paliwa w baku a termometr dalej nie dziala.
Za pomiar temperatury odpowiedzialne sa 2 kable. Ten brazowy 3 od lewej z dolu wtyczki (zdjecie2) oraz brazowo-zolty, 4 od lewej na gorze wtyczki (zdjecie1).
Przy okazji komputerka moglem sobie wziasc kawalek wiazki od orginalnej instalacji.
Wtyczki sa takie same a roznia sie tylko kabelkiem ktory jest zaznaczony na czerwono, w wiazce z komputerem go tam poprostu nie ma. Najgrosze jest to ze jest on odpowiedzialny za temperature.
Moze ktos jeszcze pomoc i powiedziec jak to podlaczyc. I czy przypadkiem nie jest uszkodzony uklad odczytu temperatury.
VIK - |15 Kwi 2006|, 2006 17:25
patrzysz od str. otworków we wtyczce, i PRAWY TRZECI z góry z prawej na LEWY TRZECI z dołu z lewej, a na PRAWY TRZECI z góry-przewód brąz/czerw. biegnący prawym progiem do zb. paliwa. Tak podłączałem 3 razy w autach,m gdzie był dotychczas zegarek z datownikiem, stoperem i temperaturą i działało. Być może to nie jest wszystko, co musisz przepiąć. Z Fordem różnie bywa :694:
feluke - |22 Kwi 2006|, 2006 15:49
Kto ma jakies pomysly? Wedlug angolskich schmatow wyglada ze wszystko jest ok tylko ten nieszczesny 11 kable. Gdzie on qrde powinien isc bo napewno musze go gdzies podlaczyc zeby miec temperature.
Rafał A.(antek) - |22 Kwi 2006|, 2006 15:52
do termometru moze?
feluke - |23 Kwi 2006|, 2006 11:44
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | do termometru moze? |
Super uwaga. :693:
Tylko ze komp spalania jest na 10 kabelkach a ja mam juz 11 i gdzie podlaczyc ten 11 zeby miec odczyt temperatury bo na starndardowym miejscu to nie chce dzialac. :692:
Rafał A.(antek) - |23 Kwi 2006|, 2006 13:35
wiem wiem ze bylem zlosliwy VIK ci powiedzial jak, jesli nie, to nie wiem pozostaje poproscic kogos zeby u siebie sprawdził
feluke - |23 Kwi 2006|, 2006 21:26
| Rafał A.(antek) napisał/a: | wiem wiem ze bylem zlosliwy VIK ci powiedzial jak, jesli nie, to nie wiem pozostaje poproscic kogos zeby u siebie sprawdził |
Kogos kto przerabial juz w wersji GHIA ze standardowego kompa na ten ze spalaniem bo wedlug schematow i wiazki od samochodu z kompem spalania to jest wykozystywane 10 przewodow a u mnie bylo 11.
Ten 11 nadprogramowy idzie do czujnika temperatury w mojej wtyczce, przy orginalnej nie ma tam wogole kabla.
VIK - |24 Kwi 2006|, 2006 06:57
no bo jest 10, jeden mały cienki czerwony bodajże jest zbędny
Piraniaa - |28 Kwi 2006|, 2006 11:16
Odswiezam.
Mam wersje Glx , 92r. Posiadam komputerek ten ze stoperem i temperatura .
Czy jak podepne ten od GHIA ZE SPALANIEM , to czy bedzie dzialalo.
Wszedzie szukalem , czy nikt z was tego nie przerabial, nie wieze ze nie korcilo was to.
Prosze o pomoc ,:)
VIK - |28 Kwi 2006|, 2006 11:30
Przerabiał, pisałem Koledze Feluke co gdzie przepiąć, jeśli masz obecnie zegarek z termometrem i datownikiem, jak będę w warsztacie, to sobie odpiszę kable
Piraniaa - |28 Kwi 2006|, 2006 11:34
Ok, dzieki, czekam:)
feluke - |29 Kwi 2006|, 2006 21:52
No to sie wszystko wyjasnilo. Trzeba bylo poprostu podlaczyc ten jeden dodatkowy kabelek do masy.
teraz wszystko juz dziala ok.
Piraniaa na poprzedniej stronie masz zdjecia wtyczki jak powinna wygladac. Wersja GHIA bez komputera spalania, niby wszystko bolton ale jeden kabel trzeba bylo podpiac gdzie indziej (czyt. uciac i podlaczyc pod mase).
Kevin Xy - |30 Kwi 2006|, 2006 03:09
i juz jet oki ??
VIK - |30 Kwi 2006|, 2006 09:10
nie wszystkie wersje mają wszystkie kable we wtyczce, czasem trzeba dociągnąć.
feluke - |30 Kwi 2006|, 2006 11:41
| Kevin Xy napisał/a: | | i juz jet oki ?? |
Tak, wszystko jest juz ok i dziala jak nalezy. Problem byl w wyswietlaniu temperatury.
U mnie wszystkie kabelki byly podlaczone na miejscu a jeden byl ponadprogramowy i to wlasnie ten od temperatury, wkoncu podlaczylem go pod mase i zaczelo dzialac.
grzegorzg - |3 Maj 2006|, 2006 00:09 Temat postu: komputer spalania Mam pytanie. Czy mozna gdzieś znalezć schemat podłączenia komputerka (poprowadzenia dodatkowych kabli)? Ja mam 94 2,9 12v niestety z prostym zegarkiem i kupiłem komputerek z gniazdem 2x8 pinów. Niestety nie znalazłem dodatkowej wtyczki jak niektórzy Koledzy.Poszukam jeszcze raz (montując alarm) ale chciałbym się także przygotować na wypadek gdyby jednak jej nie było- chciałbym załatwić sprawę przy okazji alarmu. Z góry dziękuję i pozdrawiam...
VIK - |5 Maj 2006|, 2006 10:06
jak dotąd w DOHC podłączałem tak:
patrząc na wtyczkę od PRZODU mamy górny rząd pinów:
na 3 z lewej ma być kabel z pinu4 EECIV-w innych silnikach-pin z VSS-czujnika prędkosci pojazdu, po prostu (bodajże pin 3 w wyp. 2,9 12V)
na 3 z prawej ma być kabel biegnący do zb. paliwa-kolor w wiązce w prawym progu-chyba brąz/czerwony
na 2 z prawej ma iść sygnał z PINu 17 EECIV, w innych niż dohc- pin odp. za sygnał FFS (chyba pin 34 w przyp. 2,9 12V),
na 3 z lewej ale w DOLNYM rzędzie ma iść sygnał z czujnika temp. jeśli takowy jest.
