Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

DIESEL: D, TD, TDI, - Diesel. Czerwona kontrolka ciśnienia oleju (chyba) - dylemat

_Mu. - |30 Lis 2005|, 2005 01:27
Temat postu: Diesel. Czerwona kontrolka ciśnienia oleju (chyba) - dylemat
Elo
Ożywiłem Skorko-diesla, który sprawił mi kilka miłych niespodzianek i jedną taką sobie.
Otóż po pół roku stania z podpiętym aku - odpalił od pierwszego kopa, pali na mrozie jak ta lala, jeździ prosto bez trzymanki, prosto hamuje, ręczny łapie jak trzeba, ale... zrobiło mi się niezłe bubu... :cry:
Wóz w sumie stał rok i pół roku temu miał małą przejażdżkę.
No i teraz okazał swoje niezadowolenie.
Pierwsze bubu, które da się przeżyć - to zanik pracy turbiny - co zbytnio mnie nie ucieszyło, ale i nie podłamało, ponieważ poprzednio udało mi się ją "rozruszać" po jakimś czasie jeżdżenia.
Drugie bubu, które ma szanse stać się wielkim "ała" :mrgreen: to świecąca się na czerwono diodko-kontrolka pod zegarami - ta obok świecy żarowej. Na początku pomrygiwała trochę a teraz świeci światłem ciągłbym, na wyższych obrotach nieco słabnie.
No i tu mam do was pytanie - w szczególności do Adama2K :mrgreen:
Jak sądzicie czy użycie ceramizera - chodzi mi o ten, który wyłapuje jony metalu i osadza go z powrotem może coś tu pomóc czy to zbędny wydatek? Pytam, bo ten, który mam na myśli kosztowałby mnie ok 150 PLN, a obróbka silnika trwa w nim łącznie 1800 km. Obawiam się trochę, że do tego czasu szlag może trafić panewki, jeżeli nie dostają w ogóle oleju. Druga sprawa, która mi przychodzi do głowy to to, że zmiana oleju była już dosyć dawno temu robiona i może to zbyt stary olej jest przyczyną wyżej opisanych dolegliwości? Olej jest czarny, no bez przesady, ale ma taki kolor jakby się bagnet zanurzyło w fusach od kawy. Z tego co pamiętam ta kontrolka właśnie ostrzega przed zbyt niskim ciśnieniem oleju na panewkach. Poziom mierzony bagnetem jest ok. Jakbym miał więcej kasy to zaryzykowałbym te 1.5 stówy i sprawdziłbym czy i tu ceramizer pomoże. W dwóch innych silnikach spisał mi się rewelacyjnie ale tam nie było aż takich problemów.
Jakieś pomysły?

Rafał A.(antek) - |30 Lis 2005|, 2005 02:49

sadze zeprzy tak duzym braku cisnienia ze kontrolka sie jazy nic ceramizer juz nie pomoze. Jesli auto stało rok, i przez ten czas olej niebyl wymieniany, to chyba bym od tego zaczoł. filtr+olej, pozniej przujzal sie pompie. Pytanie pomocnicze - jak mialy sie wyzej wspomniane panewki przed postawieniem samochodu? i wogole silnik :) przecie od stania sie nie zuzyły.
maup - |30 Lis 2005|, 2005 08:40

_Mu., tak z ciekawości - co to za ceramizator tak rewelacyjnie Ci się spisał? Ten co go Adam pija (Xeramics) czy jeszcze inny jakowyś zajzajer
Adam_2000 - |30 Lis 2005|, 2005 11:24

_Mu., myślę, że najpierw to trzeba mu zmierzyć ciśnienie oleju normalnym manometrem. Czujniki nieraz padają, więc może (oby ;) ) to jego sprawka.
A ceramizer, jak już dobrze wiesz, nie zaszkodzi, a może poprawić sytuację :)

mmmk - |30 Lis 2005|, 2005 12:46

no i olej mogl stracic swoje wlasciwosci po takim staniu. wymien moze na cos taniego ale o odpowiednich parametrach i potem moze byc ok. moj dohc poniemiecki na poczatku potrafil sobie ta kontrolke zapalic na wolnych ale po 2 wymianie oleju na 10w40 bylo juz ok i jest do dzisiaj. cisnienia nigdy nie mierzylem. ale olej po niemcach byl jak smola. potem wymiana na 15W40 a teraz juz na zawsze 10W40. tylko nie gwarantuje,ze to pomoze. tylko trzeba policzyc koszty 2 filtry i 2 razy olej
pozdrawiam
maciek

