| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Mam problem z silnikiem 2.0 ohc
Szpila - |21 Paź 2005|, 2005 21:18 Temat postu: Mam problem z silnikiem 2.0 ohc Witam !!
Mam problem z silnikiem w scorupie !!
Czytalem na forum i widze, ze duzo razy jest wałkowany ten problem ale nie wiem czy u mnie jest ten sam problem co u innych fordzikow !!
Mam silnik 2.0 ohc na wtrysku z gazem !!
Kupilem go dwa miesiace temu i nie znam tego auta tak dobrze jak wy ale juz go zdazylem polubic:):)...
Problem polega na tym ze na benzynie nie chce pracowac jak nalezy mimo ze na gazie pracuje spoko !!
Mam pompke wylaczana przyciskiem(przerobione przez poprzedniego wlasciciela).
Jak pale na benzynie to mu wł. pompke na 2 sek. Jak zapali to nierowno silnik pracuje i strasznie kopci.
Znowu jak mu wylacze pompke w trakcie pracowania to silnik wyrownuje obroty i przestaje tak kopcic !!
Jeszcze jedno !! - Na gazie super pracuje ale jak mu wł. pompke paliwa to odrazu cos mu sie dzieje i zaczyna nierowno chodzci,czasami gasnie !!
Jak jade na benzynie przy stalej predkosci to szarpie ale jak przyspiesze to juz smiga i po chwili znowu sie powtarza problem.
Zbliza sie dziadek mroz i wtedy scorupy nie odpale !!
Co robic ?? prosze o porady ??
Z gory dziekuje !!
Rafał A.(antek) - |21 Paź 2005|, 2005 22:04
wyglada na problem z wtryskami, niech sie spece od ohc wypowiedza.
maup - |21 Paź 2005|, 2005 23:12
moment... jak mu wyłączysz pompę paliwa w trakcie pracy to wyrównuje??? A ile jeszcze chodzi po tym wyrównaniu?
Wygląda faktycznie- tak jak Anek pisał - że wtryski leją, ale te czary z pompką dziwne trochę...
Jak NA GAZIE włączysz pompę paliwa (benzyny) to głupieje?
bigdaaddy - |21 Paź 2005|, 2005 23:21
Objawy tak jakby wtryskiwacze byly nieszczelne. Czesto sie tak dzieje jak sie duzo jezdzi na gazie i wogole na benzynie. W swoim MK1 nigdy tego nie rozbieralem a mialem ten sam problem, ale kolega w oplu wymontowal wtryski i wrzucil je na noc do benzyny, a potem przedmuchal w obie strony powietrzem z kompresora i pomoglo. Ale jak sa mocno wytrzaskane to tylko wymiana. Spotkalem sie takze z instalacja gazowa, ktora odlaczala pompe wtryskow, a nie wylaczala wtryskow i te chodzily na sucho, a to jest zabojcze dla wtryskiwaczy, nawet przez krotki okres.
Pershing - |21 Paź 2005|, 2005 23:25
Mnie tez wyglada to na problem z wtryskami. Jak mu wlaczysz pompke na gazie to zalewa go prawdopodobnie bo pali benie razem z gazem
Szpila - |21 Paź 2005|, 2005 23:47
Zapale go na benzynie i wylacze pompke paliwa to silnik pracuje jeszcze max przez 30 sekund !! Jak to zrobie to odrazu lepiej silnik pracuje i konczy sie paliwo !! Znowu jak pracuje na gazie i wlacze pompke paliwowa to pdobnie sie zachowuje jak na samej benzynie.
Jutro zrobie zdjecie silnika i napisze o co mi chodzi !!
Z gory dziekuje wam za pomoc !!
To forum to niezły wypas:):)
maup - |22 Paź 2005|, 2005 00:11
IMVHO - nie zrobiło się albo przestało działać odcięcie wtrysków na LPG, wtryski wytłuczone, leją.
Jeżeli mam rację, powinno je wtedy być słychac i na benzynie i na gazie. Faktycznie jak na LPG włączysz pompę paliwa to silnik dostaje żreć LPG i benzyne razem - nie ma siły, żeby nie dostał niestrawności
Rafał A.(antek) - |22 Paź 2005|, 2005 05:20
proponuje jeszcze obadac jak ma sie powrotny przewód benzynowy, moze cos nie hula i soie zbyt duze cisnienie robi. ale wszystko wskazuje na lejace wtryski, na tyle ze juz wogole nie szczelne nawet jak odłaczone.
Struna - |25 Paź 2005|, 2005 15:46
możesz obadac ciśnienie na listwie. Może regulator ciśnienia zwalony i straszne ciśnienie się robi i wtryski kapią.
Szpila - |26 Paź 2005|, 2005 11:39
Witam !!
Kupilem sobie akumulator do scorupy i odlaczylem zasilanie na jakies 20 minut bo musialem zalorzyc inne klemy. Poczatkowo nie moglem odpalic auta. Myslalem ze alarm cos pierdzieli bo nie bylo iskry na swiecy !! Elektryk przyjechal i po dlugich ogledzinach stwierdzil ze padl modul zaplonowy. Okazalo sie ze nie bylo masy na klemie !! - mimo ze wszystko bylo dobrze przykrecone i oczyszczone:/. Zapalilem sobie na benzynie i okazalo sie ze silniczek rowniutko pracuje i nic mu sie nie pierniczy !! Chyba cos jest z regulatorem cisnienia bo jak wlacze pompke na zaplonie to slychac ze nie robi cisnienia, czasami troche paliwa wyplywa przez gore z regulatora tam gdzie idzie wezyk. Teraz jak jade to czasami mi przerywa na benzynie. Moze to pompka ?? trzeba sprawdzic cisnienie... Ale jest juz duzo lepiej niz bylo:):):) !!
Pozdrawiam wszystkich na forum
Struna - |26 Paź 2005|, 2005 11:41
jak to wycieka paliwo ? jak wycieka to jest do bani.
|
|