Tyle wiem, te co dotąd przerabiałem - w PRZEJŚCIÓWKACH, miały wcześniej zegarki ze stoperem, datą i czasem temperaturą, nie wiem co jeszcze trzeba dociągnąć do takiego golasa, który ma tylko zegarek, ciężko też wyczuć forda na ile to będzie regułą, bowiem niektórzy mają kable we wtyczce, inni nie, mimo pozostałego wyposażenia takiego samego :694:
grzegorzg - |3 Cze 2006|, 2006 16:23
Życie dopisało nowy rozdział... Tak jak pisałem wczesniej mam prosty zegarek i dokupiłem sobie kompa z wtyczką , ale... syn odkurzał auto i woła mnie i pokazuje wtyczkę jak do kompa wisząca głęboko pod skrytką pasażera! Wpiałem ale nic! (nieodłączając zegarka ,nie mam dzisiaj czasu na rozbiórki). Mam pytanie . Czy może być to wtyczka od jeszcze czegoś tam czy jest ten kształt zarezerwowany do kompa? (dwa rzędy po 8 pinów) czyżby nie chciały działac równolegle? (z prostym zegarkiem)
[ Dodano: 2006-06-10, 22:05 ]
No to podłączyłem. I tu składam podziękowanie kol. VIK-owi za podpowiedz.Na podstawie Jego opisu i czeskiej strony uporałem się z tym problemem. Co prawda był problem z masą bo we wtyczce którą kupiłem pin masy komputerka był niepodłączony, tzn pin 12 według czeskiej strony NC- mój komputerek wymagał masy na tym pinie. To też ciekawe bo we wtyczce było 14 z 16 podłączonych. Cała reszta sie zgadzała. Wtyczke o której pisałem olałem, co prawdz były na niej napięcia: stałe,po stac i ośw. ale po rozpoznaniu okazało sie , że na miejscu mnie interesujących pinów (sygnały z komp) jest pusto. Umiejscowienie wtyczki też jest ciekawe.oplot świadczyże jest to stan fabryczny. Wpiąłem sie we wtyczkę kompa... Śmieje się teraz sam z siebie -41 lat i chce sie człowiekowi takie gadzety montować. Jest tylko małe ale -głupieje zasięg raz było 15km a teraz jest 850 km
(w baku ok 15l) a przy okazji (to było wczesniej wg syna który jezdził autem) jakby się powiesił wskaznik paliwa. No i nie mam jeszcze temperatury, tylko wyprowadziłem kable- musze zdobyc czujnik.
will - |4 Lis 2006|, 2006 22:14
Panowie tak czytam sobie forum i doszedlem własnie do tematu komputerka spalania.Mam wersje GHIA ale komputerka brak od czego zaczac poszukiwania czy jest mozliwosc w ogole podlaczenia u mnie takiej zabawki i czy bedzie dzialac ??
Struna - |4 Lis 2006|, 2006 22:18
zobacz czy za tym a'la schoweczkiem nad włącznikiem świateł masz wtyczkę płaską luzem ( coś 12 czy 16 pinów )
will - |4 Lis 2006|, 2006 22:21
| Struna napisał/a: | | zobacz czy za tym a'la schoweczkiem nad włącznikiem świateł masz wtyczkę płaską luzem ( coś 12 czy 16 pinów ) | Strunka a to musze wyciagac deske czy tylko ten niby schowek w miejscu komputerka wyciagnac ???
Struna - |4 Lis 2006|, 2006 22:23
tą obwódkę plastikową czarną co masz wokół zegarów musisz zdemontować aby ten schoweczek zdjąć.
Aro - |4 Lis 2006|, 2006 23:24
Kiedys o tym pisałem, ale teraz nie moge szukać, bo jestem z doskoku przy cudzym kompioe. Tej wtyczuszki, o której pisze tata Struna może nie być, ale powinno być miejsce dla niej za grubą wiązką poniżej lewego przedniego słupka. poszukaj mojego posta, tam jakoś na bieżąco chyba dokładnie opisałem co i jak.
voitec - |5 Gru 2006|, 2006 09:33
W sumie nie chciałem zakładać nowego tematu bo jakby nie było ten post dotyczy komputera spalania.. ale do rzeczy...
Otóż nie mam scorpio, a sierre, i chciałbym w niej zamontować komputer spalania ze scorpio i znam schemat podłączenia dla DOHC'a takiego komputera
Ale mi bardziej podoba się taki:
Czy jest jakaś różnica w podłączeniu samego komputera ? Pomijam górę tzn czujnik temperatury itp.
piaskos - |11 Gru 2006|, 2006 20:27
witam... a ja mam takie pyatnie z inne beczki. czy ten komputerek ma szanse dzialac na silniku 2,5 TD??? czy moge sobie tylko podlaczyc czujni temp, zegarek itd?? pozdrawiam
piaskos - |12 Gru 2006|, 2006 12:23
Dziekuje berdzo za informacje. Mam jeszcze pytanie. Czy nie ma ktos niepotrzebnej kostki do komputera tego z 2 wyswietlaczami i czujnika temperatury?? a moze czujnik mozna dopasowac od czegos innego??? Pozdrawiam
I jeszcze jedno a mianowicie czy nie ma ktos na zbyciu wlacznika do halogenow do deski 92-94 GHIA?? Potrzebuje taki jak jest pod komputerkiem za zdjeciu powyzej
VIK - |12 Gru 2006|, 2006 12:56
| piaskos napisał/a: | Dziekuje berdzo za informacje. Mam jeszcze pytanie. Czy nie ma ktos niepotrzebnej kostki do komputera tego z 2 wyswietlaczami i czujnika temperatury?? a moze czujnik mozna dopasowac od czegos innego??? Pozdrawiam
I jeszcze jedno a mianowicie czy nie ma ktos na zbyciu wlacznika do halogenow do deski 92-94 GHIA?? Potrzebuje taki jak jest pod komputerkiem za zdjeciu powyzej |
włącznika halogenów??
w 92-94 wszystkie możliwe światla włącza się pokrętłem z lewej, pod zegarkiem jest ZAWSZE szyba tył+ew. przód, wyłącznika halogenów pasującego w to miejsce-poszukam, a do czego Ci??
piaskos - |12 Gru 2006|, 2006 17:42
a no bo widzisz... moje autko to jest niezly wynalazek... buda '89 CL a wnetrze w wiekszosci to '93 GHIA )no i w pokretle mam tylko swiatla i przeciwmielne tył a przodu juz nie mam. do szyby tez jest ale tylko tylnej. i mam wolne jedno miejsce. tam bym wsadzil od halogenow tak mysle ze jesli nie bylo by od halogenow to wsadze od czegos innego. byle by dzialal. np od ogrzewania przedniej szyby a nie znalazl by sie jeszcze czujnik od temp. i kostka od tego komputerka??? pozdrawiam
Cossi86 - |14 Sty 2007|, 2007 22:45
Witam !
Ostatnio podłączyłem komputer spalania w moim CL-u i wszystko chodzi bardzo ładnie.
Komputer od MKI.
Mam tylko jedno pytanie odnośnie przewodu idącego do baku, bodajże brązowo-czerwony. Czy występował on we wszystkich wersjach czy tylko w pompie od Ghia ??
Pozdrawiam:
Cossi86
Struna - |15 Sty 2007|, 2007 10:37
| Cossi86 napisał/a: | | Czy występował on we wszystkich wersjach czy tylko w pompie od Ghia ?? | w żadnej pompie - poprostu powinien być tam drugi pływak.
Cossi86 - |15 Sty 2007|, 2007 14:09
| Struna napisał/a: | | Cossi86 napisał/a: | | Czy występował on we wszystkich wersjach czy tylko w pompie od Ghia ?? | w żadnej pompie - poprostu powinien być tam drugi pływak. |
No o pływak mi chodziło
Rozumiem że był on tylko w Ghia ??
