Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Łożyska w skrzyni MT75

Mariusz - |2 Gru 2005|, 2005 21:28
Temat postu: Łożyska w skrzyni MT75
Witam,
zaprzyjaźniony mechanik oglądał mi dzisiaj samochód i stwierdził, że lekko coś hałasuje a po wciśnięciu sprzęgła - cisza, puszczam i znowu lekki hałas. Wyrok - łożyska w skrzyni. W związku z tym mam pytanie jakie łożyska w skrzyni najczęściej się zużywają i ile one kosztują? a może nie warto jej naprawiać tylko poczekać aż się rozleci i kupić używkę?
Co o tym myślicie?

kJoFoL - |2 Gru 2005|, 2005 21:41

smiem twierdzic ze pier.doli kocopoly
stawialbym raczej na lozysko oporowe
nie slyszalem zeby komus lozyska w skrzyni halasowaly :D
jak mniemam masz skrzynie mt75

przepraszam za te ostre slowa krytyki ale jestem dzisiaj po wizycie w warsztacie, a potem w tp. sa. i mam dosc tych fachowcow od pie.r.dolenia kocopolow
przeciez to sie mozna pochlastac jak ktos w tp s.a. na moje pytanie "czlowieku, przez ostatni rok bylo wszystko ok, a teraz zdechlo" odpowiada "ze jemu przez ostatni rok strasznie wzrok sie popsul" zwalajac wine na problemy z neostrada na slabej jakosci skretke w mojej chacie

mmmk - |2 Gru 2005|, 2005 21:43

koszt lozyska to kolo 50 zl (tak mi sie wydaje) ale robota sporo drozsza bo zrzucenie skrzyni to minimum 150 zl a lozysko oporowe nie jest w skrzyni ale zeby sie tam dostac to ja trzeba zdjac. a co grozi jak sie go nie wymieni to nawet nie wiem.
pozdrawiam
maciek
p.s. lozysko w skrzyni moze wyc ale to tylko w czasie jazdy i to na tym biegu od ktorego sie rozsypuje

Adam_2000 - |2 Gru 2005|, 2005 21:44

kJoFoL napisał/a:
stawialbym raczej na lozysko oporowe

Łożysko oporowe hałasuje przy wciśniętym sprzęgle !
Ja uważam, że diagnoza jest poprawna, na wyłączonym sprzęgle, jedyne co może hałasować to właśnie łożyska w skrzyni. Może to być jednak sprawa zbyt małej ilości oleju w skrzyni ! :)

mmmk - |2 Gru 2005|, 2005 21:46

mialem 2 oporowe do wymiany w sierrce i w tipo i zawsze jak sie wcisnelo sprzeglo to byla cisza a normalnie to chrobotanie,
pozdrawiam
maciek

kJoFoL - |2 Gru 2005|, 2005 21:48

pelen szacuken A2K, ale jak chcesz to wytlumaczyc ze lozysko oporowe halasuje przy wcisnietym sprzegle
Adam_2000 - |2 Gru 2005|, 2005 21:49

kJoFoL napisał/a:
jak chcesz to wytlumaczyc ze lozysko oporowe halasuje przy wcisnietym sprzegle

Bo tylko wtedy pracuje :)

kJoFoL - |2 Gru 2005|, 2005 21:51

to ja juz calkiem zglupialem... chyba mi na dzisiaj starczy :D

[ Dodano: 2005-12-02, 21:53 ]
troche mi rozjasniles Adam, ale chyba do konca sie z Toba nie zgodze
bo lozysko oporowe pracuje caly czas, tylko przy wcisnietym pedale sprzegla pracuje z obciazeniem

Adam_2000 - |2 Gru 2005|, 2005 21:55

... chociaż z drugiej strony, jeżeli ma duży luz na pochwie, to też potrafi nieżle walić bez wysprzęglania :)
kJoFoL - |2 Gru 2005|, 2005 22:00

nie mow o luzach w pochwie i waleniu bo mi dziwne skojarzenia sie nasuwaja :D
Adam_2000 - |2 Gru 2005|, 2005 22:05

kJoFoL napisał/a:
nie mow o luzach w pochwie i waleniu bo mi dziwne skojarzenia sie nasuwaja :D

:mrgreen:

Rafał A.(antek) - |3 Gru 2005|, 2005 02:06

jak hałasuje na puszczonym to łozysko na wałku głownym, jak na wcisnietym to oporowe, kosst łozyska ok 80 - 100zł w oryginale, innego sie nie wstawia, bo skzoda za kilka tygodni robic to samo

tyle ze łozysko na wałku głownym to nie "łozyska w skrzyni" a jedno łozysko i standardowa usterka w MT 75 szczegolnie jesli niedawno byklo robione sprzegło.