| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - ssanie... pojawia się i znika
megalith - |28 Paź 2005|, 2005 18:49 Temat postu: ssanie... pojawia się i znika Mój kłopot to jest bardzo podobny do tego co opisuje Dedmike w temacie "Większe problemy (...)"
Czyli -
odpalam rano silnik: startuje, najczęściej na dotyk, czasem na ze dwa obroty rozrusznika, i trzyma 900 rpm, czyli tyle co powinien na ciepłym.
odpalam silnik ciepły: na gazie przeważnie no problem, na beni - często spory! No i po przekręceniu parę razy rozrusznikiem z wydechu siwy dym o zdecydowanie benzynowym zapachu (oleju nie znika ani kropelki).
Silnik pracuje. No i pracuje dobrze. Ale czasem, zwłaszcza wieczorkiem jak podjeżdzam pod dom i auto czeka na otwarcie bramy obroty lecą w górę na jakieś 1200-1300 i stoją na tym poziomie. Po dodaniu gazu baaaardzo powoli opadają na tą prędkość. Po wyłączeniu i włączeniu silnika dalej tak samo, ale jak autko postoi z pół godziny wracają na 900.
Dziś łapałem kody:
22 - czyli tradycyjnie przepływomierz (jak mnie Speedo kiedyś oświecił to normalne bo go nie mam)
21 - czujnik temperatury cieczy chłodzącej.
I teraz dwa pytania:
czy EEC zapamiętuje usterkę jak mu już raz wyskoczyła, czy podaje wartości "na bieżąco", czyli to z czym aktualnie nie może się dogadać?
czy informacja o ssaniu brana jest z czujnika temp wody czy powietrza? No bo jak z wody to mam winowajcę
Ciekawostka*
Dawniej jak zczytywałem kody na LPG to dostawałem lambdę na wylocie.
W tej chwili (BLOS) nie ma już "usterki" na lambadzie. To chyba dobrze, nie?
Adam_2000 - |28 Paź 2005|, 2005 19:15
Po pierwsze : kod 22 to nie MAF, tylko MAP (czujnik podciśnienia)
Po drugie : Kody błędów w EEC-IV informuja tylko o tym, że taki błąd wystąpił podczas pracy. Jeżeli np. odłączysz na chwilę MAP-a, to wtedy właśnie błąd zostanie zapisany w pamięci. Po resecie znika. Jeżeli jednak odłączysz go na stałe, to po n-tej próbie odczytu, komp wejdzie w tryb LOS.
Po trzecie :
| megalith napisał/a: | | czy informacja o ssaniu brana jest z czujnika temp wody czy powietrza? |
... że co ?
[ Dodano: 28-10-2005, 19:23 ]
Polecam lekturę :
Testy EEC-IV
megalith - |28 Paź 2005|, 2005 19:30
| Adam_2000 napisał/a: | | kod 22 to nie MAF, tylko MAP (czujnik podciśnienia) |
"22 - przepływomierz powietrza pierwszy lub jego obwód, za wysokie napięcie"
Tako rzecze mądra książka
| Adam_2000 napisał/a: | | ... że co ? |
No że sterownik musi wiedzieć kiedy (w jakich warunkach pracy silnika) ma dolać paliwa lub nie dolać. I z jakiego czujnika jest brana ta informacja: z czujnika temperatury płynu w chłodnicy/bloku silnika, czy z temperatury powietrza w kolektorze ssącym?
Adam_2000 - |28 Paź 2005|, 2005 19:36
| megalith napisał/a: | | Tako rzecze mądra książka |
A ja Ci mówię, że to MAP !
| Cytat: | | 22 MAP (vacuum) or BARO signal out of range - MAP |
| megalith napisał/a: | | No że sterownik musi wiedzieć kiedy (w jakich warunkach pracy silnika) ma dolać paliwa lub nie dolać. I z jakiego czujnika jest brana ta informacja: z czujnika temperatury płynu w chłodnicy/bloku silnika, czy z temperatury powietrza w kolektorze ssącym? |
Aa... rozumieć
Dla mnie ssanie, to jeden z suwów, albo wzbogacanie mieszanki w gaźniku
Ale do temetu... obydwa czujniki są brane pod uwagę.
megalith - |28 Paź 2005|, 2005 19:41
| Adam_2000 napisał/a: | | wzbogacanie mieszanki w gaźniku n |
No powiedzmy że w dalszym ciągu operuję nomenklaturą gaźnikową jako posiadacz (były) gaźnika
| Adam_2000 napisał/a: | | obydwa czujniki są brane pod uwagę. |
I są szanse, że awaria jednego z nich powoduje takie objawy jak u mnie..... tak?
Adam_2000 - |28 Paź 2005|, 2005 19:44
Daniel, gdyby to dotyczyło układu czysto benzynowego, to bym proponował sprawdzić TPS-a i bypassa... a jak jest gaz, to ja niestety wymiękam
[ Dodano: 28-10-2005, 19:46 ]
Chociaż, dla świętego spokoju powinieneś sprawdzić te czujniki miernikiem.
Kevin Xy - |28 Paź 2005|, 2005 19:50
no wlasnie- instalka z blosem wiec bez elektroniki- w tej chwili niezalezny uklad od eec
Rafał A.(antek) - |28 Paź 2005|, 2005 20:32
przedewszystkim MAP sprawdz wezyki...
Rafał A.(antek) - |28 Paź 2005|, 2005 20:34
no ale kolega mial instalke z kompem jak pamietam i pewnie komp został, pozatym jeszcze zaplonem i baypasem steruje ecc wiec nawet na gazie ma to znaczenie
tomi503 - |28 Paź 2005|, 2005 22:34
Kolega @megalith nie miał kompa przed blosem.