Struna - |17 Sty 2007|, 2007 11:15
| Cossi86 napisał/a: | | Rozumiem że był on tylko w Ghia ?? | nie, był tam gdzie był komp spalania a takie bywały też w GL
Cossi86 - |17 Sty 2007|, 2007 20:56
aha
Schemat podłączenia komputera spalania:
- pin1 - czerwony - zasilanie +12V (napięcie ma być cały czas - najlepiej pod czerwony przewód od stacyjki, lub pod zegarek)
- pin2 - szaro-zielony - podświetlenie (podłączyć pod + najlepiej oświetlenie tablicy, bądź podświetlenie jakiegoś przycisku)
- pin3 - brązowo czerwony - przewód z baku paliwa idzie w prawym progu (niezbędne do obliczanie przez komputer zasięgu - ja jeszcze tego nie podpiąłem)
- pin4 - nie podłączony
- pin5 - brązowy - masa (może być od stacyjki, czarny przewód)
- pin6 - pod ECU pin 4
- pin7 - pod ECU pin 17
- pin8 - nie podłączony
- pin9 - czarno-brązowy - zasilanie (ma być + ja podpiąłem pod żółty przewód w stacyjce i komputer się włącza po przekręceniu kluczyka)
Dodatkowe info:
Piny na kostce wchodzącej do komputera spalania są podpisane.
ECU - znajduje się nad nogami pasażera. Piny są podpisane na wtyczce.
Do całej operacji wymagane jest zdjęcie tylko górnej części deski.
Przewidywany czas montażu około 1 godziny (na spokojnie).
Fotki będą jak znajdę kabel od aparatu
robin34 - |20 Sty 2007|, 2007 01:34
| piaskos napisał/a: | | a no bo widzisz... moje autko to jest niezly wynalazek... buda '89 CL a wnetrze w wiekszosci to '93 GHIA )no i w pokretle mam tylko swiatla i przeciwmielne tył a przodu juz nie mam. do szyby tez jest ale tylko tylnej. i mam wolne jedno miejsce. tam bym wsadzil od halogenow tak mysle ze jesli nie bylo by od halogenow to wsadze od czegos innego. byle by dzialal. np od ogrzewania przedniej szyby a nie znalazl by sie jeszcze czujnik od temp. i kostka od tego komputerka??? pozdrawiam | jak zależy ci na tym włączniku od ogrzewania szyby to poszukam bo gdzies miałem i działał tylko daj znać czy mam kopać / taki jak do mojego bo niepotrzebnie wymieniłem/
Vinylsun - |29 Sty 2007|, 2007 15:43
mam scorpio 2.9 ghia 90' a komputerek nic nie wskazuje! tylko dziala podswietlanie, kosta jest podpieta, czy to znaczy ze komputerek jest do niczego? czy moze jakis kabelek jest sterujacy? to moje pierwsze scorpio a komputerek juz nie dzialal jak go kupilem.
Struna - |30 Sty 2007|, 2007 12:35
może sam wyświetlacz padł - jak naciskasz guzior to coś pika ? czy cisza ?
Vinylsun - |31 Sty 2007|, 2007 14:55
zle zadalem pytanie, ostatni wlasciciel mnie zapewnil, ze kostka jest podpieta a ja mu uwierzylem, okazuje sie ze nic nie jest podpiete i nie ma tam zadnej kostki ani wiazki!
a podobno to jest wersja ghia. wiec teraz nie wiem, czy wie ktos czy w karzdym 2.9 powinna byc ta wiazka? czy byly 2.9 cl? i czy po numerze vin mozna rozpoznac wersje wyp? na forum czytalem opis o vin'ie ale tego czy mozna rozpoznac wersje nie znalazlem.
Marcin - |31 Sty 2007|, 2007 14:56
| Vinylsun napisał/a: | | czy po numerze vin mozna rozpoznac wersje wyp? |
można, ale od roku 92 dopiero
Struna - |31 Sty 2007|, 2007 14:56
| Vinylsun napisał/a: | | czy wie ktos czy w karzdym 2.9 powinna byc ta wiazka? czy byly 2.9 cl? | nie w każdym, były wersje biedne . | Vinylsun napisał/a: | | i czy po numerze vin mozna rozpoznac wersje wyp? | można ale nie w Twoim roczniku.
Vinylsun - |31 Sty 2007|, 2007 15:03
dzieki za pomoc, to tylko nie rozumiem co robi ten komputerek w moim aucie?
mam pelne wypos. oprocz klimy i skory, wszystko elektryczne - 4 szyby, dach, lusterka termomert na podsufitce.... moze ktos kupil komputerek z mysla, ze go zalozy? i mu sie odechcialo. nie wiem, nie wazne, ale jeszcze raz dziekuje za pomoc. pozdrawiam.
Struna - |31 Sty 2007|, 2007 15:05
| Vinylsun napisał/a: | | wszystko elektryczne - 4 szyby, dach, lusterka termomert na podsufitce.... | to akurat normalka w ghia , natomiast brak klimy i skóry świadczy, że to dosyć biedna ghia, mogło nie być kompa a ktoś sobie chciał założyć.
Kevin Xy - |1 Lut 2007|, 2007 01:22
| Struna napisał/a: | | natomiast brak klimy i skóry świadczy |
mysle ze nie jet to wyznacznik- mysle ze brak klimy i skory moze byc wyznacznikiem pakietu a nie ilosci i jakosci wyposazenia- mam tak wlasnie a generalnie dali wszystko
odnosnie tematu to widzialem ghia 89 ale jeszcze bez kompa a juz 90 z kompem
Struna - |1 Lut 2007|, 2007 11:11
| Kevin Xy napisał/a: | | mysle ze nie jet to wyznacznik | w starszych tak ale w po faceliftach to raczej być powinno ( mowa o kompie )
Vinylsun - |1 Lut 2007|, 2007 13:54
kiedys jak sie upre to go podlacze, w sumie jezdze na gazie i nie bede musial ciagnac przewodu do zbiornika zeby mi obliczal dystans, i tak pewnie wskazania kompa sa troche rozbiezne w stosunku do rzeczywistego spalania ale nie lubie jak mi cos nie dziala.
Struna - |1 Lut 2007|, 2007 14:01
| Vinylsun napisał/a: | | i tak pewnie wskazania kompa sa troche rozbiezne | no raczej sporo niż trochę
Cossi86 - |1 Lut 2007|, 2007 18:11
| Struna napisał/a: | | Vinylsun napisał/a: | | i tak pewnie wskazania kompa sa troche rozbiezne | no raczej sporo niż trochę |
raczej troche
Przynajmniej u mnie
Struna - |2 Lut 2007|, 2007 10:18
| Cossi86 napisał/a: | raczej troche | zależy od instalki i od ustawienia mieszanki.
Vinylsun - |2 Lut 2007|, 2007 10:43
instalke mam 1 gen, ale o dziwo spisuje sie niezle, muł nie jest bo po miejskich ulicach mozna osiagnoc nawet 200km/h na gazie! tyle ze sporo polyka tak 18 -22l po miescie raczej na niedogrzanym silniku ale przy mojej jezdzie to raczej i tak chyba malo pali, nie wiem ile by spalil benzynki bo go mam od 2 tyg ale przeklamania to mysle ze byly by spore co do spalania komp/rzeczyw.
Struna - |2 Lut 2007|, 2007 10:46
| Vinylsun napisał/a: | | po miejskich ulicach mozna osiagnoc nawet 200km/h na gazie! tyle ze sporo polyka tak 18 -22l po miescie | stary - a gdzie Ty po mieście 2 paki jeździsz a skoro taką masz nogę to Ci auto pali jak złoto i nie ma co w nim ruszać a przekłamania są od 1 - 5 litrów
Vinylsun - |2 Lut 2007|, 2007 10:53
ja tylko slyszalem ze tyle mozna osiagnac na krakowskiej.
No ale nie chce wykraczac poza temat komputerka bo jeszcze opiepsz dostane od admina za wypowiedz nie w temacie
a co do spalania to mialem kiedys golfa gti i srednio mi pokazywal 4-5 l wiecej niz w rzeczywistosci palil, mysle ze po prostu z racji wieku elektronika zawodzi.
