| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - tylna wycieraczka
George - |6 Lis 2005|, 2005 12:33 Temat postu: tylna wycieraczka witam,
czy ktoś może mi wyjaśnic jak się rozmontuje tylną wycieraczke bo chciałbym ją wymienic i za cholery nie potrafiłem ją zdjąć , oraz czy wycieraczki z firmy alca 33omm -13 pasowałyby do scorpiaka??(pisze na opakowaniu że pasują do focusa i do mondeo kombi)
pozdrawiam
Rafał A.(antek) - |6 Lis 2005|, 2005 14:09
porownaj dlugosci czy ne bedzie zachodzic na szybe
George - |6 Lis 2005|, 2005 14:33
długość jest w porządku, taka sama, ale obawiam się na pierwszy rzut oka że to całkiem inny rozwiązanie jeśli chodzi o sposób mocowania, naraże największy problem mam z rozmontowaniem starej wycieraczki
Rafał A.(antek) - |6 Lis 2005|, 2005 15:25
w alcach sa uniwersalne zapinki, nie pamietam jak jest z tylu w scorpio, wysuwa sie chyab cala wycieraczke ( pioro) z krztaltki w kszrałcie U a pozniej wypina plastikowe trzymadlo z poprzecznego bolca wycieraczki
George - |6 Lis 2005|, 2005 15:41
właśnie tego U nie widzę w tylnej wycierace natomiast w przednich jest
bigdaaddy - |6 Lis 2005|, 2005 16:35
Specjalnie poszedlem sprawdzic i sprawa ma sie nastepujaco. Aby sciadnac wycieraczke trzeba pioro nacisnac w kierunku osi wycieraczki i potem odgiac koniec do szyby. Niestety nie wiem czy od mondeo pasuje.
George - |6 Lis 2005|, 2005 17:12
| bigdaaddy napisał/a: | | Specjalnie poszedlem sprawdzic i sprawa ma sie nastepujaco. Aby sciadnac wycieraczke trzeba pioro nacisnac w kierunku osi wycieraczki i potem odgiac koniec do szyby. Niestety nie wiem czy od mondeo pasuje. |
dzięki BIGDAADDY , i mam nadzieje że uda mi się tak jak tobie się udało
pozdrawiam
[ Dodano: 2005-11-07, 15:25 ]
poreażka z tą tylną wycieraczką , bo udało mi sie ją zdjęć ale nie moge znależść odpowiednik do niej, czy ktoś wymienił może wycieraczke tylną w scorpio kombi z 93?
[ Dodano: 2005-11-07, 17:01 ]
co będę wsadził do auta nie orginalny cześci , jadę kupić w serwisie forda orginalną wycieraczke tylną, kosztuje 30zł i podobno tylko do scorpio są te wycierczki a inne nie da się dopasować, poprostu klasowe orginalne auto to scorpio
pozdrawiam
Byniek - |11 Sty 2010|, 2010 18:38
I jak Panowie jest z tą tylną wycieraczką? Dostępna jest tylko w oryginale? Bo jak narazie z zamienników nic nie znalazłem a wszystko przez to nietypowe mocowanie...
juran_k - |12 Sty 2010|, 2010 09:59
ja się kiedyś ratowałem wymianą samego pióra wycieraczki i chodzi ładnie
ford2fast - |12 Sty 2010|, 2010 23:04
| Byniek napisał/a: | | I jak Panowie jest z tą tylną wycieraczką? Dostępna jest tylko w oryginale? Bo jak narazie z zamienników nic nie znalazłem a wszystko przez to nietypowe mocowanie... |
Orygianał kosztuje w ASO około 30 zł , więc po co kombinować ?
Wymaga tylko małej adaptacji
Trzeba sobie kołeczek wyrżnąć
sobolaqe - |13 Sty 2010|, 2010 09:02
| ford2fast napisał/a: | Orygianał kosztuje w ASO około 30 zł , więc po co kombinować ?