_Mu. - |30 Lis 2005|, 2005 22:12

maup napisał/a:
_Mu., tak z ciekawości - co to za ceramizator tak rewelacyjnie Ci się spisał? Ten co go Adam pija (Xeramics) czy jeszcze inny jakowyś zajzajer

W DOHC-u: Xeramics, w Orionie ten: http://www.auto-repair.pl/

[ Dodano: 2005-11-30, 22:16 ]
Adam_2000 napisał/a:
_Mu., myślę, że najpierw to trzeba mu zmierzyć ciśnienie oleju normalnym manometrem. Czujniki nieraz padają, więc może (oby ;) ) to jego sprawka.

Oby, oby... :mrgreen:

Adam_2000 napisał/a:

A ceramizer, jak już dobrze wiesz, nie zaszkodzi, a może poprawić sytuację :)

Zaszkodzi natomiast na portfel, a za ten muszę sięmocno trzymać. (;

SirTrojan - |30 Lis 2005|, 2005 23:01

Pytałem gdzieś ale nie dostrzegłem odpowiedzi - widzę, że jednak masz jeszcze 2,5.

Skąd myśl, że to olej? Nie rozumiem... :566:

Czerwona kontrolka paliła mi się 2 razy - raz jak rozwaliłem przewód ciśnieniowy oleju o jebany próg zwalnający i drugi jak walnęła mi chłodnica.
Ta diodka obok świeczki świadczy o przegrzaniu. :!: Sprawdz czy masz płyn w chłodnicy czy przypadkiem nie zmienił postaci na lotniejszą lub znalazł sobie inne ujście. Może woda zamarzła i rozwaliła chłodniczkę. Może nawala pompa. Skąd myśl żę to olej? Jak odpalił z pierwszego i nie kopci ( bardziej :mrgreen: ) to powinno być ok. Przed odpaleniem dobrze było zalać mu dodatkowo z 0,5 literka oleum co by sobie spłynęło i zmoczyło co może ale już po jabłkach. (czarniejsza wizja :jest jeden silniczek nówka sztuczka na allegro).

Będzie ok. :wink:

_Mu. - |30 Lis 2005|, 2005 23:08

Well - bo jedno wiąże się z drugim. Pierwszy przypadek, który miałeś potwierdza moją tezę bezpośrednio. Przy przegrzewaniu silnika dioda ta również się zaświeca, ale i to ma związek z ciśnieniem. Poza tym u mnie zapala się od razu po załączeniu stacyjki, na zimnym jeszcze silniku, z chłodnicy nic mi nie cieknie, poziom płynu w zbiorniku wyrównawczym jest w połowie pomiędzy min i max, i nagrzewnica działa bez zarzutu, co nie jest możliwe, w przypadku braku płynu chłodniczego, który był - bo rok temu, płynem zimowym, nie wiem czy utracił swoje właściwości, ale nie sądzę, że aż tak bardzo.
SirTrojan - |30 Lis 2005|, 2005 23:21

_Mu. napisał/a:
do chłodnicy zajrzę, choć był tam płyn ziomowy

Mu jak ZIOMOWY :wink: to co innego :mrgreen: ( wyedytowano i już nieaktualne)

Obstawiam chłodzenie. Dużo przejechałeś po odpaleniu?
Odkręć korek może na zbiorniku odbita jest tylko linia brzegowa ( miałem tak z płynem do wspomagania). Przy braku chłodzenia nagrzeje się jak nigdy.

