Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - No i zaczeło się !!!!!! Zamknął się prędkościomierz !!!!!

stuff - |10 Wrz 2004|, 2004 21:24
Temat postu: No i zaczeło się !!!!!! Zamknął się prędkościomierz !!!!!
Witam,
jak pamięta Aneta skarżyłem się na reset zegarów. Tzn. przy uruchamianiu czasami zegary wędrowały na maksa do góry i opadały na swoje miejsce. Dzisiaj prędkościomierz wskoczył na 160 pyknął i poleciał dalej. Zatrzymał się w połowie zagara wskazówką na dół i tak stoi niezależnie czy włączam czy wyłączam zapłon. Cholera zawsze nie lubiłem elektroniki w samochodzie !!!! Powiedzcie mi proszę że wystarczy odłączyć akumulator...... :|
Czy zegary można jakoś resetować ??

Pozdrawiam
Patryk 2.3 16V Kombi GHIA '97

COSSY - |10 Wrz 2004|, 2004 21:52

Wedlug mnie to albo wtyczka od zegarow z tylu sie poluzowala, albo zegar jest do wymiany.
Aneta - |11 Wrz 2004|, 2004 20:59

Zegary można zresetować trzymając przycisk od licznika kilometrów przez ok 10s. Chciaż nie sądzę, żeby to pomogło, ale spróbować warto. Masz też wtedy dostęp do kilku dodatkowych informacji o swoim autku ;)

Pozdrawiam

stuff - |13 Wrz 2004|, 2004 10:32

He hehehe problem rozwiązany.
Ubawiłem sie setnie aczkolwiek straciłem 50 zł frycowego :lol:
Naprawa wygląda tak:

1. Odłączyć akumulator
2. Podłączyć akumulator
3. Przekręcić zapłon
4. Kiedy zegary drgną, tzn obrotomierze zacznie się podnosić a prędkościomierz kawałek zacznie się cofać, należy silnie uderzyć parkorotnie (tzn. napier.......ć) w deskę rozdzielczą od góry.
Po tej operacji wskazówka wróci na miejsce :lol:
Problem występuje przy słabym akumulatorze i teście zegarów. Od czasu do czasu może wtedy nastąpic przekręcenie zegara.

Pozdrawiam

Aneta - |13 Wrz 2004|, 2004 19:36

Uhm... Z takimi metodami napraw długo te zegary raczej nie pożyją ;) :lol:
stuff - |13 Wrz 2004|, 2004 20:24

Nie Aneta dlaczego, jedną metodą jest lekki wstrząs drugą rozbieranie panela i odwracanie zegarów :lol: . Panel zbyt często rozbierany skrzypi. Pozatym to się żadko dzieje....
Chłopak który to robił to fachman naprawdę, ma dobre opinie i zegary od Scorpio to pestka. Na codzień zajmuje się naprawami zegarów itp. (miałem w ręku np. zegary od nowego Mercedesa klasy S tam to dopiero zabawa jest, trzeba takiego Mesia co powien czas od prądu odłączyć tak żeby się zresetował bo czasami software nie wyrabia, hehehe ach te upgrade'y firmware'u) :lol:

Pozdrawiam

P.S. W Bemo-motors chcieli mnie podłączać do komputera chociaż te zegary nie mają diagnostyki przez komputer (trzeba podłączać się bezpośrednio do zegarów), hmmm sugerowali możliwe uszkodzenie i wymianę. Cena nowych 1800 zł :twisted:

Aneta - |13 Wrz 2004|, 2004 22:05

Nie będę polemizować, ale z tego, co wiem od ludzi duuuuuuużo mądrzejszych ode mnie w temacie wieloryba, mogę chyba nawet śmało powiedziec ekspertów, to tych zegarów nie wolno odwracać :) But it's not my problem ;)

A do Bemo przestań jeździć/dzwonić, szkoda czasu ;) Jeżeli już to Watin. Chociaż... hmmm... może najlepiej mechanik w stodole :mrgreen:

stuff - |14 Wrz 2004|, 2004 09:09

Antea, w stodole to może nie. Facet który mi to naprawiał pracuje dla jednej z lepszych firm zajmujących się naprawami elektroniki we większości marek. Bawią sie zegarami, systemami zabezpieczeń, elektroniką.
Tak z ciekawości jaki ci duuuzo mądrzejsi ludzie mają sposób na mój problem, oprócz odwórecnia zegara, lub wstrząsu ? :P

Patryk
2.3 16V Kombi GHIA '97

Aneta - |14 Wrz 2004|, 2004 22:05

Mówiąc o stodole nie miałam na myśli Twojego fachmana, tylko jakość wiedzy i usług oferowanych w tym kraju przez autoryzowane serwisy wielu marek aut :mrgreen:
lukasz006 - |15 Wrz 2004|, 2004 00:25

Ludzie niema sie co oklamywac najlepszym lekarstwem dla zlosliwej elektroniki jest wstrzas :twisted:

nie raz sie na kompie wyzyje to odrazu chodzi lepiej a jak nie to mi przejdzie kiedy wybiore sie naspacer po nowa myszke albo klawiature :D
bo mam II FS to nie ma ta jakos strasznie duzo elektroniki