Struna - |2 Lut 2007|, 2007 10:56
mi na gazie pokazuje że mniej pali niż w rzeczywistości.
BC_Leszcz - |2 Lut 2007|, 2007 14:28
na beni komp pokazuje wiarygodne spalanie, na gazie nieco oszukuje:
1. zwykle nieco zaniża, pokazuje ok 20% mniej niż idzie gazu
2. bardzo mocna zaniża jeśli mocno ciśniesz, na trasie robionej przy dużych prędkościach 180-200km/h pokazuje średnie spalanie 11l/100km co jest totalną bzdurą
Struna - |2 Lut 2007|, 2007 14:35
| BC_Leszcz napisał/a: | | bardzo mocna zaniża jeśli mocno ciśniesz, na trasie robionej przy dużych prędkościach 180-200km/h pokazuje średnie spalanie 11l/100km co jest totalną bzdurą | no mój po dzisiejszej trasie kraków - ruda śląska ( większość autostrada ) z prędkością 180 km/h pokazał średnie 12,4 litra a założę się że zeżarł pewnie z 15
Kevin Xy - |2 Lut 2007|, 2007 15:44
| BC_Leszcz napisał/a: | | 1. zwykle nieco zaniża, pokazuje ok 20% mniej niż idzie gazu |
a to roznie- u mnie bawiac sie regulacja moge wspazania kompa wzg spalonego gazu ustawic na 0.8-1.2 do 1.0 benzyny
zztop2 - |2 Lut 2007|, 2007 18:37
a u mnie jeszcze wiecej na gazie pokazuje
nie wspomne nawet o spalaniu chwilowym licząć ze sredniego to jakby 1/4 wiecej
skuter - |10 Lut 2007|, 2007 00:58
Witam ja w swoim mam ten zegarek ,temp,date ,chciałbym załozyc ten ze co pokazuje spalanie w miom jest wtyczka 16pin .Czy te tez sa z jedna wtyczka 16pinowa? i wystarczy tylko zamiana i bedzie działało?
JORZO - |7 Kwi 2007|, 2007 14:22
Skuter podłączyłeś to draństwo?
grzechu913 - |7 Kwi 2007|, 2007 15:04
a u mnie tak jest ze gazu wcina ok 10% wiecej niz pokazuje komp , ostatnio wskazal 13 srednie i lyknal 14,4 potem na trasie 7,7 a polknal 8,8 gazu
Vaux - |7 Kwi 2007|, 2007 23:37
A ja się dziś zdziwiłem bo jeździłem mieszanie i komputerek wskazywał ponad 16 a przy dystrybutorze wyszło 13-14 (na benzynie praktycznie nie jeździłem)...hmmm
Kevin Xy - |7 Kwi 2007|, 2007 23:50
bo to na blosie jak najbardziej mozliwe
poza tym te kompy w mk1 miasto zaciagaja z wiadomych przyczyn
fiebik - |12 Kwi 2007|, 2007 13:07
| Kevin Xy napisał/a: | | poza tym te kompy w mk1 miasto zaciagaja z wiadomych przyczyn | no i wogóle na lpg to niekoniecznie muszą pokazywać prawdę.
Kevin Xy - |12 Kwi 2007|, 2007 16:03
to zalezy od regulacji
natomiast 99 ma tylko mk1
powiew epoki
DAREK_BIALY - |29 Lip 2007|, 2007 21:31
Witam mam mały problem dzisiaj po zamontowaniu komputerka spalania na wyświetlaczu pojawiaja mi sie cyfry 99 lub 99.9 i nawet podczas jazdy sie nie zmieniają tak samo z pozostałymi km do przejechania pokazuje 680 a w baku około 10 l.Dodam że u mnie znalazłem wtyczkę taką czerwoną z 5 pinami z której kable przepiołem do takiej na 9 pinów jedynie co musiałem dodać to podświetlenie i z 17 pinu z ECU.
Ujek - |29 Lip 2007|, 2007 21:57
Darek ja ci powiem tyle poszukaj moj temat jak ja podlaczalem do swojej Clki komputer do czerwonej wtyki. Coś masz nie tak mi tak sie ustawial jak przejechalem z garazu do domu 10 km i byl tak srednio ustawiony ale na pewno nie pokazywal 99 przy domu. Jesli miales oryginalna wtyczke do kompa ta czarna co do neigo wchodzi to do niej musisz miec wg kolorow podlaczonych jak ida z czerwonej- a podswietlenie jest za ta ogromna wiazka (czarna 1 pin wtyka i kabel jak przy tej od kompa zolto-szary) tyle mam do powiedzenia
DAREK_BIALY - |29 Lip 2007|, 2007 22:11
przy kompie mam ta czarna a w aucie cerwona.podłaczyłem według schematu
Schemat podłączenia komputera spalania:
- pin1 - czerwony - zasilanie +12V (napięcie ma być cały czas - najlepiej pod czerwony przewód od stacyjki, lub pod zegarek)
- pin2 - szaro-zielony - podświetlenie (podłączyć pod + najlepiej oświetlenie tablicy, bądź podświetlenie jakiegoś przycisku)
- pin3 - brązowo czerwony - przewód z baku paliwa idzie w prawym progu (niezbędne do obliczanie przez komputer zasięgu - ja jeszcze tego nie podpiąłem)
- pin4 - nie podłączony
- pin5 - brązowy - masa (może być od stacyjki, czarny przewód)
- pin6 - pod ECU pin 4
- pin7 - pod ECU pin 17
- pin8 - nie podłączony
- pin9 - czarno-brązowy - zasilanie (ma być + ja podpiąłem pod żółty przewód w stacyjce i komputer się włącza po przekręceniu kluczyka)
jedynie czego nie było to pinu 7 i podświetlenia ale te dwa brakujące znalazłem obok.
na komuterze zmienia mi sie jedna wartośc chyba ilość spalonego paliwa po wyzerowaniu pokazuje .0 L podczas jazdy rośnie .1 L .2 L ale zawsze po kropce.czy to sa dziesiętne litra.może samo sie ustawi narazie daleko nie jechałem niecały 1 km.
Ujek - |29 Lip 2007|, 2007 22:57
po kropce sa dzisietne ale jak jechales niecaly km to byc moze jeszcze ci tak pokazuje przejedz sie tak z 2-3 km pin 7 jesli to jest ten brazowo zielony to on jest tez z czerwona wtyczka ale 1 pin a podswietlenei tak jak mowilem- mysle ze pod Ecu nic nie podpinales jak wszystkei info sa z czerwonej wtyczki. O ile pamietam to mi w jezdzie (miales ustawiona pierwsza opcje spalanie chwilowe i z 99,9 powoli spadalo do mniejszych wartosci wiec musisz pojezdzic- po jakis 10 km mialem spalanie jakies 10-12 litrow, nie pamietam za bardzo
DAREK_BIALY - |29 Lip 2007|, 2007 23:31
zobaczymy jutro pojeżdze i sie okaże choć wiem że wszystko podpiołem prawidłowo według schematu sprawdzałem miernikiem czy kable od pinu 4 i 17 z ecu są dobrze podpięte pod wtyczke.przykładając jeden koniec miernika do wtyczki a drugi do ecu słyszałem pisk na mierniku wiec wiem ze to te kable. przewód od pin 4 od ecu był w tej czerwonej wtyczce z 5 pinami a 17 obok w czerwonej wsówce oraz podświetlenie w drugiej wsówce.
