Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - używanie sprzęgła

George - |4 Gru 2005|, 2005 18:31
Temat postu: używanie sprzęgła
witam
właśnie myśle o jutrzejszym dniu i poranne korki krakowskie jadąc do pracy nasuwa mi nastepujący pytanie:
czy wolno stać w korku lub na światłach wciskając sprzęgła do konca , czy za każdym razem trzeba dać na luz i uwolnić sprzęgło :?:
pozdrawiam

Adam_2000 - |4 Gru 2005|, 2005 18:39

No wiesz... sprzęgło w zasadzie służy do chwilowego rozłączenia napędu, więc trzymanie go wciśniętego przez dłuższy czas, na pewno odbije się niekorzystnie na łożysku wyciskowym i docisku :)
mmmk - |4 Gru 2005|, 2005 18:46

ja zawsze w korkach stoje na luzie co podobno jest straszliwym wykroczeniem wedlug szkoleniowcow bezpiecznej jazdy z BP. jak tam pracowalem to na mnie sie wydzierali,ze samochod w ruchu ma byc caly czas gotowy zeby ruszyc w razie zagrozenia. ale jak mam placic za swoje za sprzeglo to stoje na luzie. i w tych momentach mysle o automacie. i prosze mi tego nigdy nie wypominac :wink:
pozdrawiam
maciek

rpio - |4 Gru 2005|, 2005 18:46

Jaki sens ma trzymanie sprzęgła????
Marcin - |4 Gru 2005|, 2005 18:59

można przypakować mięśień brzuchaty łydki, ewentualnie jak chcesz zrobić szybki start to wtedy tak, ale pozatym to nei radzę, uzasadnienie w drugim poście od góry
zztop2 - |4 Gru 2005|, 2005 19:10

moja żeneczka lubi tak jeździc, musze dać jej tego posta do przeczytania.
pozdrawiam Mariusz

fiebik - |4 Gru 2005|, 2005 21:54

mmmk napisał/a:
ale jak mam placic za swoje za sprzeglo to stoje na luzie

Adam_2000 napisał/a:
na pewno odbije się niekorzystnie na łożysku wyciskowym i docisku

no i drobny problem jak sie noga obśliżnie z tego sprzęgła, ja zawsze na luzie stałem jak miałem manuala. :)

Rafał A.(antek) - |4 Gru 2005|, 2005 22:16

no a ja podziwiam tych co w mk1 i mk2 trzymaja wcisniete, tam skok jest spory i siły tez troche trzeba uzyc, przy staniu dłuzszym niz 2 -3 min odczuwa sie juz...

PS, ja tam staje na sprzegle, nie wrzucam na luz, tylk hamulec naciskam :P :P :twisted: :twisted:

kuba - |5 Gru 2005|, 2005 14:11

Cytat:
Tymczasowo w warsztacie: '97 2.3 ASB sedan LPG ULTIMA

A ja mimo wszystko czasmi wolę manuala :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

bOOmbeeL - |6 Gru 2005|, 2005 01:47

niestety debile wpajają wiedze na "L-kach"...
sprzeglo jak bylo napisane ma na celu pomoc w ruszaniu i chilowe rozlaczenie napedu!

NIGDY nie trzymac na swiatlach czy w korku na sprzegle!!!!!!!!!
po co ?!
ja wiem ze są ludzie i parapety ale to juz szczyt glupoty zaraz po tym jak jazda w nocy na przeciwmgielnych !!!

nie dowidzisz -> taxowke zamow lub z MKK skorzystaj !!!

debile jednak są na tym swiecie i nic sie nie poradzi... bo posiadanie broni i korzystanie z niej w "slusznym celu" jest niestety zabronione :( :568: :cry:

rufus-1975 - |6 Gru 2005|, 2005 07:18

Rafał A.(antek) napisał/a:
no a ja podziwiam tych co w mk1 i mk2 trzymaja wcisniete, tam skok jest spory i siły tez troche trzeba uzyc

He,he, chyba Sierrą nie jeździłeś. Tam to dopiero trzeba siły użyć bo sprzęgło jest na lince. Jak pierwszy raz przy kupnie Scorpio robiłem jazdę próbną to po wciśnięciu sprzęgła pomyślałem, że jest zrąbane bo mi noga w podłogę wpadła, wogóle sprzęgła nie poczułem :shock: .