Ja bym proponował zczytanie błedów na beni.
megalith - |28 Paź 2005|, 2005 22:47
| tomi503 napisał/a: | | Ja bym proponował zczytanie błedów na beni. |
Było, a jakże. Te błędy które podałem są na beni. Na gazie zresztą też
| Adam_2000 napisał/a: | | to bym proponował sprawdzić TPS-a i bypassa... a jak jest gaz, to ja niestety wymiękam |
Bypass mam (w miarę) nowy, oczywiście sprawny. Tak jak Kevin pisze, u mnie gaz od eec jest całkowicie niezależny, jedyną zmianą jest odcięcie napięcia na wtryskach po przerzuceniu na LPG. Aha, co do TPSa - ktoś pamięta jakie powinno być napięcie? Czy gdzieś mam szukać na Forum
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | przedewszystkim MAP sprawdz wezyki... |
Hmmm, co masz na myśli - rozebrać i przedmuchać?? Bo nie bardzo widzę co tam jest do dłubania...
Myślę, że zacznę od wymiany czujnika temperatury (tego w bloku silnika, zobaczę co się stanie.
Rafał A.(antek) - |29 Paź 2005|, 2005 02:22
mamnamysli sprawdzenie wezykow, i wogole czy dziala
Kevin Xy - |29 Paź 2005|, 2005 13:25
| megalith napisał/a: | | co do TPSa - ktoś pamięta jakie powinno być napięcie? |
chyba 0,6 V, reki nie dam
Rafał A.(antek) - |29 Paź 2005|, 2005 13:45
t 06
Struna - |31 Paź 2005|, 2005 17:15
Jak masz zwalony czujnik cieczy dla kompa to będzie robil herezje z obrotami. Skoro zgłasza taki błąd to zresetuj kompa - pojedź kilkanaście minut na benie i odczytaj ponownie - jeżeli się powtórzy błąd czyujnika to masz winowajcę - sprawdź wtedy styki na tym czujniku, może tylko zaśniedziało coś a ostatecznie czujka do wymiany.
fructon - |1 Lis 2005|, 2005 11:37
czujnik temperatury silnika jest bardzo wazny i jego wskazania sa brane pod uwage w procesie wzbogacania dawki rozruchowej jak tez pozniejszej pracy po nagrzaniu wiec radze dobrze go skontrolowac a jezeli wywali blad to do smieci z nim
megalith - |1 Lis 2005|, 2005 20:19
Dzisiaj posłuchałem rady Struny i puściłem akumulator luzem, a potem z bólem serca na beni do Częstochowy zapyziałem. Auto przez pierwsze kilometry chodziło jak czołg, potem się trochę poprawiło. Dopiero jak na LPG wrzuciłem to chodzi dobrze.
Na Pb95 kuleje w chwili obecnej, LPG chodzi jako tako. Przed chwilą zczytałem kompa - błędy 21, 22. Czyli zonk - to samo, ale teraz autko nie jedzie (choć obroty nie fiksują w górę, na zimnym silniku dalej 900rpm)
No to mamy winowajcę. I teraz: a Automotosklepie są trzy czujniki - biały, zielony, "czarny=zielony". Ktoś ma koncepcję jaki mam zakupić???
Bo wyjąć się go nie da "na próbę" żeby zobaczyć (trochę roboty z tym jest), a mądra książka milczy w temacie.
fructon - |2 Lis 2005|, 2005 21:12
kupowanie w ten sposob to ryzyko podjedz do sklepu ktory ma lepsze katalogi i popros o czujnik temperatury z dwoma pinami na wtyczke zatrzaskowa , czesc niewprawionych sprzedawcow oferuje czujnik z jednym stykiem a ten sluzy tylko do wskaznika na desce
megalith - |3 Lis 2005|, 2005 19:34
| fructon napisał/a: | | temperatury z dwoma pinami na wtyczke zatrzaskowa , czesc niewprawionych sprzedawcow oferuje czujnik z jednym stykiem a ten sluzy tylko do wskaznika na desce |
Hmmm, coś tu mi nie gra, chyba rozmawiamy o różnych czujnikach:
1. Czujnik wpięty w rurę do chłodnicy, wtyczka zatrzaskowa, 4 piny - steruje wentylatorami
2. Czujnik wkręcony w silnik z boku, nieco poniżej rury, po stronie pasażera - to ten od temp. dla kompa
3. ten o którym mówisz, to jest gdzie? myślałem że ten w bloku daje sygnał i do czujnika i do kompa...
Nie pamiętam kogo, ale zacytuję: "zrozum tu Forda"
Rafał A.(antek) - |3 Lis 2005|, 2005 20:14
no nie na termostacie to tylko do wentylatorow, zaden tam czujnik tylko bimetal, poostale 2 czujniki to 1 zegary 2 komp, gdziesa - to ja juz nie pamietam
megalith - |3 Lis 2005|, 2005 20:17
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | zaden tam czujnik tylko bimetal |
No ale czuwa więc czujnik . No, mój generalnie już nie czuwa.
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | poostale 2 czujniki to 1 zegary 2 komp, |
Całe życie się człowiek uczy. Czyli są trzy?? No kuźwa jak za komuny, byle bezrobocie zredukować
Dedmike - |14 Lis 2005|, 2005 11:59
witka...
a gdzie znajduje się owy czujnik w oczatym?? i jak można go sprawdzić??
pozdrawiam
Dedmike
|
|