Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

LPG - GAZ - Wolne obroty giną po odłączeniu akumulatora

wegus - |21 Lis 2005|, 2005 20:13
Temat postu: Wolne obroty giną po odłączeniu akumulatora
drugi raz juz mi się tak stało, po odłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu tracę wolne obroty na LPG,

poprzednio podjechałem do jednego elektryka, grzebnął cos z prawej strony silnika -> tam gdzie zbiorniczniki płynów <- i obroty wróciły

nie wiem co grzebnął bo byłem w aucie, patrzałem tam i jedyną rzeczą w której mógł grzebac wydaje mi się parownik od LPG, próbowałem też kręcić tą śrubką na parowniku ale nic mi to nie daje :-) -> poza tym, że I raz strzelił mi gazik lekko...

pytanie: czy wykrecając ją na max może ona sobie wylecieć z parownika :-) ???

gadał też coś o tym, że komp od gazu mógł stracić ustawienia i że musiał wzbogacić mieszanke ?

może ktoś wpadnie na pomysł co on zrobił, cobym nie musiał do niego jechać ......;-)

Matth - |21 Lis 2005|, 2005 20:20

jeżeli masz kompa od LPG to mogl zeczywiscie straceic pamiec.. moze posmigaj troche na bynie zeby nauczyl sie ustawien od nowa.. oczywiscie rozumiem ze na bynie jest ok wszystko.. a jak to nie wiem niech zabierze glos ktos bardziej kumkajacy w tych klimatach
wegus - |21 Lis 2005|, 2005 20:33

a właściwie co można regulować tą śrubą na parowniku ?
instalacja jest z kompem bez śruby i teoretycznie kręcić to se można....ale bez wpływum na mieszankę

Matth - |21 Lis 2005|, 2005 20:51

tam sie reguluje parownik.. naprezenie membran czy cos w tym guscie u mnie tam ustawiaja sklad mieszanki a nie ta sruba na wezu..
__Robert__ - |21 Lis 2005|, 2005 21:34

Ostatnio też niuestety pokręciłem tą śrubką na parowniku i zchrzaniłem skład mieszanki i musiałem jechać ustawić do vgazowników. Miałem z ubogo. Musisz niestety jechać na analizato r i niech Ci to porządnie ustawią bo sam nic nie zdziałasz przy instalce.
Adam_2000 - |21 Lis 2005|, 2005 21:38

Nie mam pojęcia o instalacjach gazowych, ale chyba nie moze być tak, ze po odłączeniu akumulatora szlag trafia wszystkie ustawienia ?!? :)
__Robert__ - |21 Lis 2005|, 2005 21:40

Adaś pewnie że nie nie, ale jak się kręci, no to już inna sprawa :)
Adam_2000 - |21 Lis 2005|, 2005 21:45

__Robert__ napisał/a:
... ale jak się kręci, no to już inna sprawa

Tys prowda... mnie też zawsze łapy świeżbią, żeby cóś pokręcić, a przeważnie coś, co nie ma prawa samo się rozregulować ;)

Rafał A.(antek) - |21 Lis 2005|, 2005 22:18

na parowniku zawsze ustawiasz skłąd mieszanki na wolnych obrotach, nawet jak jest komputer gazowy. wolne ci traci bo silnik po odpieciu klem musi sie nauczyc i zaadaptowac na benzynie jakis czas - powinien sobie pochodzic / pojezdzic na beni po odlaczeniu klem
Matth - |21 Lis 2005|, 2005 22:23

czyli dobrego czuja mialem... u mnie tez najpierw sie musi pouczyc bo inaczej sa za niskie albo za wysokie.. a pozniej jak sie nie zaadoptuje idealnie tak jak ma byc to srubka na przepustnicy poprawiam
wegus - |21 Lis 2005|, 2005 22:49

e tam, po ostatnim odpieciu przejechałem na benzynie 40 km i tez nie pomogło, dopiero jak ON tam GDZIES łape wsadził to wolne wróciły....

[ Dodano: 2005-11-23, 08:17 ]
tera byŁem u znajomego gazownika, powiedzialem żeby nie sciemnial tylko zrobil mi to w 2 minuty :-) usmiaŁ sie , podlaczyl pod tester , sprawdzil ustawienia , wsadziŁ Łapę i "grzebnąŁ" i jest ok :-) , jest druga śruba na parowniku tylko tyle mi powiedzial i skasowal 10 PLN -> "ZA WIEDZĘ" bo normalnie to wiadomo -> 30 minut sciemniania i 40-50 zŁ ...........

Struna - |23 Lis 2005|, 2005 18:41

bywają parowniki z dwoma śrubami - wczoraj widziałęm jak koleś Bingo programowałi wychodzi na to że kręcenie tym na czuja to zupełne nieporozumienie - muszą być odczyty z kompa to wtedy owszem a tak to tylko się sknoci.