a co z dystansem jaki mogę przejechać na paliwie w zbiorniku też sie zmniejszy bo nie wiem jakim cudem przejake 680 km na 10 litrach
Ujek - |29 Lip 2007|, 2007 23:48
zmniejszy sie na pewno on idzie od gory w dol przy podlaczeniu
tak przy okazji mam taka prosbe. Jak bedizesz w aucie wlacz zaplon
nacisnij ten duzy przycisk z kompa na 5 sekund pusc i klikaj ty mprzyciskiem tak dlugo az bedzie swiecic dioda na samym dole i poweidz jakie cyfry tam sa (chdoiz o to czy zmienijaa sie w szybkim tempie wartosci cos pomiedzy 245-255) tak jzu przy okazji to na odpalonym silniku mzoesz sprawdzic poprawnosc w tym trybie testowym wiekszosc cyferek powinna sobie powoli odliczac wtedy wiesz ze wsyzztkei sygnaly sa ok. Ja potrzebuje abys mi sprawdzil tylka ostatnia a z trybu testowego wychodzi sie naciskajac C
DAREK_BIALY - |30 Lip 2007|, 2007 12:37
Dzisiaj po przejechaniku kilku km okazało sie że wszystko pieknie pokazuje.A co do tych zmieniających sie wartości to u mnie też skacze od 245 do 255 wiec chyba to normalne.wiesz może co oznaczają poszczególne funkcje w trybie serwisowym bo jak sie nie myle to na 3 pozycji pokazuje mi 3 i piszczy co 3 sekundy.
Ujek - |30 Lip 2007|, 2007 14:27
ta 3 ma tak byc i pikac a co do innych funkcji zaraz poszukam bo bylo to na forum gdzies
[ Dodano: 2007-07-30, 14:43 ]
no niestety nei znalazlem tego, moze neizbyt skutecznie szukalem wiem ze ten post z testem komputerka byl opisany przez Martin Vicha ale jest usuniety- gdizes ten post jeszcze zostal ale jesli sie nie myle to pierwsza jak nei swieci zadna dioda to powinno powoli odliczac od 0 do ??? , potem chyab masz ta trojke i pikanie pozniej masz czujnik poziomu paliwa to tam sie zmiania ale zalezy ile paliwa w baku polowa chyba powino byc okolo 40 nie wiem dokladnie, i potem te wartosci 245-255 chyba cos pominolem no nic moze uda mi sie jeszcze znalezc to wrzuce tutaj
Struna - |31 Lip 2007|, 2007 10:35
Ujek, znalazłeś sposób na wyzerowanie wskazań poziomu paliwa ?
Ujek - |31 Lip 2007|, 2007 11:11
Taaa odlaczylem wtyke od kompa i sie wszystko wyzerowalo w pi..... po probach odlaczenia wtyczki przy tylnej lampie, ale musze przyznac ze wyzerowany pokazywal mi przy styku wskazowki do czerwonego pola lub troche na niej 13 litrow zamiast 0 wiec jest coraz lepiej
Struna - |31 Lip 2007|, 2007 11:26
| Ujek napisał/a: | Taaa odlaczylem wtyke od kompa i sie wszystko wyzerowalo w pi..... | ja nieraz odpinałem klemę od aku ( to chyba na to samo wychodzi co odłączenie wtyczki od kompa ) i się nie wyzerował.
robkom - |31 Lip 2007|, 2007 11:39
| Ujek napisał/a: | | potem chyab masz ta trojke i pikanie pozniej masz czujnik poziomu paliwa to tam sie zmiania ale zalezy ile paliwa w baku polowa chyba powino byc okolo 40 nie wiem dokladnie, i potem te wartosci 245-255 | poszedłem wcisnołem na 5s przycisk i jest tak: nie świecą diody pisze 43, później przełączam tym długim i na chwilowym 6, średnie 184 , następne 3 i pika i ostatnie 249-255 odlicza... co to oznacza??
Ujek - |31 Lip 2007|, 2007 14:54
ja tylko wiem ze jest test czujnika predkosci, costam dalej ale to co ci pisze 43 z reguly jest benzyna w baku okolo 40-45 to chyba mniejwiecej polowa baku lub mniej niz polowa- nie pamietam tego psota z tym testem ale mniejwiecej oto chodzilo, jak znajde to zalacze
chociaz mi sie wydaje ze te 184 u ciebie to bedize benzyna cos mi sie tak kojarzy ze trzecia informacja jest z baku hmm
ZOMO - |1 Sie 2007|, 2007 11:38
| Ujek napisał/a: | | sie wszystko wyzerowalo w pi..... |
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=15283

Ujek - |1 Sie 2007|, 2007 14:38
Ojej cza uważać
A Moderator to sobie też tak może cytować ?
"Żeby rozwiać wszelkie wątpliwości informuję, że zacytowanie wypowiedzi kolegi X sprzed daty w/w w której są przekleństwa bez edycji też będzie nagradzane, proszę uważać."
DAREK_BIALY - |1 Sie 2007|, 2007 20:28
czy istnieje możliwość podłączenia komputera pod zbiornik gazu chodzi mi dokładniej o ilość pozostałych km do przejechania jeżeli do komputera podłaczony jest jeden przewód z pływaka i na tej podstawie komputer oblicza ilość pozostałych km.a przezcież przy zbiorniku gazu też znajduje się pływak.przynajmniej pokazywało by rzeczywisty pomiar.
Struna - |1 Sie 2007|, 2007 20:30
| DAREK_BIALY napisał/a: | | a przezcież przy zbiorniku gazu też znajduje się pływak.przynajmniej pokazywało by rzeczywisty pomiar. | pływak jest ale nie ma potencjometra na nim.
Ujek - |1 Sie 2007|, 2007 21:14
nigdy instalki lpg nie mialem ale o ile sie nie myle to ten plywak jest tylko do tego aby przy wykorzystaniu gazu do konca plywak odlaczyl wtrysk aby uklad sie nie zapowietrzyl ? jesli zle mowie to poprawcie mnie , do wskazan chyab powinien byc czujnik cisnienia ? chociaz sam nie wiem bo cisnienie zmniejsza sie lub zwieksza wraz z temperatura
DAREK_BIALY - |1 Sie 2007|, 2007 21:20
potencjometr musi chyba być bo ja w kabinie mam wskażnik gazu z 5 kontrolkami które i w miare ubywania gazu z butli po koleji gasną.
Ujek - |1 Sie 2007|, 2007 21:33
hmm ale to chyba nie bedzie mialo prawdziwych wskazan tak podlaczone, mzoesz sprobowac chwilowo podpiac ten od kompa do tego z tych wskaznikow(diodek) i moze ci pokaze jak pokaze to pewnie falszywy, bo jesli maszn a plywaku potencjometr to on raczej bedize mial inna opornosc, ale jest rozwiazanie natankuj gazu do fula i sprawdz ile kilometrow przejedziesz no chyab ze juz keidys to zrobiles wazne zeby byal wartosc przyblizona podepnij pod kompa i sprawdz czy chociaz podobnie bedize ci pokazywal, mozna by zrobic 2 kabelki oczywiscie z diodami aby nie cofal sie prad z wskazan beznyny do gazu i odwroteni zastosowac przelacznik i sobie przelaczasz albo przekaznik jakis i jak przelaczasz kneflem od gazu komp tez automatycznie zmienia czujnik, wszystko da sie zrobic jesli masz czas na zabawy z tym to pokombinuj moze ci sie uda czego ci bardoz zycze
Struna - |2 Sie 2007|, 2007 10:22
| Ujek napisał/a: | | ale o ile sie nie myle to ten plywak jest tylko do tego aby przy wykorzystaniu gazu do konca plywak odlaczyl wtrysk aby uklad sie nie zapowietrzyl ? | po części racja, znaczy pływak ma za zadanie odbić jak sie butla napełni ( nie ma nic do jakiegoś zapowietrzania ) i dodatkowo pływak ma na końcu pręta magnes a na wielozaworze jest wskazówka też z magnesem i ruch pływaka powoduje zmianę położenia wskaźnika, ale jest to bardzo niedokładne
Co do diodek to jest to dodatkowy moduł do wielozaworu który na podstawie tej wskazówki zmienia rezystancję, ale wskazania nadal są średnio dokładne, no ale z tym modułem to już można powalczyć, z pewnością da się to podpiąć pod wskaźnik paliwa na desce bo takie coś widziałem i działa aczkolwiek jest z tym sporo rzeźbienia i strojenia tego.
