Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Nie palą gary

Wojtas Sł - |1 Lis 2005|, 2005 08:54
Temat postu: Nie palą gary
Witam wszystkich,

Ostatnio mam problem ze swoim scorpio, może ktoś podsunie jakieś rozwiązanie i co to za cholerstwo jest. Otóż jakieś dwa tygodnie temu mu odbiłona początku nie paliły wszystkie gary a poźniej nie chciał w ogóle zapalić, więc wymieniłem świeczki i było cacy. Lecz teraz znowu ta sama historia, nie palą wszystkie gary, już sam nie wiem, co to może być.

bigdaaddy - |1 Lis 2005|, 2005 09:43

Prawdopodobnie zalewa sie i swieczki padaja, lub slaba iskra lub przewody do wymiany. A jezdzisz na benzynie czy na gazie???

[ Dodano: 2005-11-01, 09:45 ]
A i jeszcze jedno. Swieczki oczywiscie oryginalne do tego silnika. :wink:

Wojtas Sł - |1 Lis 2005|, 2005 09:54

Jeżdże na benzynie, przwody mają dopiero jakieś 6000 km, to trochę dziwne. Świeczki motocrafta
bigdaaddy - |1 Lis 2005|, 2005 10:00

Jak jezdzisz na benzynie to sprawdz jak mozesz cisnienie na listwie zasilajacej. Moze regulator padl i sie troche zalewa i przez to swieczki szlak trafia.
Rafał A.(antek) - |1 Lis 2005|, 2005 11:31

aaa jakies awarie typu znikajaca woda ze zbiorniczka chłodniczego?
Wojtas Sł - |1 Lis 2005|, 2005 15:49

nic z tych rzeczy. Właśnie wykręcałem świece i każda czarna i wilgotna, co u licha to może być. radźcie coś panowie, jutro trzeba jechać do roboty :?
buku - |1 Lis 2005|, 2005 16:01

Od czasu do czasu mam to samo...ni z tego ni z owego nie pali albo dusi sie jakby palił tylko na dwa gary .Jak zgasnie to nie odpali ni cholery żeby wszystkie akumulatory w mieście wysiadły.Znalazłem przez przypadek taki sposób: przełanczam na pozycje zero pomiędzy benz/gaz i na sucho kręce rozrusznikiem bez przerwy .Gdzieś po 10 sek zaczyna załapywać chociaż nie wiem na czym bo benia i gaz odłączone .To jak on zaczyna juz łapać to ja mu wtedy daje benzyne i 9 razy na 10 załapuje i jest oki.....to znaczy do następnego razu,który zawsze jest po nocy deszczowej .Stawiam na zwarcie w elektryce ale juz wydałem na elektryków ze 300 stówy a efekty żadne..to sobie mówie (ten typ tak ma)
bigdaaddy - |1 Lis 2005|, 2005 16:14

buku napisał/a:
ni z tego ni z owego nie pali albo dusi sie jakby palił tylko na dwa gary

buku napisał/a:
zawsze jest po nocy deszczowej

To moze swiadczyc o skraplaniu sie wody w kopulce rozdzielacza. Sprobuj tam dobrze wyczyscic i moze jakims preparatem przeciw wilgoci. Kumpel mial tak w oplu i sobie wymyslil ze dziurke sobie wywierci w kopulce gdzies u gory ok 2-3 mm srednicy i o dziwo dzialalo.

Wojtas Sł - |1 Lis 2005|, 2005 16:23

A powiedzcie mi czy czarne świece nie są efektem złej mieszanki paliwa, jeśli tak to jak to wyeliminować?
bigdaaddy - |1 Lis 2005|, 2005 16:39

Tak. Czarne swiece sa objawem zbyt bogatej mieszanki paliwowej. Przyczyn moze byc wiele, m. in. za duze cisnienie na wtryskach, zla regulacja poprzez wadliwe dzialanie przeplywomierza i lub sondy, zapchany filtr powietrza, zuzyte wtryski. Masz w opisie LPG. Czy na gazie sa podobne objawy czy w ogole nie jezdzisz na gazie?
Wojtas Sł - |1 Lis 2005|, 2005 17:45

Nie jeżdże na gazie, zbyt często strzelał w przepływomierze :x
bigdaaddy - |1 Lis 2005|, 2005 17:50

No i prawdopodobnie te przeplywomierze sa uszkodzone teraz lub rozregulowane, ale niestety nie wiem jak to wyglada z naprawa, czyszczeniem i regulacja w 2.8. :|
__Robert__ - |1 Lis 2005|, 2005 20:02

buku napisał/a:
Od czasu do czasu mam to samo...ni z tego ni z owego nie pali albo dusi sie to sobie mówie (ten typ tak ma)

Ten typ tak nie ma mój OHC pali idealnie i za każdym razem na benzynce ( na gazie nie palę nigdy ). Także masz coś nie tak .