[ Dodano: 2005-12-06, 07:21 ]
bOOmbeeL napisał/a:
ja wiem ze są ludzie i parapety ale to juz szczyt glupoty zaraz po tym jak jazda w nocy na przeciwmgielnych !!!

A jak w nocy jest mgła :mrgreen:

rufus-1975 - |6 Gru 2005|, 2005 09:01

No to nieźle przypier doliłem :lol: . W porównaniu do mojej Sierry chodzi tak lekko, że miałem wrażenie, iż jest hydrauliczne. Już walę łbem w ścianę z powodu swojego błędu i jednocześnie zostaję uświadomionym użytkownikiem swojego sprzęgła :mrgreen: .
Adam_2000 - |6 Gru 2005|, 2005 09:46

Hydrauliczne sterowanie sprzęgłem mają wieloryby i ... pierwsze Fiaty 125p :))
marcys - |6 Gru 2005|, 2005 10:27

Noi Łady Żiguli :)
fiebik - |6 Gru 2005|, 2005 10:40

Wy już nie macie do czego wieloryba porównywać!!!! Tak?!?! :mrgreen:
Matth - |6 Gru 2005|, 2005 14:50

to jest technika 8) wieloryb=lada=125p 8)
mnie na L uczyli ze sprzegielko krotko szybko i delikatnie i tak jest dobrze a na swiatlach zawsze na loozie trzeba stac

Adam_2000 - |6 Gru 2005|, 2005 14:53

Matth napisał/a:
mnie na L uczyli ze sprzegielko krotko szybko i delikatnie i tak jest dobrze a na swiatlach zawsze na loozie trzeba stac

Pewnie mieliśmy tych samych, dobrych instruktorów z zielonogórskiego :))

Matth - |6 Gru 2005|, 2005 15:01

ja sie uczylem w zielonogorskim PZM i dobrze na tym wyszedlem.. w sumie moze z 16h za kolkiem spedzilem, ale placyk perfekcja i miasto lajt ale z rezerwa co do swoich umiejetnosci zawsze jezdzilem i jezdze.. tak mnie nauczono i tego sie trzymam bo wiem ze tak ma byc i na razie dobrze na tym wychodze.. no i zdalem za I razem jako jedna z 3 osob na 60 tego popoludnia :shock: :shock: ale inna sprawa ze "umiejetnosci" polowy byly zadne ale tak z 15 os nadawali sie do jezdzenia.. ale WORDy przeciez musza co 2 miesiace zmieniac tabor nie? bo kto by chcial zdawac egzamin autem ktoro ma 50tys?... masakra co tam sie dzieje
mmmk - |6 Gru 2005|, 2005 15:04

ucza takiego na kursie jak ze sprzeglem a ten na zlosc instuktorowi kupil sobie awtomata.
pozdrawiam
maciek

Matth - |6 Gru 2005|, 2005 15:06

eee w zielonej juz mozna zdawac na automacie ale wtedy ma sie w prawku jakies cos ze na manualu nie mozna smigac :twisted: to wymaga wyzszego wtajemniczenia 8) 8) automatem to kazdy moze :P :P
fiebik - |6 Gru 2005|, 2005 15:08

Matth napisał/a:
juz mozna zdawac na automacie ale wtedy ma sie w prawku jakies cos ze na manualu nie mozna smigac

pierwsze słyszę, nie chce mi sie wierzyć, moja żonka teraz chodzi na kurs muszę sie zapytać.

Matth - |6 Gru 2005|, 2005 15:27

u mnie jest cos takiego jest jakas szkola gdzie kupili awtomata word tez ma.. o ile sie nie myle to wprowadzili przy okazji zmiany cen (i podobno tez jakies zmiany w kursach sa..) w zeszylym roku chyba w kwietniu..
SirTrojan - |6 Gru 2005|, 2005 15:31

TOPIC II
a teraz pytanie: czy jak widzicie czerwone światełko 200 m przed sobą wrzucacie od razu na luz czy podjeżdzacie, hamujecie ( również silnikiem) zatrzymujecie się i dopiero wysprzęglacie? Oczywiście nie dotyczyASB :wink:
Jak was uczyli?