Trzeba sobie kołeczek wyrżnąć |
czyli niema juz dostepnej wycieraczki ktora pasuje bez modyfikacji ?
ja psy wieszalem na ASO ze mi bubla sprzedali mimo ze VIN podalem
ford2fast - |13 Sty 2010|, 2010 22:19
| sobolaqe napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | Orygianał kosztuje w ASO około 30 zł , więc po co kombinować ?
Trzeba sobie kołeczek wyrżnąć |
czyli niema juz dostepnej wycieraczki ktora pasuje bez modyfikacji ?
ja psy wieszalem na ASO ze mi bubla sprzedali mimo ze VIN podalem |
Według Mikrogada zamienia się na tę , którą sprzedają
Zapomnieli tam zamieścić informację , że ramię też trzeba by zmienić
Jest tak już przynajmniej od dwóch , trzech lat
Jajcuś - |13 Sty 2010|, 2010 23:48
Ja załozyłem od OPLA OMEGI B po liftingu. daje rade
Żywcia - |14 Sty 2010|, 2010 09:56
ale zmieniłeś samą wycieraczkę czy całe ramię
Jajcuś - |14 Sty 2010|, 2010 19:17
Samo pióro wycieraczki
wieloryb - |19 Sty 2010|, 2010 11:05
a jak wymieniliście pióro?
ja mam założonego jakiegoś banana i nie ściąga na górze dobrze, chciałbym go wymienić, ale nie mam już pomysłu jak naciskać/przesuwać/wciskać/przekręcać by wyjąć pióro z ramienia.
Poradzicie?
juran_k - |19 Sty 2010|, 2010 14:52
wyciągnąć to nie jest duży problem, wystarczy mocno przesunąć pióro w górę lub w dół. najlepiej to pryśnij jakimś WD 40 to będzie lżej szło.
Przy wkładaniu uważaj na metalowe płaskowniczki które są w nowym piórze żebyś ich nie powyginał.
powodzenia
bingo - |19 Sty 2010|, 2010 15:05
| juran_k napisał/a: | | najlepiej to pryśnij jakimś WD 40 | - nie ma takiej potrzeby - z tył jest to mocowanie na dużym luzie
wieloryb - |19 Sty 2010|, 2010 15:09
bingo tak jest, ale pewnie w oryginalnym piórze
W przypadku wycierałki z mojego wehikuła, to tak raczej nie będzie. Walczyłem już nią i nic póki co nie pomogło.
bingo - |19 Sty 2010|, 2010 15:23
a spryski jak masz?
wieloryb - |19 Sty 2010|, 2010 15:52
od góry mi pluje wodą w dwie stróżki
bingo - |19 Sty 2010|, 2010 18:17
| wieloryb napisał/a: | | od góry mi pluje wodą w dwie stróżki | - czyli rzeźba
sobolaqe - |19 Sty 2010|, 2010 18:56
| bingo napisał/a: | | wieloryb napisał/a: | | od góry mi pluje wodą w dwie stróżki | - czyli rzeźba |
a jak maja byc oryginalnie z tylu w kombi ?
bo mi leci tylko na jedna strone przez co polowa wycieranej szyby jest sucha.
pogoda nie zacheca do ogladania tego poki co wiec wole na forum zapytac
bingo - |19 Sty 2010|, 2010 19:07
| sobolaqe napisał/a: | | bo mi leci tylko na jedna strone przez co polowa wycieranej szyby jest sucha. | - spryski masz zamontowane na końcu ramienia, są dwa - jeden sika na zewnątrz wycieraczki, drugi do osi. ten do osi u mnie kiepsko podaje, choć jest w pełni drożny, próbowałem na dwóch ramieniach i jest tak samo. Ciśnienie niby jest, drożność też jest, ale nie za bardzo do środka daje radę. może jak zrobi się cieplej spróboję zmniejszyć dyszę zewnętrzną lub na chwilę ją wogóle zatkać i zobaczę jak wtedy.