Ujek - |2 Sie 2007|, 2007 12:39
na sierrafanei ktos tam keidys wspominal o czyms takim ale nei wiem jak zostalo to skonczone
Struna - |2 Sie 2007|, 2007 12:40
ja na forum kadeta widziałem cały opis co i jak i gdzie wpiąć czym stroić itd.
Ujek - |2 Sie 2007|, 2007 12:51
Ciekawe jak to Darkowi wyjdzie, wazne zeby nie rezygnowal
Struna - |2 Sie 2007|, 2007 13:21
trzeba rzeźbę zrobić w tej taśmie ze ścieżkami na zegarach ( o ile chodzi tylko o podpięcie do wskaźnika paliwa )
Ujek - |2 Sie 2007|, 2007 15:52
mowil cos o kompie wiec pewnie tam jescze kabel pojdzie
Struna - |2 Sie 2007|, 2007 16:27
| Ujek napisał/a: | | mowil cos o kompie wiec pewnie tam jescze kabel pojdzie | ciekawe jak komp zareaguje na odpięcie jednego sygnału i podanie innego
Ujek - |2 Sie 2007|, 2007 17:14
tez mnie to ciekawi. ja jak odpiolem sygnal z baku to komp pokazywal cos o ile sie nie myle 657 km a potem po podpieciu ustawil sie na ta ktora byla ale jak z gazem bedzie to nie wiem
DAREK_BIALY - |2 Sie 2007|, 2007 23:42
przy wskażniku na zegarach nic nie będę kombinował chodzi mi tylko o wskazania na komputerze.po prostu chce zamienić sygnał z baku ze sygnałem ze zbiornika gazu. bo nie wiem czy sie myle ale oba wskazania działają na zasadzie zmiennej rezystancji.narazie poszukuje opisu na innych forach.jak nie znajde to wezme sie za metode prób i błędów.
Ujek - |3 Sie 2007|, 2007 09:38
najwazniejsze to zebys wiedzial ktory kabel od lpg pociagnac do kompa
Struna - |3 Sie 2007|, 2007 13:50
| DAREK_BIALY napisał/a: | | narazie poszukuje opisu na innych forach | z podpięciem do kompa to raczej nie znajdziesz bo nie za wiele auta ma takie cos jak komp spalania itp
DAREK_BIALY - |4 Sie 2007|, 2007 00:07
szukałem na sierra fan ale nic z tego.teraz pozostała mi metoda prób i błędów.zobaczymy co z tego wyniknie ale do tego zabiore sie w póżniejszym terminie bo jutro jadę reperaturkę tylniego nadkola wspawać.
Stefan - |7 Sie 2007|, 2007 05:01
Witam!wskaznik paliwa ma zwykly opornik drutowy ktory dziala w miare plynnie.W przypadku wskaznika od gazu jest skokowo.Dopasowanie rezystancji jest bardzo trudne.Sa co prawdz wielozawory o specjalnej konstrukcji ktore umozliwiaja plynny pomiar oraz specjalne przejsciowki pozwalajace dopasowac do auta.Jest to jednak pare zl.drozsze i w kraju nieczesto sie spotyka.Popatrz po instalacjach (tam to standard) holenderskich za gotowcem. Pozdrawiam.Stefan.
pablo19 - |7 Sie 2007|, 2007 08:16
A czy nie wystarczyłoby zmierzyć dolną i górną rezystancję na pływaku od beni i potem odpowiednio za pomocą oporników ztuningować dolną i górną wartość wskaźnika gazowego, a potem jeszcze jakieś trzy pośrednie coby była 1/4, 1/2, 3/4 amplitudy dolnej i górnej wartości?
Stefan - |7 Sie 2007|, 2007 08:21
Witam! I jak komputer ma to odczytac? Pozdrawiam.Stefan.
pablo19 - |7 Sie 2007|, 2007 08:29
Wiesz jak ktoś coś takiego zrobi to napewno Ci odpowie.
Jeszcze z komputerem nie walczyłem chociaż mój brat już mi nieraz wiercił dziurę w brzuchu, żeby mu podłączyć wskaźnik na zegarach a to do beni, a to do gazu w zależności od rodzaju podawanego paliwa, ale wszystko stanęło na poziomie projektu i sam układ przełączający sygnał z tego lub tamtego wskaźnika mam, ale jak narazie poświęciłem za mało czasu żeby to sprzęgnąć.
Struna - |7 Sie 2007|, 2007 11:55
| pablo19 napisał/a: | A czy nie wystarczyłoby zmierzyć dolną i górną rezystancję na pływaku od beni i potem odpowiednio za pomocą oporników ztuningować dolną i górną wartość wskaźnika gazowego, a potem jeszcze jakieś trzy pośrednie coby była 1/4, 1/2, 3/4 amplitudy dolnej i górnej wartości? | teoretycznie ma to sens, w praktyce jest tak, że wskaźnik od gazu jak już Stefan wspomniał działa trochę skokowo więc wskazania mogą się momentami drastycznie zmieniać ( np. masz pół baku wg. wskazówki a za pięć minut skok i masz już przy rezerwie )
pablo19 - |7 Sie 2007|, 2007 12:28
I przy takim wskaźniku ja widze tylko taką możliwość jak powyżej. Prawdy całkowicie by to nie pokazywało, ale jeśli ktoś już chce koniecznie podłączyć to teoretycznie może by się dało.
Struna - |7 Sie 2007|, 2007 12:30
| pablo19 napisał/a: | ale jeśli ktoś już chce koniecznie podłączyć to teoretycznie może by się dało. | w praktyce też, widziałem takie w nexii podpięte do wskaźnika paliwa i w kadecie jakimś, więc spoko.
Luke - |11 Sty 2008|, 2008 18:11
wracam do podłączenia komputerka w MK2
wziąłem się za podłączanie komputerka do mojego autka i co mnie zdziwiło instalacja w kostce była już gotowa, nie wiem może dlatego że to GHIA ale co mnie bardziej zdziwiło: po przełożeniu kostki od zwykłego zegarka/termom. do komp. wszystko odrazu działało bez minimalnej przeróbki, feluke wcześniej napisał że nawet jak ktoś ma pociągniętą instalację to trzeba przynajmniej jeden przewód przemienić właśnie od temp. dziwne, chyba nigdy ford nie przestanie mnie zaskakiwać
tak na marginesie: ile powinien pokazywać komp. na wolnych obrotach (chodzi o chwilowe spalanie)
[ Dodano: 2008-01-11, 18:24 ]
inna sprawa czy po podłączeniu komp. trzeba resetować sterownik aby np dobrze pokazywał odległość jeszcze do przejechania
ut99 - |11 Sty 2008|, 2008 18:26
| Luke napisał/a: | | instalacja w kostce była już gotowa, | ile kabli dochodzi do kostki?