Adam_2000 - |6 Gru 2005|, 2005 15:32

mmmk napisał/a:
ucza takiego na kursie jak ze sprzeglem a ten na zlosc instuktorowi kupil sobie awtomata.

;P

fiebik - |6 Gru 2005|, 2005 15:39

SirTrojan napisał/a:
TOPIC II

oczywiście noga z gazu, sprzęgło w ostatniej chwili hamowania i jak stoi to na luzik.

Ps: Czasami po drodze redukcja jeszcze.

Ps: ale mnie tu juz nie dotyczy :mrgreen:

Matth - |6 Gru 2005|, 2005 15:44

Ja robie podobnie do Febika.. ale tez zalezy od warunkow.. jak dojezdzam szybko to mocno hamuje też silnikiem i redukuje, ale to sporadycznie ;) no ale taka technika najlepiej dziala jak sie smiga na benzynce bo w czasie hamowania silnikiem odcina doplyw paliwa :) a na gazie jak sie tocze spokojnie to jade na loozie co by oszczedzac paliwko 8) chcociaz przepisy zabraniaja sie toczyc :roll:
mmmk - |6 Gru 2005|, 2005 22:38

ja roznie. ale zdaza mi sie dojezdzac do swiatel na luzie i wiem,ze to kolejnie wielkie wykroczenie starych kierowcow. a gdzies jak bylem z poprzedniej firmy slupsk albo poznan to jest jakas taka firma prawojazdowa co ma sportowe samochody na ostatnia jazde. ja widzialem mercedesa SLK (chyba byl zolty) a ci co tam czesciej bywali mowil,ze jest tez jakies BMW i takie tam. powrocielem do pracy do tej firmy co w porcie sciagaja samochody ze statku i jutro tam ide na 7:00 znowu beda automaty. jak to bylo?? gaz do dechy i bez przycisku na D koniecznie przez R. jak poczuje opor to pewnie temu,ze to fabrycznie nowe i trzeba sie zaprzec nogami o kierownice?? :wink:
pozdrawiam
maciek

Rafał A.(antek) - |6 Gru 2005|, 2005 23:44

ja zawsze na biegu hamowanie, sprzegło w ostatniej chwili. Ostatnio to nawet bez ostatniego staje, jak sie przesiadam z awtomata do manuala, siem tylko zawsze dziwieczmu mi gaśnie :)

A co do zdawania na automatach to prawda, juz sa kursy i egzaminy na automacie. Jednym z prekursorow był ojciec mojej byłej panny. Wylukał luke w przepisach ze jesli word nie ma auta takiego jak autoszkoła ( pod wzgledem zgodnosci ) to word musi dopuscic do zdawania na aucie auto szkoły. Wiec kupił automata :) bo to zasadniczo roby od manuala :)

Struna - |8 Gru 2005|, 2005 19:04

na blosie silnik też pięknie hamuje bo blos odcina gaz :) co do sprzęgła a raczej lekkości jego chodzenia - jak linka oryginalna to sprzęgiełko chodzi malina (wczoraj założyłem podróbę nówkę i od razu chodzi ciężej zdecydowanie niż na starej oryginalnej lince - no ale niestety stara strzeliła a 160 zeta mi nie zbywało na nową więc podróbę za 27 zeta nabyłem i już klnę bo ciężko działa)
Szuler - |8 Gru 2005|, 2005 22:20

mmmk napisał/a:
poznan to jest jakas taka firma prawojazdowa co ma sportowe samochody na ostatnia jazde. ja widzialem mercedesa SLK (chyba byl zolty) a ci co tam czesciej bywali mowil,ze jest tez jakies BMW i takie tam.

Owszem - jest w Poznaniu taka nauka jazdy co na koniec daje właśnie sportowe samochody. Jeden jest to właśnie SLK, a drugi jaki widziałem to Audi TT. BMW teraz nie kojarzę ale całkiem możliwe że jest... Niestety reszta samochodów u nich to punciaki :)

Pozdrawiam
Szuler