Jeżeli chodzi o oleum krążenie ect. to niestety moja wiedza jest skromna. Nie miałem z tym kłopotów. 8)

Swoja drogą mój stał 2-3 miechy i tarcze sie zapiekły, bije kierownica, akumulator szlag trafił.
Odbieram dowód ( pęknięta szyba) i sprzedaję jak tylko wróci z Ostrowca.
Nie wiem czy oglądałeś ogłoszenia ale 2,5 TD chodzą po 3,5 tyś :evil:

_Mu. - |30 Lis 2005|, 2005 23:25

W sumie ze 200 km po mieście. Odpisałem też ponad Twoim postem poprzez edycję - bo jak zaczynałem, to Twojej odpowiedzi jeszcze nie było.

[ Dodano: 2005-11-30, 23:28 ]
SirTrojan napisał/a:
Pytałem gdzieś ale nie dostrzegłem odpowiedzi - widzę, że jednak masz jeszcze 2,5.
[...]

Oooopssss - umknęło mi.
Wszystkie auta, które mam w podpisie, mam aktualnie. :mrgreen:

SirTrojan - |30 Lis 2005|, 2005 23:34

BURŻUJ :mrgreen:

Jak 200 km. to odpada chłodzenie - choć jeżeli w środku po włączeniu ogrzewania czuć nieprzyjemny duszący zapach to może być jednak chłodnica. WIem Uparłem się i już ale taki już jestem 8)

Anegdota: raz rozebrałem zegary aby wymienić żarówki i pomyliłem kontrolki świec z temperatury :oops:
Zmontowałem wszystko a tu po przekręceniu klucza CZERWONO.

Wszystkich aut używasz czy szlachetnie użyczasz rodzinie no i po co Ci ten 2,0?

kliknij tu po silnik za 799

_Mu. - |1 Gru 2005|, 2005 14:18

Well - używam wszystkich sam, nikomu szlachetnie ich nie użyczając. :mrgreen:
Oriona do ekonomicznej jazdy po mieście w cieplejszych miesiącach, bo w zimie bardzo długo trzeba chechłać, żeby odpalił.
Skorka dieslowego do wygodnej jazdy ekonomicznej w trasie i czasem do wygodnej jazdy ekonomicznej po mieście.
Natomiast benzynowego do reprezentacyjnej jazdy ekonomicznej w trasie. Zwłaszcza jeśli prowadzę szkolenia. (;

A wersja bardziej przyziemna - w dieslu sypią mi się nadkola i tylna część spodu wozu, zacząłem więc się rozglądać za wózkiem w lepszym stanie i w miarę ekonomicznym. Kasy miałem akurat tyle, że starczyło na DOHC-a, który w trasie jest najbardziej ekonomicznym z benzyniaków.

PS. Nie strasz mnie tym silnikiem... choć dzięki za alternatywę...
Swoją drogą, gdyby przekładka nie była taka droga już dawno przełożyłbym silnik z diesla do benca (; 8 litrów ON (lub czego innego (; ) po mieście - to jest to

SirTrojan - |1 Gru 2005|, 2005 15:52

Jak by co mam namiar na blacharza-rzeźnika. Niechlujnie zmontował do kupy ale za 1000 PLNów.
Przekłądka no cóż: ok.500 pln za robotę + dodatkowe części, paski , może komplet sprzęgła.

_Mu. - |1 Gru 2005|, 2005 19:46

Eeee -ale jak mam dwa kompletne samochody, to raczej w grę wchodzi robocizna - wszystkie graty przecież mam... Tyle, że jeśli ma to robić niechluj... Kurcze, jakbym miał kawałek garażu...
SirTrojan - |1 Gru 2005|, 2005 23:42

ach to pokolenie wychowane na Adamie Słodowym :wink:
KASIA KACZMAREK - |2 Gru 2005|, 2005 08:52

u mnie po zakupie vma całkowicie nie działała kontrolka ciś. oleju ,gdy ją znalazłem w silniku podpiołem się do plusa poza instalacją iokazało się ze czujnik jest ok, po kolorze kabli doszedłem do złącza które rozłączyłem przemyłem denaturatem i do tej pory działa ok. podobny problem był z predkościomierzem (postępowanie jak wyżej)