Luke - |11 Sty 2008|, 2008 18:29
ut99 wróć sobie parę parę stron. tam feluke dał fotki, u mnie jest identycznie, tylko tam było coś przerabiane a u mnie dosłownie nic
Zysio - |6 Lut 2008|, 2008 13:43
Posiadaczy GLXów informuję, że sami muszą zbadać ilość kabli we wtyczce do kompa w danym egzemplarzu - u mnie było tak jak u Luke'a - plug & play, wszystko działa jak trzeba, bez zamieniania kabli, przepinania, dołączania. Do wtyczki szło 11 kabelków.
Aha - i demontaż ramki od zegarów nie jest tak tragiczny jak niektórzy straszyli
VIK - |6 Lut 2008|, 2008 15:56
| Luke napisał/a: | wracam do podłączenia komputerka w MK2
wziąłem się za podłączanie komputerka do mojego autka i co mnie zdziwiło instalacja w kostce była już gotowa, nie wiem może dlatego że to GHIA ale co mnie bardziej zdziwiło: po przełożeniu kostki od zwykłego zegarka/termom. do komp. wszystko odrazu działało bez minimalnej przeróbki, feluke wcześniej napisał że nawet jak ktoś ma pociągniętą instalację to trzeba przynajmniej jeden przewód przemienić właśnie od temp. dziwne, chyba nigdy ford nie przestanie mnie zaskakiwać
tak na marginesie: ile powinien pokazywać komp. na wolnych obrotach (chodzi o chwilowe spalanie)
[ Dodano: 2008-01-11, 18:24 ]
inna sprawa czy po podłączeniu komp. trzeba resetować sterownik aby np dobrze pokazywał odległość jeszcze do przejechania |
w GHIA bywa, że jest kostka gotowa, nie wszystkie GHIA miały jednak kompa, chwilowe spalanie na wolnych, ja mam coś 1,1-1,4 jak zimny, L/h, jak ciepły, 0,4-0,8 L/h
Zysio - |6 Lut 2008|, 2008 18:27
| VIK napisał/a: | | mam coś 1,1-1,4 jak zimny, L/h, jak ciepły, 0,4-0,8 L/h |
z dzisiejszych obserwacji - liczby podobne
Struna - |6 Lut 2008|, 2008 18:29
| Zysio napisał/a: | | z dzisiejszych obserwacji - liczby podobne | nieźle, u mnie jakoś zdecydowanie więcej
ut99 - |11 Lut 2008|, 2008 21:26
| Zysio napisał/a: | | Do wtyczki szło 11 kabelków. |
kto ma rozpisane pod które piny co jest podłączone ?
pablo19 - |16 Maj 2008|, 2008 11:45
W temacie komputerków spalania MKII znalazłem takie cuś:
http://www.granada-and-sc...t=fuel+computer
Jason - |17 Maj 2008|, 2008 02:02
Scorek i tak ma fajnieszy komp spalania niz np moje mondeo. Ja nie mam chwilowego spalania i z tego co sie orietuje zadne mondeo MKIII tego nie miało fabrycznie
Lipa
VIK - |22 Maj 2008|, 2008 18:31
Cóż chcieć, niższa klasa
Nad Scorpio nie było już nic.
blaz - |23 Maj 2008|, 2008 09:00
a jak fajnie wskakuje chwilowe na 99l jak sie na wolnych obr stoi:) a potem sobie spada NAWET i do 7-8l
Mysza - |25 Maj 2008|, 2008 17:14
| blaz napisał/a: | | chwilowe na 99l jak sie na wolnych obr stoi | a niby jakie ma być, jak kilometry nie lecą? W sumie to nie 99, a nieskończoność Albo nawet nieokreśloną ilość, tyle że to już czysta matematyka. Wieloryb w to miejsce przełącza się na pokazywanie zużycia w l/h.
Struna - |26 Maj 2008|, 2008 15:48
| Mysza napisał/a: | | Wieloryb w to miejsce przełącza się na pokazywanie zużycia w l/h. | mk2 tez juz tak miało.
blaz - |26 Maj 2008|, 2008 16:01
| Struna napisał/a: | | Mysza napisał/a: | | Wieloryb w to miejsce przełącza się na pokazywanie zużycia w l/h. | mk2 tez juz tak miało. |
i w wiekszosci samochodów tak jest dlatego mówie ze fajne bo troche inne niz gdzieindziej:), w lagunie 2 jest 1.2l na h przy 2 litrach motorku
robkom - |26 Maj 2008|, 2008 16:50
| blaz napisał/a: | | jest 1.2l na h przy 2 litrach motorku | mi pokazuje 1,4-1,7 l/h... a na blosie 1,1-1,4l/h....i mam 2,9 motorek
Mysza - |26 Maj 2008|, 2008 17:17
| robkom napisał/a: | | mi pokazuje 1,4-1,7 l/h | mi też. Jak włączę klimę, to 2 l/h, jak włączę D i trzymam hebel, to też 2l/h, a jak klima i D, to też 2 l/h
blaz - |28 Maj 2008|, 2008 21:24
co macie na mysli klubowicze? z,e w ladze cos nie teges pokazuje?
grzechu913 - |28 Maj 2008|, 2008 21:45
u mnie jest na beni 1,2 na lpg czasem jest 1.0 a przewaznie 1,2 a jak sie klima wlaczy to do 1,5 jest
walderama - |15 Cze 2008|, 2008 16:56
Scorpio cosi BOA z jakiego pinu mial wyjscie sygnalu spalania do komputera tez z 17?
BO u mnie jedynie kody bledow wylaza i brak sygnalu o spalaniu
Luke - |15 Cze 2008|, 2008 17:11
a to norma, że nie zawsze dolicza wlane paliwo (szczególnie mniejsze ilości), wkurza mnie jak mam jeszcze paliwo w baku, a komp jęczy, że zaraz mam zjechać na tankstelle w szczególności jak się cały czas jeździ na beni
Robert !!! - |15 Cze 2008|, 2008 17:19
BOA nie ma z 17 tylko 34 pinu kompa.
Był gdzies schemat tego podłączenia na tym forum dla silnika 2,0 i 2,9
Na 101% pin 3 od czujnika prędkości i pin 34 od spalania.
Tak ja mam w swoim BOA
walderama - |15 Cze 2008|, 2008 20:48
Kurcze dziwne u mnie za bardzo nie chce dzilac na pinie 17 i 34
Mysza - |15 Cze 2008|, 2008 21:02
| Robert !!! napisał/a: | | BOA nie ma z 17 tylko 34 pinu kompa | Słusznie prawisz. Chyba wszystkie eec-IV mają wyjście licznika impulsów wtryskiwaczy z pinu 34.
Pin 3 to sygnał z VSSa (+), a 6 to (-).
[ Dodano: 2008-06-15, 21:03 ]
| walderama napisał/a: | | u mnie za bardzo nie chce dzilac na pinie 17 | Pin 17 jest od kontrolki Check engine (masa).
walderama - |15 Cze 2008|, 2008 21:15
No ale DOHC ma tez EEC IV i tam i diagnostyka i "licznik impulsow paliwa" ida z 17.