sobolaqe - |19 Sty 2010|, 2010 20:01
| bingo napisał/a: | | spryski masz zamontowane na końcu ramienia, są dwa - jeden sika na zewnątrz wycieraczki, drugi do osi. ten do osi u mnie kiepsko podaje, choć jest w pełni drożny, próbowałem na dwóch ramieniach i jest tak samo. Ciśnienie niby jest, drożność też jest, ale nie za bardzo do środka daje radę. może jak zrobi się cieplej spróboję zmniejszyć dyszę zewnętrzną lub na chwilę ją wogóle zatkać i zobaczę jak wtedy. |
czuli dobrze mi sie wydawalo ze sikalo na dwie strony a teraz tylko na zew....
dzieki za info, sprawdze jak to u mnie wyglada
wieloryb - |19 Sty 2010|, 2010 22:34
| bingo napisał/a: | | wieloryb napisał/a: | | od góry mi pluje wodą w dwie stróżki | - czyli rzeźba |
bingo, czy my się dobrze rozumiemy?
Ja mam spryskiwacz nad szybą klapy i ciśnie dwiema strużkami na szybę w dół. Pamiętam, że karollo28 coś wspominał, że mam jakąś rzeźbę w związku z tym, ale nie mam i nie widzę możliwości zamontowania sprysku na ramieniu wycieraczki.
ford2fast - |19 Sty 2010|, 2010 23:54
| wieloryb napisał/a: | | bingo napisał/a: | | wieloryb napisał/a: | | od góry mi pluje wodą w dwie stróżki | - czyli rzeźba |
bingo, czy my się dobrze rozumiemy?
Ja mam spryskiwacz nad szybą klapy i ciśnie dwiema strużkami na szybę w dół. Pamiętam, że karollo28 coś wspominał, że mam jakąś rzeźbę w związku z tym, ale nie mam i nie widzę możliwości zamontowania sprysku na ramieniu wycieraczki. |
Pewnie któś wrzeźbił mechanizm wycieraczki od Sierry lub Scorpio HB
bingo - |20 Sty 2010|, 2010 10:45
| ford2fast napisał/a: | | od Sierry | - niektóre sierry też miały wodotrysk przez ramię - wiem, bo mam silnik od sierry u sibie i różnica głownie jest w tym, ża ramie leży sobie na lewej stronie, a nie na prawej. mocowania sa identyczne.
| wieloryb napisał/a: | | bingo, czy my się dobrze rozumiemy? | - dobrze się rozumiemy - oryginalnie masz ramię zakończone specjalnym uchwytem z dwoma dyszami i specjalna wycieraczką, którą podobno w można kupić w serwisie (poza serwisem nie jest dostępna). Pewnie komuś to przeszkadzało i zrobił rzeźbą. ale nie martw się: nie twój pierwszy z taką rzeźbą.
Byniek - |22 Sty 2010|, 2010 17:06
Problem rozwiązany. Kupiłem na tył oryginalną za 30zł i zbiera elegancko. Bez zbędnych przeróbek mocowania itp
wieloryb - |24 Sty 2010|, 2010 20:44
| bingo napisał/a: |
| wieloryb napisał/a: | | bingo, czy my się dobrze rozumiemy? | - dobrze się rozumiemy - oryginalnie masz ramię zakończone specjalnym uchwytem z dwoma dyszami i specjalna wycieraczką, którą podobno w można kupić w serwisie (poza serwisem nie jest dostępna). Pewnie komuś to przeszkadzało i zrobił rzeźbą. ale nie martw się: nie twój pierwszy z taką rzeźbą. |
ano, wychodzi na to, że rzeźba, ale pięknie zrobiona na klapie, bo wokół dziury pod sprysk ani kawałka rdzy nie ma, jakby wyszła z fabryki
Jak padnie zupełnie pióro, to będę się zastanawiał jak je zdjąć. Póki co jest w porządku.
Dzięki wszystkim za informacje!
|
|