W BOA diagnostyka jest na 17 ale nie moge zlokalizowac "licznik impulsow paliwa"
na 34 wyskakuja jakies smieci prawdopodobnie jakies resztki zaplonu a nie widze
"licznik impulsow paliwa"
jutro bede dalej z tym walczyl bo dzis nie mam sily
Mysza - |16 Cze 2008|, 2008 07:48
| walderama napisał/a: | | No ale DOHC ma tez EEC IV i tam i diagnostyka i "licznik impulsow paliwa" ida z 17 |
1. Nie mozliwe. We wszystkich schematach jakie przegladałem 17 to kontrolka silnika.
2. Wg tego co napisales, to byłyby 2 funkcje na 1 pinie - nie mozliwe!
Marcin - |16 Cze 2008|, 2008 07:56
| Mysza napisał/a: | | Pin 17 jest od kontrolki Check engine (masa). |
Ja tam ekspertem nie jestem, ale w scorpio chyba tej kontrolki w ogóle nie było, czyli ten pin poprostu zostaje pusty?
walderama - |16 Cze 2008|, 2008 11:40
No jednak mozliwe tak jest w DOHC na 1 pinie 2 funkcje. Jak sie sprawdza bledy to niepotrzebne wskazanie o paliwie wiec to sluszne podejscie.
Mysza - |16 Cze 2008|, 2008 22:35
| Marcin napisał/a: | | Ja tam ekspertem nie jestem, ale w scorpio chyba tej kontrolki w ogóle nie było, czyli ten pin poprostu zostaje pusty? | To jest zlacze diagnostyki. Kontrolka miga te same bledy co podłączona diodka. W europejskich fordach jej nie ma, a w amerykańskich jest. Mozesz sobie podłączyć to będzie.
walderama - |17 Cze 2008|, 2008 23:30
Dzis badalem pin 34 i nic na nim nie ma. Tzn sa jakies smieci.
Da sie jakos poprosic ten comp zeby raczyl tam cos wystawiac czy raczej mam pecha ze spalonym pinem?
Mysza - |18 Cze 2008|, 2008 07:50
Rozbierz kompa i przelutuj ten pin na wejsciu w płytkę. A moze komp masz zwalony poprostu.
Luke - |2 Sty 2009|, 2009 17:23
po ostatnim skasowaniu komputera spalania zawiesił mi się tzn nie pokazuje średniego spalania, da się go jakoś uratować czy raczej szukać nowego? (reset mu robiłem, nawet akumulatorem)
darecki111 - |11 Sty 2009|, 2009 23:15
Spróbuj wykręcic komputer spalania. Następnie wykręcic wkręty z obudowy. A następnie rozdzielic płytki komputera są na takim wsuwanym złączu. U mnie to pomogło też w beznadziejnej sprawie z kompem.
trabik78 - |13 Lut 2009|, 2009 00:16
| grzegorzg napisał/a: | Jest tylko małe ale -głupieje zasięg raz było 15km a teraz jest 850 km
(w baku ok 15l) a przy okazji (to było wczesniej wg syna który jezdził autem) jakby się powiesił wskaznik paliwa. |
właśnie popodłączałem w moim mkII komputer spalania pod EECIV i (wydawałoby się) pływak w zbiorniku paliwa (brązowo-czerwony kabel w prawym progu). mam tylko odczyt przejechanego dystansu (prawidłowy), więc zakładam że aby mieć resztę, muszę przelutować pin 34 w EECIV (aby było średnie i chwilowe spalanie). no ale pozostaje zasięg - u mnie jest dokładnie tak samo jak opisywał grzegorzg - tzn. zasięg rośnie w miarę przejechanych km; co dziwne po podłączeniu komputerka i tankowaniu, zasięg nieznacznie się zmienił: tuż przed tankowaniem było "72 km" a zaraz po tankowaniu (12l) zrobiło się "183 km" czyli teoretycznie zasięg wzrósł prawidłowo, tyle że teraz zasięg cały czas dalej rośnie...
czyli jak? mam ten dodatkowy pływak czy nie (w bagażniku br/czer kablel jest i wchodzi pod podłogę do zbiornika i w ten się wpiąłem, ale w prawym progu mam w sumie 3 różne wiązki ale w 2 z nich występuje br/czer kabel: tej drugiej wiązki jezcze z tyłu nie odnalazłem)?
dodatkowo "zasięg" nie daje się zresetować, więc nie wiem czy takie naliczanie bez końca jest "bezpieczne" dla komputerka - czy mam odłączyć VSS?
proszę doradźcie mi coś...
Zysio - |13 Lut 2009|, 2009 00:21
Bo zasięg się nie resetuje. Ale też nie powinien w nieskończoność wzrastać
Resetuje się spalanie średnie i prędkość średnia.
trabik78 - |13 Lut 2009|, 2009 00:26
mam też odczyt "średnie spalanie" - cały czas 1,3 l/100km ; po resecie 55 l/100km a po chwili pracy silnika znowu 1,3 ( niezależnie czy przejechałem 10 czy 100 km)
spalania chwilowego nie ma
średnia prędkość lata jak chce - najwięcej co mi się pokazało to 78 km/h ale przeważnie w granicach 12-47 km/h (choć staram się jeździć szybciej - zwłaszcza po za miastem)
stanu paliwa nie mam w ogóle...
Zysio - |13 Lut 2009|, 2009 00:28
To coś skiepściłeś przy podłączaniu
Piny od ECU, pod które się podpinałeś - brałeś dla Vki czy dla DOHCa?
| trabik78 napisał/a: | | po resecie 55 l/100km |
to jest OK
| trabik78 napisał/a: | a po chwili pracy silnika znowu 1,3 ( niezależnie czy przejechałem 10 czy 100 km)
spalania chwilowego nie ma
średnia prędkość lata jak chce - najwięcej co mi się pokazało to 78 km/h ale przeważnie w granicach 12-47 km/h (choć staram się jeździć szybciej - zwłaszcza po za miastem)
stanu paliwa nie mam w ogóle... |
a to zdecydowanie nie...
trabik78 - |13 Lut 2009|, 2009 00:33
od v-ki wg opisu vik-a
zakładam że spalanie chwilowe i średnie to kwestia zimnego lutu w ECCIV
średnia prędkość może też jest powiązana ze spalaniem?
no ale co z tym paliwem i zasięgiem?
Struna - |13 Lut 2009|, 2009 11:10
trabik78, nie ma żadnego dodatkowego pływaka, do zasięgu wykorzystywany jest ten samo co do wskazania na liczniku. o ile pamiętam to trzy kable do tego idą.
pablo19 - |14 Lut 2009|, 2009 17:56
| Struna napisał/a: | | trabik78, nie ma żadnego dodatkowego pływaka, do zasięgu wykorzystywany jest ten samo co do wskazania na liczniku. o ile pamiętam to trzy kable do tego idą. |
Dokładnie,
Pływaczek ma 3 bieżnie, jedna od lampki rezerwy, druga od wskaźnika stnu paliwa, a trzecia od komputerka. Na jednej z tych dwóch ostatnich w miarę podnoszenia się plywaka rezystancja wzrasta, a na drugiej maleje. Masa jest doprowadzana do pływaka oddzielnym przewodem.
trabik78 - |16 Lut 2009|, 2009 22:36
Struna, pablo19 - dzięki!
teraz już mam jasność. jak tylko śniegi trochę zelżeją- ruszam z poprawką (teraz u mnie na podwórku śniegu jest równo z progami)...
w między-czasie: zasięg urósł sobie do 999 i zaczął się liczyć od nowa
|
|